Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Specjalnie dla M_M - prof. A. Kunert, szef Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, o rzekomej współpracy śp Bartoszewskiego z Niemcami
Nic takiego nie miało miejsca i mówię to z pełną odpowiedzialnością. Takie insynuacje pojawiały sie kilkakrotnie.
Nie ma nic zaskakującego w tym, że W. Bartoszewski opuścił obóz koncentracyjny.
To był wczesny okres funkcjonowania Auschwitz.
W ciągu roku zwalniano wtedy co najmniej kilkaset osób na skutek różnych interwencji i na indywidualnych zasadach.
W przypadku W. Bartoszewskiego interweniował PCK, był jego pracownikiem od września 1939r.
To nie było tak, że doszło do jednego zwolnienia.

Wypowiedź dla GW, zacytowałam, bo zapewne w krótkim czasie artykuł będzie zamknięty.

Cytuj:
Tak więc wielonarodowość w tych krajach istnieje i ma się dobrze.
Multi-kulti juz gorzej, chyba, że za pozytywne uznasz rezerwaty indiańskie.

Rezerwaty Indianom, czy w Australii Aborygenom zafundowali chrześcijanie.
Nota bene dla chrześcijan Australijczyków do połowy 70-tych lat XXw Aborygeni klasyfikowani byli do katalogu fauny i flory :o

Cytuj:
Jakoś wielu duchownych afrykańskich nie upodabnia się w celibacie do duchownych innych kontynentów.

Cytuj:
Przecież nie wiesz ilu duchownych w Polsce upodabnia się w celibacie do duchownych afrykańskich.

A co to ma do rzeczy?

Alus napisał(a):
Cytuj:
Szkody są aż nadto widoczne.
Nikt nie ma nic przeciw temu, żeby mieszkać obok Chińczyka, Japończyka, Hindusa wyznających inne religie (czy wychowanych w otoczeniu innej religii), bo te kultury nie są w zakresie ideologii agresywne, Nie chcą zmienić swoich sąsiadów, ale pracując z nimi, według zasad zachodnich osiągnąć sukces.
Inaczej jest ze spora częścią imigrantów isilamskich,

Pozwól, o Panie, że jeszcze ośmielę się mówić do Ciebie......Gdyby spośród tych pięćdziesięciu sprawiedliwych zabrakło pięciu...... gdyby znalazło sie tam dziesięciu....
Spora nie znaczy wszyscy....

Cytuj:
Już o tym rozmawialiśmy.
Asymilują się w Europie przybysze z krajów islamskich, którzy swój islam odłożyli na półkę i nie chcą mieć nic do czynienia z radykałami., ewentualnie swój islam interpretują w bardzo łagodnej formie.
Ale wtedy mówimy tylko o Arabach, o czarnych z Afryki, przyjmujących wartości europejskie ale nie o muzułmanach.
[/quote]
Tak....a kto zatem buduje w Europie meczety?

Śr lip 27, 2016 12:20

psss napisał(a):
mikkel napisał(a):
kosiarz1 napisał(a):

Paradne...lewactwo, nie widzi alternatywy dla lewackich, utopijnych wizji, jak multikulti, poprawność polityczna, rozumienie dla tolerancj i akceptacji.

A jak wygląda ta alternatywa?

Jeżeli wchodzę do twojego domu, jestem gościem i muszę podporządkować się Twoim wymaganiom. Oczywiście przy zachowaniu szacunku obopólnego.
Czy mamy problem z Ukraińcami? Jeżeli wierzyć statystykom, jest ich w Polsce około miliona...
Nigdzie nie przeczytałem w stosunku do niuch negatywnych komentarzy, czy coś w rodzju wynocha itp...
Nikt od nich nie wymaga by porzucili wiarę, swoje obyczaje czy ojczyznę, jednak wchodząc do nas jako goście, powinni szanować nasze obyczaje, wiarę, i nową Ojczyznę.

Multikulti jak i stawianie na piedestał mniejszości, powoduje prześladowania większości...to takie odwrócenie porządku naturalnego, takie lewackie...
Większość musi szanować i tolerować mniejszość, nie musi akceptować jej wszystkich widzimisię, a co najlepsze kazać się do tego dostosować i trzymać "mordę na kłódkę" jeżeli coś się nie podoba...

We Francji stan wyjątkowy...dziś nikt nie pisze, ze "biednych" bandytów, zabili policjanci wychodzących z kościoła, którzy poderżnęli gardło księdzu...a przecież mogli ich tylko aresztować. taka polityka doiprowadza do znieczulicy społecznej i wszyscy wcześniej czy później na tym ucierpimy. Policja bezkarna? Służby z nieograniczoną władzą? Przecież to konsekwencja wpuszczenia do Europy ludzi których się obawiamy...Dlaczego którykolwiek rząd, czy instytucja społeczna lewacka, nie protestuje przeciwko wprowadzeniu stanu wyjątkowego we Francji ? Wozy pancerne na ulicach Rzymu, Berlina, wojsko z karabinami maszynowymi przeszukujący placaki, sprawdzajacy dokumenty, lotniska i dworce jak twierdze...to wynik czego?

