Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 4:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 PO-Ruch Palikota - Cios w katolickie harcerstwo 
Autor Wiadomość

Post Re: PO-Ruch Palikota - Cios w katolickie harcerstwo
Ok, trochę rozumiem. Mnie nie przeszkadza jeśli ktoś założy sobie jakąś organizację zrzeszającą miłośników danego bóstwa. I uważam, że Państwo nie powinno tego zabraniać. Ale nie powinno też finansować takich organizacji jeśli one nie są dla wszystkich chyba.

Śr maja 08, 2013 19:48
Alez Jajko, mozesz wstapic do ZHR, jezeli zgadzasz sie z jego statutem, zatwierdzonym oficjalnie.
Jest to naprawde nie do pojecia dla ciebie?

Panstwo, czy kto tam ten statut zatwierdzal, uznalo, ze jest on ok i teraz kazdy moze wstapic do ZHR i do dowolnie innej organizacji, jezeli statut jej mu sie podoba.

Bo inaczej to panstwo, czyli podatnicy, nie mogliby finansowac zadnej organizacji, bo kazda ma jakis statut, ktory moze sie komus nie podobac.

Cz maja 09, 2013 8:19

No ale już instruktorem zostać nie mogę ze względu na wyznanie...nie żebym chciał. Nie wiem czy Państwo powinno wspierać finansowo takie organizacje, do których z definicji nie każdy może należeć w pełni tylko z powodu wiary w inne bóstwo niż organizatorzy sobie zażyczą. Z drugiej strony Państwo finansuje chyba szkoły katolickie...czy się mylę?
Państwo nie powinno ograniczać takich organizacji, ale wspierać powinno te, które są otwarte dla wszystkich. Jak ktoś chce sobie założyć elitarny klub wyznawców Mzimu, to Państwo nie powinno do tego dokładać. Chyba. Pewien nie jestem. Głośno się zastanawiam.

Cz maja 09, 2013 8:27
Ale dlaczego?
Panstwo ustala pewne reguly i jezeli te reguly sa spelnione, to dofinanswouje pewne przedsiewziecia.

Panstwo to ogol obywateli, a nie tylko aktualna wladza. Tak jak Kosciol to ogol wierzacych, a nie tylko ksieza i biskupi.
Panstwo, mogloby oczywiscie zaprzestac dofinansowania szkol katolickich czy spolecznych (sa jeszcze takie?), ale w ten sposob ograniczyloby swobody obywatelskie rodzicow, ktorzy sobie nie zycza realizacji, przymusowego w koncu, obowiazku szkolnego ich dzieci w szkolach panstwowych, na ktore i tak panstwu brakuje. A poniewaz z tego co pamietam, szkoly finansuja gminy, ktore sa jeszcze blizej obywateli, weic i rodzice maja prawo do rownego dofinansowania nauczania ich dzieci bez wzgledu na rodzaj szkoly. Byle by obowiazkowy program realizowaly.

Cz maja 09, 2013 8:39

Oczywiście, że Państwo ustala pewne reguły. I ustaliło, że nikt nie może być dyskryminowany ze względu na wiare na przykład. Stąd Państwo nie powinno chyba wspierać organizacji, które uzależniają członkostwo od praktykowania danej religii. Tak mi się wydaje.

Cz maja 09, 2013 8:46

Jajko napisał(a):
Nie wiem czy Państwo powinno wspierać finansowo takie organizacje, do których z definicji nie każdy może należeć w pełni tylko z powodu wiary w inne bóstwo niż organizatorzy sobie zażyczą. Z drugiej strony Państwo finansuje chyba szkoły katolickie...czy się mylę?
Państwo nie powinno ograniczać takich organizacji, ale wspierać powinno te, które są otwarte dla wszystkich. Jak ktoś chce sobie założyć elitarny klub wyznawców Mzimu, to Państwo nie powinno do tego dokładać. Chyba. Pewien nie jestem. Głośno się zastanawiam.

O ile mi wiadomo ZHR nie dostaje od państwa (i nie tylko) "pieniędzy na ZHR", tylko dofinansowania na konkretne projekty, które strona finansująca uznaje za warte dofinansowania. W czym zatem problem? No, chyba że jest inaczej niż mi wiadomo.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz maja 09, 2013 10:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3