Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Strach przed zamachowcami, a tu durni Polacy nie potrafiący właściwie przygotować ołtarza, narazili papieża na szwank :( :(
http://natemat.pl/186303,papiez-francis ... e-zadrzalo

Cz lip 28, 2016 11:36
Moderator

Tomek44 napisał(a):
Może dlatego PIS, z przyklaskiem M_M, chce teraz w Polsce wygumkować także powstały w 18 wieku trójpodział władzy (wymyślony przez Monteskiusza), który miał chronić ludzi przed despotycznymi władcami.

Nikt nie chce usuwać trójpodziału władzy, tylko go uzdrowić.
Na przykład, żeby sądy nie wchodziły w kompetencje władzy ustawodawczej.
Tomek44 napisał(a):
Pytanie do M_M: jakiego wyznania byli zazwyczaj władcy europejskich państw, skoro zaistniała konieczność wymyślenia takiego systemu rządów, który chroniłby ludzi przed ich despotyzmem? Ateiści? Lewacy?, Islamiści? Inni wrogowie KK?

Tam, gdzie panowali despoci, żaden trójpodział nie był możliwy

Cz lip 28, 2016 11:47
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):

Wskaż, który zapis z którejś z pisowskich ustaw o TK ma na celu zapewnienie, by sądy nie wchodziły w kompetencję władzy ustawodawczej.

Bo ja się zgadzam - TK od dawna już za bardzo sobie w tym względzie folguje i trzeba tę sytuację naprawić. Problem w tym, że odpowiednich środków naprawczych nie mogę w pisowskich ustawach dojrzeć spoza tych wszystkich przepisów, które mają zapewnić, by TK w żaden sposób nie mógł orzekać inaczej, niż tak, jak to się podoba PiS. Możesz mi pomóc?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lip 28, 2016 11:54

kosiarz1 napisał(a):
Jeżeli wchodzę do twojego domu, jestem gościem i muszę podporządkować się Twoim wymaganiom. Oczywiście przy zachowaniu szacunku obopólnego.

Dla odmiany się z kosiarzem zgodzę. Oczywiście można się spierać, gdzie wyznaczyć granicę tego podporządkowania; ale wspomniałeś o zachowaniu szacunku obopólnego, to też pewna dobra granica.

Cytuj:
Czy mamy problem z Ukraińcami? Jeżeli wierzyć statystykom, jest ich w Polsce około miliona...
Nigdzie nie przeczytałem w stosunku do niuch negatywnych komentarzy, czy coś w rodzju wynocha itp...

Ukraińców jest ok. pół miliona na raz, bo spora część to pracownicy sezonowi. Milion to szacowana łączna liczba na rok

Cytuj:
Nikt od nich nie wymaga by porzucili wiarę, swoje obyczaje czy ojczyznę, jednak wchodząc do nas jako goście, powinni szanować nasze obyczaje, wiarę, i nową Ojczyznę.

Ale inna jest sytuacja Ukraińców, którzy są u nas "na saksach" i mają do czego wrócić. A inna tych osób, które utraciły dach nad głową. To jest pierwszy powód, dlaczego zrównywanie Ukraińców i uchodźców bliskowschodnich jest obłudne.

Drugą sprawą jest kwestia obcości. Tak wiara, obyczaje a nawet język Ukraińców są do naszego zbliżone. Jeżeli chcesz już porównywać z obcokrajowcami, to lepiej wziąć Wietnamczyków - to porównywalny stopień obcości w kulturze, religii czy nawet piśmie.

Cytuj:
Multikulti jak i stawianie na piedestał mniejszości, powoduje prześladowania większości...to takie odwrócenie porządku naturalnego, takie lewackie...

Oj kosiarzu, sam pisałeś powyżej o wzajemnym szacunku. "Zdrowe multi-kulti" to właśnie nic innego, jak szacunek dla odmienności. Szacunek który pozwala kultywować te elementy własnej kultury, które nie kłócą się z elementami tej naszej.

Czy można w tym szacunku przesadzać? Oczywiście, stąd różne patologie, getta i inne wypaczenia. Niemniej mam nadzieję, że nie wycofujesz się tutaj z kwestii szacunku jako takiej.

Cytuj:
Większość musi szanować i tolerować mniejszość, nie musi akceptować jej wszystkich widzimisię, a co najlepsze kazać się do tego dostosować i trzymać "mordę na kłódkę" jeżeli coś się nie podoba...

Częściowo zgoda, poza tym "mordę na kłódkę". Do naszej kultury nie należy zakazywanie komuś "mordy", ale otwarta dyskusja. Natomiast owszem, należy zakazać czyny sprzeczne z tym, co jest w naszym państwie uważane za normy prawno-społeczne.

Cytuj:
We Francji stan wyjątkowy...dziś nikt nie pisze, ze "biednych" bandytów, zabili policjanci wychodzących z kościoła, którzy poderżnęli gardło księdzu...a przecież mogli ich tylko aresztować. taka polityka doiprowadza do znieczulicy społecznej i wszyscy wcześniej czy później na tym ucierpimy. Policja bezkarna? Służby z nieograniczoną władzą? Przecież to konsekwencja wpuszczenia do Europy ludzi których się obawiamy...

Tyle że we Francji ostatnie wydarzenia mają niewiele albo nic wspólnego z obecnym kryzysem uchodźców. Poza jednym jedynym wyjątkiem zamachowcy we Francji to potomkowie przeszłych imigrantów. Francja obecnie przyjęła ok 30.000 uchodźców, liczba śmieszna wobec tego, co przyjęły kraje sąsiednie.

We Francji błędy popełniono w przeszłości. Częściowo liczy się też zaangażowanie w wojnę w Syrii, dlatego państwo francuskie jest na celowniku. Ale nie kwestia uchodźców.

...

(Koh 3:1nn)

Cz lip 28, 2016 13:19

medieval_man napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Może dlatego PIS, z przyklaskiem M_M, chce teraz w Polsce wygumkować także powstały w 18 wieku trójpodział władzy (wymyślony przez Monteskiusza), który miał chronić ludzi przed despotycznymi władcami.

Niestety nikt na świecie nie wierzy w bajkę PIS-u o "chęci uzdrowienia" trójpodziału władzy.

Cz lip 28, 2016 14:00

wyborcy PiS wierza . i niekoniecznie traktuja to jako bajke . po PO-wskim 8 letnim tsunami , praktycznie trzeba w PL uzdrawiac wszystko .

Cz lip 28, 2016 14:17

Tomek44 napisał(a):
Niestety nikt na świecie nie wierzy w bajkę PIS-u o "chęci uzdrowienia" trójpodziału władzy.

Hmm, a te kilka milionów Polek i Polaków, które codziennie o 19.30 zasiadają przez telewizorem, aby obejrzeć program pt. "Wiadomości"?
Wielu z nich w pisowskie kłamstwa o tym, że PiS jakoby nie chce burzyć fundamentów ustrojowych polskiego państwa i budować państwa zupełnie innego od liberalnej demokracji w stylu zachodnim uwierzyło i - co ciekawe - nadal wierzy.

Cz lip 28, 2016 14:55

Ach, fakt.....
Wyraziłem się niezbyt precyzyjnie.
Tylko wyznawcy PIS-u wierzą w bajki PIS-u.
Prawdziwe autorytety prawnicze zadają kłam tym bajkom.

Cz lip 28, 2016 15:02
Moderator

Tomek44 napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

Niedowiarków zawsze było sporo.

Cz lip 28, 2016 15:10
Zobacz profil WWW
Widze medieval, ze jak typowy piewca zalet dobrej zmiany, uciekasz od odpowiedzi na konkretne pytania
Johnny99 napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Wskaż, który zapis z którejś z pisowskich ustaw o TK ma na celu zapewnienie, by sądy nie wchodziły w kompetencję władzy ustawodawczej.

Bo ja się zgadzam - TK od dawna już za bardzo sobie w tym względzie folguje i trzeba tę sytuację naprawić. Problem w tym, że odpowiednich środków naprawczych nie mogę w pisowskich ustawach dojrzeć spoza tych wszystkich przepisów, które mają zapewnić, by TK w żaden sposób nie mógł orzekać inaczej, niż tak, jak to się podoba PiS. Możesz mi pomóc?

