Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 28, 2025 6:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 28  Następna strona
 Nowy Minister Edukacji 
Autor Wiadomość

Wiem, że raczej nic nie wyniknie z robienia tych list (bo Giertych i tak na stołku pewnie zostanie) - niemniej jest to kulturalna forma wyrażenia sprzeciwu wobec zajmowania przezeń stanowiska ministra edukacji.

marcin_jarzębski napisał(a):
"niech go oceniają za to co zrobił jako minister

I o tym właśnie powyżej napisałem.
To, co zrobił, jest śmieszne.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz cze 08, 2006 22:14
Zobacz profil WWW

Cytuj:
OK dziś ankieta: jaki typ seksu preferujesz,
Wybacz, ale dla mnie ta odpowiedz jest bez sensu. Pytania o seks a pytania o narkotyki to dla mnie jak Rzym i Krym. Pewnie dlatego, ze uwazam, ze seks jest jak najbardziej dla ludzi. Narkotyki juz nie.
Wspomniana ankieta dotyczyła m.in seksu grupowego, pedofilii, seksu ze zwierzętami. Czy dalej uważasz, że wszystko jest dla ludzi???
Cytuj:
Cytuj:
Nie chodzi o zaganianie do koscioła, tylko np uświadomienie, że człowiekowi potrzebny jest odpoczynek.
Nie jest do tego potrzebny dekalog. Wystarczy biologia.
Czyli nałogowi pracoholicy, to ci, którzy nie uważali na lekcjach biologii? :-D
Cytuj:
Uniwersalne wartosci: szacunek dla drugiego czlowieka i jego pogladow. Mozna go przekazac niezaleznie od wyznawanej wiary i swiatopogladu.Swiatopoglad ateisty tez jest oparty o uniwersalne wartosci.
Jak spojrzeć na dwie ateistyczne ideologie XX wieku: komuinizm i nazizm (obydwie walczyły z religią), to wcale nie musi tak być. Poza tym de facto ateistów, tzn ludzi wierzących, że poza światem materialnym nic nie ma, jest niewielu. Ludzie chodzą do wróżek, boją się 13-tki i czarnego kota, wierzą w żyły wodne, czakramy i inne dziwactwa.

Cytuj:
Nie tak do konca. Ilosc ciaz w ogolniakach, fakt, ze "dzieci rodza dzieci" wskazuje na to, ze wcale nie jest tak dobrze. Ze czesto podejmuja wspolzycie nie zabezpieczajac sie wcale.
Tak tylko, ze to zabezpieczenie jest pozorne. Nawet jeśli prezerwatywa jest dobrej jakości. Bo tak naprawdę problem jest w tym, że w tym momencie zwycięża egoizm i brak odpowiedzialności, liczy się tylko własna przyjemność. A efektem są później rozbite rodziny i niechciane dzieci.

Cz cze 08, 2006 22:33
MIcked, wypowiedz pierwsza zacytowana wyjales nieco z kontekstu.

Druga zreszta tez. Chcesz mi moze wmowic, ze Dekalog chroni przed pracoholizmem? Jesli ktos swiadomie rezygnuje z czasu wolnego (np ja), na rzecz zajec, ktore daja mu satysfakcje (nie zawsze pieniadze), to robi to, bo tak chce.

Aha. Jestem pracoholikiem.

Cytuj:
Jak spojrzeć na dwie ateistyczne ideologie XX wieku: komuinizm i nazizm

Popelniasz podstawowy blad. Komunizm nie jest ideologia ateistyczna. Wlasnie z racji takich bledow mi rece odpadaja. Ateizm nie jest antyreligijny. komunizm byl. Ateizm nie jest antyklerykalny. Komunizm byl. A nazizm religii nie wykluczal. Hitler wrecz staral sie o blogoslawienstwo na wojne.

Crosis

Pt cze 09, 2006 9:19
BEdzie troche offtop, bo nei o oswiacie ale o dzialalnosci ministra G.

----------------------------
Giertych promuje żonę ministra

Minister edukacji próbował zrobić dyrektorem prestiżowej organizacji polsko-niemieckiej żonę Rafała Wiecheckiego, ministra z LPR i byłego wszechpolaka.

28-letnia Magdalena Wiechecka, żona szefa resortu gospodarki morskiej, jest asystentką w firmie budowlanej. W środę została zaprezentowana jako jedyna kandydatka Ministerstwa Edukacji Narodowej na dyrektora Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży (Jugendwerk).

