Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 17:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Ewangelicy w Nigerii polują na czarownice 
Autor Wiadomość
Odpowiedź masz w poprzednim moim poście :)

Pn sty 28, 2008 13:30
A gdy chcesz jeszcze dokładniejszej wykładni, to poczytaj :)
http://www.misyjnedrogi.pl/artykuly.php?tresc,1778

Pn sty 28, 2008 13:58

Odpowiedź masz w poprzednim moim poście :)

Na Twojego poprzedniego posta to ja odpowiedziałem. Jeśli odpowiadasz na mojego posta tym, na co już odpowiedziałem to po prostu powtarzasz bez sensu.
Alus napisał(a):
A gdy chcesz jeszcze dokładniejszej wykładni, to poczytaj :)
http://www.misyjnedrogi.pl/artykuly.php?tresc,1778

Cytat z tej strony:
"Czy bez narażenia się na śmieszność można dziś egzekwować przepis, że „kto by złorzeczył ojcu albo matce, winien być ukarany śmiercią” (Wj 21,17; por. Kpł 20,9)? Są to surowe rozporządzenia wyrosłe w kulturze tamtego czasu ze względu na częste nadużycia."
Czyli jest tu sytuacja o której pisałem:
Zencognito napisał(a):
Co do uwarunkowań historycznych, mentalności i tradycji ówczesnych ludzi - to by mogło mieć znaczenie, gdyby według Biblii słowa które wkleiłem były słowami jakiegoś przywódcy religijnego, duchownego. One są jednak według Biblii słowami Boga, a Bóg nie podlega uwarunkowaniom historycznym. Albo uznajesz, że Bóg tak powiedział albo że jakiś człowiek napisał co jego zdaniem się Bogu wydaje. Tyle że w drugim przypadku można cały ST w ten sposób podważyć.

Jeśli coś jest w Biblii napisane tak, że Bóg to mówi w pierwszej osobie (czyli np. "powiedział Pan: nie będziesz robił tego i tego") a tu pojawia się tłumaczenie, że jest to dzieło uwarunkowań kulturowych, to oznacza to tyle, że ten biblijny Bóg jest produktem kultury ludzkiej - jest stworzony na podobieństwo hebrajskiej mentalności.
Zdecyduj się czy te fragmenty Biblii napisane jako słowa Boga w pierwszej osobie, są rzeczywiście jego słowami i wtedy Bóg odpowiada za kwiatki o kamieniowaniu, czy są to wymysły jakiegoś Izraelity którego poniosła wyobraźnia i ten cały Bóg to produkt kulturowy.

Wt sty 29, 2008 10:11

Jeśli coś jest w Biblii napisane tak, że Bóg to mówi w pierwszej osobie (czyli np. "powiedział Pan: nie będziesz robił tego i tego")

Zły przykład, zaspany jeszcze trochę jestem ;-) Chodzi oczywiście o fragmenty typu "ja jestem Pan, Bóg twój i każę ci robić to i to, bo ja jestem Bogiem zazdrosnym".

Wt sty 29, 2008 10:17
To coś tak jak obywatel ojciec z Torunia poluje na małżonke LARK-a, cycuś :?:
;-)

Wt sty 29, 2008 10:48

Stary Testament to było Prawo Boże NIEdoskonałe,dostosowane do mentalności koczowniczego, jakim wówczas byli Izraelici. I tak jest bardziej oświecone niż prawa ludów sąsiednich.
Prawo Boże doskonałe zaś znajdziesz w Ewangelji. Jak uczy Kościół Nowe Przymierze zastąpiło stare,stąd surowe przepisy ST już nie obowiązują. Katolik musi się trzymać tej wyładni,a,że część protestantów tego nie pojmuje,to już nie mój problem.
Każda religja i ideologja może być wypaczona. Buddyzm nie jest tu wyjątkiem.

Pn lut 25, 2008 18:07

Co do uwarunkowań historycznych, mentalności i tradycji ówczesnych ludzi - to by mogło mieć znaczenie, gdyby według Biblii słowa które wkleiłem były słowami jakiegoś przywódcy religijnego, duchownego. One są jednak według Biblii słowami Boga, a Bóg nie podlega uwarunkowaniom historycznym.

Ale Bóg mówił do ludzi,którzy byli właśnie uwikłani w kulturę historię etc.,stąd na początek dawał takie prawo i mówił w taki sposób w jaki był dla nich do przyjęcia. Gdyby od razu nakazał pustynnym wojownikom wybaczać i kochać nieprzyjaciół nie byłby DOBROWOLNIE wysłuchany.

Pn lut 25, 2008 18:12

Gdyby od razu nakazał pustynnym wojownikom wybaczać i kochać nieprzyjaciół nie byłby DOBROWOLNIE wysłuchany.

Jak misjonarze jechali do dzikusów którzy czasem nawet ubrań nie nosili i latali z dzidami po dżungli, to mówili im żeby wybaczać i kochać nieprzyjaciół. Czy Żydzi byli jakoś wybitnie upośledzeni, że dzikusom można powiedzieć przykazanie miłości i do nich dotrze, a Żydów trzeba było wieki wałkować żeby byli gotowi? Nie wydaje mi się.

Pn lut 25, 2008 18:18
tyle tylko ze "dzikusi" wierzyli mocno - byli jednak również i realistami.
Koloniści posiadali ogromna przewagę organizacyjną społeczeństwa jak i technologiczną.
To najlepsza egzemplifikacja że słowa misjonarzy są prawdą.
Z drugiej strony - naród izraelski jak o okoliczne plemiona z którymi Izraelici walczyli kilka tysiecy lat temu byli na podobnym "etapie" rozwoju kulturowego o organizacji społeczeństwa, zaś sprawy rozwoju "morale" Izraelitów dopiero się kształtowały w ciężkich "bólach".

N mar 09, 2008 23:41
Ewangelicy w Nigerii polują na czarownice

Widzicie źdźbło w Afryce, a nie widzicie belki w Polsce.
A właśnie minęła rocznica od rozpoczęcia przez obywatela ojca z Torunia polowania na czarownice w Pałacu przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie :razz:

Pn mar 10, 2008 7:29

Koloniści posiadali ogromna przewagę organizacyjną społeczeństwa jak i technologiczną.
To najlepsza egzemplifikacja że słowa misjonarzy są prawdą.

Nie, bo struktury społeczne i technologia nie są owocami religii. Jeśli uważasz inaczej to przejdź na buddyzm albo szintoizm, bo przecież Japończycy mają o wiele lepszą technologię i poziom życia niż my. :roll:
Zresztą gdyby to sie sprowadzało tak jak piszesz do technologii, to Bóg mógłby zesłać prorokom żydowskim jakieś fajne gadżety oraz wzór systemu społecznego i od razu byłoby lepiej -według Twojej argumentacji. Czyżby kolonizatorzy byli sprytniejsi i bardziej skuteczni od Jahwe?

Pn mar 10, 2008 8:51
Hmm..A nie pokręciło ci się znów coś Zenco :co:
W cywilizacji europejskiej Państwo to mieszanka władzy świeckiej i kościelnej w której zasady głoszone przez Kościół kształtowały morale władzy jak i prostych ludzi.
Zapomniałeś kto szerzył ideę "wiedzy dla wszystkich" w Europie, z czyjej inspiracji i na czyje polecenie zakładano szkoły i Uniwersytety w Europie ?
W cywilizacji pozachrześcijańskiej a szczególnie Wschodu o czymś takim jakoś nie wspomniano ...
Tam "broniono" feudalizmu i systemu kastowego a religia miała raczej dość nikły wpływ na kształtowanie postaw moralnych które w Europie obecnie zaczyna się dumnie nazywać "ogólnoludzkimi" ... ?
"Wiedza dla wszystkich" to nie wytwór Wschodu tylko świata opartego na chrześcijaństwie.
Polecam lekturę dobrej historii.

Pn mar 10, 2008 21:11
Zapomniałeś kto szerzył ideę "wiedzy dla wszystkich" w Europie, z czyjej inspiracji i na czyje polecenie zakładano szkoły i Uniwersytety w Europie ?
W cywilizacji pozachrześcijańskiej a szczególnie Wschodu o czymś takim jakoś nie wspomniano ...
Tam "broniono" feudalizmu i systemu kastowego a religia miała raczej dość nikły wpływ na kształtowanie postaw moralnych które w Europie obecnie zaczyna się dumnie nazywać "ogólnoludzkimi" ... ?
"Wiedza dla wszystkich" to nie wytwór Wschodu tylko świata opartego na chrześcijaństwie.
Polecam lekturę dobrej historii.

Historii? O szerzeniu "wiedzy dla wszystkich" i kto to zapoczątkował? No to lecimy z koksem:

"Przez stulecia Kościół święty był ofiarą prześladowań, z wolna pomnażających szeregi bohaterów, którzy wiarę chrześcijańską pieczętowali własną krwią; ale dzisiaj piekło wspiera straszniejszy jeszcze oręż przeciw Kościołowi, zdradliwy, banalny i szkodliwy: złowrogą maszynę drukarską. Nie było w przeszłości większego zagrożenia spoistości Kościoła i moralności (...) Nie wolno również twierdzić, że zakaz dotyczący szkodliwych książek jest naruszeniem wolności, kampanią przeciwko światłu prawdy, oraz że `Lista` jest występkiem przeciw erudycji i nauce".
To fragment wstępu do Indeksu Ksiąg Zakazanych (Index Librorum Prohibitorum) w ostatnim jego wydaniu z roku 1948.

Ddv,
Pożegnałem się z Tobą na Apologetyce. Wracaj skądś przybył.

Pn mar 10, 2008 21:21
Nie twoja rzecz mnie stąd wyganiać "świrszcząca". :D
Kontakt z nami zaś na pewno się przyda. :)
Wiedza również....
Między innymi o tym, na jakiej bazie powstała cywilizacja odmienna od wszystkich innych daleko wyprzedzająca inne - cywilizacja oparta na nauczaniu Chrystusa.
Wiedza nie boli "świrszcząca" - choć prawda bywa bolesna (dla co niektórych przynajmniej).
A zarówno rzetelna wiedza jak i prawda jest taka, że Chrześcijaństwo rodziło się w bólach od samego początku.
Bólach zarówno samego Boga który poniósł śmierć męczeńską z Miłości do człowieka jak i w bólach rzecz ludzi zamęczonych za Wiarę zanim zalegalizowano Chrześcijaństwo jak i ciągłych atakach dążących do rozbicia Chrześcijaństwa o Kościoła Chrystusowego po zalegalizowaniu Chrześcijaństwa jak w bolach pomówień kłamstw głoszonych o Chrześcijaństwie i Kościele.
W bolach odpierania ciągłych ataków zarówno zewnętrznych (np. najazdy Wikingów czy Islamu oraz "wędrówek ludów")
W bólach ciągłych ataków sekt - szczególnie po podłożu satanistycznym - jak i samego satanizmu i szatana na Kościół.
Czasem wystarczyło szerzyć rzetelna wiedzę by się z tym uporać, czasem wystarczyło użyć modlitwy wstawienniczej za nieszczęśników.
- Czasem trzeba było użyć takich środków jak zakaz rozpowszechniania literatury godzącej w dobro człowieka (np. satanistycznej) kontrolę ówczesnych "środków przekazu" (np. malarstwa) czasem potrzeba było autorytetu władzy kościelnej by rozsądzić czy dana osoba jest winna udziału w szczególnie groźnych sektach które bazując podłożu religijnym realnie godziły w istnienie całej Społeczności i cywilizacji (np. Katarzy, których ataki na władze na zapleczu walk obronnych z Muzułmanami omalże nie sparaliżowały ówczesnego życia całego Społeczeństwa).
Aż po ciągłe utarczki z samowolą i "prywatą" ówczesnych możnowładców.
Chrześcijaństwo rodziło się w bólach oraz cały czas było "bite" i to na wiele rożnych sposób.
Nie mniej - nawet pomimo wielu błędów udało się dokonać czegoś co nie udało się dokonać nikomu innemu.
Przekształcić mentalność ludzką od "poziomu" niemalże inteligentnego zwierzęcia aż po mentalność takich Osób jak o. Kolbe który męczeńska śmiercią dał przykład prawdziwej Miłości bliźniego, Karol Wojtyła który wytyczył, nakreślił dalszy rozwój naszej cywlizacj poprzez budowanie cywilizacji Miłości.

So mar 15, 2008 8:19
Myślisz, że pogańscy lecz waleczni Spartanie daliby się zapędzić do roboty w obozach zagłady, czy też raczej zginęliby licznie szturmując z kamieniami w rękach hitlerowców? Jak miałem chyba 5 lat pytałem o to ojca czy ci ludzie nie wygraliby takiego ataku. Chrześcijaństwo powszechnie nie robi tego z ludźmi co stało się z umysłem, psychiką i osobowością o. Kolbe. Ten wielki człowiek oddał życie za swego bliźniego. Inni nawet nie stanęli we własnej obronie.
A współcześnie kto sobie lepiej radzi na rynku pracy? Ci, którzy biegają cały czas za "wspólnotami" i "ruchami" katolickimi, czy ci, którzy poświęcają każdą wolną chwilę na rozkręcanie jakiegoś biznesu? Z mojego doświadczenia wiem, że katolicka formacja nie uczy młodych ludzi przeżyć na świecie. Uczy tylko jak być niepokalanym.
A o Wojtyle tylko wielkie encyklopedie będą wspominać za 1000 lat. Co innego o o. Kolbe. O Spartanach zaś będziemy pamiętać po kres ludzkości.
Twoje zaś tłumaczenie istnienia Indeksu Ksiąg Zakazanych... chrześcijaństwo tylko z początku był tępione; przez pierwsze wieki. Potem samo stało się udręką dla wielu ludzi.

So mar 15, 2008 11:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona