Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 04, 2025 13:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
 Katolickie dziecko znęcało się nad kotem. 
Autor Wiadomość

Post Re: Katolickie dziecko znęcało się nad kotem.
Johnny99 napisał(a):
Czy dla ciebie "eliminacja" jest możliwa jedynie przez uśmiercenie? Czy złe i niebezpieczne dla innych zwierzęta też powinniśmy mordować?

No, w zasadzie to często tak się właśnie robi. Niebezpieczne psy się usypia, albo nawet odstrzeliwuje, jeśli biegają luzem.

Cytuj:
A może to nie był sadysta, tylko dziecko, które nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, co zrobiło? Skąd w tobie tyle agresji?

Co nie znaczy że w ogóle nie powinno się reagować. Ośmiolatek może przeciez też np. zabić człowieka i nie uważasz chyba, że powinno się to zostawić bez reakcji, dlatego że "to przecież tylko dziecko, które nie wie co zrobiło"?

-Vi- napisał(a):
Tak też. Naprawdę nie robi mi różnicy, czy zabije mnie w pełni świadomy swojego czynu bandyta, czy np. zupełnie nieświadomy tego co robi psychopata. Ten nieświadomy jest chyba jeszcze bardziej niebezpieczny, bo kompletnie nieprzewidywalny.

Ale odpowiedzialności karnej robi, bo ta musi być dostosowana do osoby sprawcy. Dlatego w przypadku sprawców przestępstw nie wykonuje się kary, tylko stosuje środki zabezpieczające, np. zamknięcie w zakładzie zamkniętym leczenia psychiatrycznego.

Ostatnio edytowano Pt maja 18, 2012 9:28 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz

Pt maja 18, 2012 9:26
Jajko napisał(a):
Ja bym zrobił to co VI ale powiedzmy na kwadrans. Jak by dzieciaka mrówki pogryzły, to przestałby być nieświadomy.

Swoją drogą, zastanawia mnie opinia niektórych, że takie dziecko jest nieświadome, że nie rozumie, że nie wie, ale "Jezuska do serca" to może przyjąć. Świadomie???

Ty bez oplucia "Jezuska" masz chyba zmarnowany dzień.

-Vi- jesteś wegetarianką czy weganką?

Pt maja 18, 2012 9:28

Witold napisał(a):
No, w zasadzie to często tak się właśnie robi. Niebezpieczne psy się usypia, albo nawet odstrzeliwuje, jeśli biegają luzem.

Mnie ciekawi opinia Vi.

Cytuj:
Co nie znaczy że w ogóle nie powinno się reagować. Ośmiolatek może przeciez też np. zabić człowieka i nie uważasz chyba, że powinno się to zostawić bez reakcji, dlatego że "to przecież tylko dziecko, które nie wie co zrobiło"?

Oczywiście, że powinno się zareagować, ale może jednak w inny sposób, niż odpłacając mu tym samym (to się zresztą tyczy także dorosłych).

Jajko napisał(a):
Swoją drogą, zastanawia mnie opinia niektórych, że takie dziecko jest nieświadome, że nie rozumie, że nie wie, ale "Jezuska do serca" to może przyjąć. Świadomie???

To nie jest "opinia", tylko polskie prawo, zgodnie z którym osoba w wieku 8 lat nie ma wystarczającego rozeznania swoich czynów, by móc odpowiadać karnie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 18, 2012 9:31

Prawo chroni nawet alkoholików, którzy jednak piją z własnej woli i znają konsekwencje picia.

Dziecko to powinno zostać porządnie zlane po czterech literach i zmuszone do pomocy u weterynarza czy w jakimś schronisku - tylko tak nauczy się czegokolwiek moim zdaniem.

A ty Johnny, zastanów się dlaczego jedyne co w tematach robisz, to zaprzeczanie przedmówcy, a nie wysuwanie własnych idei i propozycji. Może po prostu ich nie masz i szukasz dziury w całym byle by komuś zaprzeczać i wykpić czyjeś poglądy.

Pt maja 18, 2012 9:33

Kazeshini napisał(a):
Dziecko to powinno zostać porządnie zlane po czterech literach i zmuszone do pomocy u weterynarza czy w jakimś schronisku - tylko tak nauczy się czegokolwiek moim zdaniem.

O, ja jestem absolutnie za :brawo:

Pt maja 18, 2012 9:35
Jeśli dziecko jest świadkiem przemocy domowej to raczej niczego się nie nauczy. Takie zachowania nie biorą się znikąd.

Pt maja 18, 2012 9:40

Kazeshini napisał(a):

Świetny pomysł.

Cytuj:
A ty Johnny, zastanów się dlaczego jedyne co w tematach robisz, to zaprzeczanie przedmówcy, a nie wysuwanie własnych idei i propozycji. Może po prostu ich nie masz i szukasz dziury w całym byle by komuś zaprzeczać i wykpić czyjeś poglądy.

Jeżeli oczekujesz ode mnie idei i propozycji, to o nie poproś, a niemal zawsze dostaniesz.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 18, 2012 9:44

Też uważam, że lanie niewiele tu pomoże. Ale posiedzenie w mrowisku, już tak. Moim zdaniem trzeba dziecku pokazać, co czuło to zwierzę. Bo jak inaczej to zrozumie?

Pt maja 18, 2012 9:49

Wystarczy powiedzieć, że zwierzę odczuwało ból. Ośmiolatek doskonale wie, co to jest ból, zrozumie bez problemu.

Pt maja 18, 2012 9:52

Liza napisał(a):
Jeśli dziecko jest świadkiem przemocy domowej to raczej niczego się nie nauczy. Takie zachowania nie biorą się znikąd.

No tak, bo dla ciebie każdy na wstępie jest już skreślony.
To już twój problem Lizo, że widzisz wszędzie winnych.

Dla twojej informacji (która nie wiem czy dotrze): Patologie nie zawsze są winne skrzywieniu dziecka. Takie zachowania jak to dziecko wykazało biorą się zazwyczaj z chęci imponowania lub złych przykładów - gdzie dziecko nie zawsze bierze przykład z rodziców. przemoc domowa natomiast - albo zamyka dziecko na świat, wtedy dziecko nie byłoby w stanie coś takiego zrobić. Lub wywołują "wyładowania emocjonalne", czyli agresje wobec wszystkich i wszystko. To dziecko, a przynajmniej ja czegoś takiego nie wyczytałem z artykułu nie wykazywało agresji wobec innych dzieci czy ludzi. Więc jak dla mnie odpada przemoc domowa.

Johnny99 napisał(a):
Jeżeli oczekujesz ode mnie idei i propozycji, to o nie poproś, a niemal zawsze dostaniesz.

Ja nie muszę ciebie prosić. Temat zakładany jest po to by dzielić się opiniami, a nie po to by tylko komuś zaprzeczać, więc z szacunku do rozmówców powinieneś się dołączyć do dyskusji swoim wkładem, a nie tylko zaprzeczać i krytykować innych rozmówców i to w zaparte.

Pt maja 18, 2012 9:53

Jajko napisał(a):
Też uważam, że lanie niewiele tu pomoże. Ale posiedzenie w mrowisku, już tak. Moim zdaniem trzeba dziecku pokazać, co czuło to zwierzę. Bo jak inaczej to zrozumie?

8mio latek, wie co to ból, ale nie zawsze rozumie, że zwierze czy że to co sam czyni, sprawia komuś ból.
Należy mu to wyjaśnić, a następnie kazać naprawić szkodę, przez pomoc ogólną, gdzie będzie miał kontakt z większa ilością krzywdy wobec zwierząt (w tym przypadku) i wyczuli się na te krzywdę.

Pt maja 18, 2012 9:55

Kazeshini napisał(a):
Ja nie muszę ciebie prosić. Temat zakładany jest po to by dzielić się opiniami, a nie po to by tylko komuś zaprzeczać, więc z szacunku do rozmówców powinieneś się dołączyć do dyskusji swoim wkładem, a nie tylko zaprzeczać i krytykować innych rozmówców i to w zaparte.

Wybacz, ale sam będę decydował, co na tym forum będę robił.

Pt maja 18, 2012 9:56

@Johnny, nie chodzi mi o to bym ci coś kazał, tylko sprawiasz niestety negatywne wrażenie. Przynajmniej według mnie, bo gdzie cie spotykam, to nie wnosisz nic prócz kpin i notorycznego zaprzeczania...choć tu kilka postów temu mi przyznałeś rację, co jest pewna poprawą^^ Jednak brakuje mi dalej jakiejkolwiek twórczości z twojej strony... :(

Pt maja 18, 2012 9:59

Kazeshini napisał(a):
nie chodzi mi o to bym ci coś kazał, tylko sprawiasz niestety negatywne wrażenie.

Nie obchodzi mnie, jakie sprawiam wrażenie.

Cytuj:
Przynajmniej według mnie, bo gdzie cie spotykam, to nie wnosisz nic prócz kpin i notorycznego zaprzeczania..

To zachęcam do częstszego spotykania mnie i uważniejszej lektury tego, co piszę.

Cytuj:
Jednak brakuje mi dalej jakiejkolwiek twórczości z twojej strony...

Wystarczy mnie poprosić o "stworzenie" czegoś i to zrobię.

Pt maja 18, 2012 10:01

próbowałem miło, widzę, że nie ma to sensu. I nie ma tez sensu uważniejsza lektura tego co piszesz, bo po co mi czytać kpiny i zaprzeczenia bez argumentów.

Pt maja 18, 2012 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona