Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Autor |
Wiadomość |
Gundam Freedom
|
 Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
A co ma 'uruchomienie odpowiednich procedur' do istnienia bądź nieistnienia paraliżu? Wielu ludzi zapomina - i chyba również Ty, drogi kolego - że organy konstytucyjne to nie bezrozumne automaty stosujące literę prawa. To są ludzie, o określonych poglądach. W kluczowym elemencie każdego aktu prawnego, również Konstytucji RP, znajdziemy klauzulę generalną - czyli nakaz dokonania oceny. Tej oceny dokonują właśnie ludzie o określonych poglądach, ludzie którzy właśnie zginęli i zgodnie z konstytucyjną oraz wojskową procedurą zostali zastąpieni przez innych ludzi - o diametralnie innych poglądach. Odmawiam uczestnictwa w temacie, w którego tytuł automatycznie szufladkuje treści poprzez negatywną konotację emocjonalną, i to w dodatku z Caps Lockiem.
Wieszanie wstążeczek jak najbardziej buduje jedność - jedność w paraliżu, jedność w nic nie robieniu, jedność w kultywacji bolesnej emocji a następnie przynoszeniu dla niej ukojenia. Ja proponuję jednoczyć się w duchu Prawdy.
Jezus Chrystus powiedział (Ewangelia wg. Św. Łukasza):
“Niech umarli grzebią umarłych swoich, lecz ty idź i głoś Królestwo Boże.”
Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi.
|
So kwi 10, 2010 12:01 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: tytuł automatycznie szufladkuje treści poprzez negatywną konotację emocjonalną Możesz poprosić moderatora o zmianę tytułu lub swoimi rzeczowymi wpisami wyprowadzić ludzi z błędu. Cytuj: Wielu ludzi zapomina - i chyba również Ty, (...) Ja proponuję jednoczyć się w duchu Prawdy. Poza motywami potrzebne są DOWODY, dlatego jeśli nie ma żadnych przesłanek poza domysłami ("bo ktoś mógł na tym skorzystać"), dlatego proponuję nie rozwijać dyskusji w tym kierunku i jak już napisałeś "głosić Królestwo".
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So kwi 10, 2010 12:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zginęła para prezydencka i jedne z ważniejszych osób na szczeblu władzy w Polsce. To jest tragedia i każdy o tym wie. Wkurza mnie, że teraz na wszystkich stronach internetowych, w radio czy telewizji ludzie w końcu zaczęli szanować prezydenta, teraz to jest nasz prezydent, a wcześniej to co? Był wykpiwany i pokazywany palcem. Ludzie z niego szydzili, w tym politycy.
Może mi ktoś zarzuci, że to nie pora na takie komentarze, ale jak nie teraz to kiedy.
Współczuje wszystkim rodzinom, które straciły bliskich w tej strasznej tragedii.
|
So kwi 10, 2010 12:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
. Nie bardzo rozumiem skąd to rozgoryczenie, Taladriele? Już mówiłem że ja osobiście nie należałem do zwolenników PIS-u, Kaczyńskich czy też prezydenta. I co mam według Ciebie zrobić w tej sytuacji? Cieszyć się, że zginął? Można nie zgadzać się z kimś politycznie, można uważać że nie jest na poziomie, ale śmierci nie trzeba mu życzyć. Chyba dobrze, że w obliczu tragedii krytyczne głosy milkną?
|
So kwi 10, 2010 12:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liam, możliwe, że zareagowałam tak a nie inaczej, bo dla mnie prezydent Kaczyński był dobrym prezydentem. Na niego miałam głosować w kolejnych wyborach (o ile by kandydował). Czuje, że w jakiś sposób ta tragedia dotknęła i mnie. Może stąd te rozgoryczenie. Po prostu w czasie jego rządów nasłuchałam się tyle słów krytyki, szyderstw i niemiłych komentarzy pod jego adresem i ze strony zwykłych obywateli i ze strony polityków (Niesiołowski, Palikot czy chociażby Sikorski), i widzę, że dopiero w obliczu największej tragedii, śmierci, potrafimy kogoś docenić, poszanować i w końcu nazwać prezydentem.
|
So kwi 10, 2010 12:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Spiski, wady techniczne, błąd.....a może koniecznośc refleksji....memento mori. Przeddzień święta Miłosierdzia Bożego - podobnie 5 lat temu umarł JPII. Na dziś wyznaczone główne obchody rocznicy, Msza św o godz 21 w intencji papieża - intencja zapewne obejmie wszystkie ofiary katastrofy. Zamiast się dochodzić o prestiż Prezydenta, o winnych, może lepiej pomyśleć jak tragiczne skutki wynikają z konfliktów, waśni, sporów o krzesło, samolot........
|
So kwi 10, 2010 12:51 |
|
 |
vi
|
taladriele napisał(a): Po prostu w czasie jego rządów nasłuchałam się tyle słów krytyki, szyderstw i niemiłych komentarzy pod jego adresem i ze strony zwykłych obywateli i ze strony polityków (Niesiołowski, Palikot czy chociażby Sikorski), i widzę, że dopiero w obliczu największej tragedii, śmierci, potrafimy kogoś docenić, poszanować i w końcu nazwać prezydentem. Ja w tym nie widzę nic dziwnego, internauci okazują klasę i potrafią wznieść się ponad polityczne podziały. A zdrowa krytyka dla żyjących rządzących to raczej objaw patriotyzmu i troski o kraj.
_________________ Cóż z tego, że go kiedyś zdmuchniesz w mgnieniu oka, skoro wciąż przemijając – wciąż jeszcze jest sobą? Ja ten Twój świat, co mija, kocham Panie! – kocham! Jak żywą kadzielnicę bujam go przed Tobą! (Beata Obertyńska)
Ostatnio edytowano So kwi 10, 2010 12:53 przez vi, łącznie edytowano 1 raz
|
So kwi 10, 2010 12:52 |
|
 |
Gundam Freedom
|
Propagandowy efekt żałoby narodowej to homogenizacja postaw populusu. Jak powszechnie wiadomo, łatwiej kontrolować to, co jednorodne. Ordo ad chao, chciałoby się rzec. Drogi Elbrusie, trochę powagi, apeluję - jakie dowody? Skąd? Ze Smoleńska? Na użycie interferometru skalarnego? Przecież tzw. opinia publiczna nie wie nawet, że taka broń istnieje i wierzy, że szczytem fizyki fal jest kuchenka mikrofalowa i telefon komórkowy. Nie żyjemy w czasach, w których ma ma się 'dowody'. Jak się ma 'dowody', to albo jest się po stronie tych, przeciwko którym dowody przemawiają, albo szybko znikasz bez śladu. Ja nie mam dowodów. Mam domysły, poszlaki, efekty dedukcyjnej analizy treści. O tym możemy rozmawiać. Ty potrafisz podać dowody na rosyjską wersję incydentu? Nie sądzę. Nikt nie może. Polskiej ekipie telewizyjnej kazali wyłączyć kamery. Jak prezydent kraju NATO, wraz z Szefem Sztabu, giną na Sowieckiej ziemi, to chyba nie spodziewasz się, że ujrzysz dowody na cokolwiek? Katyń był ile lat temu? I ile do tej pory pokazali Sowieci 'dowodów'?
|
So kwi 10, 2010 12:53 |
|
 |
WebCM
|
 Gdy się człowiek śpieszy, to się diabeł cieszy
Poczytałem trochę wiadomości i komentarzy na Wykopie. Najbardziej prawdopodobną przyczyną katastrofy jest nacisk na pilotów, aby wylądowali w Smoleńsku mimo ostrzeżeń kontrolerów ruchu. Podobno Rosja jeszcze przed startem poinformowała o złych warunkach naturalnych. Jak to odebrał Prezydent? Może odwoła lot i nie weźmie udziału? Nie, on tam musiał być na czas! Zginął na własne życzenie. Przypomnijmy lot do Tbilisi. Pilot dostał odznaczenie od Klicha za przestrzeganie procedurTutaj sytuacja nie jest aż tak napięta, ale warunki niekorzystne. Prezydent prawdopodobnie wydał rozkaz, że pilot ma wylądować tu i bomba. Teraz stanie się bohaterem narodowym. Oto dopełnienie zbrodni w Katyniu, ofiara za grzechy Stalina i całego ZSRR. Dlaczego od razu nie ugasili samolotu, nie zabezpieczyli terenu i nie wyciągnęli ludzi? Może ktoś by przeżył. Przy okazji zginęli najważniejsi dowódcy Wojska Polskiego, ministrowie, prezes NBP, duchowni i świeccy. Tusk poleciał wcześniej. Wciąż nie wykluczam udziału rosyjskich służb specjalnych w katastrofie.
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
So kwi 10, 2010 13:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WebCm masz racje: na pewno mgle zrobili i kazali tam ladowac Polakom, chociaz swoj samolot skierowali gdzie indziej...
Ja bym tylko chciala wiedziec, dlaczego my sie nigdy niczego nie uczymy z historii? Mielismy ostrzezenia: po katastrofie CASA nigdy nie powinno sie wsadzac do jednego samolotu/aurobusu/pociagu CALEGO KIEROWNICTWA kraju i armii.
Szkoda, ze Kochanowski znowu mial racje: Cieszy mię ten rym: Polak mądry po szkodzie: lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie, nową przypowieść Polak sobie kupi, że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.
|
So kwi 10, 2010 13:19 |
|
 |
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
Wieczny odpoczynek racz im dać Panie...
W kontekście tej katastrofy bardzo wymownie brzmi kazanie Śp. Biskupa Tadeusza Płoskiego Ordynariusza Polowego WP. Kazanie to miał wygłosić w Katyniu...Cytuj: Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi ŹródłoPrzy okazji tej katastrofy i cisnącego się pytania: dlaczego? - przypomniał mi się też komentarz na wiara.pl po katastrofie polskiego autokaru w Grenoble:Cytuj: Choć chciałoby się zapytać „dlaczego?" trzeba położyć dłoń na ustach i zaufać, że Ten, który zna nawet liczbę włosów na naszej głowie, wiedział, co robi. Nie pytaj dlaczego. Módl się
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
So kwi 10, 2010 13:25 |
|
 |
jot_wu
|
Tak się składa, że o dzisiejszej tragedii dowiedziałam się będąc w swojej szkole, pozwolę sobie zacytować zdanie jakie wypowiedział mój profesor od historii "ziemia smoleńska jest tragedią dla Polaków. Po 70 latach, w tym samym miejscu ginie kolejna polska elita inteligencji."
Niech odpoczywają w pokoju wiecznym.
_________________ Zabłądzisz, ale tylko na klęczkach.
|
So kwi 10, 2010 13:29 |
|
 |
Gundam Freedom
|
To bardzo ciekawe - aluzja do katastrofy samolotu CASA. W rzeczy samej, koncentracja kluczowego personelu w jednym środku transportu to kardynalny błąd w kwestii bezpieczeństwa. Narzuca mi się jednak pytane - dlaczego powtórzono ten błąd? W przypadku wojskowego transportu CASA mieliśmy do czynienia w kadrą oficerską, oczywiście, ale na szczeblu zdecydowanie niższym niż Sztab Generalny WP i Prezydent RP, była to również 'impreza' lokalna.
Trudno mi uwierzyć - nawet jeśli Prezydent naciskał - iż Szef Sztabu z radością zasiądzie na pokładzie samolotu wraz z Prezydentem i świtą, w sytuacji gdy opuszczają przestrzeń powietrzną NATO. To nie byli ludzie niekompetentni. Całe przedsięwzięcie nosi - moim zdaniem - znamiona skrajnego pośpiechu. Pytanie - co było jego przyczyną. Znamienna wydaje mi się również rekomendacja sowieckiej kontroli lotów, by lądowali w Mińsku lub w Moskwie. Jasne chyba, że Prezydent wybierał się w konkretne miejsce, na konkretny szczyt, lądowanie poza miejscem przeznaczenia było wykluczone.
Co do zrobienia mgły - naprawdę - nie obśmiewałbym tej kwestii. Tego nie można wykluczyć, nie sądzisz chyba, że wzbudzenie mgły nad lotniskiem leży poza zasięgiem współczesnej technologii wojskowej.
|
So kwi 10, 2010 13:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ślady na miejscu katastrofy wskazują, że samolot leciał zbyt nisko i nie na osi pasa startowego. Gdy pilot się zorientował, było już za późno na uratowanie maszyny - mówił dziennikarzowi TVN doświadczony pilot, który wielokrotnie lądował na lotnisku pod Smoleńskiem Samolot ścinał drzewa bardzo nisko, ostatnie na wysokości 2,5 metra w miejscu, w którym powinien był być znacznie wyżej. Mgła była bardzo gęsta, urządzenia pokładowe nie pokazały pilotowi jego dokładnej lokalizacji, a kiedy się zorientował, było już za późno. Chciał poderwać maszynę, włączył pełną moc silnika, ale leciał już za wolno. W tym momencie nie było już możliwości uratowania się - relacjonował pilot w rozmowie z Andrzejem Zauchą.
|
So kwi 10, 2010 13:42 |
|
 |
Mieszek
|
Wieczny odpoczynek racz im dać Panie...
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
So kwi 10, 2010 14:21 |
|
|
|