| Autor |
Wiadomość |
|
Żajwik
|
 Re: Proszę porównać...
Kael: USA (centrum finansowe), Chiny (gospodarka), częściowo Unia Europejska (proszę czytać Wielka Brytania - centrum gospodarczo finansowe), Rosja (ma największe resursy geologiczne). Te państwa są mocarstwami, od których zależą inne mniejsze państwa .
|
| Pn wrz 09, 2013 19:33 |
|
|
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
co ma Rosja??
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pn wrz 09, 2013 19:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zasoby (geologiczne) 
|
| Pn wrz 09, 2013 20:12 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
Wybacz, to nie złośliwość, być możę moja ułomność, ale coraz mniej rozumiem. Nie wiem jak inni, ale ja narazie nie rozumiem sensu tego tematu. Bardzo dobrze że napisałeś tą pracę mgr, gratuluję jej obrony. Uczono Cie zapewne wypowiadania się jasno, konkretnie i zrozumiale dla czytelnika. Proszę zatem o kontynuowanie tych umiejętności w tym wątku, oraz odpowiedz na postawione przezemnie pytania. Co mają te państwa o których piszesz do termatu, bo pojawiły się nagle ni z gruchy ni z pietruchy. I co to znaczy że USA to centrum finansowe? W dzisiejszych czasach państwa nie muszą być określane tylko stanem posiadania według terytorium. USA jest centrum pod każdym względem. Jeśli nawet brakuje im danego surowca to są w stanie go zdobyć, a to ważniejsze niż eksploatowanie swoich złóż. Chiny nie są centrum gospodarczym, ale raczej obszarem inwestycji. Przecież sami z siebie nie produkują na cały świat obcych marek, ale te firmy lokują tam fabryki. A Rosja... Jak tak dalej pójdzie to straci Syberię na rzecz Chin i to nawet bez podboju ale przez kolonizacje chińską. Co innego mieć, a co innego korzystać. Granice nie są jasne tak jak je nakreśliłeś.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| Pn wrz 09, 2013 20:38 |
|
 |
|
ARHIZ
|
WIST napisał(a): A Rosja... Jak tak dalej pójdzie to straci Syberię na rzecz Chin i to nawet bez podboju ale przez kolonizacje chińską. Co innego mieć, a co innego korzystać. Granice nie są jasne tak jak je nakreśliłeś. Poza tym, Chiny wciąż upominają się o Kazachstan (cały, a nie to co z niego obecnie zostało).
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
| Pn wrz 09, 2013 20:51 |
|
|
|
 |
|
Żajwik
|
MARIEL napisał(a): Zasoby (geologiczne)  dzięki 
|
| Wt wrz 10, 2013 7:39 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Żajwik napisał(a): MARIEL napisał(a): Zasoby (geologiczne)  dzięki  A to po polskiemu nie można pisać? (nie żebym nie zrozumiał, ale czepiam się używania mundrych obco brzmiących słów podczas gdy istnieją powszechnie używane i zrozumiałe ich polskie odpowiedniki)
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Wt wrz 10, 2013 8:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): co ma Rosja?? Za dużo grał w strategie po angielsku i zapomniał jak jest po naszemu.
|
| Wt wrz 10, 2013 8:58 |
|
 |
|
Żajwik
|
Zgadza się. Starcraft 2  .
|
| Wt wrz 10, 2013 9:16 |
|
 |
|
ARHIZ
|
Graj w Tzara!
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
| Wt wrz 10, 2013 17:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Wiecie co...ten temat po prostu wymiata.
|
| Wt wrz 10, 2013 17:45 |
|
 |
|
Żajwik
|
ARHIZ napisał(a): Graj w Tzara! Grałem w to.
|
| Wt wrz 10, 2013 19:14 |
|
 |
|
WIST
|
Rozumiem że gdy ja piszę w ramach tematu to mnie nie trzeba odpowiedzieć, ale na jakieś zabawowe wątki poboczne już można? To zamykamy już uznając że nie ma sprawy, czy dyskutujemy i zaczynamy od wyjaśnienia o co tu właściwie w tym temacie chodzi?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| Wt wrz 10, 2013 20:20 |
|
 |
|
Lurker
|
Na tym forum: 1. Moderator nigdy nie ma racji, 2. jeśli Moderator ma rację, patrz wyżej. Żajwik napisał(a): Czas aktualny jest podobny do początku okresu represji stalinowskich Proszę zatem wskazać: - amerykański system łagrów, do których trafia się za poglądy, - ideologię zmierzającą do rozprzestrzenienia się na cały świat dowolną metodą (w tym na zasadzie wojny totalnej), - ostatnią przeprowadzoną krwawą czystkę pod kątem przydatności ludzi do potrzeb tej ideologii, - wypaczenia w nauce firmowane przez tę ideologię, - "Lenina" i "Stalina".
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Pt wrz 13, 2013 4:57 |
|
|
|