Rzad bez Giertycha! Zloz swoj podpis.
| Autor |
Wiadomość |
|
SweetChild
|
micked napisał(a): Cytuj: Faszyzm niejedno ma imię. Tak, to bardzo pojemne pojęcie, często odnoszone do partii prawicowych (co jest o tyle dziwne, że narodowy socjalizm, jak sama nazwa wskazuje, miał korzenie raczej lewicowe). Dlatego osobiście wolę podział na liberalizm i totalitaryzm, bo jakoś w praktyce nie widzę różnicy między prawicą a lewicą. micked napisał(a): A jaka jest różnica między narodowcem i nacjonalistą, bo nie zgodzę się z tym, że każdy, kto głosi potrzebę wychowania patriotycznego, to nacjonalista (w znaczeniu szowinista). Narodowiec uważa, że ważne są więzy narodowe, ceni sobie wartości narodowe. Ale dotyczy to nie tylko jego narodu, ale i innych narodów. Nacjonalista uważa, że jego naród jest najważniejszy. W dużym skrócie oczywiście. Wychowanie patriotyczne to też pojemne pojęcie, w wersji "Żydzi do gazu" niezbyt mi się podoba. micked napisał(a): Sprzeciw wobec samowoli, dogmatycznego liberalizmu, fałszywie pojętej tolerancji, czy relatywizmu moralnego, to przecież podstawowe elementy nauczania Jana Pawła II. Sprzeciw a wojna to dwie różne sprawy. Tak jak różne są zawołania "zło dobrem zwyciężaj" oraz "zło złem zwyciężaj". micked napisał(a): Co do odnowy moralnej, to golym okiem widać, że jest ona naszemu społeczeństwu potrzebna. Można dyskutować o "odnowie narodowej", ale jeżeli przez wiele lat samo pojęcie patriotyzmu było u nas deprecjonowane, a badania socjologiczne pokazują że samoocena Polaków jest znacznie gorsza niż innych narodów europejskich, to chyba warto przynajmniej zastanowić się nad taką potrzebą? Cały czas nie widzę tu faszyzmu  Do odnowy moralnej nie zgłaszałem zastrzeżeń micked napisał(a): Cytuj: Co to jest odnowa narodowa? Nur für Polen? Jeśli ktoś chce sprowadzać wszystko do absurdu, to co mamy mieć zamiast upowszechniania świadomości narodowej? Ma nam wystarczyć "We are Europeans"??? Ale tu liczą się właśnie te użyte sformułowania. Upowszechnianie świadomości narodowej to nie odnowa narodowa. Przecież nikt nie pisał deklaracji MW na kolanie i raczej świadomie używał określonych wyrażeń. micked napisał(a): Deklaracja Ideowa MW napisał(a): Młodzież Wszechpolska odwołuje się do kanonu zasad Jedynej, Prawdziwej, Świętej Wiary Katolickiej,(...) A czy to źle, że się odwołuje do wiary? Żeby tylko wprowadzała te zasady w życie. Nie, ale w zupełności wystarczyłoby odwołanie do wiary katolickiej. Takie patetyczne zwroty też się kojarzą z przemówieniami Hitlera czy Stalina. A krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje  micked napisał(a): Jednak wiara to nie jest to samo, co ideologia wymyślona przez ludzi. Kto wie... micked napisał(a): Myślę, że celować trzeba nie w tym kierunku. Przytoczone zasady sa dobre, problem w tym, czy maja charakter tylko deklaratywny, czy faktyczny.
Winny byłem uzasdanienie swoich zarzutów, ale rozumiem, że może Cię ono nie przekonywać. Ja też nie uważam, że MW to organizacja jawnie faszystowska, a jedynie (albo aż) faszyzująca.
|
| Wt maja 16, 2006 22:27 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): "Faszyzm niejedno ma imię". A inne można poprosić ? Np. narodowy socjalizm. Stanisław Adam napisał(a): "Odnowa moralna". Uważasz, że wszystko jest OK ? A ostatnie ekscesy przed-, w trakcie i pomeczowe to nie przykład tego że COŚ trzeba zrobić ? I to nie tylko pustym gadaniem, czy zaostrzaniem prawnych represji ale w sferze wychowania. Jak już pisałem, nie zgłaszałem zastrzeżeń do odnowy moralnej. Stanisław Adam napisał(a): "doktrynom głoszącym samowolę, liberalizm, tolerancjonizm i relatywizm". Czy takich doktryn nie ma ? Spójrz na to z perspektywy zasad swojej katolickiej wiary. Nawet jeśli ktoś ich formalnie nie deklaruje to są w codziennej praktyce (szczególnie tzw. wolnych mediów) stosowane. Sam uważam się za liberała (chociaż to też tylko ogólne hasło). Więcej, uważam, że Bóg też jest liberałem, bo dał każdemu wolną wolę  Stanisław Adam napisał(a): Wątpliwości masz, że "Wiara Katolicka" jest "jedyna", "święta" i "prawdziwa" ? Tak, jak najbardziej, mam spore wątpliwości. Cenię sobie religię katolicką jako moją, w której wyrosłem. Podobnie jak naród. Ale nie czuję się przez to lepszy i nie traktuję innych religii ani narodów jako fałszywych czy gorszych. Stanisław Adam napisał(a): Te wszystkie strachy "faszyzmu, nacjonalizmu, szowinizmu" to naciągane interpretacje dla tych co nie myślą, co mają być zmanipulowani. One rzeczywiście mogą urosnąć w siłę. Zagrożenie jest realne. Ale nie z tego kierunku.
Twój jest front zachodni, a mój wschodni. Pozostaje nadzieja, że walczymy w tej samej sprawie 
|
| Wt maja 16, 2006 22:40 |
|
 |
|
micked
|
SweetChild napisał(a): Narodowiec uważa, że ważne są więzy narodowe, ceni sobie wartości narodowe. Ale dotyczy to nie tylko jego narodu, ale i innych narodów. Nacjonalista uważa, że jego naród jest najważniejszy. W dużym skrócie oczywiście. Wychowanie patriotyczne to też pojemne pojęcie, w wersji "Żydzi do gazu" niezbyt mi się podoba. Ten ostatni cytat, zresztą nijak mający się do Giertycha i MW, rzeczywiście nie ma nic wspólnego z patriotyzmem. Ktoś, kto szanuje swoje korzenie i tożsamość swojego narodu (tzn jest patriotą), będzie też szanował inne narody. Oczywiście szacunek nie wyklucza obrony interesów swojego narodu, np ekonomicznych. A wydaje mi się, że właśnie próby podkreślania tej prawdy, że Polacy nie muszą podporządkowywać się dyktatowi, czy nieuzasadnionym roszczeniom przedstawicieli innych narodów, są szufladkowane jako nacjonalizm. micked napisał(a): Sprzeciw wobec samowoli, dogmatycznego liberalizmu, fałszywie pojętej tolerancji, czy relatywizmu moralnego, to przecież podstawowe elementy nauczania Jana Pawła II. Sprzeciw a wojna to dwie różne sprawy. Tak jak różne są zawołania "zło dobrem zwyciężaj" oraz "zło złem zwyciężaj". micked napisał(a): Co do odnowy moralnej, to golym okiem widać, że jest ona naszemu społeczeństwu potrzebna. Można dyskutować o "odnowie narodowej", ale jeżeli przez wiele lat samo pojęcie patriotyzmu było u nas deprecjonowane, a badania socjologiczne pokazują że samoocena Polaków jest znacznie gorsza niż innych narodów europejskich, to chyba warto przynajmniej zastanowić się nad taką potrzebą? Cały czas nie widzę tu faszyzmu  Do odnowy moralnej nie zgłaszałem zastrzeżeń micked napisał(a): Cytuj: Co to jest odnowa narodowa? Nur für Polen? Jeśli ktoś chce sprowadzać wszystko do absurdu, to co mamy mieć zamiast upowszechniania świadomości narodowej? Ma nam wystarczyć "We are Europeans"??? Ale tu liczą się właśnie te użyte sformułowania. Upowszechnianie świadomości narodowej to nie odnowa narodowa. Przecież nikt nie pisał deklaracji MW na kolanie i raczej świadomie używał określonych wyrażeń. micked napisał(a): Deklaracja Ideowa MW napisał(a): Młodzież Wszechpolska odwołuje się do kanonu zasad Jedynej, Prawdziwej, Świętej Wiary Katolickiej,(...) A czy to źle, że się odwołuje do wiary? Żeby tylko wprowadzała te zasady w życie. Nie, ale w zupełności wystarczyłoby odwołanie do wiary katolickiej. Takie patetyczne zwroty też się kojarzą z przemówieniami Hitlera czy Stalina. A krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje  micked napisał(a): Jednak wiara to nie jest to samo, co ideologia wymyślona przez ludzi. Kto wie... micked napisał(a): Myślę, że celować trzeba nie w tym kierunku. Przytoczone zasady sa dobre, problem w tym, czy maja charakter tylko deklaratywny, czy faktyczny. Winny byłem uzasdanienie swoich zarzutów, ale rozumiem, że może Cię ono nie przekonywać. Ja też nie uważam, że MW to organizacja jawnie faszystowska, a jedynie (albo aż) faszyzująca.[/quote]
|
| Śr maja 17, 2006 17:42 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
micked napisał(a): SweetChild napisał(a): Narodowiec uważa, że ważne są więzy narodowe, ceni sobie wartości narodowe. Ale dotyczy to nie tylko jego narodu, ale i innych narodów. Nacjonalista uważa, że jego naród jest najważniejszy. W dużym skrócie oczywiście. Wychowanie patriotyczne to też pojemne pojęcie, w wersji "Żydzi do gazu" niezbyt mi się podoba. Ten ostatni cytat, zresztą nijak mający się do Giertycha i MW, rzeczywiście nie ma nic wspólnego z patriotyzmem. Cytat pochodzi z kontrmanifestacji do parad równości. Te kontrmanifestacje były firmowane przez MW, a Giertych jest związany z MW. micked napisał(a): Ktoś, kto szanuje swoje korzenie i tożsamość swojego narodu (tzn jest patriotą), będzie też szanował inne narody. Oczywiście szacunek nie wyklucza obrony interesów swojego narodu, np ekonomicznych. A wydaje mi się, że właśnie próby podkreślania tej prawdy, że Polacy nie muszą podporządkowywać się dyktatowi, czy nieuzasadnionym roszczeniom przedstawicieli innych narodów, są szufladkowane jako nacjonalizm.
Problem w metodach, jakie są stosowane do obrony interesów swojego narodu. Hitler np. zażądał Korytarza do Gdańska, który zapewne był w interesie ekonomicznym Niemców. W interesie ekonomicznym swojego narodu dokonał też konfiskaty mienia żydowskiego.
Powiedziałbym, że narodowiec od nacjonalisty różni się nie celami, ale środkami używanymi do ich realizacji.
|
| Cz maja 18, 2006 11:44 |
|
 |
|
micked
|
Cytuj: Cytuj: SweetChild napisał(a): w wersji "Żydzi do gazu" niezbyt mi się podoba. Ten ostatni cytat, zresztą nijak mający się do Giertycha i MW, rzeczywiście nie ma nic wspólnego z patriotyzmem. Cytat pochodzi z kontrmanifestacji do parad równości. Te kontrmanifestacje były firmowane przez MW, a Giertych jest związany z MW. Tak, ale mógł sobie tam przyjść każdy, kto chciał pokrzyczeć, nie tylko z MW. Nie przypominam sobie żadnych antysemickich wypowiedzi Giertycha. Cytuj: Problem w metodach, jakie są stosowane do obrony interesów swojego narodu. Hitler np. zażądał Korytarza do Gdańska, który zapewne był w interesie ekonomicznym Niemców. Wszystko można sprowadzić do absurdu. Ingerencja w niepodległość sąsiedniego kraju, czy pospolita kradzież czyjegoś majątku, to nie jest to samo, co obrona swojej własności, czy niepodległości. Idąc za twoim tokiem rozumowania, Polacy walczyli przez lata o wolność, bo było to w ich interesie ekonomicznym, więc taką postawę trzeba potępić. Cytuj: Powiedziałbym, że narodowiec od nacjonalisty różni się nie celami, ale środkami używanymi do ich realizacji. Być może, ale gdzie widzisz te niedopuszczalne środki w programie politycznym Giertycha?
|
| Pt maja 19, 2006 18:10 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
micked napisał(a): SweetChild napisał(a): Cytat pochodzi z kontrmanifestacji do parad równości. Te kontrmanifestacje były firmowane przez MW, a Giertych jest związany z MW. Tak, ale mógł sobie tam przyjść każdy, kto chciał pokrzyczeć, nie tylko z MW. Nie przypominam sobie żadnych antysemickich wypowiedzi Giertycha. Już wspólne, nawet bierne manifestowanie z osobami krzyczączymi "Żydzi do gazu" uważam za wystarczająco wymowne. A przeciez MW trudno zarzucić bierność, bo oni szczycili się swoimi akcjami. Giertych natomiast jest silnie związany z MW, można wręcz powiedzieć, że to on wskrzesił MW i tchnął w nią nowe życie. Druga sprawa to RM, z którego poparcia Giertych i LPR długi czas korzystali. Co do antysemityzmu w RM nie będę się rozpisywał, bo jest o tym cały mega-wątek. micked napisał(a): Wszystko można sprowadzić do absurdu. Ingerencja w niepodległość sąsiedniego kraju, czy pospolita kradzież czyjegoś majątku, to nie jest to samo, co obrona swojej własności, czy niepodległości. Idąc za twoim tokiem rozumowania, Polacy walczyli przez lata o wolność, bo było to w ich interesie ekonomicznym, więc taką postawę trzeba potępić. Przykłady podałem skrajne, nie w celu sprowadzenia sprawy do absurdu, ale aby były jednoznaczne. W praktyce mamy całą masę bardziej złożonych dylematów typu "wojna w Iraku", których nie chciałem wywoływać. Chodziło mi bowiem o wykazanie, że cel nie zawsze uświęca środki. micked napisał(a): Cytuj: Powiedziałbym, że narodowiec od nacjonalisty różni się nie celami, ale środkami używanymi do ich realizacji. Być może, ale gdzie widzisz te niedopuszczalne środki w programie politycznym Giertycha?
Całą jego "ścieżkę kariery" uważam za niedopuszczalną (czyli głównie bliskie związki z MW i RM). Z podobnych przyczyn protestowałbym przeciwko mianowaniu byłych wysokich funkcjonariuszy SB na szefów MSWiA, nawet gdyby mieli bardzo demokratyczny program.
Swoją drogą, program polityczny Giertycha też mi się nie podoba, chociażby pomysły typu uwolnić rezerwy banku centralnego czy renegocjować traktat akcesyjny. Ale to już inna bajka.
|
| Pt maja 19, 2006 18:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kolejny inteligentny pomysl Giertycha:
-----------------------------------
26 maja dniem bez lekcji
PAP 18:10
Wicepremier, minister edukacji Roman Giertych podpisał rozporządzenie, zgodnie z którym 26 maja w związku z pielgrzymką papieża Benedykta XVI do Polski, nie będzie w szkołach lekcji; zajęć, jakie w tym dniu przypadają, uczniowie nie będą musieli odrabiać w innym terminie. O podpisaniu dokumentu poinformowała rzeczniczka prasowa Ministerstwa Edukacji Narodowej Kaja Małecka.
Zgodnie z rozporządzeniem, dla uczniów, którym rodzice (prawni opiekunowie) nie będą mogli 26 maja zapewnić opieki szkoła ma obowiązek zorganizować zajęcia wychowawczo-opiekuńcze.
Rozporządzenie zostało wydane - jak czytamy w uzasadnieniu do niego - aby umożliwić uczniom i nauczycielom udział we mszy świętej, którą ma w tym dniu odprawić na Placu Piłsudskiego w Warszawie papież Benedykt XVI.
Zaplanowany na 26 maja egzamin maturalny z historii muzyki (ma do niego przystąpić 882 abiturientów w całym kraju) nie został przesunięty na inny termin.
Benedykt XVI będzie przebywał w Polsce z pielgrzymką od 25 do 28 maja (czwartek-niedziela). Odwiedzi Warszawę, Sanktuarium na Jasnej Górze, Kraków, Oświęcim, Wadowice i Kalwarię Zebrzydowską. (mila)
-----------------------------------
Źródło: Wirtualna Polska
Pomijajac oczywisty idiotyzm z maturami (lekcji nie ma ale matury sie odbywaja), pragne zwrocic uwage na jedna rzecz - JPII pprzyjezdzal do Polski i nie bylo dni wolnych. I jakos nikt nie plakal. A teraz nagle stalo sie to za malo, i cala Polska ma nie pracowac, bo BXVI do nas zawital.
Pomijajac oczywiscie ta szopke, ze w telewizji nie zobaczymy reklam np podpasek. Odkad to higiena osobista stala sie wstydem?
Crosis
|
| Pt maja 19, 2006 22:37 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Crosis napisał(a): Pomijajac oczywiscie ta szopke, ze w telewizji nie zobaczymy reklam np podpasek. Odkad to higiena osobista stala sie wstydem?
A może producenci podpasek i innych ciekawych produktów, nie chcieli zapłacić Kościołowi za możliwość reklamy podczas transmisji z uroczystości ? Ostatecznie to nie jest zwykły czas antenowy.
| So maja 20, 2006 16:45 |
|
 |
|
Gimlas
|
Widze ze ktos daje sie manipulowac mediom. Jeszcze Giertych nie zasiadł na fotelu ministra edukacji a mlodzi juz zaczeli organizowac manifestacje. Ludzie, dajcie temu facetowi porzadzic bo jeszcze nie podjal zadnej decyzji a juz sie organizuje jakies wiece panstwowe i pochody jak za komuny  . Dziwi mnie to wieszanie psow na kims, kto dopiero co zacząl rządzic.I nie utozsamiajmy Giertycha z mlodzieza wszechpolska, bo on sam powiedzial ze odcial sie od tej organizacji i juz do niej nie nalezy.Nie jestem zwolennikiem tego pana ale widze jak niektorzy ludzie robią bezsensowną nagonke. Troche zdrowego rozsadku by sie przydało tym, ktorzy wychodza na ulice, bo zaloze sie ze wielu z nich nie wie po co tak naprawde wychodzi... Na zasadzie kolega idzie to ja tez się przejdę.
|
| So maja 20, 2006 16:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Sęk w tym Gimlasie, że ten człwiek nigdy nie powinien zasiaść na tym stnaowisku i nie powinien podejmować jakichkowlik decyzji co do edukacji, [...] I po to są marsze sprseciwu, na nie icdą włąśnei ludzie, któzy tak myślą. Giertych nie ma ani kompetencji, ani doświadczenia, a jego przeszłość i poglady są wręcz dyskwalifikujące jako kandydata nie tylko do fotelu ministra dukacji, ale również jakiejkolwiek funkcji oświatowej. I stąd jakże słuszne protesty.
pozdrawiam,
michał
[...] - jo_tka
|
| So maja 20, 2006 17:52 |
|
 |
|
jo_tka
|
Queer - tak nie będzie.
Albo odwołasz słowo "faszystowską" albo proszę o jasny dowód. Najlepiej cytat. I uprzedzam, że nacjonalizm to nie jest faszyzm, a "wszyscy tak mówią" nie jest argumentem.
W tym kraju głoszenie poglądów faszystowskich jest karalne, o ile pamiętam, a zarzucanie komuś "faszystowskiej przeszłości" jest dużej skali oszczerstwem.
PS. Informuję, że cytat z manifestacji nie jest wypowiedzia Giertycha. Ponieważ rozwijanie tego wątku uważam za błędne, wypowiedź została usunięta. Wobec tego oczywiście poprzednie wymaganie zostaje cofnięte.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| So maja 20, 2006 19:30 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Gimlas napisał(a): Widze ze ktos daje sie manipulowac mediom. Jeszcze Giertych nie zasiadł na fotelu ministra edukacji a mlodzi juz zaczeli organizowac manifestacje. Ludzie, dajcie temu facetowi porzadzic bo jeszcze nie podjal zadnej decyzji a juz sie organizuje jakies wiece panstwowe i pochody jak za komuny  . Dziwi mnie to wieszanie psow na kims, kto dopiero co zacząl rządzic.I nie utozsamiajmy Giertycha z mlodzieza wszechpolska, bo on sam powiedzial ze odcial sie od tej organizacji i juz do niej nie nalezy.Nie jestem zwolennikiem tego pana ale widze jak niektorzy ludzie robią bezsensowną nagonke. Troche zdrowego rozsadku by sie przydało tym, ktorzy wychodza na ulice, bo zaloze sie ze wielu z nich nie wie po co tak naprawde wychodzi... Na zasadzie kolega idzie to ja tez się przejdę.
Gimlasie. A jeżeli wyprowadzenie małolatów na ulice ma walor wychowaczy ? Wziąłeś to pod uwagę ?
Niech się uczą podstaw demokracji. Niech się uczą tolerancji (wobec gejów i lesbijek).
Niech się uczą praktycznie - praktyka to nie puste, abstrakcyjne pogaduchy w salach lekcyjnych !
| N maja 21, 2006 5:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): Queer - tak nie będzie.
Albo odwołasz słowo "faszystowską" albo proszę o jasny dowód. Najlepiej cytat. I uprzedzam, że nacjonalizm to nie jest faszyzm, a "wszyscy tak mówią" nie jest argumentem.
W tym kraju głoszenie poglądów faszystowskich jest karalne, o ile pamiętam, a zarzucanie komuś "faszystowskiej przeszłości" jest dużej skali oszczerstwem.
PS. Informuję, że cytat z manifestacji nie jest wypowiedzia Giertycha. Ponieważ rozwijanie tego wątku uważam za błędne, wypowiedź została usunięta. Wobec tego oczywiście poprzednie wymaganie zostaje cofnięte.
Cóż, w tym momencie mamy do czynienia z subiektywizmem moderatora. Wg mnie okrzyki na manifestacjach, ale nie tylko, bo również pozdrownia znakiem Hitlera na spotkaniach MW, a także wszelkie próby zwalczania wszelkich inności, nie wpisujących sie w ideologię MW, a wczoraj określenie wszystkich manifestujących przeciwko Giertychowi "plugawym robactwem" - to są jasne dowody na faszyzm organizacji MW, a jak wiemy pan Giertych reaktywował tę organizację, a takze jej przewodniczył i w dalszym ciagu jest jej sympatykiem i identyfikuje się z jej wartosciami. Ten pan stworzył zło, które teraz sieje nienawiść przy pomocy różnych zabiegów faszystowskich i nacjonalistycznych. Dlatego nie zmniam zdania
Jotka, oczywiście ja mogę napisać, że MW to organizacja faszystowska a Ty mozesz to ciągle kasować, wtedy rzeczywiscie nie ma to sensu. Ja uważam, że dowody na faszyzm MW dałem. Ty się możesz z tym nie zgadzać. Jeśli uważasz, że to jest wystarczający powód do kasowania wszystkeigo nie po Twojej myśli, to ok, kasuj, bo przecież i tak z Tobą nie wygram.
pozdrawiam,
michał
|
| N maja 21, 2006 8:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Sieg heil wszechpolaków

Silni, zwarci i gotowi na wszystko. Ci młodzieńcy nie mają żadnych zahamowań. We własnym gronie pokazują sobie nazistowskie gesty i tak pozują do zdjęcia - pisze "Fakt".
Kto taki? Działacze młodzieży wszechpolskiej, czyli młodzieżówki LPR. Wśród ostrzyżonych prawie na pałę osiłków jest nawet poseł tej partii Bogusław Sobczak (26 lat).
Na stole piwko. rozradowane gęby krótko ostrzyżonych osiłków. Sieg heil! - młokosy, które miały szczęście urodzić się wiele lat po wojnie i nie doświadczyły okrucieństwa nazizmu, wyciągają do góry prawe ręce w nazistowskim pozdrowieniu. Są wśród nich małopolscy działacze młodzieży wszechpolskiej.
"Nie wiem czy to ja" - poseł, gdy dziennikarz "Faktu" pokazuje mu fotografie, tak się zdenerwował, że aż usiadł. I chyba rzadko korzysta z lustra, bo ma kłopoty z rozpoznaniem się na zdjęciu.
"A czemu pańscy pozują z wyciągniętymi do góry rękami?" - docieka dziennikarz "Faktu".
"Może coś zamawiają..." - mamrocze poseł. "Uważam naszą rozmowę za skończoną!" - rzuca czerwony ze złości.
Tej wersji trzyma się też jego kolega ze zdjęcia. "Zamawiałem piwko" - kłamie jak najęty Maksymilian Gibes. Dokładnie widać go na dwóch zdjęciach, jak wznosi rękę w nazistowskim pozdrowieniu.
Ale czego spodziewać się po paru rozwydrzonych osiłkach, skoro nawet ich szef ma kłopoty ze wzrokiem. "Słaba jakość" - narzeka lider LPR Roman Giertych na widok fotografii Gibesa. "Może on kogoś woła?" - wypala Giertych.
"Oni też kogoś wołają"" - wyciąga dziennikarz zdjęcie całej zgrai osiłków, którzy prężą w górze prawe ręce.
"Z waszą gazetą nie rozmawiam" - ucina Giertych. I zmyka.
A szkoda. Bo powinien wybić młodszym kolegom z głowy naśladowanie nazistów. I dać im solidną lekcję hoistorii - konkluduje "Fakt".
źródło> http://www.wprost.pl/ar/?O=82575
pozdrawiam,
michał
|
| N maja 21, 2006 8:53 |
|
 |
|
jo_tka
|
Odpowiem Ci Twoją metodą - jeśli uważasz, że MW jest organizacją faszystowską, zgłoś to do sądu. Głoszenie poglądów faszystowskich jest w tym kraju karalne.
Tylko obawiam się, że sąd zażąda nieco więcej, niż tylko zdjęć z jednej czy kilku imprez i manifestacji. Zażąda np informacji ze statutu tej organizacji.
Rozumiem, że nie jesteś w stanie wykazać, że Giertych kiedykolwiek w czymś takim uczestniczył, albo w jakikolwiek sposób wyrażał poglądy faszystowskie. Więc bądź łaskaw mu ich nie przyklejać.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| N maja 21, 2006 8:59 |
|
|
|