Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 10:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 48  Następna strona
 Unia Europejska 
Autor Wiadomość
Post Re: Unia Europejska
O bitwie pod Batohem mnie nie uczyli, ale wreszcie wiem, co oznacza jedna kwestia u Sienkiewicza, gdzie książę Jarema Przyjemskiemu w Zbarażu mówi, że okop jest za duży. Nie uczyli mnie również o wojnie Augusta Mocnego ze Szwecją (który to Karol tam dowodził?), skąd wywodzi się powiedzenie od Sasa do Lasa, które, zdaje mi się, bardzo jest na czasie.

Zefciu - jak zwykle nie obchodzi Cię, żeby zostać zrozumianym. A przecież maksyma hamerykańska głosi: punch the Nazis, always. Nawet syntaktycznych nazistów.

Cz wrz 20, 2018 6:53

Alus napisał(a):
Polska za unijne pieniądze zamierza ściągać do pracy azjatów - hindusów, pakistańczyków, nepalu....ślepe głupki, czy dramatyczny brak rąk do pracy?

Jest dramatyczny brak rąk do pracy, bo jak się robi takie transfery socjalne jak "P"iS , to ma się taki efekt : wycofanie się pewnej kategorii pracowników z rynku.
Ostatnio moja córka z racji choroby dziecka wzięła zwolnienie i była przed południem na pobliskim skwerku : wszystkie ławki obsiedli mamusie z tatusiami ( wszyscy z piwkami w ręku) i kilkuletnimi pociechami . Pewnie też na zwolnieniu .....
Widać gołym okiem, znaczna część z tych, którzy dotąd pracowali, a teraz dostali po 1000-1500 PLN na swoje pociechy, przestali pracować bo to + jeszcze jakieś dodatkowe świadczenia wystarcza , na piwo też.
Co do unii, póki genpaci u władzy, będziemy się szwendać w przedpokojach z podobnymi outsiderami jak Węgry czy GB, w złudnym przekonaniu, że oni też za nami murem...

Cz wrz 20, 2018 7:01
feelek napisał(a):
Alus napisał(a):
Polska za unijne pieniądze zamierza ściągać do pracy azjatów - hindusów, pakistańczyków, nepalu....ślepe głupki, czy dramatyczny brak rąk do pracy?

Cytuj:
Głupki. Liczba zarejestrowanych bezrobotnych w końcu sierpnia 2018 roku wynosiła 959,5 tys.

Większość tych bezrobotnych wcale nie ubiega sie o pracę, bo albo pracują w kraju, lub za granicą, na czarno, albo zupełnie nie mają ochoty pracować.
Odhaczają sie w UP, bo chodzi im jedynie o ubezpieczenie opłacane przez państwo w NFZ.

Cytuj:
ciekaw jestem czy słyszałeś np w szkole o bitwie pod Batohem?

Bitwa pod Batohem.....ludzie z wyższym wykształceniem powstanie warszawskie umiejscawiają w latach 80-tych XX, lub jako twórcę pierestrojki w ZSRR wymieniają Stalina.....gdzie im do bitwy pod Batohem "sarmackim Katyniu".
Generalnie nauka historii w Polsce uzależniona jest od aktualnie panujących - w PRL omijano zupełnie okres wolnej Polski między I a II wojną światową, teraz jest nacisk na pamieć o "żołnierzach przeklętych"....oczywiście tych, których lubi obecna władza....

Cz wrz 20, 2018 7:14
zepp napisał(a):
Co do unii, póki genpaci u władzy, będziemy się szwendać w przedpokojach z podobnymi outsiderami jak Węgry czy GB, w złudnym przekonaniu, że oni też za nami murem...

I będą sie cieszyć podobnie jak min Czaputowicz - Dopuszczenie do biurka do zaszczy - pewnie, że "zaszczyt", mógłby przecież Trump nakazać Dudzie podpisywać na kolanie.....

Cz wrz 20, 2018 7:23
Czyli ErgoProxy też mi będzie okazywał otwartą wzgardę i nie będzie odpowiadał na moje pytania. A to niby było tak, że tylko na próbę sobie pobroni PiS-u. I tyle wystarczyło. Jak w tym kawale o czarnym, co go dżin w białego zamienił.
ErgoProxy napisał(a):
Zefciu - jak zwykle nie obchodzi Cię, żeby zostać zrozumianym.
Ależ obchodzi. Zadaję konkretne pytania w języku polskim. Niestety genpaci gardzą lemingami i na te pytania nawet nie próbują odpowiedzieć. Jeśli któregoś z pytań nie zrozumiałeś, to wskaż którego – objaśnię.

Cz wrz 20, 2018 7:28

zefciu napisał(a):
Widzisz ErgoProxy teraz? zefciu uważa feelka za partnera do rozmowy i zadaje mu w celu polemiki konkretne pytania. feelek uważa, że zefciu to szmata wstrętna i że można jego pytania ignorować.

Zefciu, nie wyciągaj aż tak daleko idących wniosków. Ludzie nie odpowiadają na pytania z różnych powodów. Nie wszystko mi się w Twoich wpisach podoba, ale na pewno nie uważam, że jesteś "wstrętną szmatą".

Cytuj:
Gdyby wynosiła ile, to „ściąganie” miałoby sens i nie świadczyłoby o głupocie?

Uważam, że najpierw należy zablokować imigrację zarobkową i poczekać by wzrosły pensje.

Cz wrz 20, 2018 7:39
Zefciu - traktuj rozmówców poważnie, to i sam będziesz przez nich poważnie traktowany. Na tę chwilę zachowujesz się arogancko, apodyktycznie i frustracko (ewentualnie można Cię posądzać o autyzm). Nikt Ci wzgardy otwartej nie okazuje; wynajdujesz sobie tylko wymówki, żeby wszyscy w koło byli winni, a ten jeden zefciu jak lelija biała. Rzućże pilastryzm w cholerę i postępuj jak człowiek; no.

Cz wrz 20, 2018 7:47
feelek napisał(a):
No zobacz, a jeszcze pięć lat temu tych leni było prawie 2200 tys.

Część wchłonął rynek potrzebujący pracowników jak kania dżdżu, część przeszło na emerytury po obniżeniu wieku przez PiS, części dano pierwszą z brzegu ofertę pracy, gdy tenże odmówił dwukrotnie został wykreślony z list bezrobotnych.
Żaden cud, jakbyś mniemał.

Cz wrz 20, 2018 7:50

feelek napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Jak już jesteśmy przy piłce nożnej, to widziałbym tu analogię do drużyny piłkarskiej

Zapominasz, że drużyna piłkarskama ma jeden cel i trenera, który o wszystkim decyduje.

Wręcz przeciwnie, tak jak drużyna piłkarska ma jeden cel, tak jeden cel ma Unia Europejska. Celem tym jest osiąganie możliwie dobrych wyników w lidze światowej.
Natomiast co do trenera to UE jest pewnym ewenementem, bo jako jedyna faktycznie nie ma trenera. Według mnie to niedobrze i należy dążyć do powołania trenera.

Alus napisał(a):
(...) mógłby przecież Trump nakazać Dudzie podpisywać na kolanie.....

Albo i na kolanach :oops:

Cz wrz 20, 2018 7:51

Ergo, dla mnie to było mistrzostwo świata. Podziwiam i zazdroszczę.

Cz wrz 20, 2018 7:56
E? Znaczy, moja próżność prosiła, żeby pozdrowić, bo czuje się połechtana; ale zapętliłeś mi rozum w tym momencie. O co cho?

Tak jeszcze o tym zdjęciu nieszczęsnym. ProxyOne uważa, że wszystko było umówione i dograne jak należy, ale Duda złamał protokół i się wyrwał do fotki jak kmiotek ze wsi, nie ubliżając wsi. A miał być, kurtka, medialny i reprezentować kraj godnie.

Cz wrz 20, 2018 8:01
feelek napisał(a):
Zefciu, nie wyciągaj aż tak daleko idących wniosków. Ludzie nie odpowiadają na pytania z różnych powodów.
A z jakiego powodu Ty nie odpowiedziałęś wyżej?
Cytuj:
Uważam, że najpierw należy zablokować imigrację zarobkową i poczekać by wzrosły pensje.
Po pierwsze – nie o to pytałem. Po drugie – do jakiego poziomu wzrosły? Pensje rosną cały czas.

Zresztą plan taki dławi gospodarkę – jeśli pracodawcy już mają problem ze znalezieniem rąk do pracy, to jaki jest sens stawiania ich w jeszcze bardziej desperackiej sytuacji?

ErgoProxy napisał(a):
Zefciu - traktuj rozmówców poważnie, to i sam będziesz przez nich poważnie traktowany. Na tę chwilę zachowujesz się arogancko, apodyktycznie i frustracko (ewentualnie można Cię posądzać o autyzm).
Garść epitetów, zero uzasadnienia.
Cytuj:
Nikt Ci wzgardy otwartej nie okazuje; wynajdujesz sobie tylko wymówki, żeby wszyscy w koło byli winni, a ten jeden zefciu jak lelija biała.
Zupełnie nie. Nie uważam, że jestem bez winy. Postuluję jedynie to, że w konflikcie zwanym wojną polsko-polską to genpaci posługują się częściej pogardą dla drugiej strony, a nie jak chciałeś dowieść, lemingi.

Cz wrz 20, 2018 8:06
zefciu napisał(a):
Zresztą plan taki dławi gospodarkę – jeśli pracodawcy już mają problem ze znalezieniem rąk do pracy, to jaki jest sens stawiania ich w jeszcze bardziej desperackiej sytuacji?

Ale gospodarka nie jest celem sama w sobie. Gospodarka jest po to, żeby pracownik też mógł realizować swoje marzenia, a nie, żeby kraj zdominowali Janusze biznesu, co rżną pracownika na kasie tak samo, jak państwo na podatkach, jęcząc w głos, że ich nie stać na drugą willę, czwarty samochód i wczasy w Australii; o, jacy oni biedni!

Taki obrazek: ProxyOne jest technikiem odzieżowym, co nie może sobie ucznia do zawodu znaleźć, bo to trudny fach i odpowiedzialny jak cholera. Tymczasem Hindusi, okazuje się, są w stanie zaoferować każde pieniądze, żeby takiego technika ściągnąć do siebie, bo pobudowali sobie fabryki, ale nie mają kadry. Proszę znaleźć winnego. Jak dla mnie, wina jest systemowa, że przez konkurencję tnie się koszty na czym popadnie i wskutek tego nie ma marginesu bezpieczeństwa na ludzką niedoskonałość (nie mylić z partactwem).

Cz wrz 20, 2018 8:17
ErgoProxy napisał(a):
Tak jeszcze o tym zdjęciu nieszczęsnym. ProxyOne uważa, że wszystko było umówione i dograne jak należy, ale Duda złamał protokół i się wyrwał do fotki jak kmiotek ze wsi, nie ubliżając wsi. A miał być, kurtka, medialny i reprezentować kraj godnie.

Tak "godnie", że Cejrowski prosi "Boże ratuj Polskę. Daj nam jakiegoś Paderewskiego II, który wie kiedy się siedzi, a kiedy stoi" i przeciwstawia fotkę podpisywania umowy przez Trumpa i Kim Dzong Una.

Cz wrz 20, 2018 8:24
ErgoProxy napisał(a):
Ale gospodarka nie jest celem sama w sobie.
Nie jest. Ale lepiej się żyje w kraju gdzie gospodarka się rozwija, niż w kraju, w którym gospodarka leci na pysk.
Cytuj:
Gospodarka jest po to, żeby pracownik też mógł realizować swoje marzenia, a nie, żeby kraj zdominowali Janusze biznesu, co rżną pracownika na kasie tak samo, jak państwo na podatkach, jęcząc w głos, że ich nie stać na drugą willę, czwarty samochód i wczasy w Australii; o, jacy oni biedni!
No tak. Bo jak wiadomo każdy pracownik to jest biedny uciskany robotnik, a każdy przedsiębiorca to Janusz biznesu, co ma dwa domy i rżnie pracownika, jak może.

Takie chochoły to możesz sobie stawiać na forach genpatycznych, a nie wobec poważnych ludzi.

Cytuj:
Taki obrazek: ProxyOne jest technikiem odzieżowym, co nie może sobie ucznia do zawodu znaleźć, bo to trudny fach i odpowiedzialny jak cholera. Tymczasem Hindusi, okazuje się, są w stanie zaoferować każde pieniądze, żeby takiego technika ściągnąć do siebie, bo pobudowali sobie fabryki, ale nie mają kadry.
Coś mi tutaj nie pasuje do wcześniejszego obrazka. Czyżby ProxyOne był Januszem biznesu, co to rżnie pracowników na kasie i jęczy w głos?

Cytuj:
Tymczasem Hindusi, okazuje się, są w stanie zaoferować każde pieniądze, żeby takiego technika ściągnąć do siebie, bo pobudowali sobie fabryki, ale nie mają kadry.
No proszę. Hindusi ciągną, a my mamy zablokować imigrację zarobkową i czekać, aż płace będą jeszcze wyższe niż „każde pieniądze”.

Cz wrz 20, 2018 8:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 48  Następna strona