Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 19:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Niemcy wychodzą ze strefy euro? :D

Idąc za taką logiką pojutrze Niemcy wyjdą z Niemiec.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt lip 19, 2016 19:44
Chyba mamy lepsze słuzby niż w Niemczech i we Francji:
Cytuj:
Irakijczyka podejrzanego o przygotowywanie zamachu w Polsce zatrzymała Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Niedoszły zamachowiec wpadł w Łodzi, mieszkał w jednym z hosteli. Sąd zdecydował już o jego aresztowaniu. Podejrzany to 48-letni mężczyzna, który przyjechał do Łodzi kilka dni temu. Według nieoficjalnych informacji Irakijczyk jest członkiem większej grupy planującej zamach w Polsce.[...]
Mariusz Błaszczak, szef MSWiA, poinformował, że od przywrócenia kontroli na naszych granicach zatrzymano już 200 osób, których nie wpuszczono do Polski.
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/lo ... bw/rd46c8f

Pn lip 25, 2016 11:11
Moderator

W Niemczech i we Francji też zatrzymano niejedną osobę. Tylko to nie wystarczyło. A ten u nas wcale nie musiał niczego planować. Sąd jeszcze tego stwierdził ani w ogóle dowodów żadnych nie przedstawiono.

Poza tym ktoś słusznie zauważył, że zamachów zwykle nie robi się wtedy, gdy wszyscy pilnują z wielką uwagą, tylko wtedy, gdy nikt się tego nie spodziewa. Np. nie w czasie mistrzostw Europy, tylko jakiś czas później.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn lip 25, 2016 11:49
Ciekawe skad nasze sluzby o nim sie dowiedzialy?

I ciekawe, czemu tak wspaniale sluzby nie unieszkodliwily Kajetana P przed morderstwem nauczycielki?

O pijanych kierowcach mordujacych co roku setki ludzi nie wspominajac.

Pn lip 25, 2016 11:51
Soul33 napisał(a):
W Niemczech i we Francji też zatrzymano niejedną osobę. Tylko to nie wystarczyło. A ten u nas wcale nie musiał niczego planować. Sąd jeszcze tego stwierdził ani w ogóle dowodów żadnych nie przedstawiono.

Poza tym ktoś słusznie zauważył, że zamachów zwykle nie robi się wtedy, gdy wszyscy pilnują z wielką uwagą, tylko wtedy, gdy nikt się tego nie spodziewa. Np. nie w czasie mistrzostw Europy, tylko jakiś czas później.

Jak informuje łódzka prokuratura posiadał materiały wybuchowe w ilości śladowej......kwestia ile konkretnie stanowi ilość śladowa...

Pn lip 25, 2016 14:21
Alus napisał(a):
kwestia ile konkretnie stanowi ilość śladowa...

Śladowa ilość to taka, która nie spowoduje wybuchu:
Cytuj:
Marczak pytana o znaczenie terminu "śladowe ilości" podkreśliła, że u zatrzymanego nie stwierdzono takiej ilości materiału wybuchowego, która mogłaby spowodować wybuch.
http://gosc.pl/doc/3326570.Mial-sladowe ... ybuchowych

Pn lip 25, 2016 14:42

Hmm... śladowa ilość może zostać wykryta przez psa wyszkolonego odpowiednio. Może też świadczyć o tym, że dana osoba miała styczność z nie-śladową ilością materiału wybuchowego (przykładowo przy montażu).

Z drugiej strony są też techniczne czujniki, które nie tyle reagują na sam materiał wybuchowy, co na pewne "markery". Jak to było w przypadku Smoleńska, gdzie "wykryto" ślady trotylu (a konkretnie wykrytu ślady substancji "markującej", która może jednak pochodzić z inych źródeł).

...

(Koh 3:1nn)

Pn lip 25, 2016 15:01

Alus napisał(a):
Jak informuje łódzka prokuratura posiadał materiały wybuchowe w ilości śladowej......kwestia ile konkretnie stanowi ilość śladowa...

Może będzie tak jak z trotylem w Smoleńsku.
Tam tez znaleziono "śladową ilość".
Pamiętam, jak się ubawiłem, gdy przeczytałem, że tamta "śladowa ilość" mogła się równie dobrze wziąć stąd, że jeden z pasażerów jadł kanapkę z szynką zrobioną ze świni, która pasła się na polu, na którym w czasie II wojny światowej wybuchła hitlerowska bomba.

Niewykluczone, że dzisiaj, żeby Błaszczak jeszcze przed ŚDM mógł zabłyszczeć w światłach fleszy, sterowana ręcznie przez PiS prokuratura znalazła na poczekaniu jakiegoś kozła ofiarnego, który kilka dni wcześniej strzelał sobie z kapiszonów.

Pn lip 25, 2016 16:50

Helenka napisał(a):
Chyba mamy lepsze słuzby niż w Niemczech i we Francji:

Wszyscy widzą tylko zamachy udane, a nie dostrzegają tych udaremnionych. Podobno w trakcie Euro służby francuskie udaremniły co najmniej kilkanaście zamachów. Nie rozgłasza się tego publicznie, żeby nie zasiać paniki.

Sprawa tego Irakijczyka też mi się wydaje dęta. Raz, że "śladowe ilości" (to może oznaczać wszystko), ale też np. podany przez Wprost fakt, że ta osoba.. znała język polski (skąd jakiś Irakijczyk miałby znać polski?). Nawiasem mówiąc, podejrzewam, że jednym z czynników chroniących nas przed zamachami jest właśnie bariera językowa - po francusku czy angielsku mówi pół świata, po polsku tylko my..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lip 26, 2016 10:15
Akurat Irakijczycy w tym wieku moga znac jezyk polski. Na poczytku lat osiemdziesiatych (wojna Irak-Iran) studiowaly u nas setki Irakijczykow. Afrykanczykow i Wietnamczykow tez.

Wt lip 26, 2016 11:01
Z ostatniej chwili:
Cytuj:
Dwóch mężczyzn uzbrojonych w noże wzięło we wtorek kilku zakładników w kościele w Saint-Etienne-du-Rouvray, na północy Francji - poinformowało źródło policyjne, na które powołuje się agencja Reutera.

11:36: Zabicie zakładnika ostrzem potwierdziła policja. Pałac Elizejski podał, że na miejsce udaje się prezydent Francois Hollande.

11:29: Le Point podaje, że księdzu i jednemu z parafian poderżnięto gardło. Ranny jest również jeden z policjantów.

11:21: Le Figaro informuje, że napastnicy zdążyli zamordować księdza.

11:15: Telewizja FranceTV podała, że dwaj napastnicy i jeden z zakładników zginęło podczas szturmu policji.

11:05: Według tego źródła w kościele w Saint-Etienne-du-Rouvray przetrzymywanych jest od czterech do sześciu osób.

Dziennik Le Figaro podaje, że wśród zakładników jest ksiądz, dwie siostry zakonne oraz dwie osoby świeckie.
Do incydentu doszło w czasie, gdy Francja jest w stanie najwyższej gotowości po serii zamachów.
http://www.deon.pl/wiadomosci/swiat/art ... ciele.html

Wt lip 26, 2016 11:40
Helenka napisał(a):
Z ostatniej chwili:
Cytuj:
Dwóch mężczyzn uzbrojonych w noże wzięło we wtorek kilku zakładników w kościele w Saint-Etienne-du-Rouvray, na północy Francji - poinformowało źródło policyjne, na które powołuje się agencja Reutera.

11:36: Zabicie zakładnika ostrzem potwierdziła policja. Pałac Elizejski podał, że na miejsce udaje się prezydent Francois Hollande.

11:29: Le Point podaje, że księdzu i jednemu z parafian poderżnięto gardło. Ranny jest również jeden z policjantów.

11:21: Le Figaro informuje, że napastnicy zdążyli zamordować księdza.

11:15: Telewizja FranceTV podała, że dwaj napastnicy i jeden z zakładników zginęło podczas szturmu policji.

11:05: Według tego źródła w kościele w Saint-Etienne-du-Rouvray przetrzymywanych jest od czterech do sześciu osób.

Dziennik Le Figaro podaje, że wśród zakładników jest ksiądz, dwie siostry zakonne oraz dwie osoby świeckie.
Do incydentu doszło w czasie, gdy Francja jest w stanie najwyższej gotowości po serii zamachów.
http://www.deon.pl/wiadomosci/swiat/art ... ciele.html

To kolejny dowód trafności porzekadła - głupota i nienawiść bywają zaraźliwe :(

Wt lip 26, 2016 11:43
Chyba jakies opary szalenstwa kraza wlasnie nad swiatem.
W Berlinie pacjent postrzelil chirurga szczekowego i popelnil samobojstwo.
http://www.tvn24.pl/strzaly-w-szpitalu- ... 685,s.html

W Japonii samozwanczy “wybawca“ niepelnosprawnych
http://www.tvn24.pl/atak-nozownika-w-ja ... 570,s.html

Pytanie, czy damy sie zastraszyc zlemu, czy nie?

Wt lip 26, 2016 13:42

Psychozę jest bardzo łatwo nakręcić. Ale to wciąż tylko psychoza. Prawdopodobieństwo, że zginę w wypadku wracając dzisiaj do domu samochodem jest prawdopodobnie miliony razy wyższe (może przesadzam, ale tylko trochę), niż to, że zginę w zamachu terrorystycznym. Mam tego świadomość za każdym razem, kiedy siadam za kółkiem, ale i tak jeżdżę dalej i na pewno nie przestanę. Tyle na temat możliwości zastraszenia mnie tą psychozą..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lip 26, 2016 14:04

Oglądam relacje z ŚDM w telewizji.
I widząc te różnobarwne, kolorowe tłumy czarnych, białych i żółtych młodych ludzi z całego świata taka mnie naszła refleksja:
Tak dzisiaj w modzie i dobrym tonie jest pluć na koncept "multikulti".
A przecież to, co dzisiaj dzieje się w Krakowie w istocie niczym innym nie jest.
Różne mentalności, różne kultury i cywilizacje.
A wszyscy zgodnie bajo el mismo sol. :)

Wt lip 26, 2016 17:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190 ... 976  Następna strona