Czy działania PIS to zagrożenia dla demokracji?
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
Belizariusz napisał(a): Heheheheheheheheh.....czyżbym wyczuwał ironie w Twoim poscie? Andrzej L. patron kryminalistów u władzy wciąż 
Do niego piję. Gorzka to ironia, tak jak i gorycz porażki, jaką okazała się być idea IV RP. Tak jak przed laty, w przypadku Konstytucji 3 Maja: wielkie szanse, wielkie nadzieje, a skończyło się Targowicą. Tylko patronat się zmienił.
|
Pt lut 03, 2006 16:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "To być może była sytuacja z punktu widzenia dziennikarzy niefortunna, ale naprawdę to nie było nic takiego, co by zapowiadało zmianę sytuacji mediów Polsce. Reakcja była bardzo, bardzo grubo przesadna i w pewnych momentach nie do końca mieszcząca się w regułach, które powinny w gmachy Sejmu obowiązywać" - ocenił J.Kaczyński.
No tak...teraz Jarosław z Kaczewa wezwie Ludwika Rambo z Dornowa i opracuja ustawe jak niegrzecznych dziennikarzy posłac w "kamasze", a Tadeo z Rydzowa udzieli im swego błogosławieństwa.
Tym samym podniesie sie w armii iloraz inteligencji, a w mediach pozostanie tylko Jego Nieomylność [...] - Słońce Podkarpacia i Gwiazda Bałtyku
[...] - jo_tka
|
Pt lut 03, 2006 17:22 |
|
 |
jo_tka
|
A mnie to niepokoi bardziej:
Cytuj: Oprócz tego, że chcecie mieć wpływ na cały aparat państwowy, to chcecie też mieć wpływ na instytucje, które kontrolują instytucje władzy, na Rzecznika Praw Obywatelskich, Trybunał Konstytucyjny...
- ...ale to jest oczywiste, to w ramach prawa, bo rząd powinien kontrolować aparat...
...na media, Krajową Radę Sądownictwa, Komisję Kodyfikacyjną Prawa Karnego. Publicznie mówił Pan, że jak na jesieni wymienicie część składu TK, to będzie on wobec was bardziej przychylny.
- Nie będzie bardziej przychylny. Już mówiłem: można interpretować prawo tak, jak to się robi dzisiaj, co pacyfikuje życie publiczne i gospodarcze, bo prowadzi do imposibilizmu, jak to celnie nazwał marszałek Jurek. Nie jest to jedyny możliwy sposób interpretowania prawa. Prawo nie może też być interpretowane w taki sposób, który godzi w państwo, w instytucję państwa. Robi się coraz weselej, skoro mowa jest o kontrolowaniu przez rząd aparatu powołanego w celu kontrolowania rządu.... I kawałek dalej: Cytuj: Co Pan miał na myśli, mówiąc w Częstochowie przed wyborami uzupełniającymi do Senatu, że po wymianie części sędziów TK liczy Pan na bardziej przychylne wyroki TK dla rządu?
- Nie pamiętam tego wydarzenia, ale być może tak powiedziałem. Rzeczywiście, my ludzi myślących tak jak prof. Zoll będziemy starali się nie powoływać. Bo ludzi, którzy mają kompleks antypaństwowy, do państwowej instytucji powoływać nie należy. Poza tym w Trybunale Konstytucyjnym są osoby, które są w oczywisty sposób związane z SLD i widać to w ich orzecznictwie. Jakoś nikt z tego powodu nie robi problemu.
Co to jest kompleks antypaństwowy?
