Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 18:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Ptasia grypa 
Autor Wiadomość

Słuszna uwaga. Póki co - poza Toruniem - grypa idzie do nas od sąsiadów :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So mar 11, 2006 20:26
Zobacz profil WWW

:o Najnowsze informacje z frontu walki z ptasia grypš
:o

Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego
dotyczšcy ptasiej grypy (avian influenza)
z dnia 01 marca 2006 r.

GRYPA PTASIA U ZWIERZĽT - Aktualna sytuacja epidemiczna

Turcja: Do 1 marca 2006 r. zgłoszono 67 ognisk zachorowań w 26 prowincjach kraju. W 7 prowincjach: Adana, Bitlis, Malatya, Manisa, Mus, Siirt, Tunceli (łšcznie 16 ognisk) potwierdzono zakażenie wirusem H5N1. Zlikwidowano około 2.270.307 sztuk drobiu.

Nigeria: Władze nigeryjskie zgłosiły do OIE ogniska zachorowań wœród drobiu w kilku regionach kraju. Badania potwierdziły zakażenie wirusem H5N1. Zlikwidowano ok. 150.000 sztuk ptactwa w ponad 30 miejscach prowincji Kano. Nigeria jest jednym z krajów leżšcych na szlaku migracji ptaków, z tego względu obecnoœć zakażeń na tym terenie jest szczególnie niebezpieczna.

Włochy: W próbkach biologicznych pobranych od martwych, dzikich łabędzi w rejonach Apulii, Kalabrii i Sycylii potwierdzono obecnoœć wirusa H5N1 (laboratorium referencyjne OIE).

Słowacja: Władze słowackie zgłosiły podejrzanie zakażenia wirusem H5N1 u ptaków z rejonu Bratysławy i Gabcikova. Wyniki wymagajš potwierdzenia.

Grecja: Laboratorium referencyjne WHO potwierdziło obecnoœć wirusa ptasiej grypy wœród dzikich ptaków z rejonów Pieria, Thessaloniki, Aegean.

Rosja: Z informacji pochodzšcych z dnia 27 lutego wynika, że ogniska zakażenia ptasiš grypš stwierdzono w 6 rejonach Rosji (Północny Kaukaz): Kabardino-Balkariya, Dagestan, Chechnya, Kalmykia, Krasnodar, Stavropol.

Austria: Wstępne badania próbek pobranych od martwych łabędzi znalezionych w prowincji Styria wykryły obecnoœć wirusa H5N1. Wyniki wymagajš potwierdzenia w laboratorium referencyjnym WHO.

Bułgaria: W materiale biologicznym martwego łabędzia z okolic Vidin potwierdzono obecnoœć wirusa H5N1 (laboratorium referencyjne WHO).

Rumunia: Według informacji z dnia 28 lutego, zgłoszono 11 czynnych ognisk zakażeń w kilku prowincjach kraju m.in. Tulacea, Dolj i Canstanta.

Słowenia: Władze Słowenii zgłosiły obecnoœć wirusa ptasiej grypy wœród dzikich ptaków znalezionych na obszarze odległym o 10 km od granicy z Austriš.

Chorwacja: Do 23 lutego 2006 r. wykryto trzy ogniska ptasiej grypy wœród ptactwa dzikiego w 3 prowincjach: Grudnjak, Łasice i Slatine.

Niemcy: Władze niemieckie zgłosiły obecnoœć wirusa H5N1 w próbkach pobranych od dzikich ptaków w rejonach oddalonych o kilka kilometrów od granicy z Polskš. Z informacji otrzymanych dnia 28 lutego wynika, iż zakażenie ptasiš grypš stwierdzono również u kotów domowych na wyspie Rugia.

Tajlandia, Bangkok: Wstępne badania przeprowadzone w tych krajach potwierdziły zakażenie wirusem A/H5N1 u tygrysów i lampartów przetrzymywanych w ogrodach zoologicznych, które padły na przełomie 2003 / 2004 r. Zwierzęta karmione były martwym drobiem.

Maroko: W badaniach wstępnych próbek pobranych od padłych ptaków na terenie kraju potwierdzono obecnoœć wirusa grypy ptasiej; wyniki wymagajš potwierdzenia w laboratorium WHO.

Od poczštku lutego 2006 zgłoszono ogniska zachorowań na ptasiš grypę wœród drobiu i ptactwa wędrownego w 27 krajach Azji i Europy.

PTASIA GRYPA (H5N1) U LUDZI

CHINY: Do 27 lutego 2006 r. w Chinach, potwierdzono laboratoryjnie 14 przypadków zakażenia człowieka wirusem H5N1, 8 z nich było œmiertelnych. Do zakażeń doszło w 8 regionach Chin: Anhui, Guangxi, Liaoning, Jiangxi, Fujian, Huna, Zhejiang i Sichuan.

INDONEZJA: W dniu 27 lutego 2006 r. władze indonezyjskie zgłosiły kolejny œmiertelny przypadek ptasiej grypy u ludzi, potwierdzony w laboratorium referencyjnym WHO. Do zakażenia doszło u 27-letniej kobiety z prowincji West Java. Do wystšpienia objawów doszło 13 lutego po kontakcie z chorym drobiem. Kobieta zmarła 20 lutego. Ogólna liczba potwierdzonych przypadków zakażonych wirusem H5N1 w Indonezji sięga 27, z których 20 było œmiertelnych.

IRAK: Ministerstwo Zdrowia w Iraku zgłosiło 10 przypadków zachorowań wœród ludzi, w regionie Sulaimanaya, na granicy z Turcjš, w tym dwa œmiertelne. Laboratorium referencyjne WHO potwierdziło obecnoœć wirusa w materiale biologicznym pochodzšcym od zmarłej dziewczynki. Pozostałe wyniki wymagajš weryfikacji.

TURCJA: Z pozyskanych informacji wynika, że do dnia dzisiejszego Tureckie Ministerstwo Zdrowia potwierdziło 21 przypadków (z kilkudziesięciu zgłoszonych, głównie dzieci) zachorowań na ptasiš grypę. Badania wirusologiczne przeprowadzono w laboratorium w Ankarze. Wyniki weryfikowano w laboratorium referencyjnym WHO. Potwierdzono obecnoœć wirusa w materiale biologicznym pochodzšcym od 12 osób, w tym czterech zmarłych. 21 zakażonych osób pochodzi z 10 prowincji Turcji: Agri (8), Ankara (3), Corum (1), Kastamonu (2), Sivas (1), Van (2) i Samsun (1), Sanliurfa (1), Erzurum (1), Siirt (1). Osoby te miały kontakt z chorym ptactwem.

INDIE: Władze indyjskie poinformowały o 12 przypadkach w rejonie Navapur i 3 w rejonie Varia podejrzanych o ptasia grypę. Osoby zostały poddane obserwacji, a ich materiał biologiczny wysłano do laboratorium celem wykonania badań na obecnoœć wirusa H5N1.

NIGERIA: Ministerstwo Zdrowia zgłosiło wystšpienie objawów ze strony układu oddechowego u 4 osób majšcych kontakt z chorym drobiem. Jedna osoba zmarła, trzy pozostałe sš pod obserwacjš. Próbki materiału biologicznego wysłano do badania na obecnoœć wirusa grypy A/H5N1.

Wg danych WHO z dnia 20 lutego 2006 r. na œwiecie wystšpiło 173 przypadki zakażenia ludzi wirusem H5N1 (93 z nich było œmiertelnych). Do tej pory zakażenia ludzi tym wirusem, potwierdzone w laboratorium referencyjnym WHO wystšpiły w 7 krajach: w Kambodży (4 przypadki), Chinach (14), Indonezji (27), Iraku (1), Tajlandii (22), Wietnamie (93) i Turcji (12).

So mar 11, 2006 20:27

W dzisiejszej Panoramie TVP2 pojawił się nowy termin "ludzka ptasia grypa".

Nic bardziej bzdurnego, co może tylko wzmagać nastroje paniki.

Odmiana H5N1 jest odmianą ptasią, która tylko w bardzo szczególnych warunkach może zainfekować ludzki organizm.

N mar 12, 2006 22:01
Zobacz profil WWW

Od południa lecą ptaki. Od południa, czyli od ok 12:00 CET słyszę co parę minut, a przed zmierzchem nawet widziałem przez okno, że lecą. PTAKI.
Całe klucze.

Zwyczajnie. Wiosna idzie.
Powtórki z Alfreda Hitchcock'a nie będzie.

Śr mar 15, 2006 20:28
Zobacz profil WWW
Bo bycie chrzescijaninem nie oznacza bycie idiota bez własnego zdania.

ale tez tego nie wuklucza... wiec po co taki ostry komentarz?

SEBASTIAN napisał(a):
Szczególnie nieprawdopodobne jest spotkanie się w tej samej komórce wirusa potrafiącego zarażać ludzi oraz innego przenoszonego przez zwierzęta. W takiej sytuacji może powstać zupełnie nowy szczep zdolny do wywołania pandemii. Aby doszło do tej mało prawdopodobnej sytuacji człowiek lub zwierzę (np. świnia) musi się zarazić ludzkim oraz zwierzęcym wirusem w tym samym momencie.

Jak pokazał SARS, tam gdzie ludzie "żyją" ze zwierzętami... to ryzyko jest dosyć realne... (przypominam iż śmiertelność przy SARS tylko - 7% a panika była nieprzeciętna więc teraz panika przynajmniej jest w jakimś stopniu uzasadniona - śmiertelność 50%)

Stanisław Adam napisał(a):
Jeśli można cokolwiek samodzielnie uczynić dla swojej ochrony, to zwyczajnie zmniejszyć tę 'kontaktowość'. Np. w niedziele ograniczyć ją do małych lokalnych społeczności np. tylko msza w najbliższym kościele. To wzmocni ducha, a więc i siły obronne organizmu. W żadnym przypadku nie przebywać w takich zbiorowiskach przypadkowych kontaktów jak np. super- i hipermarkety.

:?
Odmiana H5N1 jest odmianą ptasią, która tylko w bardzo szczególnych warunkach może zainfekować ludzki organizm.

No to o co chodzi z tym ograniczaniem kontaktów miedzy ludźmi ? W kościele i hipermarkecie(tu prędzej, ale... n/c) z ptakami się spotykasz? W swojej propagandzie sukcesu troszkę się zagalopowałeś...

-Z tym że niektóre akcje są troszkę przesadzone niestety trzeba się zgodzić - np. z tego względu iż izolacja stada jest trudniejsza i kosztowniejsza od jego wybicia...

-Cała otoczka jest oczywista (o tym że każdy szuka teraz interesu), ale WHO interes ma w tym średni... i jest dosyć obiektywnym sędzią... a oni ryzyko widzą i to realne...

ps. nawet jeśli WHO przesadza - specjalnie podkręca atmosfere - może być w tym uzasadniona taktyka... Wiadomo od wielu lat że przeprowadzane są testy oraz wdrażane środki bezpieczeństwa, które mają zapobiec ewentualnej pandemii (której spodziewamy się od dawna), możliwe że teraz jest ostatni dzwonek/okazja aby przetestować te zabezpieczenia i ustrzec się w przyszłości błędów... sprawdzić nie tylko działanie systemu ale zbadać nieprzewidywalne zachowania społeczne... gorzej, jeśli WHO nie przesadza, a to nie jest ostatni dzwonek - tylko realne zagrożenie...

pozdrawiam

Śr mar 15, 2006 22:04

No to o co chodzi z tym ograniczaniem kontaktów miedzy ludźmi ? W kościele i hipermarkecie(tu prędzej, ale... n/c) z ptakami się spotykasz? W swojej propagandzie sukcesu troszkę się zagalopowałeś...

Na pewno przeczytałeś 'ze zrozumieniem' całość postu ?

Czytujesz oprócz postów na forum również inne działy portalu Wiara ?
Jeśli byś czytał nie tylko posty forum to zrozumiałbyś do czego to jest aluzja. Nie będę ci tłumaczył. Zadaj sobie trudu i sam dojdź.

Jeśli przeczytałbyś uważnie i ze zrozumieniem, to byś wiedział, że te moje rady ograniczenia kontaktów odnoszą się do wszelkich epidemii lub zwykłych okresowych nasileń zachorowań na choroby zakaźne.

Z czego wynika ci, że prowadzę jakąś propagandę sukcesu ? Za boga nie rozumiem ! Jeśli można mi zarzucić jakąś propagande, to tylko 'propagandę zdrowego rozsądku'.

Cz mar 16, 2006 12:38
Zobacz profil WWW
Jeśli przeczytałbyś uważnie i ze zrozumieniem, to byś wiedział, że te moje rady ograniczenia kontaktów odnoszą się do wszelkich epidemii lub zwykłych okresowych nasileń zachorowań na choroby zakaźne.

czytam...
Jeśli można cokolwiek samodzielnie uczynić dla swojej ochrony, to zwyczajnie zmniejszyć tę 'kontaktowość'. Np. w niedziele ograniczyć ją do małych lokalnych społeczności np. tylko msza w najbliższym kościele. To wzmocni ducha, a więc i siły obronne organizmu. W żadnym przypadku nie przebywać w takich zbiorowiskach przypadkowych kontaktów jak np. super- i hipermarkety.

No to ta porada jakoś słabo ma zastosowanie przy Ptasiej Grypie ... bo ptaki do kościołow nie uczęszczają... w hipermarkecie też ich nie widziałem... albo ja w ogóle w jakimś dziwnym mieście mieszkam...albo z innej planety jestem...

NARAZIE zarazić można się jedynie poprzez kontakt z chorym ptakiem... więc proponowanie ludziom nie chodzenia do hipermarketu jest dosyć dziwną propagandą...

pozdrawiam

Cz mar 16, 2006 20:57

Ale Piracie. Wróćmy do ptaków. A raczej ptasiej grypy ...
Inaczej nasz kochany moderator, wyrzuci nas z tego forum za brak dyscypliny. Nie należy nadużywać jego wyrozumiałości - Piracie.

Co do ptaków. Jest pewna nowość, ale obawiam się ją podać bo są tam drażliwe wyrazy . . .
A niech tam.

Na południu Izraela (czyli gdzieś na pustyni Negev lub w okolicach Aquaby) stwierdzono przypadki ptasiej grypy u indyków.
Zarządzono eksterminację indyków.
Semici - antysemitą nie jestem, choć w to chciał mnie wrobić niedawno wirtualny ToMu !

A na serio to rzeczywiście niepokojące, dlatego że nad tym obszarem Izraela przebiega jeden z korytarzy przelotu ptaków powracających do Polski z zimowisk w Afryce.

[...] - końcówka "bardzo ciekawej" i kompletnie nie na temat przepychanki - jo_tka

Pt mar 17, 2006 16:40
Zobacz profil WWW
A na serio to rzeczywiście niepokojące, dlatego że nad tym obszarem Izraela przebiega jeden z korytarzy przelotu ptaków powracających do Polski z zimowisk w Afryce.

Ja nie wiem... ty poprostu jesteś niereformowalny...
Ale Piracie. Wróćmy do ptaków. A raczej ptasiej grypy ...
Inaczej nasz kochany moderator, wyrzuci nas z tego forum za brak dyscypliny. Nie należy nadużywać jego wyrozumiałości - Piracie.

Boje się, że byłby z tym spory problem ... (to forum ma słaby system banowania userów nawet z hackiem)

pozdrawiam

Pt mar 17, 2006 16:48

Na południu Izraela (czyli gdzieś na pustyni Negev lub w okolicach Aquaby) stwierdzono przypadki ptasiej grypy u indyków.
Semici - antysemitą nie jestem, choć w to chciał mnie wrobić niedawno wirtualny ToMu !

No pewnie, że nie jesteś antysemitą. Ty po prostu wszędzie, gdzie jest coś nie tak, widzisz w tym rolę Żydów, albo coś z nimi związanego.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt mar 17, 2006 17:43
Zobacz profil WWW

Ja nie wiem... ty poprostu jesteś niereformowalny...

Zupełnie nie rozumiem o czym piszesz. Jaki to ma związek logiczny z ptasią grypą ?
Wiem że na morzu dobrze buja i to czasem źle działa na myślenie. Ale chyba nie aż tak. Może zjadłeś coś niezdrowego ?

ToMu napisał(a):

No pewnie, że nie jesteś antysemitą. Ty po prostu wszędzie, gdzie jest coś nie tak, widzisz w tym rolę Żydów, albo coś z nimi związanego.

I tą odpowiedzią wystawiłeś sobie laurkę ToMu. Nic dodać nic ująć.
Pomyśl czy nie powinieneś skorzystać z rady której ci wczoraj udzieliłem.
Jesteś jeszcze dostatecznie młody. Dziś się leczy to co kilka lat temu wydawało się niemożliwe ...

A tak przy okazjii. Wiadomość o konieczności likwidacji drobiu na południu Izraela podały dzisiejsze Wiadomości w Polskim Radio 1.

Pewnie agenci Kaczyzmu podrzucili ją redakcji ... A może to nawet z samej Centrali - z Torunia ?

Pt mar 17, 2006 18:17
Zobacz profil WWW

Posty, w których znajdę jeden obraźliwy fragment lub prywatną "wycieczkę" będą usuwane w całości.

Pt mar 17, 2006 18:46

Chciałam zauważyć, że oskarżanie kogokolwiek o antysemityzm, dlatego że podaje informację, że w Izraelu pojawiła się ptasia grypa żywo mi przypomina oskarżanie o szkalowanie Związku Radzieckiego stwierdzeniem, że uprawy im zżera stonka...

Może jednak warto zwrócić uwagę na treść wypowiedzi, a nie na słowa-klucze? :?

Pt mar 17, 2006 18:55

Należało zostawić to stado, aby wszystkie ptaki męczyły się i umierały jeden po drugim przekazując chorobę kolejnym... tak aby cierpiało ich jeszcze więcej... ?

Tylko nie rozumiem co do tego mają ludy semickie? (po co w ogóle ta wzmianka + słowo "eksterminacja"), to samo robią w tej chwili WSZYSCY... bo widzą w tym sens...(a nie wątpie, iż decycję o tym podjeły większe głowy niż my)

pozdrawiam

Pt mar 17, 2006 21:56
Post PTASIA GRYPA
SZCZEGÓŁY NA TEMAT PTASIEJ GRYPY NA STRONIE.

http://ptasia-grypa.freehost.pl/index.htm :chat:

Wt mar 21, 2006 18:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona