Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Młoda Polska
No coz. Kazdy widzi co innego ze swojego okna.
Ja robie to dobrego co moge na moim poziomie. Jesli i ty tak robisz a reszte oddajesz Bogu, to bedzie dobrze. Co nieznaczy, ze tak jak tobie czy mnie by sie podobalo.
|
Pn gru 07, 2015 13:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A lewactwo, któremu tak zależy na sprowadzeniu islamskich migrantów, nigdy Ewangelią nie żyło, a wręcz przeciwnie. Zawsze próbowali pozbyć się sensu świąt Bożego Narodzenia, tworząc święto "choinki", a obecnie nawet chcą tą choinkę usunąć spod Notre Dame, bo jakieś skojarzenia budzi, a posługują się fałszywą tolerancją dla muzułmanów. To "lewactwo" z Watykanu i Konferencji Episkopatu Polski?........
|
Pn gru 07, 2015 13:19 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
A to Watykan czy KEP chcą usunąć jakieś choinki?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn gru 07, 2015 13:22 |
|
|
|
 |
akacja
|
Alus napisał(a): Cytuj: A lewactwo, któremu tak zależy na sprowadzeniu islamskich migrantów, nigdy Ewangelią nie żyło, a wręcz przeciwnie. Zawsze próbowali pozbyć się sensu świąt Bożego Narodzenia, tworząc święto "choinki", a obecnie nawet chcą tą choinkę usunąć spod Notre Dame, bo jakieś skojarzenia budzi, a posługują się fałszywą tolerancją dla muzułmanów. To "lewactwo" z Watykanu i Konferencji Episkopatu Polski?........ Watykan i KEP nie komercjalizował świąt, co od dawna miało miejsce na Zachodzie. Ani nie podejmuje teraz decyzji o usunięciu choinki co ma miejsce co ma miejsce obecnie we Francji. http://parezja.pl/multi-kulti-francji-m ... e-choinki/
|
Pn gru 07, 2015 13:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A Watykan moze kaze wysylac imigrantow z powrotem na morze? Czy moze cos innego mowi?
A tak na marginesie: jakie lewactwo w Polsce skomercjalizowalo Swieta?
|
Pn gru 07, 2015 13:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): A to Watykan czy KEP chcą usunąć jakieś choinki? Taaa.... a kto usilnie prosi, wskazując na powinność chrześcijan pomocy uchodźcom....czyżbyśmy inaczej odczytywali te apele.....ja odczytują jako konieczność pomocy....a Ty jako zachętę dla muzułmanów do wędrówki do Europy? 
|
Pn gru 07, 2015 13:42 |
|
 |
akacja
|
Kael napisał(a): A tak na marginesie: jakie lewactwo w Polsce skomercjalizowalo Swieta? To dzieje się od wielu lat, że święta są laicyzowane, desekralizowane, i skormecjalizowane. Robi to ktoś komu nie podoba się ich chrześcijański charakter. http://www.fronda.pl/a/boze-narodzenie- ... 45431.htmlAlus napisał(a): medieval_man napisał(a): A to Watykan czy KEP chcą usunąć jakieś choinki? Taaa.... a kto usilnie prosi, wskazując na powinność chrześcijan pomocy uchodźcom....czyżbyśmy inaczej odczytywali te apele.....ja odczytują jako konieczność pomocy....a Ty jako zachętę dla muzułmanów do wędrówki do Europy?  A co to ma wspólnego z choinką? Teraz są szczegółowe kontrole przy wejściu na plac w Watykanie, jest wykrywacz metalu, ale czy też nie będzie choinki?
|
Pn gru 07, 2015 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akacja napisał(a): Kael napisał(a): A tak na marginesie: jakie lewactwo w Polsce skomercjalizowalo Swieta? To dzieje się od wielu lat, że święta są laicyzowane, desekralizowane, i skormecjalizowane. Robi to ktoś komu nie podoba się ich chrześcijański charakter. http://www.fronda.pl/a/boze-narodzenie- ... 45431.htmlAlus napisał(a): medieval_man napisał(a): A to Watykan czy KEP chcą usunąć jakieś choinki? Taaa.... a kto usilnie prosi, wskazując na powinność chrześcijan pomocy uchodźcom....czyżbyśmy inaczej odczytywali te apele.....ja odczytują jako konieczność pomocy....a Ty jako zachętę dla muzułmanów do wędrówki do Europy?  A co to ma wspólnego z choinką? Teraz są szczegółowe kontrole przy wejściu na plac w Watykanie, jest wykrywacz metalu, ale czy też nie będzie choinki? Własnie co ma wspólnego ...... a lewactwu, któremu tak zależy na sprowadzaniu islamskich imigrantów - lewactwo sprowadza, bo lewactwo sprokurowało aktualną sytuację w świecie islamu. Chrześcijanin nie powinien sugerować się działaniami lewactwa, ale spieszyć potrzebującym z pomocą. I z racji potrzeby niesienia pomocy, którą nakazuje Watykan, plac musi być kontrolowany....nie z przyczyn lewactwa. Fanatycy islamscy najbardziej nienawidzą osoby o poglądach lewicowych, ateistów.
|
Pn gru 07, 2015 14:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli to, ze katoliccy Polacy lataja po galeriach w niedziele i teraz wszedzie maja “skomercjalizowane Swieta“, to wina lewactwa? I to lewactwo chce zarobic jak najwiecej? Kapitalisci to lewacy a socjalisci to najprawdziwsza prawica?
Jaki twoj swiat jest prosty akacjo...
|
Pn gru 07, 2015 14:46 |
|
 |
akacja
|
Alus napisał(a): Własnie co ma wspólnego ......a lewactwu, któremu tak zależy na sprowadzaniu islamskich imigrantów - lewactwo sprowadza, bo lewactwo sprokurowało aktualną sytuację w świecie islamu. Sprowadzają ... bo to element planu zniszczenia Europy. Europa wyrzekła się swych chrześcijańskich korzeni i tę pustkę dziś wypełnia islam, od lat odbywa się postępująca laicyzacja, a teraz też uruchomiony został proces islamizacji kontynentu. Cytuj: Chrześcijanin nie powinien sugerować się działaniami lewactwa, ale spieszyć potrzebującym z pomocą.
Chrześcijanin bierze udział w różnych akcjach pomocy czy to kupienie świecy Caritas, oddanie darów przy zakupie przy Banku żywności, dołożenie swych darów do Szlachetnej Paczki, czy wrzucenie datków do puszek. Czynią to od lat , ale głośno o tym nie mówią. Kael napisał(a): Czyli to, ze katoliccy Polacy lataja po galeriach w niedziele i teraz wszedzie maja “skomercjalizowane Swieta“, to wina lewactwa? I to lewactwo chce zarobic jak najwiecej? Kapitalisci to lewacy a socjalisci to najprawdziwsza prawica?
Jaki twoj swiat jest prosty akacjo... No ale kto tym ludziom namącił w głowach że latają po tych galeriach komercjalizując przy tym święta, skoro ksiądz z ambony zawsze mówi by zwrócili uwagę na duchowy wymiar świąt?
|
Pn gru 07, 2015 14:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bzdura. Uchodzcy sami ruszyli tam, gdzie moze im byc lepiej. Pamietasz kiedy i dlaczego papiez Franciszek byl na Lampeduzie?
Nie odpowiedzialas na pytanie. Z tego co piszesz wnioskuje jednak, ze “katoliccy“ Polacy maja w glebokim powazaniu nauczanie kaplanow. Wola nabijac kase lewakom (wedlug ciebie).
|
Pn gru 07, 2015 15:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Sprowadzają ... bo to element planu zniszczenia Europy. Europa wyrzekła się swych chrześcijańskich korzeni i tę pustkę dziś wypełnia islam, od lat odbywa się postępująca laicyzacja, a teraz też uruchomiony został proces islamizacji kontynentu. Cytuj: Lewactwo takie głupie i nie przewiduje, że fanatyczny Islam w pierwszej kolejności wymorduje właśnie lewactwo. Cytuj: Chrześcijanin bierze udział w różnych akcjach pomocy czy to kupienie świecy Caritas, oddanie darów przy zakupie przy Banku żywności, dołożenie swych darów do Szlachetnej Paczki, czy wrzucenie datków do puszek. Czynią to od lat , ale głośno o tym nie mówią. Moze czynia to z tego co im zbywa.....a Chrystus wyszczególnił biedną wdowę..... Cytuj: No ale kto tym ludziom namącił w głowach że latają po tych galeriach komercjalizując przy tym święta, skoro ksiądz z ambony zawsze mówi by zwrócili uwagę na duchowy wymiar świąt? A rozumek tych katolików poszedł na spacerek.......
|
Pn gru 07, 2015 15:10 |
|
 |
niewiarek
|
Często mam okazję w niedzielę widzieć "katolików" wychodzących z kościoła i kierujących pierwsze kroki do pobliskiego sklepu. Znam te godziny i nie chodzę wtedy, bo za długie kolejki przy kasach.
Kiedyś sądziłem, że idąc na spotkanie z Bogiem katolik jakoś przeżywa to duchownie. Po skończeniu mszy św. wychodzi z kościoła w skupieniu, jeszcze kontempluje tą przed chwilą przeżytą bliskość Boga.
Bzduurrra! To tylko rytuał. Nic więcej.
Może ktoś trafi się, który przyszedł do Boga. Większość z przyzwyczajenia idzie do budynku kościelnego, bo jest niedziela. Niech sąsiedzi zobaczą jacy jesteśmy pobożni. A przy okazji można obejrzeć w co ubrała się sąsiadka. Taki pokaz mody, taki rodzaj chrześcijańskiego Fashion.
Kiedyś, jak miałem trochę mniej lat zabawiłem się w taki test wśród znajomych. Powiedzcie co było dzisiaj na kazaniu, o czym mówił ksiądz?
Nikt. Nikt nie wiedział.
Część mówiła o jakich ogłoszonych zbiórkach, że msza była też w intencji kogoś zmarłego ileś lat temu. Ale, nalegam, co było w Ewangelii? - No przestań.
Katolicy. Katolicy?
Myślą, że kochają blizniego, ale tylko myślą. A po drodze z kościoła zdązą obrobić du.pę kilku znajomym.
Byli na spotkaniu z Bogiem. Z Bogiem? No, tak sobie myślą.
Przepraszam, nie chcę urazić tych, którzy na tym spotkaniu byli i uczestniczyli faktycznie w spotkaniu z Bogiem. Ale takich jest garstka.
W trakcie mszy jest taki moment, sorki jestem nie wierzący więc nie nazwę tego poprawnie, że ksiądz mówi "oto jest ciało moje...". Wszyscy klęczą i stukają się dłonią w piersi. Ale niech tylko zaskrzypią drzwi wejściowe, a już połowa osób z ławki przede mną odwraca głowy i obserwuje kto wchodzi. I potrafią mieć tak skręcone karki nawet przez kilkanaście sekund. Nie chcę tego komentować, bo jest mi przykro.
Uprzedzę pytania typu, a skąd niewiarek może to wiedzieć? Bywam czasami na uroczystościach kościelnych, bo albo zmarł ktoś bliski, albo jakiś ślub, bądz chrzest. I tak sobie podziwiam tych "katolików".
|
Wt gru 08, 2015 6:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Drogi @Niewiarku, czy Ty przypadkiem nie cierpisz na chrystianofobię 
|
Wt gru 08, 2015 7:34 |
|
 |
chwat
|
Niewiarku, czy uważsz za istotne, żeby wszyscy byli poinformowani, co Ty "sobie podziwiasz"? Czy Twoja opowieść ma jakiś inny cel?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Wt gru 08, 2015 9:15 |
|
|
|