Na pewno masz twarde fakty na poparcie twojej tezy i wiary w uczciwosc PiSu.

I nie watpie, ze zaraz je nam wypunktujesz. Przeciez nie zachowasz sie jak tutejsze liczne trolle, ktore rzucaja teze bez poparcia zadnym faktem, obrazaja sie na pytania o owe fakty i powtarzaja ja jak mantre.

Cz lip 28, 2016 15:18

skoro rzekomo PiS opowiada bajki to jak sie ustosunkowac do PO-wskich opowiesci o irlandzkich cudach gospodarczych i zielonej wyspie ?

Cz lip 28, 2016 15:21
Cytuj:

Cytuj:
Niedowiarków zawsze było sporo.

Realistów.

Cz lip 28, 2016 15:25

Cytuj:
Ale inna jest sytuacja Ukraińców, którzy są u nas "na saksach" i mają do czego wrócić. A inna tych osób, które utraciły dach nad głową. To jest pierwszy powód, dlaczego zrównywanie Ukraińców i uchodźców bliskowschodnich jest obłudne.

Drugą sprawą jest kwestia obcości. Tak wiara, obyczaje a nawet język Ukraińców są do naszego zbliżone. Jeżeli chcesz już porównywać z obcokrajowcami, to lepiej wziąć Wietnamczyków - to porównywalny stopień obcości w kulturze, religii czy nawet piśmie.

Sa Ukraińcy uchodźcy i są Ukraińcy imigranci zarobkowi. Gdyby liczyć emigrantów, tak jak to chce prawo, uchodźcy żadnego nie powinno być w Europie. Gdyż pierwszym "pokojowym" czy też bezpiecznym państwem dla uchoxów z Syrii nie jest Europa.

Dobry przykład Wietnamczyków, także pokazuje, że bez lewackiego multi-kulti potrafimy sobie dobrze z tytm problemem radzić.

Cytuj:
Oj kosiarzu, sam pisałeś powyżej o wzajemnym szacunku. "Zdrowe multi-kulti" to właśnie nic innego, jak szacunek dla odmienności. Szacunek który pozwala kultywować te elementy własnej kultury, które nie kłócą się z elementami tej naszej.

Czy można w tym szacunku przesadzać? Oczywiście, stąd różne patologie, getta i inne wypaczenia. Niemniej mam nadzieję, że nie wycofujesz się tutaj z kwestii szacunku jako takiej.

To poproszę o definicję, czy też założenia programu społecznego multi kulti czy dostoswania gdzie jest mowa o tym co napisałeś, szacunek dla chrzescijańskiej wiary? czy może równości płci?...prosze także napisać, czy pokazać mi przykłady takiego programu, gdzie uczy się islamistę, poszanowania kultury czy jej kultywowania ! sic! tzn europejskiej!? :mrgreen: pojechaleś ostro... ;)

Cytuj:
Tyle że we Francji ostatnie wydarzenia mają niewiele albo nic wspólnego z obecnym kryzysem uchodźców. Poza jednym jedynym wyjątkiem zamachowcy we Francji to potomkowie przeszłych imigrantów. Francja obecnie przyjęła ok 30.000 uchodźców, liczba śmieszna wobec tego, co przyjęły kraje sąsiednie.

We Francji błędy popełniono w przeszłości. Częściowo liczy się też zaangażowanie w wojnę w Syrii, dlatego państwo francuskie jest na celowniku. Ale nie kwestia uchodźców.

Te "spektakularne" morderstwa jednak przeprowadzili "uchoźcy" którzy przybyli przez Wegry. Jednak dobrze, że to zauważyłeś, że mordują także Francuzi, Belgowie - islamiści. To także świadczy o porażce multi kulti.

Cz lip 28, 2016 15:31
kosiarz1 napisał(a):
To poproszę o definicję, czy też założenia programu społecznego multi kulti

Mt25,35-46

Cz lip 28, 2016 15:43
Helenka napisał(a):
kosiarz1 napisał(a):
To poproszę o definicję, czy też założenia programu społecznego multi kulti

Cytuj:
Mt25,35-46

J 2,9-11; J 4,20-21.

Cz lip 28, 2016 15:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194 ... 976  Następna strona