Apelacja w sprawie Gość Niedzielny - Alicja Tysiąc
| Autor |
Wiadomość |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
 Re: Apelacja w sprawie Gość Niedzielny - Alicja Tysiąc
Zacytuję z GN: Cytuj: 23 września 2009 r. Sąd Okręgowy w Katowicach skazał redaktora naczelnego „Gościa Niedzielnego” i Archidiecezję Katowicką w procesie wytoczonym przez Alicję Tysiąc. Mamy jej wypłacić odszkodowanie w wysokości 30 tys. złotych i opublikować przeprosiny na naszych łamach w imieniu Archidiecezji Katowickiej jako wydawcy i ks. Marka Gancarczyka jako redaktora naczelnego za „bezprawne naruszenie jej dóbr osobistych”, „ porównanie jej do hitlerowskich zbrodniarzy” oraz „ używanie języka nienawiści”, co „spowodowało jej ból i krzywdę”. Wielokrotnie przypominaliśmy, że zostaliśmy skazani za słowa, których nigdy na naszych łamach nie wydrukowaliśmy. http://goscniedzielny.wiara.pl/index.ph ... 1207763630 No więc pytam się - w którym miejscu padły te rzekome sformułowania, za które GN został skazany Cytuj: Zabicie człowieka to zabójstwo. Czasami w majestacie prawa, ale zabójstwo to zabójstwo. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Wymyślanie eufemizmów nie służy niczemu dobremu. Bardzo ładnie powiedziane. I sformułowanie - takie jak powyższe - ma być językiem nienawiści  Prawda w oczy kole.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pn mar 01, 2010 8:18 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
igor napisał(a): Zabicie człowieka to zabójstwo. Czasami w majestacie prawa, ale zabójstwo to zabójstwo. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Wymyślanie eufemizmów nie służy niczemu dobremu. Skrajne upraszczanie sprawy też niczemu dobremu nie służy. Myślę że zgodzisz się, że faktem jest, iż zdecydowana większość społeczeństwa (w tym chrześcijan) dostrzega zasadniczą różnicę między pozbawieniem życia kilkuletniego dziecka a działaniem środków wczesnoporonnych (czyli pozbawieniem życia kilkudniowego zarodka).
|
| Pn mar 01, 2010 9:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Skrajne upraszczanie sprawy też niczemu dobremu nie służy. Myślę że zgodzisz się, że faktem jest, iż zdecydowana większość społeczeństwa (w tym chrześcijan) dostrzega zasadniczą różnicę między pozbawieniem życia kilkuletniego dziecka a działaniem środków wczesnoporonnych (czyli pozbawieniem życia kilkudniowego zarodka). Tylko wizualną, sumienie nie rozróżnia etapów zabójstwa.
|
| Pn mar 01, 2010 10:41 |
|
|
|
 |
|
igor
|
SweetChild napisał(a): igor napisał(a): Zabicie człowieka to zabójstwo. Czasami w majestacie prawa, ale zabójstwo to zabójstwo. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Wymyślanie eufemizmów nie służy niczemu dobremu. Skrajne upraszczanie sprawy też niczemu dobremu nie służy. Myślę że zgodzisz się, że faktem jest, iż zdecydowana większość społeczeństwa (w tym chrześcijan) dostrzega zasadniczą różnicę między pozbawieniem życia kilkuletniego dziecka a działaniem środków wczesnoporonnych (czyli pozbawieniem życia kilkudniowego zarodka). Częściowo odpowiedziała Ci już Alus. Ja tylko dodam, że teraz Ty upraszczasz. Abstrahując już od postrzegania istnienia ludzkiego przez większość (mam tu swoje zdanie, ale nie o tym jest wątek), to w przypadku A. Tysiąc ani przez chwilę nie chodziło o podanie środków wczesnoporonnych.
|
| Pn mar 01, 2010 11:02 |
|
 |
|
SweetChild
|
Alus napisał(a): Tylko wizualną, sumienie nie rozróżnia etapów zabójstwa. Moje rozróżnia. igor napisał(a): Częściowo odpowiedziała Ci już Alus. Ja tylko dodam, że teraz Ty upraszczasz. Abstrahując już od postrzegania istnienia ludzkiego przez większość (mam tu swoje zdanie, ale nie o tym jest wątek), to w przypadku A. Tysiąc ani przez chwilę nie chodziło o podanie środków wczesnoporonnych. Ale to Ty przeszedłeś na wyższy stopień ogólności i pisałeś o rozdwojeniu jaźni prawa obowiązującego w Polsce.
|
| Pn mar 01, 2010 11:37 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Moje rozróżnia. Bo większe trudniej zabić?
|
| Pn mar 01, 2010 11:43 |
|
 |
|
SweetChild
|
Alus napisał(a): Bo większe trudniej zabić? Nie. Więcej nie napiszę, bo zrobi się kolejny wątek o człowieku od poczęcia i aborcji.
|
| Pn mar 01, 2010 12:18 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cytuj: Myślę że zgodzisz się, że faktem jest, iż zdecydowana większość społeczeństwa (w tym chrześcijan) dostrzega zasadniczą różnicę między pozbawieniem życia kilkuletniego dziecka a działaniem środków wczesnoporonnych (czyli pozbawieniem życia kilkudniowego zarodka). Zabójstwo - takie samo. Tyle że w jednym z przypadków dziecko jeszcze się nie urodziło. Dla chrześcijanina człowiek jest człowiekiem od momentu poczęcia - a nie od xx tygodnia życia płodowego. Ale odeszliśmy od tematu. Ja chciałbym się dowiedzieć - co dokładnie w tekstach GN obraziło powódkę, panią Tysiąc
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pn mar 01, 2010 13:32 |
|
 |
|
igor
|
SweetChild napisał(a): igor napisał(a): Częściowo odpowiedziała Ci już Alus. Ja tylko dodam, że teraz Ty upraszczasz. Abstrahując już od postrzegania istnienia ludzkiego przez większość (mam tu swoje zdanie, ale nie o tym jest wątek), to w przypadku A. Tysiąc ani przez chwilę nie chodziło o podanie środków wczesnoporonnych. Ale to Ty przeszedłeś na wyższy stopień ogólności i pisałeś o rozdwojeniu jaźni prawa obowiązującego w Polsce. To przeczytaj jeszcze raz o co chodzi w wątku. Przypominam, że rozmawiamy o przypadku A. Tysiąc.
|
| Pn mar 01, 2010 13:37 |
|
 |
|
SweetChild
|
ToMu napisał(a): Ja chciałbym się dowiedzieć - co dokładnie w tekstach GN obraziło powódkę, panią Tysiąc Jak chciałbyś się dowiedzieć, co dokładnie obraziło powódkę, to najlepiej zaznajomić się z pozwem. Chyba że jest niejawny.
|
| Pn mar 01, 2010 13:49 |
|
 |
|
az1945
|
Chciałaby się Was zapytac czy dokładnie wiecie o co tu chodzi? Pani Tysiąc juz raz wyciągnęła pieniadze z portfela podatników(wyrok w Strasburgu)jakie poństwo Polskie chyba my podatnicy musieliśmy wybulić pieniądze z naszych podatków a teraz jeżeli GN będzie musiało zapłacić odszkodowanie może to spowodowac konieczność podniesienia ceny GN.Dla mnie pani Tysiąc ze swojego prywatnego współżycia uczyniła sprawę publiczna a my musimy za to płacić.Dla mnie to nie jest normalne
|
| Pn mar 01, 2010 14:07 |
|
 |
|
SweetChild
|
ToMu napisał(a): Ja chciałbym się dowiedzieć - co dokładnie w tekstach GN obraziło powódkę, panią Tysiąc Tu znalazłem mowę końcową w procesie, który Alicja Tysiąc wytoczyła „Gościowi Niedzielnemu” az1945 napisał(a): Chciałaby się Was zapytac czy dokładnie wiecie o co tu chodzi? Pani Tysiąc juz raz wyciągnęła pieniadze z portfela podatników(wyrok w Strasburgu)jakie poństwo Polskie chyba my podatnicy musieliśmy wybulić pieniądze z naszych podatków a teraz jeżeli GN będzie musiało zapłacić odszkodowanie może to spowodowac konieczność podniesienia ceny GN.Dla mnie pani Tysiąc ze swojego prywatnego współżycia uczyniła sprawę publiczna a my musimy za to płacić.Dla mnie to nie jest normalne  Wybacz szczerość, ale to myślenie na zasadzie "jak Kali komuś ukraść krowę to dobrze, a jak ktoś Kalemu ukraść krowę to źle".
|
| Pn mar 01, 2010 14:22 |
|
 |
|
az1945
|
dzięki za szczerość ale cała ta sprawa jest jednym wielkim nieporozumieniem i matactwem.Gdyby dzisiaj porwano i zabito dzieckop.Tysiąc domagałaby się kary dla zabójców .Wiec pytam,jaka jest różnica pomiedzy dzieckiem w drugimlub trzecim miesiącu ciąży a tym na które obecnie patrzy.Czyżby w centymetrach?.Może moje rozumowanie jest naiwne ale taka jest prawda którą ubiera się w terminy prawnicze,w górnolotne idee i każdy pretekst jest dobry aby komuś dokopać.Takie jest moje zdanie i mam w nosie poprawność.
|
| Wt mar 02, 2010 9:36 |
|
 |
|
SweetChild
|
az1945 napisał(a): Wiec pytam,jaka jest różnica pomiedzy dzieckiem w drugimlub trzecim miesiącu ciąży a tym na które obecnie patrzy. Zasadnicza, ale nie o to chodzi. Sedno sprawy polega na tym, że jeśli w państwie X obowiązuje prawo P, to państwo X nie może go łamać. Jeśli państwo X złamie własne prawo P, w wyniku czego poszkodowany zostanie obywatel O, to tenże obywatel ma prawo skarżyć państwo X i w przypadku wygranej ma prawo do odszkodowania. Analogicznie, jeśli w państwie X obowiązuje prawo P1, to wydawnictwo W nie może go łamać. Reszta jak wyżej, z tym że zamiast państwa X mamy wydawnictwo W. Takie są podstawy państwa prawa.
|
| Wt mar 02, 2010 10:09 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): az1945 napisał(a): Wiec pytam,jaka jest różnica pomiedzy dzieckiem w drugimlub trzecim miesiącu ciąży a tym na które obecnie patrzy. Zasadnicza, ale nie o to chodzi. To metodą in vitro nie produkują dzieci, tylko hybrydy?
|
| Wt mar 02, 2010 10:24 |
|
|
|