Śr lip 27, 2016 14:02

kosiarz1 napisał(a):
We Francji stan wyjątkowy...dziś nikt nie pisze, ze "biednych" bandytów, zabili policjanci wychodzących z kościoła, którzy poderżnęli gardło księdzu...a przecież mogli ich tylko aresztować.

Bez procesu dostali wyrok śmierci i tyle.

Ja dla mnie to ta cała sytuacji z poderżnięciem gardła księdzu jest czymś co mnie w żaden sposób nie dotyczy, w końcu nigdy do Francji nie pojade, a w Polsce za mojego życia to takiego czegoś nie będzie, więc czym tu sie przejmować?

Śr lip 27, 2016 16:41
Moderator

Robek napisał(a):

Ja dla mnie to ta cała sytuacji z poderżnięciem gardła księdzu jest czymś co mnie w żaden sposób nie dotyczy, w końcu nigdy do Francji nie pojade, a w Polsce za mojego życia to takiego czegoś nie będzie, więc czym tu sie przejmować?

Ty nie pojedziesz, ale Francja przyjedzie do Ciebie.
I to ta "nowa Francja". Z masą imigrantów.

Śr lip 27, 2016 17:44
Zobacz profil WWW
Papież do Polaków:
Cytuj:
Papież zwrócił uwagę, że "szlachetny naród polski" mocno zaufał Bogu, który "kieruje losami narodów" a dzięki temu "po burzach i ciemnościach" - odzyskał swą godność. Jednocześnie zachęcił do starań o to, by sprostać obecnym wyzwaniom, w tym także, jak się wyraził, "złożonym zjawiskiem migracyjnym". Papież przyznał, że kwestia ta wymaga "mądrości i miłosierdzia aby przezwyciężyć lęki i zrealizować największe dobro".

Franciszek podkreślił, że "potrzebna jest gotowość przyjęcia ludzi uciekających od wojen i głodu; solidarność z osobami pozbawionymi swoich praw podstawowych, w tym do swobodnego i bezpiecznego wyznawania swojej wiary". Zaapelował jednocześnie o międzynarodową współpracę w celu znalezienia rozwiązania konfliktów i wojen.
http://www.deon.pl/religia/serwis-papie ... ierow.html

Śr lip 27, 2016 17:55
@medieval: tak sledzisz media. Na pewno wiesz ilu zamachow dokonali nowi imigranci a ilu drugie i trzecie pokolenie?
I masz na to jakies lekarstwo? Czy tylko potrafisz biadolic nad faktem, ze bieda i wojna do nas ludzi napedza?

Jeszcze 20 lat temu mordowali sie chrzescijanie i muzulmanie w Jugoslawii. Przedtem byly bomby w Irlandii Polnocnej, glownie podkladane przez katolikow. Po Brexicie ten koszmar moze wrocic. Przedtem RAF w Niemczech...

Ale to nie byl nasz problem, bo mielismy spokoj w socjalizmie. Chcialbys powrotu tu sielskich, szarch i ponurych czasow? Kiedy o podrozy do Francji moglbys tylko pomarzyc?

Śr lip 27, 2016 18:01
Papież mówi - trzeba zidentyfikować przyczyny emigracji z Polski, ułatwiając powrót osobom, które chcą wrócić.
Jednocześnie potrzebna jest gotowość przyjęcia ludzi uciekających od wojny i głodu....

W studiu dwie osoby komentują - dziennikarka z "Niedzieli" akcentuje, że papież akcentuje potrzebę stworzenia warunków do powrotu Polaków.
Prof Mikołejko odczytuje jako zaakcentowanie przez papieża faktu, że Polacy posiadający dużą emigrację zarobkową, powinni rozumieć uciekinierów od wojny i głodu.
Dwa zdania i dwie odmienne interpretacje osób mówiących tym samym językiem.

A w studiu TVN24 od 15,30 komentuje kilkunastu duchownych - księży i zakonników.

Śr lip 27, 2016 18:11
Kael napisał(a):
@medieval: tak sledzisz media. Na pewno wiesz ilu zamachow dokonali nowi imigranci a ilu drugie i trzecie pokolenie?
I masz na to jakies lekarstwo? Czy tylko potrafisz biadolic nad faktem, ze bieda i wojna do nas ludzi napedza?

Jeszcze 20 lat temu mordowali sie chrzescijanie i muzulmanie w Jugoslawii. Przedtem byly bomby w Irlandii Polnocnej, glownie podkladane przez katolikow. Po Brexicie ten koszmar moze wrocic. Przedtem RAF w Niemczech...

Ale to nie byl nasz problem, bo mielismy spokoj w socjalizmie. Chcialbys powrotu tu sielskich, szarch i ponurych czasow? Kiedy o podrozy do Francji moglbys tylko pomarzyc?

A na Wołyniu to kto mordował....nie aby chrześcijanie wzajem?

Śr lip 27, 2016 18:18

medieval_man napisał(a):
Robek napisał(a):

Do tak biednych krajów jak Polska to nikt nie będzie emigrował, bo niby po co?

Śr lip 27, 2016 19:17

medieval_man napisał(a):
To przecież chrześcijaństwo stworzyło całą kulturę europejską do tego stopnia, że w Średniowieczu nie mówiono o Europie, ale o Christianitas.

Wygumkowując starożytną Grecję i Rzym, bo już nie wspomnę o czymś takim jak kultura celtycka i zresztą wiele innych zjawisk, z których Europa pełną garścią przez wieki czerpała i czerpie, jednak chyba trochę się zagalopowałeś.

Cytuj:
Jeśli kultura jest oparta na silnej religii, to choć różne są uwarunkowania materialne czy spadek pokoleniowy, takie rzeczy jak mentalność, filozofia, podejście do spraw społecznych zaczynają się upodabniać.

To chyba założenie czysto teoretyczne.
Chyba, że możesz podać przykład takiej ewolucji na konkretnym przykładzie.
No i jak tu dzisiaj oprzeć kulturę na jakiejś jednej, w dodatku "silnej" religii?
Społeczeństwa stają się coraz bardziej pluralistyczne, postępuje i nasila się infiltracja kultur.
To zresztą ostatecznie daje tym społeczeństwom nowe moce życiowe i siłę rozwojową.
Najlepszym tego przykładem jest społeczeństwo amerykańskie.
A przykładem odwrotnym społeczeństwo Federacji Rosyjskiej.
W pierwszym różne kultury mogły się swobodnie rozwijać i wzajemnie przenikać.
W drugim starano się narzucić jedną, zbiorową kulturę "uniwersalną", kultury istniejące zamykając w narodowych enklawach.
W Europie nie mamy zresztą wcale problemu z wielokulturowością - to całkowicie błędna diagnoza.
Mamy problem z pewną odmianą fanatyzmu religijnego, jakim jest islamizm.
I to z tym należy walczyć, nie wylewając dziecka z kąpielą, i nie próbując zamykać się w narodowo-religijnych gettach.

Cz lip 28, 2016 7:34
Robek napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Robek napisał(a):

Cytuj:
Do tak biednych krajów jak Polska to nikt nie będzie emigrował, bo niby po co?

Ekonomiczni młodzi i zdrowi nie przyjadą, ale chorzy, zagubieni - kobiety i dzieci - choćby na określony czas nie odrzucą pomocy medycznej, opiekuńczej.

Cz lip 28, 2016 8:22
Alus napisał(a):
Ekonomiczni młodzi i zdrowi nie przyjadą, ale chorzy, zagubieni - kobiety i dzieci - choćby na określony czas nie odrzucą pomocy medycznej, opiekuńczej.

Zwłaszcza, że teraz nikt nie będzie pytał o ubezpieczenie.

Cz lip 28, 2016 8:34

mikkel napisał(a):
medieval_man napisał(a):
To przecież chrześcijaństwo stworzyło całą kulturę europejską do tego stopnia, że w Średniowieczu nie mówiono o Europie, ale o Christianitas.

Wygumkowując starożytną Grecję i Rzym, bo już nie wspomnę o czymś takim jak kultura celtycka i zresztą wiele innych zjawisk, z których Europa pełną garścią przez wieki czerpała i czerpie, jednak chyba trochę się zagalopowałeś.

Może dlatego PIS, z przyklaskiem M_M, chce teraz w Polsce wygumkować także powstały w 18 wieku trójpodział władzy (wymyślony przez Monteskiusza), który miał chronić ludzi przed despotycznymi władcami.

Pytanie do M_M: jakiego wyznania byli zazwyczaj władcy europejskich państw, skoro zaistniała konieczność wymyślenia takiego systemu rządów, który chroniłby ludzi przed ich despotyzmem? Ateiści? Lewacy?, Islamiści? Inni wrogowie KK?

Cz lip 28, 2016 8:58
Helenka napisał(a):
Zwłaszcza, że teraz nikt nie będzie pytał o ubezpieczenie.

Kolejna basn bez pokrycia. Rozwala ZUS obiecaja kokosy z budzetu (chyba na obronnosc prezes juz chce podwyzszyc srodki) i zaden pisiura nie powie, komu zabiora, zeby niby kazdemu w sluzbie zdrowia dac.
Znowu nie bedzie istotne czy sie skladki placi czy nie?

Jak slysze, jaki nowy wspalnialy swiat chce prezes Polakomm zafundowac od reki, skinieniem palca, to juz sie zastanawiam, jak bedzie gasil niepokoje spoleczne tych, ktorzy te prezesowskie fanaberie beda musieli finansowac. Czyli wszystkich obywateli, ktorym podatki, rachunki i ceny wzrosna.
Zeby teoretycznie, WOSP nie byl potrzebny, a kazdy mial operacja na zacme po tygodniu od diagnozy. I zeby kazdy czul sie bezpieczny pod okiem kamer Ziobry i z chmara policji na ulicach.

Cz lip 28, 2016 11:19
Kael napisał(a):
juz sie zastanawiam, jak bedzie gasil niepokoje spoleczne tych, ktorzy te prezesowskie fanaberie beda musieli finansowac.

E tam. To będzie wina Tuska i .... KE :D.

Cz lip 28, 2016 11:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193 ... 976  Następna strona