- To jest przyjęcie takiego poglądu, który być może wyrastał z niechęci do PRL, tylko brakło wtedy fantazji, jak to się w staropolszczyźnie mówiło, czyli odwagi, żeby z PRL walczyć. I który się przeniósł na nowe państwo, ale jest związany z pewną wersją liberalizmu, z pewną wersją myślenia europejskiego, dystansowania się od własnego narodu. To wszystko w dużej mierze jest elementem racjonalizacji własnych życiorysów niezbyt często pięknych. A racjonalizacje są takie: Polska to dziki kraj, jeżeli już ma to być państwo, to powinno ono radykalnie ograniczone etc., etc. Czyli - jak rozumiem - skoro oni mogli to my też chcemy mieć wpływ na TK... A że coś się miało zmienić... cóż... I rozumiem, że "ludzie, którzy mają kompleks antypaństwowy" to ludzie, którzy mają inny pogląd na państwo, po prostu. Tych, którzy nie uznają silnego państwa, "do państwowej instytucji powoływać nie należy"... Z wywiadu Agnieszki Kublik i Moniki Olejnik z Jarosławem Kaczyńskim http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,345 ... =10&ias=13PS. Końcówka mnie powaliła, ale liczę, że to jednak żart... Cytuj: A ile jest w Panu zła, a ile dobra? - We mnie jest czyste dobro.
A w Rokicie? - Przecież to diabeł jest.
A Lepper? - Lepper to jest taki człowiek, w którym w tej chwili dobro zwycięża.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So lut 04, 2006 8:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A ile jest w Panu zła, a ile dobra? - We mnie jest czyste dobro.
Co za PYCHA i buta.....na dodatek zmieszana z arogancją. Zgadnijcie kto to wszystko "błogosławi" swym "ojcowskim" ramieniem? Bo ja wiem.....ale nie napiszę, bo juz mnie skrzyczano za ""Słońce Podkarpacia" i "Gwiazdę Bałtyku" Cytuj: A Lepper? - Lepper to jest taki człowiek, w którym w tej chwili dobro zwycięża.
Skoro jest jak mówi Wielmożny Jarosław z Kaczewa, to mam nadzieje, ze Andrzej L. w którym dobro wreszcie zwycięży......pozbedzie się immunitetu i dobrowolnie odda sie w rece niezawisłych sądów. Tylko oby sie to sta ło szybko, bo za niedługo nawet juz niezawisłych sądów nie bedzie.
Bedzie tylko "Ptasia Inkwizycja" nadzorowana przez Jego Najprzewielebniejszośc.....a nieposluszni pójda w kamasze
|
So lut 04, 2006 8:41 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Właśnie chciałem zacytować tę końcówkę, co Jo_tka wkleiła...
Ludzie, gdzie my żyjemy  Co to za cyrk  Z każdego wywiadu się teraz zrobi "Rozmowy niedokończone" i każdy polityk będzie opowiadał, jaki to on jest dobry 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So lut 04, 2006 8:48 |
|
|
|
 |
godunow
|
Coś mi sie wydaje że na Białorusi powstanie Polska Telwizja niezależna.. Coć na kształt Wolenj Europy
To by było!!
|
So lut 04, 2006 8:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Beli - "Jaki Pan taki kram"... tyle, że "Pan" zapomniał o uniwersalnej prawdzie (nie pamiętam kto to powiedział) - "Ludzie wiele błędow księdzu wybaczą, ale nigdy nie wybaczą arogancji i pazerności".
|
So lut 04, 2006 10:04 |
|
 |
ToMu
|
Oczywiście, że ludzie nie zapominają (bo to nie jest to samo, co wybaczenie - wybaczyć powinien każdy) księdzu pazerności, oszustw itp. Bo ksiądz, jak by nie patrzeć, jest osobą zaufania publicznego.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
So lut 04, 2006 10:10 |
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: Bo ksiądz, jak by nie patrzeć, jest osobą zaufania publicznego. Dla mnie ksiądz pastor etc nie ma takiego zaufania.. i blanco . Ma natomiast kiedy się przekonam o jego działaniu.. U nas w Polsce pokutuje taki stereotyp jak ksiądz to musi by .. Nic z tych rzeczy ksiądz jest takim samym człowiekiem jak każdy z nas ze niektórzy ksieża uprawiaja politykę. W takim przypadku podlegają takiej samej krytyce jak pozostali politycy..
|
So lut 04, 2006 12:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W kontekście wywiadu J Kaczyńskiego, licytacji Lepera z T. Lisem (Co z tą polską) nt katolicyzmu, "prawdziwych, jedynych katolików" - słowa C. K. Norwida:
- "Z karafki napić się można,
uścisnąwszy ją za szyję
i przechyliwszy ku ustom, ale kto ze źródła pije,
musi uklęknąć i pochylić czoło".
|
So lut 04, 2006 16:26 |
|
 |
kubag
|
Sytuacja jest coraz bardziej niepokojąca, myślałem że nie zajdzie to aż tak daleko. TTylko jaka może być odpowiedź na to? czy w przypadku wyborów macie jakąś partię godną zaufania, wiarygodną i gwarantującą zapewnienie stablizacji społecznej?
|
So lut 04, 2006 17:27 |
|
 |
ToMu
|
Jest reakcja KEP:
Cytuj: "Media wiązane z Kościołem nie działały w jego imieniu" podczas czwartkowego zawarcia paktu stabilizacyjnego między PiS a Samoobroną i LPR - poinformował rzecznik Konferencji Episkopatu Polski (KEP) ks. Józef Kloch.
"W związku ze znanymi wydarzeniami, jakie miały miejsce podczas spotkań zádziennikarzami przy okazji zawarcia paktu stabilizacyjnego, informuje się, że uczestniczące w nich media wiązane záKościołem nie działały w jego imieniu. Poczynania te nie były konsultowane z żadnym gremium statutowym KEP" - napisał ks. Kloch w oświadczeniu.
W czwartek umowa PiS-u z Samoobroną i LPR-em została parafowana przez liderów trzech partii w obecności Telewizji Trwam i Radia Maryja, które - jako jedyne media elektroniczne - relacjonowały to wydarzenie na żywo; obecni byli też dziennikarze "Naszego Dziennika". Oburzyło to dziennikarzy innych mediów. W większości zbojkotowali oni późniejszą konferencję prasową, podczas której umowa została podpisana.
W sobotnim oświadczeniu KEP podkreślono, że Konferencja zawsze opowiadała się za jednakowym dostępem wszystkich mediów do informacji dotyczących życia publicznego.
"Wobec zaistniałej sytuacji KEP raz jeszcze prosi wszystkich polityków działających z mandatu społecznego, o solidarną współpracę wátrosce o Polskę i jej obywateli, przedkładając dobro wspólne nad interesy osobiste iápartyjne" - czytamy w oświadczeniu. (mn)
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... caid=11066
|
So lut 04, 2006 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Politycy z PiS, LPR, Samoobrony zignorują to oświadczenie, bo na obecnym etapie w ich interesie leży trzymanie z o. Rydzykiem, a społeczeństwo powoli, ale systematycznie przestaje ufać w takie oświadczenia i możliwości wyjaśnienia , ustabilizowania sytuacji Kościoła w Polsce.
Pustoszeją kościoły - przyczyn można się doszukiwać po stronie laikatu, ale duchowieństwo ma nie małą w tym "zasługę"
|
So lut 04, 2006 21:38 |
|
 |
kefas_piotr
|
Mam pytanie: czy wiecie gdzie jeszcze są bezludne wyspy do zamieszkania??
Chyba czas na zmianę miejsca zamieszkania.......
So lut 04, 2006 22:02 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
A po co wyjeżdżać  Wystarczy sobie pomyśleć, że ilość=siła. Jeśli większość obywateli uważa to za coś złego+ część mediów to to jest już siła której każdy drób powinien się bać. Tak np. jakby nagle większość polaków przestała płacić jakikolwiek podatek? Hm... albo zebrać te powiedzmy 10-15 milionów podpisów pod listem wyrażającym w bardzo dosadnych słowach co społeczeństwo myśli o niektórych ludziach i akcjach  Tylko tak sobie myśle, że niestety nie ma kto tego zorganizować, a i znając nasze realia to takiego zrywu raczej się nie zrobi 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
So lut 04, 2006 22:15 |
|
|
|