Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 4:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Irracjonalny podział ludzi na lewicę i prawicę 
Autor Wiadomość
Post Re: Irracjonalny podział ludzi na lewicę i prawicę
jesienna napisał(a):
chociaż konflikt jest pozorny: jak nie będzie dóbr, nie będzie czym się dzielić
jak nie będzie wrażliwosci społecznej nie zrobi się właściwego użytku z wypracowanych dóbr
(dbanie o słabszych, dzielenie się z innymi)

Konflikt wcale nie jest pozorny ale przebiega gdzie indziej: co prawda wrażliwość społeczna może doprowadzić do pomocy odgórnej, systemowej państwa ale taka systemowa pomoc (sprowadzona z czasem do pracy urzędniczej) prowadzi z czasem do stępienia wrażliwości społecznej. Trudno znaleźć granice przy której ta wrażliwość zostanie zachowana. Tym bardziej trudno, że jest dynamiczna przesuwając się wraz ze zmianą dobrobytu społeczeństwa, czy działaniami propagandowymi.
Faktycznie układ XY jako tako odzwierciedla nasza scenę polityczną (scena to dobre określenie na ten teatr) na ile jednak prawicowe są ugrupowania wg X wykorzystujące owe tradycyjne wartości do celów czysto politycznych i aby w ten sposób podkreślić swoją wątłą prawicowość?

Ech, za głęboko wchodzimy na podwórko polskie i zaraz się pokłócimy :-|

Wt lis 08, 2011 6:10

jesienna napisał(a):
wg mnie najprościej tak - dwie osie
"x" (oś stosunek do tradycyjnych wartości, religii) : w prawo - prawica, w lewo - lewica
"y" (oś stosunek do gospodarki i polityki społecznej) : w górę - prawica, w dół lewica

mozliwe jest usadowienie swoich poglądów w dowolnym miejscu układu współrzędnych
mnie zawsze dziwiło, że prawicowość na osi "x" wiąże się prawie zawsze z prawicowoscią na osi "y"
a lewicowość na "x" z lewicowością na "y"

Można i tak, ale wówczas powstaje zamieszanie, bo nie wiadomo, o jakiej osi prawicowości/ lewicowości mówimy. Chyba żeby wprowadzić pojęcie x-prawicowości i y-prawicowości oraz analogicznie lewicowości ;)
Dlatego moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie na osi X skali lewicowości/ prawicowości, a na osi Y liberalizmu/ socjalizmu. Łatwiej też ogarnąć wszystkie kombinacje (socjalizm lewicowy i prawicowy, liberalizm lewicowy i prawicowy).
Ale nie upieram się, to kwestia definicji. Ważne aby definicje były kompatybilne po stronie nadawce i odbiorcy.

Wt lis 08, 2011 10:55

SweetChild napisał(a):
jesienna napisał(a):
wg mnie najprościej tak - dwie osie
"x" (oś stosunek do tradycyjnych wartości, religii) : w prawo - prawica, w lewo - lewica
"y" (oś stosunek do gospodarki i polityki społecznej) : w górę - prawica, w dół lewica

mozliwe jest usadowienie swoich poglądów w dowolnym miejscu układu współrzędnych
mnie zawsze dziwiło, że prawicowość na osi "x" wiąże się prawie zawsze z prawicowoscią na osi "y"
a lewicowość na "x" z lewicowością na "y"

Można i tak, ale wówczas powstaje zamieszanie, bo nie wiadomo, o jakiej osi prawicowości/ lewicowości mówimy. Chyba żeby wprowadzić pojęcie x-prawicowości i y-prawicowości oraz analogicznie lewicowości ;)
Dlatego moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie na osi X skali lewicowości/ prawicowości, a na osi Y liberalizmu/ socjalizmu. Łatwiej też ogarnąć wszystkie kombinacje (socjalizm lewicowy i prawicowy, liberalizm lewicowy i prawicowy).
Ale nie upieram się, to kwestia definicji. Ważne aby definicje były kompatybilne po stronie nadawce i odbiorcy.

dokładnie to proponowałam, chyba mnie nie zrozumiałeś
tak to ważne, teraz jest pojęciowe zamieszanie

Wt lis 08, 2011 14:58

Kozioł napisał(a):
jesienna napisał(a):
chociaż konflikt jest pozorny: jak nie będzie dóbr, nie będzie czym się dzielić
jak nie będzie wrażliwosci społecznej nie zrobi się właściwego użytku z wypracowanych dóbr
(dbanie o słabszych, dzielenie się z innymi)

Konflikt wcale nie jest pozorny ale przebiega gdzie indziej: co prawda wrażliwość społeczna może doprowadzić do pomocy odgórnej, systemowej państwa ale taka systemowa pomoc (sprowadzona z czasem do pracy urzędniczej) prowadzi z czasem do stępienia wrażliwości społecznej. Trudno znaleźć granice przy której ta wrażliwość zostanie zachowana. Tym bardziej trudno, że jest dynamiczna przesuwając się wraz ze zmianą dobrobytu społeczeństwa, czy działaniami propagandowymi.
Faktycznie układ XY jako tako odzwierciedla nasza scenę polityczną (scena to dobre określenie na ten teatr) na ile jednak prawicowe są ugrupowania wg X wykorzystujące owe tradycyjne wartości do celów czysto politycznych i aby w ten sposób podkreślić swoją wątłą prawicowość?

Ech, za głęboko wchodzimy na podwórko polskie i zaraz się pokłócimy :-|

Bo to jakie są skutki działania słabo zależy jakoś istotnie jakie poglądy się wyznaje (nie mówię o skrajnościach i fanatyźmie) ale jak się to realizuje w praktyce.

Jak własnie opisujesz lewicowa wrazliwość społeczna źle przełożona na działanie może mieć skutek odwrotny do zamierzonego (taki jaki opisałeś

Z kolei prawicowa żle realizowana dbałosć o rozwój gospodarczy, który ma polepszyć sytuację obywateli może mieć skutek odwrotny tzn. nie polepszać warunków w jakich ludzie żyją (rozwarstwienie społeczne, wyzysk pracowników).

jak widzisz wróciłam na tory teoretycznych rozważań.

Wt lis 08, 2011 15:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3