Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
"Niezależna" jest tylko z nazwy, a na prawdę to pisowska propaganda i nie czytam jej (chyba, że ktoś wklei link do artykułu). To, czy Ziobro jest czy nie jest katolikiem (zapewne jest ochrzczony) nie mnie osądzać. Nawet jesli jest katolikiem, to nikt nie twierdzi, ze katolik=święty i jeśli szlag mnie trafił na Twój komentarz, to ze względu na uogólnianie i dorabianie idei. Nie oceniasz postępowania Ziobry jako Ziobry, a Kościół.
|
Wt sie 02, 2016 15:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No cóż w łonie Kościoła znajdują sie zarówno wierzący, nie praktykujący, jak i praktykujący, nie wierzący. Znałam posła, który przez lat omijał kościół szerokim łukiem, po wyborze siedział w pierwszej ławce i nosił feretron nad księdzem. Skończyła sie kadencja posła, znikł z kościoła.
|
Wt sie 02, 2016 15:15 |
|
 |
Tomek44
|
Właśnie mnie nerwy wzięły, jak przeczytałem "patriotyczne" komentarze pisowców czytelników Niezależnej. Więc raczej to są katolicy. Tym bardziej byłem podekscytowany, że to ma miejsce tuż po ŚDM o miłosierdziu!!!! Po drugie: tak naprawdę nie dokonałem żadnego uogólnienia na wszystkich katolików, że wszyscy oni popierają wandalizm, bo tak nie jest. Natomiast zwróciłem uwagę na niską merytorycznie jakość nauk przedstawionych podczas ŚDM. I TEN FAKT tak naprawdę Cię zdenerwował.
Nic na to nie poradzę, że pobożny katolicki zakonnik obecny w Brzegach na uroczystościach ŚDM potrafił pokazać w praktyczny sposób (czyli pogardzić swymi bliźnimi: redaktora i widzów TVN (może Ty, Alus i inni)) jak te nauki wpłynęły na "miłosierne" postępowanie tego zakonnika wobec innych ludzi. To już pokazuje, że katolicy-zwolennicy PIS, potrafią postępować wbrew naukom głoszonym przez Chrystusa. Szkoda, że papież nie umiał nauczyć tego, czego uczył Jezus. Może ten zakonnik inaczej by się zachował.....
Więc jeśli moje uwagi na temat merytorycznego poziomu nauk, katechez i kazań są błędne: to przecież możesz wykazać, że było inaczej.
@Alus Masz rację. Dlatego czasami zadawałem tutaj pytanie: czy aby niektórzy biskupi tak naprawdę wierzą w Boga (nie mylić wiary w Boga z samym zawodowym opłacalnym finansowo przejawianiem praktyk religijnych).
|
Wt sie 02, 2016 15:36 |
|
|
|
 |
bert04
|
Tomek44 napisał(a): Tym bardziej byłem podekscytowany, że to ma miejsce tuż po ŚDM o miłosierdziu!!!! Myślisz, że czytelnicy Niezależnej byli na Błoniach? Ze słuchali nauk? Spali w namiotach? Przypowieść o ziarnie polecam. Winisz siewcę za to, że ziarno nie zawsze pada na podatny grunt. Tomek44 napisał(a): Nic na to nie poradzę, że pobożny katolicki zakonnik obecny w Brzegach na uroczystościach ŚDM potrafił pokazać w praktyczny sposób (czyli pogardzić swymi bliźnimi: redaktora i widzów TVN (może Ty, Alus i inni)) jak te nauki wpłynęły na "miłosierne" postępowanie tego zakonnika wobec innych ludzi. To już pokazuje, że katolicy-zwolennicy PIS, potrafią postępować wbrew naukom głoszonym przez Chrystusa. Szkoda, że papież nie umiał nauczyć tego, czego uczył Jezus. Może ten zakonnik inaczej by się zachował..... Ciekawa teza, odmowa wywiadu jednej stacji jako brak miłosierdzia. Może jeszcze FiM wywiad należy zrobić? Przykro mi, ale część wiernych nie widzi tu różnicy. TVN ma na koncie niejeden reportaż czy kampanię anty-klerykalną. I TVN ma kilku "zakonników dyżurnych", którym profil stacji lepiej odpowiada. Ja tam jednak zachowam w pamięci pamiątkowe zdjęcie Terleikowskiego i Bonieckiego. W życiu bym nie przypuszczał czegoś podobnego. A jednak. http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... motal.html
