| Autor |
Wiadomość |
|
Trawy
|
Leszek, Jan napisał(a): On tak nie był komunistą, jak nie był Żydem.
Nie LeszkuJanie - Jacek Kuroń nie był Żydem.
Był natomiast autorem zdania:
"dopóki w Polsce będzie choć jeden antysemita, to ja będę Żydem!"
Natomiast - faktycznie - dobór argumentów to ty masz jak na chrześcijanina - dość kontrowersyjny.
Komuniści, masoni /w wypadku Rewolucji Francuskiej/ i Żydzi.
Spisek, wszędzie spisek!
Może napiszesz coś o spiskowych korzeniach działalności Pisłudskiego?
Były takie publikacje gdzie dowodzono że był agentem niemieckiego wywiadu...
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Wt sie 29, 2006 15:16 |
|
|
|
 |
|
Trawy
|
Awa napisał(a): to przygnebiajaca ale prawda jets taka,z ekomunisci dokonali bezkrwawej (no prawie)zmiany ustroju rekami agentów.scislej mowiac ,,elity"odsunely takich ludzi jak Gwiazda Walentynowicz i wielu innych o mniej znanych nazwiskach.
Awa - czy ty jesteś jednym ze zwolenników/zwolenniczek teorii o agenturalnej przeszłości Wałęsy, wykreowanej przez Wyszkowskiego?
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Wt sie 29, 2006 15:21 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Trawy napisał(a): Natomiast - faktycznie - dobór argumentów to ty masz jak na chrześcijanina - dość kontrowersyjny. Komuniści, masoni /w wypadku Rewolucji Francuskiej/ i Żydzi. Spisek, wszędzie spisek! Bo "spiski" to taki krwiobieg historii. Tętnic, żył i małych naczynek też za bardzo nie widać z zewnątrz. A są. I dzięki nim organizm sprawnie funcjonuje. Trawy napisał(a): Może napiszesz coś o spiskowych korzeniach działalności Pisłudskiego? Były takie publikacje gdzie dowodzono że był agentem niemieckiego wywiadu...
Bo był. Ale ocenę tego "bycia" najlepiej dokonywać przez pryzmat późniejszych nieskazitelnych dokonań. Wszystko dla Polski.
Więc wróćmy do "naszego" spisku.
Patrząc przez pryzmat późniejszych dokonań można słusznie podejrzewać, iż ich celem było utrwalenie pozycji ludzi SB w "liberalnej", "demokratycznej" Polsce.
Czyżby w tym przypadku dewizą było " Wszystko dla SB" ?
| Wt sie 29, 2006 15:32 |
|
|
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Cytuj: I to się wzajemnie nie wyklucza? Lewicowiec, socjalista mógł dążyć do Polski niepodległej?
Właśnie na tym polegało jego "dziwactwo", że wyżej stawiał niepodległą Polskę niż socjalistyczny internacjonalizm.
|
| Wt sie 29, 2006 15:43 |
|
 |
|
Trawy
|
Stanisław Adam napisał(a): Czyżby w tym przypadku dewizą było "Wszystko dla SB" ?
-"Czy jest pan gotowy służyć odnowionej III Rzeczypospolitej?" "Bezapelacyjnie, do samego końca, mojego, albo jej"
|
| Wt sie 29, 2006 15:47 |
|
|
|
 |
|
Trawy
|
A że nie wszystko było czarno-białe to pozwolę sobie na taki cytacik:
"Panie Maurer co pan zrobił w sprawie kapitana Nowakowskiego usiłującego założyć wolne związki zawodowe w resorcie?" "Odstrzeliłem mu łeb z mauzera 7,8 mm" "Może pan to wyjaśnić ?" "Nowakowski zabił żone i uprowadził córkę na dach grożąc że ją zrzuci jeśli nie spełnie jego żądań" "Jakich żądań ?" "Rejestracji wolnych związków zawodowych w resorcie i 2, 200 podwyżki" " No i co ?" "I wszedłem na komin elektrociepłowni i strzeliłem mu w łeb. Co tu jeszcze wyjaśniać" "Dali panu za to medal" "Komuś się spodobało że jednym strzałem z 220 m trafiłem faceta w skroń to mnie awansowali i zaczeli zapraszać na polowania" "Czy znał pan wcześniej kapitana Nowakowskiego?" "Studiowaliśmy razem prawo. Witek, kapitan Nowakowski był... kolegą moim był"
|
| Wt sie 29, 2006 15:50 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Na stronach poświęconych Żydom i przez nich redagowanych, znajdują się liczne artykuły o Żydzie Kuroniu.
http://www.polish-jewish-heritage.org/P ... ebu_JK.htm
|
| Wt sie 29, 2006 15:52 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Leszkuuu ... To nie temat o Żydach.
| Wt sie 29, 2006 15:55 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Trawy napisał(a): A że nie wszystko było czarno-białe to pozwolę sobie na taki cytacik:
To wiemy. Nic nowego.
Dlatego mimo, że KC PZPR puścił w obieg powiedzenie: " A na drzewach, zamiast liści, wisieć będą komuniści" - drzewa dalej zdobią liście, a nie komuniści.