Instytucja powstała w 1991 roku w wyniku umowy między rządami Polski i Niemiec. Działa w Warszawie i Poczdamie, zrealizowała do tej pory kilkadziesiąt tysięcy projektów związanych m.in. z wymianą młodzieży. Praca w Jugendwerku to łakomy kąsek - polski dyrektor zarabia prawie 2 tysiące euro, pensje pracowników znacznie przekraczają płace w budżetówce.

W środę i czwartek w Warszawie zebrała się rada organizacji, która miała głosować nad udzieleniem absolutorium obecnemu zarządowi i zaakceptować plan działań na następny rok. Ku zaskoczeniu polskich i niemieckich członków rady wiceminister edukacji Mirosław Orzechowski przyprowadził na posiedzenie młodą kobietę. Przedstawił ją jako kandydatkę na nowego dyrektora.

Gdy członkowie rady zaczęli pytać Wiechecką o jej wizję działalności organizacji, okazało się, że nie potrafi nic o tym powiedzieć. Nie ma też doświadczenia w pracy na podobnym stanowisku. Dlaczego resort ją wybrał i to bez konkursu? - Z tego, co wiem, ta pani zna świetnie język niemiecki - powiedział "Rz" Roman Giertych, wicepremier i szef MEN.

O sprawie dowiedział się przebywający za granicą premier, i - według jego współpracowników - od razu interweniował. W czwartek rano rozmawiał z Orzechowskim, zaraz potem Wiechecka zrezygnowała z kandydowania.

----------------------------
Źródło: Portal Morski

Jak sadze, wszelki komentarz jest zbedny. Pewnie po to LPR i Samoobrona chcieliby zrezygnowac z konkursow. Wtedy bez problemu na czele takiej fundacji stanelaby zona Wiecheckiego.

Jedyne, co mnie cieszy, to reakcja premiera.

Crosis

So cze 10, 2006 11:51

MIcked, wypowiedz pierwsza zacytowana wyjales nieco z kontekstu.
Nie bardzo rozumiem, moim zdaniem kontekstem była ankieta OBOPu w szkołach, uznałem tą akurat ankietę za przykład chorego podejścia do wychowania młodzieży.
Cytuj:
Druga zreszta tez. Chcesz mi moze wmowic, ze Dekalog chroni przed pracoholizmem?
Tak, pod warunkiem, że się go przestrzega.
Cytuj:
Jesli ktos swiadomie rezygnuje z czasu wolnego (np ja), na rzecz zajec, ktore daja mu satysfakcje (nie zawsze pieniadze), to robi to, bo tak chce. Aha. Jestem pracoholikiem.
Z tego co napisałeś, to nie jesteś. Pracoholizm jest wtedy, gdy praca staje się dla człowieka uzależnieniem na tyle, że odbija się to na innych sferach jego życia, są poradnie, które specjalizują się w jego leczeniu.
Cytuj:
Popelniasz podstawowy blad. Komunizm nie jest ideologia ateistyczna.
W pewnym sensie masz rację, tzn komunizm sam był parareligią (czyli czymś więcej niż ideologią) i dlatego miał (i ma do dziś) tak silne oddziaływanie. W związku z tym zwalczał inne religie, jako konkurencję. Na pewno był odrzuceniem Boga, jeżeli nie jest to tożsame z ateizmem, to mogę Ci przyznać rację.
Cytuj:
A nazizm religii nie wykluczal. Hitler wrecz staral sie o blogoslawienstwo na wojne
I zamykał seminaria, szkoły i wydawnictwa katolickie, prześladował księży. A to błogosławieństwo, czy "Got mit uns" na pasach niemieckich żołnierzy, to był pic na wodę, przykład instrumentalnego traktowania religii, które znamy od czasów faryzeuszów do dzisiaj. To, co robił Hitler nie miało nic wspólnego z chrześcijaństwem.

So cze 10, 2006 21:35
Odnosnie komunizmu. Ateizm nie zaklada walk z religia. W normalnym spoleczenstwie normalnym ateistom nie beda przeszkadzali zyjacy obok nich teisci. Komunizm zas tepil teizm z cala swoja stanowczoscia.

Zerknij do innego watku, w ktorym pisze jako ateista o ateizmie. Ateizm ogolnie ciezko nazwac swiatopogladem, chocby na tej zasadzie ze Stalin byl ateista i ja tez nim jestem. A mimo to nasze swiatopoglady roznia sie diametralnie.

Crosis

N cze 11, 2006 1:53
Crosis, jedna z postaci ateizmu jest antyteizm- teoretyczna negacja Boga polaczona z praktyczna wrogoscia wobec religii i dzialaniami, ktore zmierzaja do wyelimonowania Boga z zycia czlowieka.

N cze 11, 2006 2:01

Mogę przypomnieć temat? Dyskusje o ateizmie prosiłabym przenieść gdzieś indziej...

N cze 11, 2006 9:23
ToMU, kto wg. Ciebie powinien byc Ministrem Edukacji?

Crosis, podajesz plotki, ktore minister Giertych zdementowal, i po co?

N cze 11, 2006 14:12

Albo doświadczony pedagog, może wykładowca uczelni, człowiek znający się na tym (niekoniecznie prawnik) - albo po prostu osoba z jakimś tam doświadczeniem może nauczycielskim, ale przede wszystkim dobry manager, mający swój sensowny i nie przesycony jakąkolwiek ideologią pomysł, wizję szkolnictwa polskiego.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N cze 11, 2006 14:47
Zobacz profil WWW
ToMu, zauwaz tylko, ze to co dla jednych jest sensowne dla drugich nie jest.
A po drugie kazdy czlowiek zyjacy w danym spoleczenstwie jest czyms "nasiakniety". Nie jestesmy przybyszami z kosmosu.

N cze 11, 2006 14:58

A teraz zobaczcie czy i jakie skutki wychowawcze ma ta nagonka na nielubianego z powodów politycznych Giertycha:
Cytuj:
Powstrzymajcie się od strajku
11.06.2006 13:10

Związek Nauczycielstwa Polskiego (ZNP) zwrócił się do młodzieży, by zrezygnowała ze strajku w obronie polskiej edukacji. Prezes Związku Sławomir Broniarz w przesłanym apelu poprosił uczniów o "powstrzymanie się od takich ekstremalnych form".
Podczas pikiety pod Sejmem, którą w piątek zorganizował ZNP w obronie polskiej edukacji, uczestnicząca w niej młodzież z Inicjatywy Uczniowskiej zapowiedziała, że planuje przeprowadzenie strajku. Aleksander Pawłowski z Inicjatywy zaapelował, by na znak protestu przeciwko osobie Romana Giertycha jako ministra edukacji, uczniowie w najbliższy wtorek przeprowadzili strajk w szkołach.

"Popieram waszą troskę o przyszłość polskiej młodzieży, szanuję waszą chęć współuczestniczenia w życiu obywatelskim; jednak apeluję o powstrzymanie się od takich ekstremalnych form" - napisał Broniarz.
ZNP zaproponował młodzieży stworzenie "takich form współpracy między nauczycielami a uczniami, dzięki którym będzie można publicznie wskazywać na prawdziwe problemy polskiej edukacji".
PAP

INTERIA.PL

a tu właśnie przejaw takiej publicznej 'współpracy' publicznie wskazujący na prawdziwe problemy:
Cytuj:
Uderzył nauczyciela za złą ocenę
11.06.2006 13:54

W jednym z liceów w Sokółce (Podlaskie) 18- letni uczeń II klasy uderzył w twarz nauczyciela, gdy usłyszał, że ten chce mu postawić ocenę niedostateczną na koniec roku szkolnego.

- Kwestia ścigania karnego ucznia zależy teraz od nauczyciela, bo naruszenie nietykalności, a tak został zakwalifikowany ten incydent, to przestępstwo ścigane z oskarżenia prywatnego - poinformował Andrzej Baranowski z zespołu prasowego podlaskiej policji.
Do zdarzenia doszło w czwartek po południu, dopiero w niedzielę policja poinformowała o nim media.
Jak powiedział Baranowski, policję wezwała dyrekcja szkoły. Okazało się, że 43-letni nauczyciel jednego z przedmiotów ścisłych został zaatakowany przez ucznia w czasie lekcji, gdy przestawiał klasie propozycje ocen na koniec roku szkolnego.
Uderzonemu w twarz pedagogowi udzielono pomocy lekarskiej, obrażenia są niewielkie i zostały zakwalifikowane jako naruszenie nietykalności, a nie pobicie.
Jak wyjaśnił Baranowski, w takiej sytuacji pokrzywdzony może skierować do sądu prywatny akt oskarżenia, ale nauczyciel jeszcze nie podjął decyzji, czy tak zrobi. Ze względu na ważny interes społeczny sprawą może też zająć się z urzędu prokuratura, ale jej reakcja na zdarzenie będzie znana najwcześniej w poniedziałek.
PAP nie udało się ustalić w niedzielę, czy i jakie konsekwencje wobec ucznia wyciągnie dyrekcja szkoły.
PAP

INTERIA

A przy okazji, czy uczestniczenie [...] w demonstracji przed Sejmem to już nie jest extremalna forma ?
Rozmyte poczucie odpowiedzialności mają ci 'pedagodzy' ze Związku Nauczycielstwa PeO-lskiego ...

[...] - to już jest epitet - jo_tka

N cze 11, 2006 21:39
Zobacz profil WWW

[...] - to już jest epitet - jo_tka

Dla mnie to było neutralne określenie niedojrzałego wieku, ale niech tam ...

Kolejny przyczynek do postępowości metod wychowawczych pomysłodawców wmanewrowania dzieci i młodzierzy w rozgrywki polityczne:
Cytuj:
IAR, MD /12.06.2006 18:47
Apel Inicjatywy Uczniowskiej: Idźcie na wagary

Grupa uczniów chce przeprowadzić strajk w szkołach w proteście przeciwko Romanowi Giertychowi. Inicjatywa Uczniowska zaapelowała, aby uczniowie gimnazjów i liceów poszli jutro na wagary.

To właśnie członkowie Inicjatywy od kilku tygodni organizują pikiety przeciwko ministrowi edukacji. Jak mówi Aleksander Pawłowski z IU, teraz postanowiono zaostrzyć protest ponieważ Roman Giertych nie zwrócił uwagi na poprzednie demonstracje. "Nie możemy być ignorowani przez ministra edukacji" - mówi Pawłowski.

Członkowie Inicjatywy planują jeszcze przed wakacjami zawiązać komitety strajkowe w szkołach, jeśli Roman Giertych nie zostanie odwołany. Na jutro zapowiadają też pikiety w Warszawie. Sam Roman Giertych nie chciał komentować apelu Inicjatywy Uczniowskiej. Zamiast tego, na konferencji prasowej o organizowanie protestów oskarżył Gazetę Wyborczą, gdyż jak mówił, to właśnie gazeta podawała terminy i miejsca manifestacji. "Bardzo bym chciał, żeby na wagary poszła redakcja "Gazety Wyborczej". Gdyby jutro "Wyborcza" się nie ukazała, to chętnie to skomentuję i nie będzie to ton żałobny" - mówił Giertych dziennikarzom.

Nie wiadomo, ilu uczniów pójdzie jutro na wagary. Tych, którzy to zrobią mogą, w zależności od statutu szkoły, ukarać dyrektorzy.

Źródło: onet

O ile nie uznają (ci dyrektorzy) tych sterowanych protest-wagarów za „uwarunkowane rozwojem zachowania eksperymentalne” ? (onet: Przestępcze zabawy w doktora)

Wt cze 13, 2006 3:48
Zobacz profil WWW

A dziś "z pałami" na gimnazjalistów^^ No poprostu cudownie- gratuluje poczucia humoru.
Cytuj:
Zdaniem wicepremiera, ministra edukacji Romana Giertycha, resort edukacji jest otwarty na kontakty z uczniami. Minister podkreślił jednak, że nie będzie rozmawiać z grupami powiązanymi m.in. z SLD i Kampanią przeciw Homofobii, które organizują protesty przeciw niemu.

Jasne, że otwarte. Wystarczy przedrzeć się przez kordon policji, a wtedy to już na pewno będą chcieli rozmawiać. Jak taki człowiek może być ministrem edukacji? Nie wiem. Ale ludzie odpowiedzialny za ten, w moim odczuciu zamach na demokrację, powinni polecieć ze stołków. Nie wspominając o dalszych konsekwencjach.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt cze 13, 2006 14:42
Mlodziez ma sie uczyc a nie strajkowac i politykowc ( oczywistym jest, ze posluguja sie nimi).
Kazdy wiek ma inne prawa.

Wt cze 13, 2006 14:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 28  Następna strona