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Wt sie 02, 2016 16:22 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Nieudzielenie wywiadu ma być pogardą dla bliźniego? A może raczej stawianie takiej tezy świadczy o nienawiści, która utrudnia racjonalne rozumowanie? Gdy ktoś tak bardzo chce dowalić KK i katolikom, że aż mu się znaczenie powszechnie znanych pojęć myli.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt sie 02, 2016 17:11 |
|
|
|
 |
mikkel
|
Helenka napisał(a): Cytuj: Cytuj: Tak, Bolesław Bierut był twarzą zbrodniczego reżimu. Tak, na zawsze pozostanie ciemną postacią historii. Ale... Niszczenie nagrobków, kogokolwiek, jest w polskiej kulturze nie do przyjęcia. A poza tym to przestępstwo. Jednak Zbigniew Ziobro osobiście zainterweniował i doprowadził do zwolnienia z aresztu dwóch mężczyzn, którzy 1 sierpnia zniszczyli nagrobek Bieruta.[...] Byli też tacy, którzy uznali, że najlepszym sposobem na oddanie hołdu powstańcom Warszawy będzie pomazanie nagrobku Bolesława Bieruta. Oczywiście, to ciemna postać polskiej historii, jedna z twarzy zbrodniczego reżimu, i to w jego najciemniejszych stalinowskich czasach. Nie powinien mieć pomników, ulic czy tablic pamiątkowych.
Ale grób to grób. Bezczeszczenie miejsc pochówku to nie tylko narusza polskie poczucie wrażliwości i sprawiedliwości, ale też prawo. Dlatego dwóch mężczyzn, którzy zniszczyli nagrobek Bieruta zostało zatrzymanych przez policję. Jednak są już na wolności.Wszystko za sprawą Zbigniewa Ziobry, który osobiście interweniował w sprawie. Co więcej, uznał za stosowne pochwalić się tym na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości. Opisuje, że natychmiast wysłał na policję prokuratorów (dzięki nowej ustawie o prokuraturze może im wydawać polecenia). Ci doprowadzili do zwolnienia mężczyzn z aresztu. http://natemat.pl/186683,to-juz-szczyt- ... h-nagrobekSprawiedliwość po ... pisowsku. I czy jeszcze ktoś zaoponuje, gdy mówi się, że PiS to ludzie o bolszewickiej mentalności? Istotą bolszewizmu była powszechna demoralizacja, wywrócenie do góry nogami systemu wartości kształtowanego z mozołem przez wieki, wpajanego kolejnym pokoleniom. Gdy bolszewicy doszli do władzy, okazało się, że karierę najłatwiej zrobić, gdy się jest kanalią. Najlepiej świadczy o tym historia Armii Czerwonej, w której przeróżne szumowiny, łachudry, pospolici przestępcy czy wręcz zwykli zbrodniarze awansowali często na kluczowe stanowiska. Kto miał na bakier z prawem za cara, uciekał na łono bolszewickiej armii, która go przytulała, głaskała i wywyższała. I identyczny casus mamy dzisiaj. Jakieś lumpy niszczą grób. Nie ma znaczenia czyj to grób. Niszczyć nie wolno żadnych grobów. Ani ludzi dobrych ani złych. Ani bohaterów narodowych ani wyrodnych synów Ojczyzny. Takie jest prawo Narodu zamieszkującego tę ziemię, takie są jego zwyczaje. Odstępstwo od nich jest przestępstwem. A tu co? Minister Sprawiedliwości sam, osobiście wstawia się za przestępcami. Nakazuje natychmiast wypuścić ich z aresztu! Jak gdyby byli zatrzymani przez pomyłkę, niewinni. Może jeszcze zrobi z nich bohaterów, jak już kilka lat temu PiS próbował zrobić z jednego ze stadionowych bandytów. Jaki sygnał idzie do społeczeństwa, do młodego pokolenia? To skrajna demoralizacja, pomieszanie porządków. Kolejna erupcja tej pisowskiej zgnilizny moralnej, której kolejne fale zalewają i niszczą nasz kraj.
|
Wt sie 02, 2016 17:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mikkel napisał(a): Istotą bolszewizmu była powszechna demoralizacja, wywrócenie do góry nogami systemu wartości kształtowanego z mozołem przez wieki, wpajanego kolejnym pokoleniom. ... Wszystko się zgadza, oprócz jednego. W Polsce nawet bolszewizm szanował groby, tzn. karano za dewastację, chyba że tego czynu dokonało UB. Wtedy znajdowano "winnego", ale kara była. Ciekawe kiedy obecna władza też zacznie tak działac, a wszelkie przesłanki mówia, ze niedługo (domniemanie winy).
|
Wt sie 02, 2016 17:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Nieudzielenie wywiadu ma być pogardą dla bliźniego? A może raczej stawianie takiej tezy świadczy o nienawiści, która utrudnia racjonalne rozumowanie? Gdy ktoś tak bardzo chce dowalić KK i katolikom, że aż mu się znaczenie powszechnie znanych pojęć myli. Samo nie udzielenie nie świadczy o niczym, nie każdy musi je udzielać..... Ale rzeczony zakonnik przed ołtarzem z którego papież nawoływał do zgody, do budowania mostów, wstał, podszedł do dziennikarza i zanim udzielił odpowiedzi sprawdził na mikrofonie nazwę stacji telewizyjnej, a po poznaniu ostentacyjnie odwrócił sie tyłem jak oparzony. Nie jest to naturalne zachowanie.....bo gdyby nie wstając, odpowiedział nie dziękuję", nie byłoby żadnej sprawy.
|
Wt sie 02, 2016 18:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Ale rzeczony zakonnik przed ołtarzem z którego papież nawoływał do zgody, do budowania mostów, wstał, podszedł do dziennikarza i zanim udzielił odpowiedzi sprawdził na mikrofonie nazwę stacji telewizyjnej, a po poznaniu ostentacyjnie odwrócił sie tyłem jak oparzony. Nie jest to naturalne zachowanie.....bo gdyby nie wstając, odpowiedział nie dziękuję", nie byłoby żadnej sprawy. Trochę przesadzasz. Wprawdzie mógł przed odejściem powiedzieć "nie, dziękuję", ale nie zachował się tak jak fani RM na Jasnej Górze. Tu dziennikarz zaczął atakować zakonnika po odmowie wywiadu.
|
Wt sie 02, 2016 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Alus napisał(a): Ale rzeczony zakonnik przed ołtarzem z którego papież nawoływał do zgody, do budowania mostów, wstał, podszedł do dziennikarza i zanim udzielił odpowiedzi sprawdził na mikrofonie nazwę stacji telewizyjnej, a po poznaniu ostentacyjnie odwrócił sie tyłem jak oparzony. Nie jest to naturalne zachowanie.....bo gdyby nie wstając, odpowiedział nie dziękuję", nie byłoby żadnej sprawy. Trochę przesadzasz. Wprawdzie mógł przed odejściem powiedzieć "nie, dziękuję", ale nie zachował się tak jak fani RM na Jasnej Górze. Tu dziennikarz zaczął atakować zakonnika po odmowie wywiadu. Mógł w ogóle nie sprawdzać z której stacji dziennikarz go pyta.....rzesze księży i zakonników w ciągu pobytu przebywało w studiu lub łączyło sie ze studiem.....nic im nie ubyło, młodemu franciszkaninowi też korona z głowy by nie spadał.....gdyby to jeszcze było gdzieś na neutralnym terenie, a nie wysłuchaniu przesłania papieża. Duchowny to nie fan RM, a jeśli już, to mógł odmówić taktownie, bez manifestacji odrazy....w TVN pracuje sporo dziennikarzy katolików - Kolenda Zaleska, G. Grysiak, Sz. Hołownia i wielu innych, którzy w TVN Religia dawali świadectwo swej wiary......nimi zakonnik też gardzi?
|
Wt sie 02, 2016 18:21 |
|
 |
bert04
|
Na serio od trzech stron jest dyskutowana "afera franciszkanina, co się do redaktora krzywo uśmiechał i na pięcie obracał"?
Serio, SDM podziałało lepiej, niż się spodziewałem, jeżeli muszą być kreowane takie sztuczne przykłady. I serio TVN tylko potwierdziła powody, dla których duchowni jeszcze niechętniej będą udzielać wywiadów.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Wt sie 02, 2016 18:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): Na serio od trzech stron jest dyskutowana "afera franciszkanina, co się do redaktora krzywo uśmiechał i na pięcie obracał"?
Serio, SDM podziałało lepiej, niż się spodziewałem, jeżeli muszą być kreowane takie sztuczne przykłady. I serio TVN tylko potwierdziła powody, dla których duchowni jeszcze niechętniej będą udzielać wywiadów. Mądrzy duchowni nie brzydzą się nikim.....i wczoraj i dziś multum duchownych (w tym franciszkanie  ) wypowiadało się w TVN24 o ŚDM i o zmarłym kard F. Macharskim. Dzisiaj, my słudzy Pana - biskupi, kapłani, zakonnicy, przekonani świeccy - powinniśmy byc blisko ludu Bożego. ....blisko.....
Ostatnio edytowano Wt sie 02, 2016 18:58 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt sie 02, 2016 18:50 |
|
 |
kosiarz1
|
Znowu mataczenie... Ziobro nikogo nie uniewinni, jedynie sprzeciw budziło zatrzymanie na 48 godzin. Kiedy mozna zatrzymac czlowieka na 48 godzin? Zatrzymanie może mieć miejsce, gdy: – istnieje obawa zatarcia śladów przestępstwa – zachodzi obawa ucieczki lub ukrywania się oskarżonego – niemożliwe jest ustalenie tożsamości podejrzanego – są przesłanki do przeprowadzenia postępowania w trybie przyspieszonym Helenka, Alus i inji oburzeni, niech wskaza powod zatrzymania....przeciez te osoby beda odpowiadaly za swoj czyn przed sadem. Dlaczego mialy siedziec w areszcie? Jeszcze jak czytalem, przyznaly sie do winy. --------- Najlepiej wprowadzic demokratycznie, obowiazek wypowiadania si w TVN księżom...  i niech demokrata Kijowski to wylansuje na marszu czy wiecu! Bo tak! 
|
Wt sie 02, 2016 18:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po odejsciu (!) Kurskiego, ciekawe jaki kolejny specjalista bedzie rozwalal TVP? Z nia patriotyczni ksieza problemow nie maja?
W sumie akurat ksieza powinni glosic w pore i nie w pore. Ale niby dlaczego maja byc lepsi niz reszta spoleczenstwa?
|
Wt sie 02, 2016 18:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Po odejsciu (!) Kurskiego, ciekawe jaki kolejny specjalista bedzie rozwalal TVP? Z nia patriotyczni ksieza problemow nie maja?
W sumie akurat ksieza powinni glosic w pore i nie w pore. Ale niby dlaczego maja byc lepsi niz reszta spoleczenstwa? Bo gdy sól zwietrzeje....
|
Wt sie 02, 2016 18:59 |
|
|
|