I to nie dlatego, że tak się ułożyli Kuroń, Michnik i reszta z SB, lecz dlatego, że - jak napisał w swoim pamiętniku Kard. Wyszyński - " Polacy nie są mściwi".
Ale brak mściwości nie wyklucza żądania ujawnienia Prawdy. Prawdaż ?
Poza tym, jak coś cytujesz, podawaj źródło. Tak dla porządku.
| Wt sie 29, 2006 16:08 |
|
 |
|
Trawy
|
Stanisław Adam napisał(a): Poza tym, jak coś cytujesz, podawaj źródło. Tak dla porządku. No nie - to jest ktoś kogo ominęły "Psy" Pasikowskiego? Stanisław Adam napisał(a): Ale ocenę tego "bycia" najlepiej dokonywać przez pryzmat późniejszych nieskazitelnych dokonań. Wszystko dla Polski.
No właśnie - to dość nie konsekwentne taką maksymę stosować w odniesieniu do jednej postaci historycznej, a do drugiej już nie.
Dla porządku wypada przypomnieć, że na panoszenie się piłsudczyków i BBWR sarkało równie wielu ludzi jak tych co chwalili Piłsudskiego.
Ot choćby Witos...
Zatem - może nie odsądzajcie Kuronia od czci i wiary.
Nie tak szybko.
|
| Wt sie 29, 2006 16:32 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Trawy napisał(a): No nie - to jest ktoś kogo ominęły "Psy" Pasikowskiego? Kpisz sobie ? Fikcja literacka (tu: scenarzysty) ma być argumentem ? Trawy napisał(a): Stanisław Adam napisał(a): Ale ocenę tego "bycia" najlepiej dokonywać przez pryzmat późniejszych nieskazitelnych dokonań. Wszystko dla Polski. No właśnie - to dość nie konsekwentne taką maksymę stosować w odniesieniu do jednej postaci historycznej, a do drugiej już nie. Dla porządku wypada przypomnieć, że na panoszenie się piłsudczyków i BBWR sarkało równie wielu ludzi jak tych co chwalili Piłsudskiego. Ot choćby Witos... Porównanie do aktualnej sytuacji zupełnie nieadekwatne. Piłsudski nie układał się z zaborcami przy okrągłym, owalnym ani nawet prostokątnym stole. Ile wpływów w Polsce mogą sobie zostawić. Trawy napisał(a): Zatem - może nie odsądzajcie Kuronia od czci i wiary. Nie tak szybko. Ujawnianie prawdy, faktów nie jest jeszcze odsądzaniem.
Jak na razie wiemy tylko tyle, że prowadzono "negocjacje".
Tylko, ale i "aż" tyle. Zostało to wreszcie udokumentowane.
Znamy również wynik tych "negocjacji": III RP z demokracją równych i równiejszych, z liberalnym rynkiem równych i równiejszych.
Więc ocena "negocjacji" jest uprawniona.
Nie wiemy natomiast jeszcze kto, jakie osoby, pociągały za jakie sznurki - w tym "spisku".
Może Kuroń był tylko nieświadomym narzędziem ?
Ja jego osoby nie oceniam i nie oskarżam.
Bronisz Kuronia wyprzedzająco ? Na wszelki wypadek ?
| Wt sie 29, 2006 17:05 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
założyłem wątek rano - a tu proszę aż 3 strony
w ciągu dnia prezydent wałęsa powiedział w telewizorze, że to on wysłał kuronia i jeszcze 19 innych zaufanych ludzi do SB na negocjacje
funkcjonariusze SB temu zaprzeczają
minęło tyle lat a ja nigdy (może wy o tym słyszeliście) w żadnym z wywiadów w żadnej publikacji o wałęsie nie słyszałem żeby wysyłał 20 ludzi na negocjajce z SB
Żyłem w przekonaniu, że jedynym kanałem, przez który władza porozumiewała się z podziemiem był kościół.
boję sie, że kiedy na jaw wyjdą inne dokumenty prezydent wałęsa albo inni znakomici opozycjoniści bedą mówić coś, czego dotychczas nie mówili
oczywiście w świetle życiorysu kuronia, oczywistym jest, że bliżej mu było do władzy prl-u niż środowisk narodowo-patriotycznych
przypomnijcie sobie, że na początku lat 90. byli opozycjoniści z nurtu patriotyczno-narodowego na główny cel swoich ataków wzieli przecież środowiska centrolewicowe której sztandarem była wówczas gazeta wyborcza
czy nie doszło wtedy do zawłaszczenia zwycięstwa solidarności przez takie autorytety jak kuroń, michnik, geremek - którzy dalecy byli od idei patriotycznych (poprzez taka ideę rozumiem przywrócenie ciągłości pomiędzy polska przedwojenną - przywróceniem jej etosu, jej wartości a także polskiej racji stanu - a pomiędzy dzisiejszą rzeczypospolitą.
bowiem uważam że system sowiecki był systemem antypolskim a odpowiedzialni za jego budowanie - chocby tacy jak kuroń czy michnik - choć sprzeciwili sie mu - to nie po to, by przyjąć odpowiedzialnośc za jego legitymizowanie, ale by budować inną wersję systemu - nadal antypolskiego)
pamiętacie, jak na poczatku lat 90. obsmiewano takie słowa jak ojczyzna, narodowe, polskie, patriotyzm - patriota było okresleniem pejoratywnym - czasem wyborcza sugerowała, że patriota=faszysta
powrócono wtedy do retoryki z czasów tworzenia się ludowej polski
wszyscy, którzy wtedy - przed 12-15 laty mieli odwagę twierdzić, że do okrągłego stołu przystąpiły wyłącznie centro-liberalne środowiska
tak ze strony pzpr-u jak i solidarności uznawany był za wariata
cieszę się, że te wszystkie dokumenty wychodzą na jaw - utwierdzam się dzieki nim w przekonaniu, że choć wizja takiej historii dzieki lekturom była mi znana - a raczej przewidywałem, że tak było - to teraz tych przypuszczeń zaczynam mieć potwierdzenie
broń boże nie sugeruje, że kuroń wspópracował czy był agentem - nie nie i jeszcze raz nie
był politykiem - politykiem lewicy
jestem pewien, że gdyby żył z radością przyjałby fakt, że spadkobiercy pzpr-u i lewicowej solidarności pójdą razem do wyborów
bo o to chodziło - jak przypuszczam już w roku 1989 - chodziło o zjednoczenie socjalistów
by przejąć władzę i by uwierzytelnić sie przed zachodem europy
na szczeście weszlśmy do nato i do unii europejskiej - tego nie da się odwrócić
bogu dzieki
apropos opozycjonistów
żyliśmy w kraju, który rządzony był z moskwy -
tam powstawały plany tego, co ma się wydarzyć - władimir bukowski w swoich pracach twierdzi, że moskwa zaplanowała oddanie władzy w krajach naszego socjalistycznego bloku i cała ta jesień narodów wcale nie była antykomunistycznym zrywem
tym samym tropem idzie w polsce profesor jadwiga staniszkis
która twierdzi, iż widziała dokumenty pisane dla radzieckiego politbiura, w których jasno mówi się o zgodzie na tworzenie koalicyjnych rządów lokalnych partyjnych towarzyszy z jakimis nowymi władzami
pani profesor pisała też o opozycjonistach - autorytetach mrlanych z byłej nrd - owe autorytety morlane to szpicle politycznej policji, którzy by ich uwiarygodnić wsadzani byli na miesiące a czasem lata do więzienia
to był jeden system - jak myslicie - i u nas mogło zdarzyć się coś takiego?
pewnie mogło - ale niemcy mają więcej akt
no i zagadka na koniec - z kim spotkał sie po swym wyborze na premiera premier mazowiecki w częstochowei - na jasnej górze?
z szefem kgb na europę wschodnią
na szczęście, nawet jesli wytypowano władzę - ci nasi a z tamymi nie wspólpracujemy - to się na szczęscie przeliczyli
dla mnie nato i unia to świadectwa na odejście od tamtych politycznych machinacji i prawdziwej niepodległości
mozliwe jednak, że ci, którzy chcą być autorytetami bez skazy, nadal chcą sobie zawłaszczać historię
trochę się rozpisałem
pzdr
|
| Wt sie 29, 2006 18:30 |
|
 |
|
Awa
|
Trawy powiem tak :mnie jako wyborcy UPR nie dziwia ostatnie rewelacje.Zastanawia mnie tylko jak zwykle:kto to puscił w obieg?Dlaczego puscił teraz?Co chce tym ,,ugrac"a co chce przykryc?
|
| Wt sie 29, 2006 19:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Typowe "polskie piekiełko"...diabeł nie musi pilnować tego kotła, Polacy sami się zagryzą, zniszczą, opują, a wszystko "w imię ideałów, wolności, wiary" 
|
| Wt sie 29, 2006 20:17 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Alus napisał(a): Typowe "polskie piekiełko"...diabeł nie musi pilnować tego kotła, Polacy sami się zagryzą, zniszczą, opują, a wszystko "w imię ideałów, wolności, wiary" 
Przesada. Pod tym względem niczym szczególnym nie odróżniamy się od innych nacji.
Tyle tylko, że z natury rzeczy widzimy ostrzej to co nam bliskie.
Pośledź bieg wydarzeń w Niemczech, Francji, Włoszech itd.
Zobacz jak tam się polityczne opcje zwalczają. To nie jest "pełna kultura".
My mamy tylko nieco trudniej. Bo tak się nam historia ułożyła.
Zobacz.
Nie mieliśmy Petain'a. Nie mieliśmy Quislinga.
Ale mieliśmy Bieruta.
Jest analogia ? Jest.
Ale jest i różnica. Petainowcy i kislingowcy odeszli w niebyt.
Bierutowcy porządzili sobie co nieco. I chcieliby więcej.
Na tym polega nasz współczesny "polski problem".
Nie ma żadnego "polskiego piekiełka". I nie diabeł tu miesza.
Chyba że się wcielił w co poniektórych. Tu ewntualnie - zgoda.
| Wt sie 29, 2006 20:42 |
|
|
|