Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 23:44

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
 Sejm ogłosi Jezusa królem Polski? 
Autor Wiadomość

To Polska właśnie...

Już od dawna się zastanawiam, dlaczego inne kraje jeszcze traktują nas w miarę poważnie... Najpierw Kaczyński... Potem dwóch Kaczyńskich... Teraz nam się robi monarchia...

Ja rozumiem, że posłowie mogą czuć się obywatelamiu Królestwa Bożego... Ale nie zapominajmy, że obywatelstwo polskie ma tez wielu ateistów, ludzi innych wyznań. Nie powiedziałabym, że to najlepszy pomysł...

Zresztą, po zainteresowaniu sprawami normalnych ludzi żyjących w kraju, a nie czubkiem włanego nosa, po decyzjach, życiu, aferach itp. polityków widać, że nauczanie Jezusa mają w.... głębokim poważaniu... :)

Śr gru 20, 2006 17:35

Albo mi się wydaje, albo Polska nie jest krajem wyznaniowym i obowiązuje wolność wyboru religii....
A to mogłoby troszke, odrobinke sugerowac, ze jest zupełnie inaczej...

Śr gru 20, 2006 17:37
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 05499.html

Zapraszam do obejrzenia uzasadnienia Wierzejskiego dla takiej ustawy - takiego steku bzdur nie słyszałem już dawno.

Crosis

Śr gru 20, 2006 18:09

Królem Świata.

A pomysł jest .........niepoważny i tyle.

Śr gru 20, 2006 18:51

Ponadto ostatnio zauważyłem, że są w Polsce dwa obrazy KK - oficjalny, który jest kreowany przez zacytowanych wyżej dostojników kościelnych, który coraz bardziej zaczyna mi się podobać.

I drugi obraz, będący raczej sztandarem dla niektórych polityków oraz ich sposobem walki o elektrorat. Obraz chory, absurdalny, momjentami ksenofobiczny i sprzeczny z celami i działaniami "oficjalnego" KK. Przykład sprzeczności mamy wyżej. Przykładem nadintepretacji "kolicyzmu" w wychwalaniu zbrodniarzy potępionych przez Watykan.

Pytanie, pod którym podpisuje się większość polskich katolików? Mam nadzieję, że pod pierwszym.

Crosis

Moim zdaniem bystra obserwacja :P

Ja ręcami i nogami podpisuję się pod tym pierwszym.
Inicjatywy ustawodawczej pozwolę sobie nie skomentować, powiem tylko, że łatwiej ustawowo zrobić Jazusa królem Polski, niż załatwić sprawę bezrobocia, przemocy w szkołach itd. itp.

Śr gru 20, 2006 20:30
Dla mnie to jakaś kpina z Boga i wiary..... :(

Śr gru 20, 2006 20:52

Cytuj:
Jest. Ale osobiście wolałabym zamiast hasła jego realizację w życiu. Na przykład w postaci ustaw.

Tak jak szpitale nie otrzymywały zgody na imię Jana Pawła II, bo nie można zagwarantować, że nie będzie się w nich wykonywac np aborcji, a trudno to monitorowac i odbierać imię, tak i taka ustawa bez jej realizacji w praktyce wydaje mi się kpiną.

to po co ustanawiać wogóle jakiekolwiek prawo skoro ludzie i tak go nie będą słuchac
twoje podejście jest po prostu głupie

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Śr gru 20, 2006 21:07

"Oddajcie Bogu co należy do Boga, a Cezarowi co należy do Cezara". Tyle w tym temacie i chyba nic więcej mówić nie trzeba

Śr gru 20, 2006 21:09
Polski parlament nie wie co czyni.Przecież mamy uroczystość Chrystusa Króla Wszechświata.Skoro mowa o Wszechświecie to nie możemy tej władzy ograniczać tylko do jednego kraju na tym świecie istniejącego.Podobnie w naszej wierze i oddaniu Kościołowi nie możemy skupiać się jedynie na zaściankowości,lecz powinniśmy wychodzić poza nią.Kościół jest bowiem powszechny.Czy mamy świadomość,że wspólnota Kościoła to niemalże cały świat? Tym bardziej dziwi mnie pomysł polityków.

Śr gru 20, 2006 22:02
Mark pisze..."a pomysł jest nie poważny"...ale nie nowy
http://www.jp2w.pl/index.html?d=27992&s ... df093d2a50

Śr gru 20, 2006 23:23
Mark pisze..."a pomysł jest nie poważny"...ale nie nowy
http://www.jp2w.pl/index.html?d=27992&s ... df093d2a50

Cytuj:
Nowy Przegląd Wszechpolski, Numer 5-6, 2005.

Hehehehehe, no i wszystko wiadomo :D
Wszopolacy sa aktywni od dawna..sieg..cos tam :D

Śr gru 20, 2006 23:31

Z pewnością podpiszę się pod wieloma punktami tej petycji, choć
nie jestem wszechpolakiem.

Natomiast pieniądze zbierane na budowę pomnika Chrystusa Króla
który miał powstać w Tarnowie, zostały..........ZDEFRAUDOWANE,
przynajmniej z tego co czytałem rok temu w gazetach, nie przez
organizację wszechpolaków, tylko przez pazernych ludzi.

A to że nie lubię pazerności w formie sprawowania dostojeństw
partyjnych, rządowych, korporacyjnych, bankowych a nawet
w pewnych wypadkach... kościelnych, świadczy z mojego stosunku do takich, czemu daję wyraz w moich postach.

A pomysł jest NIEPOWAŻNY. Podobnie jak niedoszła budowa pomnika
stanie się dla jednych powodem zgorszenia a dla innych możliwością
DEFRAUDACJI POLITYCZNEJ.O czym pisali już inni szanowni internauci.

Pozdrówko :-)

Cz gru 21, 2006 0:24

Jeżeli ta uchwała przejdzie to przebije uznanie przez Jole Kwaśniewską swojego męża Aleksandra za pomazańca bożego oraz agitki arcybiskupa Życińskiego o tym, że gdyby Maryja żyła też głosowałaby za wejściem do UE.

Cz gru 21, 2006 0:57

(1)Do nas posłów zgłasza się mnóstwo osób z ruchu intronizacyjnego, prosząc o uczczenie Pana Jezusa w specjalnej uchwale sejmowej. Na każdym posiedzeniu po parę uchwał się przyjmuje w przeróżnej materii, także religijnej. Rocznice ważnych wydarzeń, urodzin narodowych bohaterów, świętych itp. Ludzie nas proszą także o uchwałę w tej materii. Cóż w tym złego. Nie żaden honorowy tytuł dla Pana Jezusa, ale uchwała w 350. rocznicę Ślubów Jana Kazimierza, na wzór tych ślubów.

(2)To nie była inicjatywa, ale grupy posłów z kilku partii: Pis, LPR, PSL. Wnioskodawcą jest poseł A. Górski z PIS. Ja podpisałem, podobnie jak 46 innych posłów, ponieważ znam ten ruch, znam dzieło Rozalii Celakówny i prywatnie je pochwalam.

(3)Jeśli nie będzie konsensusu w tej sprawie w sejmie, to uchwały też nie będzie, po prostu. Nie wiem, po co ta awantura. Uchwały takie idą zwykle przez aklamację i jeśli jakiś klub się zaprze, że nie, to nie.

(4)Dla kolegów z lewicy dodam tylko, że w całej tej inicjatywie ważne jest także ukazanie i publiczna pochwała osoby Rozalii Celakówny, wielkiej nasze Patriotki z lat 30. XX wieku, kobiety, która życie poświęciła w służbie chorym. Pracowała wśród chorych i umierających na choroby weneryczne opuszczonych kobiet. Ona była orędowniczką idei intronizacji. Lewica powinna pochwalić taki heroizm pracy społecznikowskiej i charytatywnej wśród najbardziej opuszczonych i społecznie wykluczonych. (5)Najpierw marszałek ma ten projekt, zanim go w ogóle przekaże sejmowi, przesłać do konsultacji do Episkopatu. I poprosić o opinię. Bieganie zatem nawiedzonych dziennikarzy po biskupach i kłamliwe relacjonowanie im całej sprawy tak oto, że niby sejm będzie bez wiedzy Kościoła koronował Jezusa, jest po prostu czymś obrzydliwym. Ci dziennikarze zachowują się, jakby nie tylko byli nawiedzeni, co wprost słyszeli podszepty zza światów. Jakiś para-religijny obłęd. Spokojnie, panowie. Najpierw trochę poczytajcie. Polecam:

http://www.rozalia.krakow.pl oraz http://www.voxdomini.com.pl/vox_art/krolowanie.htm a także http://www.pielgrzymki.org.pl/intronizacja.htm "
Wojciech Wierzejski

Cz gru 21, 2006 9:10

Ja rozumiem, że posłowie mogą czuć się obywatelamiu Królestwa Bożego... Ale nie zapominajmy, że obywatelstwo polskie ma tez wielu ateistów, ludzi innych wyznań.

To państwo ma też konstytucję, gdzie wyraźnie zadeklarowano jego świeckość.

No ale - gdyby sie ta inicjatywa powiodła to po raz pierwszy mielibyśmy na polskim tronie Żyda...;).

Cz gru 21, 2006 9:59
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona