Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 4:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Uważali, że ich córka to czarownica, więc ją przypalali 
Autor Wiadomość

Post Re: Uważali, że ich córka to czarownica, więc ją przypalali
Inna teoria (i wyrok sądu) mówi, że została zagłodzona.
A moim zdaniem padła ofiarą indoktrynacji religijnej. Była wrażliwą osobą, a te wszystkie baje o szatanach i bogach tak jej wsiadły na psychikę, że nie dała sobie z tym rady. Dostała jakichś wizji...skurczów mięśni...religia nie była tu bez winy.

Wt lut 28, 2012 10:42

Elbrus napisał(a):
Papiści, a nie papieże.

Nikt Elbrusa w czepialstwie nie pobije :-D

Jajko napisał(a):
Inna teoria (i wyrok sądu) mówi, że została zagłodzona.

Więc jeszcze jakiś rytuał "zagłodzenia" istnieje? Można zobaczyć jego formułę kanoniczną?

Ciekawe skądinąd, że sąd zasądził wyższą karę niż postulował prokurator..

Cytuj:
A moim zdaniem padła ofiarą indoktrynacji religijnej.

A moim zdaniem ty padłeś ofiarą indoktrynacji ateistycznej.

Cytuj:
Była wrażliwą osobą, a te wszystkie baje o szatanach i bogach tak jej wsiadły na psychikę, że nie dała sobie z tym rady. Dostała jakichś wizji...skurczów mięśni...religia nie była tu bez winy.

A ja znam taką jedną starszą kobietę, która ma wizje i skurcze mięśni jak słyszy, że Boga nie ma. Więc lepiej uważaj, bo możesz kogoś krzywdzić swoimi bajaniami o ateizmie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 28, 2012 10:46

Johnny99 napisał(a):
A ja znam taką jedną starszą kobietę, która ma wizje i skurcze mięśni jak słyszy, że Boga nie ma. Więc lepiej uważaj, bo możesz kogoś krzywdzić swoimi bajaniami o ateizmie.

No właśnie o tym mówię! To kolejna ofiara indoktrynacji religijnej! Ja nie odczuwam żadnych negatywnych i długotrwałych psychofizycznych skutków bajania o bogach (no może poza zażenowaniem, rozbawieniem, załamaniem, zamyśleniem itd itp). A biedna staruszka ma ataki epilepsji, jak ktoś jej powie, że Jahwe to bajka. Straszne.

Wt lut 28, 2012 10:52

Jajko napisał(a):
No właśnie o tym mówię! To kolejna ofiara indoktrynacji religijnej!

W takim razie Anneliese Michel była ofiarą indoktrynacji ateistycznej - dostawała skurczów jak słyszała o bogach i szatanach..

Cytuj:
Ja nie odczuwam żadnych negatywnych i długotrwałych psychofizycznych skutków bajania o bogach

A ja nie odczuwam żadnych negatywnych i długotrwałych psychofizycznych skutków, kiedy słucham durnot ateistycznych (no może poza zażenowaniem, rozbawieniem, załamaniem, zamyśleniem itd itp). Fajnie wiedzieć, że się nie jest ofiarą indoktrynacji religijnej :-D

Cytuj:
A biedna staruszka ma ataki epilepsji, jak ktoś jej powie, że Jahwe to bajka. Straszne.

Dlatego czas ukrócić indoktrynację ateistyczną - doprowadza niektórych do choroby.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 28, 2012 11:00

Przekręcasz. Podejrzewam, że gdyby Anneliese Michel czy tej Twojej staruszce nie opowiadać różnych legend i baśni twierdząc, że to absolutna prawda, a kto sądzi inaczej ten się będzie smażył w piekle, to do niczego by nie doszło. Trudno sądzić, że kobieta nie znająca opowieści o Maryji będzie ją widywała w majakach.

Wt lut 28, 2012 11:15

Jajko napisał(a):
Podejrzewam, że gdyby Anneliese Michel czy tej Twojej staruszce nie opowiadać różnych legend i baśni twierdząc, że to absolutna prawda, a kto sądzi inaczej ten się będzie smażył w piekle, to do niczego by nie doszło.

A ja myślę, że jeśli Anneliese Michel była chora (a nie opętana), to byłaby chora tak czy tak. Epilepsji nie dostaje się od słuchania legend i baśni. Nawet ateistycznych.

Kto wie, może gdyby ją indoktrynowano ewolucją, to widziałaby małpy i dinozaury?

Wt lut 28, 2012 11:32

Ja też sądzę, że była chora, ale na tę chorobę nałożyły się skutki indoktrynacji religijnej. I masz rację, gdyby od małego wmawiano jej, że jak będzie niegrzeczna to przyjdzie wielki dinozaur i ją zje, a ochronić może ją jedynie gorylica o niebieskim futrze na mordzie, to pewnie by takie postacie widziała. Na szczęście ewolucjoniści i ateiści nie indoktrynują dzieci w podobny sposób, w jaki czynią to teiści i kreacjoniści.

Wt lut 28, 2012 11:38

Ja się wychowałem w katolickiej rodzinie, a nigdy mnie nie "indoktrynowano" piekłem, natomiast często słyszałem, że jak będę niegrzeczny, to przyjdzie jakiś potwór/zły pan/tata i mnie zje/zabierze/spuści lanie itp. Więc, oczywiście, do dzisiaj męczą mnie przeróżne wizje i skurcze, w których widzę potwory, złych panów i tatów, którzy mnie jedzą, zabierają i spuszczają mi lanie etc.etc. tylko że nie. Więc sorry, Jajko, ale dawno nie widziałem wśród wierzących takiego bajarza, jak ty. Bajki opowiadasz właściwie w każdym poście. To zresztą typowe dla ateistów.

Wt lut 28, 2012 11:57

@Jajko. Na Jego Boską Makaronowatość!
Żadnej indoktrynacji religijnej "ni ma", nie było i nie będzie! A kto taki defetyzm rozsiewa - pewnikiem został opętany demonem racjonalizmu.
Wystarczy krótka wędrówka po forum, aby Twoje bzdury - do cna ośmieszyć!
Spójrz. - Wśród aktywnych userów mamy kilku młodych ludzi, otwarcie przyznających się do schizofrenii, objawiającej się m.in. obsesją na punkcie "czystości" (konkretnie onanizmu). I co mądralo?
Wina wpajanych wierzeń? A guzik prawda! Nasłuchali się tych uczonych durnot, propagowanych przez seksuologów i psychologów o szkodliwości onanizmu, wypadaniu włosów, ślepocie i limicie życiodajnego eliksiru - i teraz są efekty.

Wt lut 28, 2012 12:03

Czego to my się od racjonalistów nie dowiemy - istnieją rytuały związywania, przypalania i zagładzania, a od "wpajania wierzeń" można dostać epilepsji i schizofrenii! Kto wie, może włosy też od "wierzeń" wypadają, a nie od onanizmu?

Wt lut 28, 2012 12:06

Johnny: zauważ (po powtórnej lekturze powyżsych postów), że przypisujesz ateistom własne poglądy i sądy na ich temat. Gdzie ja rzekomo napisałem, że od wpaja nia wierzeń można dostać epilepsji i schizofrenii, a związywanie to rytuał?? KONFABULUJESZ na potęgę.

Wt lut 28, 2012 12:12

Jajko napisał(a):
Gdzie ja rzekomo napisałem, że od wpaja nia wierzeń można dostać epilepsji

A moim zdaniem padła ofiarą indoktrynacji religijnej. Była wrażliwą osobą, a te wszystkie baje o szatanach i bogach tak jej wsiadły na psychikę, że nie dała sobie z tym rady. Dostała jakichś wizji...skurczów mięśni...

Cytuj:
a związywanie to rytuał??

Co, jeśli nie głęboka wiara w opętanie czy konszachty z diabłem, popchnęło ojca do takich czynów?

sporo jest, niestety, fatalnych skutków uprawiania tych rytuałów wśród innych odłamów chrześcijaństwa oraz w innych systemach wierzeń.

Wt lut 28, 2012 12:25

Wizje i skurcze mięśni to nie epilepsja i schizofrenia. Przynajmniej ja tak niegdzie nie twierdzę.

A moja odpowiedź "sporo jest, niestety, fatalnych skutków uprawiania tych rytuałów" nie była odpowiedzią na Twoje pytanie czy związywanie to rytuał.

KONFABULUJESZ I MANIPULUJESZ.

Wt lut 28, 2012 12:29

Jajko napisał(a):
Wizje i skurcze mięśni to nie epilepsja i schizofrenia. Przynajmniej ja tak niegdzie nie twierdzę.

Jajko: A moim zdaniem [Anneliese Michel] padła ofiarą indoktrynacji religijnej. Była wrażliwą osobą, a te wszystkie baje o szatanach i bogach tak jej wsiadły na psychikę, że nie dała sobie z tym rady. Dostała jakichś wizji...skurczów mięśni...

J99: A ja znam taką jedną starszą kobietę, która ma wizje i skurcze mięśni jak słyszy, że Boga nie ma. Więc lepiej uważaj, bo możesz kogoś krzywdzić swoimi bajaniami o ateizmie.

Jajko: No właśnie o tym mówię! (...) biedna staruszka ma ataki epilepsji, jak ktoś jej powie, że Jahwe to bajka. Straszne.

Cytuj:
A moja odpowiedź "sporo jest, niestety, fatalnych skutków uprawiania tych rytuałów" nie była odpowiedzią na Twoje pytanie czy związywanie to rytuał.

W takim razie jakie rytuały miałeś na myśli?

J99: Nic nie wiem o żadnych rytualnych obrzędach polegających na związywaniu i przypalaniu - ani w chrześcijaństwie, ani w żadnej innej istniejącej współcześnie religii, ani w ateizmie.

Jajko: Cóż, Ty nie wiesz, a ludzie giną.

Wniosek: Jajko ma pretensje do J99, że ten nie wie o żadnych rytualnych obrzędach polegających na związywaniu i przypalaniu, a to dlatego ma pretensje, że ludzie giną (w ich wyniku zapewne - bo inaczej jaki sens miałoby to, co napisał Jajko?). Czyli: Jajko zna jakieś "rytualne obrzędy" polegające na związywaniu i przypalaniu, i oburza się, że J99 nic o nich nie wie, ponieważ "ludzie giną".

Weźmy też inną wypowiedź Jajko:

Fakt, katolicy dawno nikogo zdrowia czy życia podczas swoich rytualnych obrzędów nie pozbawili.

Jakie to ma znaczenie, skoro nic o żadnych rytualnych obrzędach Jajko nie twierdzi?

Za to sporo jest, niestety, fatalnych skutków uprawiania tych rytuałów wśród innych odłamów chrześcijaństwa oraz w innych systemach wierzeń.

Jakie "rytuały" Jajko ma na myśli i czy to "wśród innych odłamów chrześcijaństwa" nie ma żadnego związku z tym, iż tematem wątku są niecne czyny, dokonywane przez protestanckiego pastora? Wniosek: Jajko nie zna fatalnych skutków wykonywania "tych rytualnych obrzędów" wśród katolików, ale jest ich "sporo" wśród innych odłamów chrześcijaństwa, na co przykładem ma być na przykład sprawa omawiana w tym wątku.

Cytuj:
KONFABULUJESZ I MANIPULUJESZ.

A ty, po pierwsze, gadasz głupoty, po drugie, sam nie wiesz co piszesz, a, po trzecie, zaczynasz pluć i wściekle parskać, kiedy ci się to pierwsze wykaże. Ponadto bez przerwy rzucasz idiotycznymi oskarżeniami w wierzących, które są tak głupie, że właściwie szkoda czasu na nie odpowiadać. Słowem: jesteś żałosny.

Wt lut 28, 2012 12:42

hehe.... Usiłujesz dopasować praktykę do (swojej) teorii, a jak nie wychodzi, to stwierdzasz, że gadam głupoty, pluję i parskam. A sam wymyślasz na poczekaniu jakieś niedorzeczne historyjki o staruszkach, a mój komentarz do nich bierzesz na poważnie!! Trochę pomyślnku!
Nie ma to jak merytoryczna dyskusja :D

Wt lut 28, 2012 12:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona