Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 19:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Kara smierci a nauka Kościoła (wypowiedź j. kaczyńskiego) 
Autor Wiadomość
Post Re: Kara smierci a nauka Kościoła (wypowiedź j. kaczyńskiego
Alus napisał(a):
Twierdzisz Alus, że:

J. Kaczyński, dr nauk prawnych, jest świadom, że jego apel jest nonsensem, ale w sytuacji rozwalającego sie PiS, każda metoda jest dobra byle zagrać na nosie ziobrzystom.

Przecież Zbigniew Ziobro też popiera karę śmierci, więc gdzie tu jest granie na nosie?
Poza tym żądanie kary śmierci za morderstwa szczególnego okrucieństwa jest koniecznością.
Jak mozna nazwać to nosensem, tego juz w ogóle nie rozumiem.

Pn lis 28, 2011 12:24
gita napisał(a):
Alus napisał(a):
Twierdzisz Alus, że:

J. Kaczyński, dr nauk prawnych, jest świadom, że jego apel jest nonsensem, ale w sytuacji rozwalającego sie PiS, każda metoda jest dobra byle zagrać na nosie ziobrzystom.

Przecież Zbigniew Ziobro też popiera karę śmierci, więc gdzie tu jest granie na nosie?
Poza tym żądanie kary śmierci za morderstwa szczególnego okrucieństwa jest koniecznością.
Jak mozna nazwać to nosensem, tego juz w ogóle nie rozumiem.

Nonsensem, bo to tylko demagogia.
Ziobrzyści dla odmiany żądają bezwzględnej kary dożywocia - i z tym zgodzam sie całkowicie - w USA wymierzają kary po 150-200 lat, co wyklucza możliwośc opuszczenia więzenia przez degeneratów.

Pn lis 28, 2011 12:55

http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x4 ... -kosciola/

Pn lis 28, 2011 13:35

http://info.wiara.pl/doc/1018147.Kara-s ... u-Kosciola

Pn lis 28, 2011 13:44

wypowiedź episkopatu

http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... ierci.html

Pn lis 28, 2011 15:45

jesienna: Chcesz mi powiedzieć że wymiar kary odnośnie jakiegokolwiek czynu nie ma w żaden sposób wpływu na popełnienie go? Ciekawa teoria ciekawe badania... Bóg tak kocha tego człowieka tak mocno go kocha że nie pozwoli dać głosu sprawiedliwość, bo przecież ten człowiek którego tak mocno kocha Bóg, zabił właśnie w bestialski sposób innego człowieka którego równie mocno kochał Bóg.. Ba jak wyjdzie po 25 albo 7 latach możliwe że zabije jeszcze jednego człowieka którego tak mocno kocha Bóg. Jezus umarł na krzyżu za nas dobra ale czy przypadkiem nie został on stracony w ramach kary śmierci? Jeżeli już odwołujesz sie na Boga to ja tez się odwołał:
"kto przelewa krew człowieka, przez człowieka zostanie przelana jego własna krew (Rdz 9,6)." - morderstwo

" jeśliby kto umyślnie przeciw bliźniemu swemu zasadziwszy się zdradą zabił go, i od ołtarza mego weźmiesz go i zabijesz! (Wj 21,14) - morderstwo z premedytacją

" nie wolno wam plugawić ziemi, w której jesteście; krew bowiem plugawi ziemię, a za ziemię nie można dokonać przebłagania w związku z krwią, którą na niej przelano, jak tylko krwią tego, który ją przelał. (Lb 35,33)."

jesienna napisał(a):
co do surowości kary
- jestem za bardzo surowymi karami
karę śmierci wykluczam, bo jest wg. zbrodnią i tyle

Pytanie do Ciebie i każdego przeciwnika kary śmierci:
Jaką kare dałabyś/dałbyś Hitlerowi?

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

Pn lis 28, 2011 18:31
A czy kara śmierci coś rekompensuje, zwróci komuś życie, obetrze łzy??....śmierć winowajcy niczego nie zmienia, jest tylko formą zemsty.
Kara winna być ostra, w przypadku morderstw z premetytacją, bezwzględne dożywocie z nakazem pracy.
Cytujesz ST a Izraelici, wyznawcy judaizmu, w swoim państwie znieśli KS.

Pn lis 28, 2011 18:40

Kara śmierci jest sprawiedliwością wobec Matki zabitego syna męża zabitej żony i sygnałem co będzie z każdym który popełni tego typu czyn. Cytuje Stary Testament, czyli Biblie i cóż z tego? To co robią żydzi u siebie to już mnie naprawdę nie interesuje. Nakaz pracy powiadasz? Może najpierw wszyscy bezrobotni zaczną pracować a dopiero potem zwyrodnialcy? Swoją droga chciałbym zobaczyć Bin Ladena pracującego z łopata przy drodze..

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

Pn lis 28, 2011 18:57

patryq021 napisał(a):
jesienna: Chcesz mi powiedzieć że wymiar kary odnośnie jakiegokolwiek czynu nie ma w żaden sposób wpływu na popełnienie go? Ciekawa teoria ciekawe badania... Bóg tak kocha tego człowieka tak mocno go kocha że nie pozwoli dać głosu sprawiedliwość, bo przecież ten człowiek którego tak mocno kocha Bóg, zabił właśnie w bestialski sposób innego człowieka którego równie mocno kochał Bóg.. Ba jak wyjdzie po 25 albo 7 latach możliwe że zabije jeszcze jednego człowieka którego tak mocno kocha Bóg. Jezus umarł na krzyżu za nas dobra ale czy przypadkiem nie został on stracony w ramach kary śmierci? Jeżeli już odwołujesz sie na Boga to ja tez się odwołał:
"kto przelewa krew człowieka, przez człowieka zostanie przelana jego własna krew (Rdz 9,6)." - morderstwo

" jeśliby kto umyślnie przeciw bliźniemu swemu zasadziwszy się zdradą zabił go, i od ołtarza mego weźmiesz go i zabijesz! (Wj 21,14) - morderstwo z premedytacją

" nie wolno wam plugawić ziemi, w której jesteście; krew bowiem plugawi ziemię, a za ziemię nie można dokonać przebłagania w związku z krwią, którą na niej przelano, jak tylko krwią tego, który ją przelał. (Lb 35,33)."

jesienna napisał(a):
co do surowości kary
- jestem za bardzo surowymi karami
karę śmierci wykluczam, bo jest wg. zbrodnią i tyle

Pytanie do Ciebie i każdego przeciwnika kary śmierci:
Jaką kare dałabyś/dałbyś Hitlerowi?

cytujesz stary testament
tam pełno krwi, okrucieństwa
to była inna mentalność

na nakaz skierowany do żydów ograbienia egipcjan przed wyjściem z egiptu tez się będziesz powoływał? i na inne tego typu rzeczy

może byś coś z Nowego Testamentu przemawiającego za karą śmierci zacytował
w końcu, żyjemy jednak w czasach po Jezusie, chyba, że Ty wyznania mojżeszowego jesteś, wtedy jeszcze bym zrozumiała Twoje stanowisko

co do badań znajdę w necie i Ci linka
zresztą badań nie trzeba, wystarczy trochę wyobraźni
żaden morderca nie zakłada, że zostanie złapany i nie przeprowadza takich kalkulacji

tak jak powiedział JPll - są skuteczne metody obrony społeczeństwa przed mordercami, gdyby skuteczna izolacja byłaby niemożliwa wzięłabym pod uwagę Twoje argumenty, choć pewnie i tak nie zmieniło w tym co na ten temat myślę

co do hitlera to mojego zdania się domyślasz

Zapoznałeś się ze zdaniem episkopatu? (ostatni link)
Możesz się z nim niezgadzać, ale może wartoby było wziąć je pod uwagę, co?

Pn lis 28, 2011 19:22

jesienna napisał(a):
[św. Dyzma:] My przecież - sprawiedliwie, odbieramy bowiem słuszną karę za nasze uczynki,
ale On nic złego nie uczynił.
I dodał: Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa.
Jezus mu odpowiedział: Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju.

(Łukasza 23:41-43)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lis 28, 2011 21:12
Moderator

No cóż. Jeśli się chce, w Biblii, a nawet w NT, można znaleźć argumenty i cytaty przemawiające niemal za wszystkim, łącznie z antysemityzmem (nie tak dawno choćby na forum było coś takiego).

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn lis 28, 2011 21:27

Elbrus napisał(a):
jesienna napisał(a):
[św. Dyzma:] My przecież - sprawiedliwie, odbieramy bowiem słuszną karę za nasze uczynki,
ale On nic złego nie uczynił.
I dodał: Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa.
Jezus mu odpowiedział: Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju.

(Łukasza 23:41-43)

wiesz czyje to słowa?
słowa złoczyńcy na krzyżu mają być dowodem na to, że kara była słuszna?
to, że KK ogłosił go świętym nie ma znaczenia, święci mówili różne rzeczy

a poza tym raczej chodziło o sam fakt ponoszenia kary a nie o jej formę

św. paweł pisał, że niewolnicy mają być poddani swoim panom
czy to argument za tym by przywrócić niewolnictwo?

ta dyskusja jest bez sensu
tu chodzi o Ducha ewangelii
ludzkość odczytuje go coraz głębiej

w każdym moje sumienie ukształtowanye przez lekturę Biblii, modlitwę i wsłuchanie się w głos współczesnego Kościoła (encyklika humanum vitae, wypowiedzi JPII, apelowanie o niewykonywanie orzeczonych wyroków) mówi mi, że kara śmierci jest wspólcześnie nie do przyjęcia

to tyle w temacie
widocznie masz sumienie ukształtowane inaczej
nic na to nie poradzę

Pn lis 28, 2011 22:02

Papież o karze śmierci

Obraza godności człowieka

Kara śmierci stanowi obrazę ludzkiej godności – stwierdził Benedykt XVI w przesłaniu na III Światowy Kongres przeciw Karze Śmierci. Celem zakończonego 3 lutego w Paryżu spotkania było uwrażliwienie na ten problem oraz doprowadzenie do ogłoszenia światowego moratorium na wykonywanie kary głównej.
W liście odczytanym na kongresie Papież przypomniał o obowiązującym chrześcijan „nakazie poszanowania życia ludzkiego”. Karę śmierci nazwał „nie tylko zamachem na życie, lecz również obrazą godności człowieka”. Podkreślił, że współczesne państwo dysponuje skuteczniejszymi niż kara śmierci środkami zwalczania zbrodni, które dają temu, kto ją popełnił, szansę jej odkupienia.
Uczestnicy trzydniowego kongresu opowiedzieli się za wprowadzeniem międzynarodowego moratorium na wykonywanie kary głównej. Odbył się on z inicjatywy Koalicji przeciw Karze Śmierci. Ruch ten zainicjowała rzymska Wspólnota św. Idziego. Prowadzi ona akcję popierającą ogłoszenie światowego moratorium na najwyższy wymiar kary. Pod apelem w tej sprawie podpisało się już ponad 5 mln ludzi ze 150 krajów świata.

Pn lis 28, 2011 22:43

jesienna napisał(a):

Cieszy decyzja episkopatu.
Podbnie pocieszajace jest to, ze sa jeszcze księża, jak ten opisany w artykule ponizej:

http://epoznan.pl/news-news-29085

Pn lis 28, 2011 23:29
Nie ma decyzji Episkopatu w sprawie kary śmierci, bo być nie może.
Dzisiaj w programie:"Polityka przy kawie" przewodniczący Episkopatu, abp Józef Michalik, stwierdził, że ochrona zycia to również ochrona ludzi przed zbrodniarzami nie rokującymi poprawy, a więc w tym wypadku najsurowszy wymiar kary jest mozliwy dla takich zbrodniarzy.
Mylisz się więć tadeuszku, nie ma decyzji episkopatu w sprawie kary śmierci.
Dzisiaj wypowiadało się w Faktach trzech hierarchów:Gocłowski, Nycz i Pieronek, tych niechętnych PiSowi
i z góry było wiadomo, jaka będzie ich wypowiedź na temat kary śmierci, a więc hierarchowie jak w wielu sprawach nie dotyczących Kościoła nie mówią jednym głosem.

Wt lis 29, 2011 22:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona