Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
do tego co napisała aluś dodam, że 90% całego sprzętu we wszystkich oddziałach neonatologicznych w polsce nosi serduszka orkiestry
z drugiej strony wiem, że to ogromna akcja reklamowa, że te 40 milionów to kropla w morzu finansów służby zdrowia, że te (mimo wszystko) drobiazgi powinny być finansowane z ubespieczenia,
wiem, że ten wolontariat jednodniowy to pic na wodę fotomontaż (w polsce ogromna liczba ludzi deklaruje wolontariat - znakomita większość niestety ten jednodniowy)
z mojego punktu widzenia nie ma tam w orkiestrze spójności w celu, przedmiocie, okolicznościach i intencjach, przez co odczuwam spory dyskomfort w ocenie (bo jakoś mi się tam dobro miesza z czymś niewłaściwym)
i może mi się wydawać, że robi się to dla próżnej chwały, czy podbicia sobie swego pysznego bębęnka
jednak moje oceny są niczym kiedy obok stanie choć jeden uratowany dzięki orkiestrze dzieciak
taki uratowany noworodek przecież to cud prawdziwy
|
N sty 11, 2009 22:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem czemy Orkiestra budzi takie emocje.
Owszem, nie jest to ideał, z kilku przynajmniej powodów:
* jest "dęta" (sukces sztucznie dmuchany przez darmowe wsparcie TV)
* jest wykorzystywana do "naświetlenia się" zarówno zespołów jak i p.Owsiaka
* jest parodią dobroczynności (daleko jej do dyskretnej pomocy - raczej idzie się i krzyczy "popatrzcie ile ja daję")
* skandalem jets wykorzystywanie części pieniędzy na letnie koncerty
* w ogóle cała akcja jest strasznie kiczowata, a Owsiak ("młodzieżowiec z cofniętym licznikiem" robiący podobną karierę już za komuny ("Towarzystwo Przyjaciół Chińskich Ręczników") wykpiwający wstawianie się za uwięzionymi (akcja "Uwolnić słonia") jest już kiczowaty do sześcianu
z drugiej jednak strony
* ma jednak jakiś szczytny cel
* lepsze to niż nic
* w końcu to nie jedyna kiczowata akcja w Polsce
|
N sty 11, 2009 23:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
By być sprawiedliwym - być może "uwolnić słonia" była głupotą wynikajacą z sztubackiego "luzu" a nie świadomej próby wykpiwania cierpień osób represjonowanych.
|
N sty 11, 2009 23:13 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Heh dzisiaj usłyszałem jak jakieś babcie gadały i wrzucały na Owsiaka.
Na końcu doszły do tego, że to mało Katolickie, dlatego nie może być dobre ;o
ręce opadają ;o
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N sty 11, 2009 23:15 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: * skandalem jets wykorzystywanie części pieniędzy na letnie koncerty
Kłamstwo. Dlaczego powielasz zdanie gdzieś usłyszane?
Woodstock jest organizowany z odsetek, nie z zebranych pieniędzy.
Innych letnich koncertów organizowanych przez Owsiaka nie znam.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
N sty 11, 2009 23:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jaka jest różnica czy z odsetek od zebranych pieniędzy, czy z odsetek ?!!! Przeciez wartość pieniądza jest indeksowana !
Jak ktos chce organizować imrezy, to niech organizuje z odsetek od swojej kasy, a nie od kasy zebranej pod hasłem "na dzieci".
|
N sty 11, 2009 23:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek MRB napisał(a): * jest "dęta" (sukces sztucznie dmuchany przez darmowe wsparcie TV)
Zdecydowanie lepsze darmowe wsparcie TV dla WOSP niż horrrendalne milionowe odprawy dla prezesów, dyrektorów, prezenterów, po kilku miesięcach pracy w TV publicznej.
Owsiak nie jest unikatem pozbawionych wad, stron ujemnych, w ostatecznym rozrachunku chodzi jednak o zdrowie dzieciaków, przyszłość naszego kraju
Zbiórka na WSOP w żaden sposób nie koliduje ze zbórkami innych organizacji harytatywnych.
|
N sty 11, 2009 23:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Marek MRB napisał(a): * jest "dęta" (sukces sztucznie dmuchany przez darmowe wsparcie TV) Zdecydowanie lepsze darmowe wsparcie TV dla WOSP niż horrrendalne milionowe odprawy dla prezesów, dyrektorów, prezenterów, po kilku miesięcach pracy w TV publicznej. No dobrze, ale jeśli gruźlica jest lepsza niż trąd, to jest argument za gruźlicą ?  Alus napisał(a): Owsiak nie jest unikatem pozbawionych wad, stron ujemnych, w ostatecznym rozrachunku chodzi jednak o zdrowie dzieciaków, przyszłość naszego kraju  Przynajmniej tym "zwykłym" ludziom dającym pieniądze do puszek. Alus napisał(a): Zbiórka na WSOP w żaden sposób nie koliduje ze zbórkami innych organizacji harytatywnych. Tego nie powiedziałem.
|
N sty 11, 2009 23:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek MRB napisał(a): No dobrze, ale jeśli gruźlica jest lepsza niż trąd, to jest argument za gruźlicą ? Nie oszpeca...żartuję A poważnie - przynajmniej te pieniądze ida na dobro powszeche, a nie do kieszeni cwaniaczków, pociotków aktualnie rządzących....którzy "nie mają swoch w mediach" Cytuj: Tego nie powiedziałem.
Wiem  ...wyłuszczyłam swoje zdanie.
|
N sty 11, 2009 23:48 |
|
 |
saxon
|
Więc wychodzi z tego, że "cel uświęca środki".
|
Pn sty 12, 2009 0:07 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Marek MRB napisał(a): A jaka jest różnica czy z odsetek od zebranych pieniędzy, czy z odsetek ?!!! Przeciez wartość pieniądza jest indeksowana ! Jak ktos chce organizować imrezy, to niech organizuje z odsetek od swojej kasy, a nie od kasy zebranej pod hasłem "na dzieci".
To jest ich kasa i dysponują nią zgodnie z prawem i swoim statutem. Najwidoczniej Cię to boli. Wyraźnie mówią, że kasa z WOŚP idzie na WOŚP, a z odsetek od tej kasy na Woodstock. I nie ma w tym nic złego.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pn sty 12, 2009 0:27 |
|
 |
Cyryl
|
Nikt nie zauważa,że gdybyśmy mieli w Polsce wreszcie normalnie funkcjonujący system ochrony zdrowia,takie heroiczne akcje nie byłyby wcale potrzebne.Zbiera się w ogólnonarodowej akcji pieniądze na rzeczy,które normalnie powinny być w szpitalach.Nawet Czesi przeznaczają na ochronę zdrowia dwa razy tyle środków niż my.Nikt mi nie wmówi,że Czechy są dwa razy bogatsze od Polski.Większość publicznych pieniędzy w Polsce jest marnotrawiona i żle wydawana.Natomiast oszczędności u nas od niepamietnych lat /ok.50/robi się na "służbie zdrowia" i oświacie.
|
Pn sty 12, 2009 0:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
saxon napisał(a): Więc wychodzi z tego, że "cel uświęca środki".
Mogę złosliwie powiedzieć podobnie wskazując przypadek odzyskiwania zagrabionych dóbr dla Kościoła przez oficera SB, który na dodatek uwłaszcza się na Kościele i społeczeństwie.
Cyryl - zauważamy 
|
Pn sty 12, 2009 8:30 |
|
 |
saxon
|
Alus - a co to ma do rzeczy? Bo po Twoich wypowiedziach wyżej wychodzi mi, że Twoim zdaniem nie tylko "cel uświęca środki", ale na dodatek jeszcze swoje niewłaściwe zachowanie mogę spokojnie usprawiedliwić tym, że inni też niewłaściwie postępują.
|
Pn sty 12, 2009 8:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
saxon napisał(a): Alus - a co to ma do rzeczy? Bo po Twoich wypowiedziach wyżej wychodzi mi, że Twoim zdaniem nie tylko "cel uświęca środki", ale na dodatek jeszcze swoje niewłaściwe zachowanie mogę spokojnie usprawiedliwić tym, że inni też niewłaściwie postępują.
Nie usprawiedliwam Owsiaka - bo nie jest bezgrzeszny, bez wad.....wskazuję - "kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień".
|
Pn sty 12, 2009 8:58 |
|
|
|