Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 26, 2025 18:11

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Zastanówcie się co jecie i czemu chorujecie 
Autor Wiadomość

Za równowartość kubełka w KFC (chyba coś koło 20 zł) można żywić się przez tydzień. I ciągle będzie to pełnowartościowe, zdrowe jedzenie.

:o Jakieś dziesięć lat temu potrzebowałem niemal dwa razy więcej. Fakt, za mądry wtedy nie byłem, ale nie sądzę, żeby pełnowartościowe pożywienie mogło wyjść tak tanio — chyba, że np. mąkę i tłuszcze traktujesz jak patelnię: zawsze w kuchni jest, gdy potrzeba, to się używa ;)
Crosis napisał(a):
oczywiście, nie wyeliminujesz w ten sposób wszystkich "E" ze swojego jadłospisu. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że jest to niemożliwe.
Myślę, że jest to możliwe. Wędliny co prawda odpadają (saletra sodowa: E251 ;) ), ale skoro chleb można piec w domu… Dwadzieścia zł tygodniowo na osobę tu jednak nie starczy...

Pt paź 16, 2009 2:15
Nie, nie liczę tutaj nic, co nie jest jedzeniem w sensie stricte. Ok, kwota 20 zł jest kompletnie minimalistyczna, co nie zmienia faktu, że mi się udawało. Po prostu więcej kasy nie miałem.

Oczywiście, w tym czasie nie musiał np kupować oleju, bo akurat stał w szafce itp.

Crosis

Pt paź 16, 2009 12:58

Czy możesz zatem spróbować mi napisać jadłospis zdrowej żywności i dostarczajacej odpowiedniej ilosci kalorii na cały tydzień, która wynosiłaby 20zł? Olej, bułkę tartą, mąkę uznajmy, że nie liczymy do kosztów :)

Pt paź 16, 2009 13:14

Choćby sporo ryżu, + trochę mięsa i warzyw - w 20zł na dobę spokojnie się zmieścisz.
Nawet na samym ryżu można długo jechać, a nie da się go zjeść więcej niż nawet za 10zł na dobę ;-)

Pt paź 16, 2009 14:09

Choćby sporo ryżu, + trochę mięsa i warzyw - w 20zł na dobę spokojnie się zmieścisz.

Na dobę jasne, ale Crosis mówił o całym tygodniu. W tydzień to wychodzi 2.80 na dzień. Za nic w świecie nie da się ułożyć z tego zdrowej diety. Śmiem twierdzić, że za to nawet najeść się nie da ;) Wystarczy kupić jogurt i sok z marchewki (zdrowe śniadanie) i już wykorzystujesz całą dniówkę. A gdzie reszta?

20 zł to jest wg mnie bardzo dużo na jedną osobę dziennie. Za to można spokojnie się najeść w miarę zdrowo. Ale nie oszukujmy się, jeżeli chcielibyśmy kupować produkty najwyższej jakości (czyli 100% mięsa w mięsie, warzywa ekologiczne i produkty bez ulepszaczy i konserwantów) to podejrzewam, że i 50 byłoby mało.

Pt paź 16, 2009 14:38

Nawet na samym ryżu można długo jechać, a nie da się go zjeść więcej niż nawet za 10zł na dobę ;-)

Jednak doba a tydzień to spora różnica ;)

Pt paź 16, 2009 14:38
Teresse napisał(a):
Rz 14,21 Dobrą jest rzeczą nie jeść mięsa i nie pić wina, i nie czynić niczego, co twego brata razi

Tak Teresse, ale zauważ, że to było w liście do Rzymian. Dietą zalecaną Rzymianom, były chleb i igrzyska (mięso, jak wiadomo wzmaga agresję).
Św. Paweł starał się w swoich listach odpowiadać na pytania nurtujące pytających. Na przykład Koryntianom (i Koryntiankom) zalecał wstrzemięźliwość, a jeśli już nie będą mogli zdzierżyć to bezpieczny seks w małżeństwie. Listy Apostoła trzeba odczytywać w szerszym kontekście, a nie tak wyrywać. ;)

Czyli uważasz, ze porady nt. mięsa dotyczą tylko Rzymian a seksualne tylko Koryntian ?

Obecnie niejedzenie mięsa to już po prostu roztropność- nawet jak ktoś ma zwierzątka gdzieś...

Ktoś mądrze napisał: Zdrowy rozsądek- zbiór uprzedzeń nabytych przed 18 rokiem życia...

Na tej podstawie uznajemy, że : "Mięso trzeba jeść"...

poza tym...

Jak ludzie którzy sporą część swego życia spędzili w kolejkach po śmierdzącą padlinkę mogli teraz przyznać, że to było zupełnie bez sensu ?

Pt paź 16, 2009 18:06
No dobra, po dzisiejszych zakupach stwierdzam, że z tymi 20-stoma złotymi trochę przesadziłem, chociaż niewiele.

Warzywa + ryż + pierś z kurczaka. Część warzyw zawsze miałem w lodówce, część dokupiona.

Wiem, że zawsze istotnym składnikiem takich moich racji żywieniowych były sałatki na zimno: czyli sałata + pomidor + jakiś olej, zioła prowansalskie, bazylia i oregano z parapetu, troszkę mięsa. W sumie główka sałaty na jedną osobę starczy na tydzień, kilka warzyw też. Do tego pudełko ryżu, jedna pierś z kurczaka nie kosztuje majątku.

Ciężko mi teraz dokładnie powiedzieć jak to zrobiłem, ale uwierzcie mi: wiele razy musiało mi się za to udać przeżyć, bo po prostu więcej nie miałem. Ciężko stwierdzić, ile z produktów miałem już w lodówce, co nie zmienia faktu, że jakoś żyłem. Śmiem twierdzić, że całkiem nieźle.

Sheeta: jakbym wtedy kupował jogurty i soki z marchwi to pewnie bym nie wyżył nawet 2 dni :P Właśnie na tym to polegało, że takich produktów praktycznie nie spożywałem. Po prostu nie miałem na to kasy ;)

Na szczęście chude czasy się skończyły, teraz, po całym tygodniu zdrowego żywienia idę osuszyć flaszkę uczciwej siwuchy, przywiezionej z rodzinnych stron ;) Na zakąskę śledzik (w końcu jak post to post) ;) A to wszystko zakąszone jeszcze ogóreczkiem ;)

Wasze zdrowie! ;)

Crosis

Pt paź 16, 2009 19:21

Crosis, z pełną lodówką, to ja mogę przeżyć tydzień bez kupowania niczego więcej ;) Jasne, że mogło Ci się udać, jeżeli miałeś już kupioną część produktów. W zależności ile tych produktów się ma, tylko to nie ma nic wspólnego z prawdziwą sumą jaką się zużywa dziennie.

Cytuj:
I dzieki Bogu momo ,że jestem po 40-ce ,do tej pory nie wiem co to ból zęba.Ilu Polaków ma obecnie zdrowe zęby?

Wow, a co to ma za związek? Zęby się psują głównie od zbyt dużej ilości cukru, który na nich pozostaje. Wystarczy zjeść jabłko i nie umyć zębów. Poza tym każdy człowiek ma nieco inną florę bakteryjną i w związku z tym nieco inne skłonności. Raczej tego, czy jesz marchewkę eko czy nie bym nie mieszała do stanu Twojego uzębienia.

Ale jak chcesz: moja babcia po 70 miała zdrowe zęby, mój dziadek w tym wieku już nie miał w ogóle. Jedli to samo. Fenomen!

So paź 17, 2009 8:57
moja babcia po 70 miała zdrowe zęby, mój dziadek w tym wieku już nie miał w ogóle. Jedli to samo. Fenomen!

Nie fenomen tylko predyspozycje do danych jednostek chorobowych.
Idealnie zdrowych nie ma świecie, no chyba że ktoś jest cyborgiem.

So paź 17, 2009 12:07
Crosis, z pełną lodówką, to ja mogę przeżyć tydzień bez kupowania niczego więcej Mruga 2 Jasne, że mogło Ci się udać, jeżeli miałeś już kupioną część produktów. W zależności ile tych produktów się ma, tylko to nie ma nic wspólnego z prawdziwą sumą jaką się zużywa dziennie.

Sheeta, tylko, że ja tak żyłem nie jeden tydzień w miesiącu ale mniej więcej cały czas. Raz po wypłacie kupowałem rzeczy, które starczają na długo, a więc dbałem o olej, ryż, jakieś inne pierdoły. Potem tylko dokupowałem rzeczy do wyżywienia się "na bieżąco" ;) I tutaj udawało mi się w tej okolicy 20 zł mieścić.

Oczywiście czasem wpadła fucha albo nadgodziny i można było zaszaleć:)

Crosis

So paź 17, 2009 17:05

A co Wy z tym żarciem tak. Przecież to żadne cuda są. Kiedyś rolnik zarżnął świnie i zrobił kiełbasę a piekarz wypiekł chleb, pojechali na targ, sprzedali i było ok. Teraz na nich wiszą nieroby różne państwowe czy europejskie, instytucje, pośrednicy, dostawcy, transport i inne gnoje co nie robią nic a kasiorę trzepią. Nic dziwnego że taki producent obniża jak może koszty wyrobu a jakość leży. Nie wiem co dziwnego w tym Widzicie. Sami głosujecie za Unia Europejską za rządem Tuska za ministrami finansów z ich podatkami , opłatami wytycznymi i innym złodziejstwem. I teraz płacz ?
To żenujące. Ostatnio przebąkują o podwyżce benzyny bo UNIA wymaga. A wszystko dowieść trzeba i znowu skoczą ceny. Tak sobie wybraliście więc morda w kubeł.

N paź 18, 2009 3:23
Tak sobie wybraliście więc morda w kubeł.

A TY oczywiście jedyny mądry i sprawiedliwy?
:D

N paź 18, 2009 8:29

To nic, że rozmawialiśmy zupełnie o czym innym. Zawsze przecież warto napisać "morda w kubeł".

Crosis

N paź 18, 2009 8:57

Ani nie sprawiedliwy ani nie jakiś specjalnie mądry. Tylko patrzę i trochę myślę. Choćby o tym ile jest szynki w szynce i chleba w chlebie dzięki wspaniałym przepisom. I też trzymam mordę w kuble bo większość zadecydowała że to jest dobre.

N paź 18, 2009 12:31
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona