Order Orła Białego dla Michnika i Bieleckiego
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Order Orła Białego dla Michnika i Bieleckiego
Gita2 napisał(a): Pewna różnica jednak jest. Urzędnik kancelarii Lecha Kaczyńskiego stracił pracę/przypominam, to sobie/, a co z urzędnikami kancelarii B.Komorowskiego? Może awansują? Nikt nie informował o zwolnieniu z pracy kogokolwiek z kancelarii śp. L. kaczyńskiego za wpadkę z orderem dla Jaruzelskiego.....chyba, że masz jakies informację, które nie dotarły do mediów Odpowiedzialnym był de facto p. Urbański, bo on jako szef kancelarii, weryfikuje dokumenty, przekazując je do podpisu prezydentowi.
|
Pn lis 08, 2010 12:26 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Ludzie maja krotka pamiec. Ile to bylo zachwytow, "ochow" i "achow" kiedy Decyzja Zapadajaca pochowala bylego prezydenta na Wawelu. Tu mamy ta samo Decyzje Zapadajaca, kolejny raz podniosla swa glowe Hydry, ale juz zachwytow nie ma. Ludzie maja krotka pamiec. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn lis 08, 2010 18:00 |
|
 |
Gita2
|
Krzysztof Wyszkowski na temat Orderu Orła Białego dla Michnika http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=my31.txt
|
Śr lis 10, 2010 0:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zadziwiające byłoby, gdyby p.Wyszkowski, NDz, przyznał, że Michnik miał pozytywny wkład w obaleniu reżimu konunistycznego 
|
Śr lis 10, 2010 9:04 |
|
 |
Gita2
|
|
Śr lis 10, 2010 12:38 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Bp Alojzy Orszulik nie wziął udziału w ceremonii wręczenia odznaczeń Orła Białego ze względów zdrowotnych. Tak podają media. Nie dziwiłabym się, że rozchorował się, gdy uświadomił sobie, że ma stanąć obok Michnika.
|
Śr lis 10, 2010 12:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Bp Alojzy Orszulik nie wziął udziału w ceremonii wręczenia odznaczeń Orła Białego ze względów zdrowotnych. Tak podają media. Nie dziwiłabym się, że rozchorował się, gdy uświadomił sobie, że ma stanąć obok Michnika. Znając postawę heroicznego bp Orszulika,trudno posądzać go o taką małostkowość.
|
Śr lis 10, 2010 12:50 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytat z wywiadu: Cytuj: Wracając do Adama Michnika - trudno mówić o jego zasługach O zaslugach profesora Trznadla latwo. Ich nie ma. Przeczytalem troche o panach wymienionych przez Gite2. Jeden wieczny "doradca", drugi wieczny przewodniczacy. Za najbardziej cyniczna malpe na swiecie uznaje Urbana. Z wielka checia bym mu morde obil. Jednak przyznaje, posiada nieprzecietnie blyskotliwy umysl i jest czlowiekiem bardzo inteligentnym. Dzieje sie tak poniewaz jestem SPRZWIEDLIWY w ocenach. Dzialalnosc Michnika nie kazdemu sie podoba, zgoda. Ale czy mozna mu odmowic zaslug? A ten medal? Dobrze nie pamietam, jednak za "czasow Pilsudzkiego" nadano go ze 100 razy i to roznym osobom. Prawica polska w moich oczach traci z dnia na dzien. Zamiast budowac sile polityczna, bo panstwo z samym PO bedzie do d... , czepiaja sie glupot z zacietoscia kelnera ktoremu nie zaplacono rachunku. Prezes juz ponad pol roku pod "Krzyzem Specjalnego Przeznaczenia"(bylym), jednym slowem pajac nie polityk, przegrac nie umie. A niektorzy z Was tego wszystkiego nie widza.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr lis 10, 2010 16:45 |
|
 |
Awa
|
Cytuj: Prawica polska w moich oczach traci z dnia na dzien. Zamiast budowac sile polityczna, bo panstwo z samym PO bedzie do d... , czepiaja sie glupot z zacietoscia kelnera ktoremu nie zaplacono rachunku. Prezes juz ponad pol roku pod "Krzyzem Specjalnego Przeznaczenia"(bylym), jednym slowem pajac nie polityk, przegrac nie umie. A niektorzy z Was tego wszystkiego nie widza. dlatego glosujmy na UPR 
|
Śr lis 10, 2010 18:49 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Dural napisał(a): Cytat z wywiadu: Cytuj: Wracając do Adama Michnika - trudno mówić o jego zasługach O zaslugach profesora Trznadla latwo. Ich nie ma. Dawno nie czytałem czegoś tak celnego. Dural, gratuluję i dziękuję. Szacunek. Rozumiem, że ma się prawo do poglądów politycznych. Nigdy nie zrozumiem, że pewna część ludzi uważa, że w bojach politycznych ma się prawo podeptać zasady etyczne. Także własne zasady.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr lis 10, 2010 23:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nigdy nie zrozumiem, że pewna część ludzi uważa, że w bojach politycznych ma się prawo podeptać zasady etyczne. Także własne zasady. Z tego co dziś mówił M. Kamiński wynika, że też nie rozumie.... A na marginesie - niewiele można wyczytac o dokonaniach opozycyjnych prof Trznadla, poza rezygnacją w 1970r z członkostwa w PZPR od 1956r, podpisaniem w 1975r "Listu 59" i przesłuchaniu przez SB w sprawie podpisu - epizody.
|
Cz lis 11, 2010 0:04 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): A na marginesie - niewiele można wyczytac o dokonaniach opozycyjnych prof Trznadla, poza rezygnacją w 1970r z członkostwa w PZPR od 1956r, podpisaniem w 1975r "Listu 59" i przesłuchaniu przez SB w sprawie podpisu - epizody. Niby niewiele, a nawet tego nie byłbym w stanie pobić... Jedyną legitymację jaką miałem - rzuciłem w grudniu 1990. I nie była to legitymacja PZPR tylko Solidarności - na znak protestu wobec objęcia przez Przewodniczącego Związku funkcji Prezydenta Polski. Mój protest przeszedł niezauważony wśród triumfalnych ryków i okrzyków sporych dość wówczas tłumów. Ja po prostu mam los małego kwiatka i tyle ...
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz lis 11, 2010 0:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jedyną legitymację jaką miałem - rzuciłem w grudniu 1990. I nie była to legitymacja PZPR tylko Solidarności - na znak protestu wobec objęcia przez Przewodniczącego Związku funkcji Prezydenta Polski. Mój protest przeszedł niezauważony wśród triumfalnych ryków i okrzyków sporych dość wówczas tłumów. Ja po prostu mam los małego kwiatka i tyle ... A ja swoją i mandat delegata, trzymam wsród rodzinnych pamiątek  ....fakt moje oczekiwania były nieco inne, ale cóż zycie.....niemniej w wolnym demokratycznym kraju. Skłóconym co prawda, z dużą jeszcze dozą homosonieticus....ale jednak wolnym.
|
Cz lis 11, 2010 11:30 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Czy kraj jest wolny - to właśnie jest dyskutowane aktualnie i kontestowane bardzo mocno.
Dlaczego w dyskusji o katastrofie smoleńskiej czy o kierunkach polityki, o Radiu Maryja, o Krzyżu pod Pałacem Namiestnikowskim, albo o wolności mediów - każdy kto ma zdanie bardzo odmienne od PO jest publicznie łajany jakby przez wyznaczone do tego osoby. Tak jest na czatach, na forach a nawet na forum niniejszym.
Dlaczego kraj ten, mlekiem i miodem kiedyś płynący, od wielu lat bez wyprzedaży majątku narodowego nie związałby końca z końcem w rocznym budżecie i dlaczego wyprzedaje ten majątek bez zastanowienia i bez informowania Narodu o tym, że Polska zmierza do sytuacji, że ma już tylko polityczne władze, a majątku nie ma praktycznie żadnego.
Parę osób natrudziło się by nasz kraj był wolny. Miałem w tym swoją cząstkę, miałaś ją i Ty Aluś, bez żadnej wątpliwości miał ją Adam Michnik. Wiele osób oddało życie za Polskę. Praca nad wolna Polską to praca wielu powstańców z powstań narodowych, żołnierzy z wielu wojen i wszystkich tych, którzy po prostu okupantom mówili "nie". Głośno lub po cichu. I działali tak, by okupant nie czuł się w Polsce jak na swoim.
Dziś można powiedzieć, że w ciągu 20 lecia zniszczyliśmy lub sprzedaliśmy ogromną część majątku narodowego za który ludzie przelewali krew. Pokolenie lat 1990 - 2010 jest za to odpowiedzialne. I historia upomni się za to.
Niektórzy uważają, że Adam Michnik i Jacek Kuroń ukradli Polskę. Dlatego kontestują Order Orła Białego dla Adama Michnika. Ja uważam odwrotnie.
Michnik i Kuroń walczyli o Polskę. Trudzili się, by Polska znaczyła więcej niż znaczyła, gdy oni byli szykanowani, zamykani do więzień, oddzielani od rodzin, bici i udręczeni. Adam Michnik był młodym, dobrze urodzonym młodzieńcem, chodzącym do dobrego liceum, który mógł zrobić zawrotną karierę w PRL. Wybrał walkę o Polskę. Wybrał na wiele lat więzienie i represje. Szacunek Panie Adamie za to !
Zupełnie inną sprawą są poglądy polityczne i ekonomiczne Adamy Michnika czy Jacka Kuronia, czy kogokolwiek innego. To naturalne, że się różnimy w poglądach politycznych. Jest ich wiele i mamy prawo i popierać Adama Michnika i gorąco spierać się z nim w tym zakresie. Nie mamy prawa do oszczerstw i plucia na człowieka, za to, że walczył o Polskę.
Ci którzy dziś mają odwagę pyskować na temat Adama Michnika i jego historii, oni w czasach niewoli nie robili kompletnie nic. Byli po prostu lojalni wobec radziecko - socjalistycznych reżimów. Często byli ich beneficjentami. Dziś, chcąc cokolwiek znaczyć, nie umieją normalnie pracować dla kraju, lecz swoją aktywność skupiają na opluwaniu wszystkich tych, którzy robili cokolwiek dla Polski, dla jej wolności. Wstyd!
Stanisław Wyspiański w dramacie "Wesele" wytłumaczył wiejskiej dziewce co to jest Polska. To tam, gdzie serce Polaka puka.
Warto pamiętać jego wyjaśnienie. Może być niedługo potrzebne i nam. Pozdrawiam świątecznie.
|
Cz lis 11, 2010 13:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Czy kraj jest wolny - to właśnie jest dyskutowane aktualnie i kontestowane bardzo mocno.
Dlaczego w dyskusji o katastrofie smoleńskiej czy o kierunkach polityki, o Radiu Maryja, o Krzyżu pod Pałacem Namiestnikowskim, albo o wolności mediów - każdy kto ma zdanie bardzo odmienne od PO jest publicznie łajany jakby przez wyznaczone do tego osoby. Tak jest na czatach, na forach a nawet na forum niniejszym. Moze dlatego, ze zdanie odmienne oznacza czesto po prostu jednoznaczne przypisywanie winy za (wrecz) zamach, obecnemu rzadowi, ktory przypadkiem jest PO? Czyli po prostu bezzasadne pomowienia. Nikt nie czeka na wyniki sledztwa, co wiecej "inne zdanie" oznacza po prostu mowienie o zdradzie, spisku itp, choc fakty jakby byly nieco inne. "Inne zdanie" wie lepiej. Co tam fakty. maly_kwiatek napisał(a): Dlaczego kraj ten, mlekiem i miodem kiedyś płynący, od wielu lat bez wyprzedaży majątku narodowego nie związałby końca z końcem w rocznym budżecie i dlaczego wyprzedaje ten majątek bez zastanowienia i bez informowania Narodu o tym, że Polska zmierza do sytuacji, że ma już tylko polityczne władze, a majątku nie ma praktycznie żadnego. A mozna wiedziec kiedy ten kraj ostatnio "mlekiem i miodem plynal"? I dla kogo? Bo jezeli dla warstwy uprzywilejowanej, to moze byl to XVI wiek. No, ewentualnie gora XVIII. Od tamtej strony zmienilo sie w swiecie wiele, a dzieki socjalizmowi zniwelowano roznice, odcieto nam Ukraine, Litwe (nasze spichlerze zbozowe), dodano biedocie, ktora np zdobyla (w koncu jakims kosztem) powszechne wyksztalcenie, zrujnowano fabryki, takze dzieci socjalistycznej moralnosci pracy ("czy sie stoi czy sie lezy") i kiedy przyszedl wymarzony kapitalizm, ktory potrzebuje kapitalu, okazalo sie, ze go nie ma. A bez kapitalu produkcja lezy. Szczegolnie fabryk duzych, pieknych, socjalistycznych, na miare Huty Katowice itp. Moze znasz jakies inne sposoby na utrzymanie produkcji, nowe inwestycje i oczywiscie zarobki zalogi, bez kredytow i kapitalu? Ja, niestety, nie. A z wdziecznosci za wyzwolenie Europy od socjalizmu, nikt nam nic za darmo nie chcial dac. Choc i tak, dzieki tej strasznej UE, mamy przynajmniej dotacje do rolnictwa (szkoda, ze dalej bez reformy ubezpieczen owego - juz nie tak biednego - rolnictwa), nowe drogi, renowacje zabytkow itp. A z reszta twojego posta sie zgadzam.
|
Cz lis 11, 2010 14:08 |
|
|
|