Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Kogo denerwuje Halloween ? 
Autor Wiadomość
Fakt, jak sie teraz zastanowić to kiedy byłem dzieckiem to wręcz denerwowało mnie, że zbliża się święto zmarłych. Chciałem się bawić z bratem ale rodzice kazali się modlić i smucić, że dziadek nie żyje. Ni znałem dziadka. Modliłem się. Ale było mi zimno i nudno. Rozpierała mnie jak to dzieciaka energia, biegałem wokół grobów, bawiłem się zapałkami i dostawałem ochrzan. I co roku widzis się podobne widoki na grobach.

Pt lis 03, 2006 17:27

Dziecku nie trzeba tego tłumaczyć. Dziecku to trzeba pokazać. Po prostu.

Pt lis 03, 2006 18:44

Nie sądzę. Dziecko zajmie się sobą, gdy będzie się nudziło. Nudzi się w kościele, nudzi się na cmentarzu. Sądzisz, że jak weźmiesz dziecko ze sobą do kościoła, to będzie patrzyło z radością i skupieniem? Może przez 5 minut. Potem zacznie biegać, szukać innych dzieci, wydzierać się i tak dalej. Więc to pokazywanie, jest conajmniej mijające się z celem.
Oczywiście nie mówie, że trzeba im dawać zły przykład, ale dziecko tak czy siak musi dorosnąć, żeby zrozumieć niektóre rzeczy.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pt lis 03, 2006 19:43

Pogańskie czy nie pogańskie, kogo to tak na prawdę obchodzi. Czci się w tym dniu szatana? Chyba uważają to straszni fanatycy!
Zabawa w przebieranie się i łażenie po domach to świetna zabawa dla dzieciaków, którzy chętnie ze sobą konkurują, kto zbierze więcej cukierków. :)
Myślicie, że takie święto źle wpłynie na dzieci? A myślicie, że oni łażąc po domach i dobrze się bawiąc myślą w ten czas o Bogu czy o szatanie? Są zbyt pogrążeni liczeniem cukierków :)

Pt lis 03, 2006 19:55
Zobacz profil WWW
Powiem krótko:"Polak mądry po szkodzie". Bierne przyzwolenie na Halloween jest równoznaczne z uczestnictwem w tym pseudoświęcie.

Pt lis 03, 2006 20:43
I dodam:Nie obawiam się zarzutów o fanatyzm.Nie można pozwolić by zło się panoszyło w Europie i na świecie.I dodam.Prawdziwymi fanatykami byli członkowie IRA.Fanatyzm polega na połączeniu przemocy z wiarą.Jeśli krytykuje się to, co moralnie szkodliwe nie jest się żadnym fanatykiem.Halloween,homoseksualizm,aborcja i apostazja są złem.

Pt lis 03, 2006 20:49
Tak a propos Halloween, ale nieco offtopicznie.

Chciałbym zapytać "prawych" katolików i niewzruszonych obrońców wiary.
Czy rysunkowa bajka o duszku Kacperku, także jest wyrazem hołdowania satanizmowi?
Tak pytam bo nie wiem czy mogę swojemu dzieciakowi pozwolić na oglądanie jej. Boję się by go "coś" nie opętało...Jakiś Boruta, albo nie daj Boże Rokita.

Pt lis 03, 2006 22:33

Tak a propos Halloween, ale nieco offtopicznie.

Chciałbym zapytać "prawych" katolików i niewzruszonych obrońców wiary.
Czy rysunkowa bajka o duszku Kacperku, także jest wyrazem hołdowania satanizmowi?
Tak pytam bo nie wiem czy mogę swojemu dzieciakowi pozwolić na oglądanie jej. Boję się by go "coś" nie opętało...Jakiś Boruta, albo nie daj Boże Rokita.

Nie wiem czy akurat ta bajka może skutkować opętaniem.
Na wszelki wypadek jednak nie pozwolił bym dziecku oglądać TVN/TVN24 bo tam najczęściej można zetknąć się z Rokitą lub poprzebieranymi za normalnych ludzi Borutami.

Myślę, że to co napisałeś nie koniecznie jest takie offtopiczne. Hallowyn, satatnizm, okultyzm jakoś się jednak z sobą wiążą.
Proponuję zapoznać się właśnie z takim okolicznościowym, jednak całościowo podchodzącym do sprawy, artykułem:
Cytuj:
Czy egzorcyści są potrzebni?

Spotkanie nauczycieli z egzorcystą, które odbyło się w Łodzi, wywołało zainteresowanie mediów. Relacjom dziennikarskim towarzyszyło jednak pewne niedowierzanie. A przecież, jak podkreślają antropologowie, zjawisko opętania występuje we wszystkich kulturach i społeczeństwach. Przypomniał o tym niedawno głośny film o opętaniu, a zwłaszcza praca prof. F. Goodmann, na podstawie której zrealizowano obraz.

Jest znamienne, że zainteresowanie tematem opętania narasta we współczesnej kulturze proporcjonalnie do jej nasycenia wątkami satanistycznymi i okultystycznymi. Reakcją na skrajny racjonalizm wykluczający istnienie szatana był w Stanach Zjednoczonych od początku lat 60. lawinowy rozwój grup satanistycznych, nagłaśniających swoje orędzia i programy. Z zachodniej półkuli satanistyczna moda przeniosła się do Europy. W wielu krajach powstały grupy satanistów różnej maści, od satanistów "poważnych" po "podwórkowych", mordujących psy i koty w ofierze dla szatana. W naszym kraju początkiem tej plagi stała się "czarna msza" na festiwalu w Jarocinie.
Dziś motywy satanistyczne widnieją na okładkach płyt, zeszytów szkolnych, a także na murach miast i ścianach domów. Księgarnie z książkami i akcesoriami okultystycznymi to atrybut nie tylko Rzymu, Paryża czy Wiednia, lecz także naszych miast. Telewizja, kino bardzo często oferują filmy, w których dominują zło, przemoc, pogarda człowieczeństwa. Gdy kapłan odwiedza "po kolędzie" mieszkańców swojej parafii, nieraz słyszy prośbę rodziców: "niech ksiądz poświęci także pokój naszego syna". Rodzice bowiem odczuwają dyskomfort z powodu satanistycznych symboli, czarnych ścian i niepokojącej muzyki.
Subkultury satanistyczne są faktem, także faktem prasowym, gdyż na temat ich działalności nawet w krótkim czasie można zebrać wiele materiału. Czytamy nieraz o zbrodniach, tajemniczych samobójstwach, o problemie przypominają nam satanistyczne strony internetowe. Na forach internetowych nie brak satanistycznych "misjonarzy" usiłujących nawiązać kontakt z młodymi ludźmi, aby później zaprosić ich do udziału w praktykach. Także w tej dziedzinie istnieje pewien model poprawności politycznej. Kiedy pojawia się informacja o niszczonych krzyżach, podpalanych kościołach czy kaplicach, na ogół towarzyszy jej dopowiedzenie, że nie ma dowodów na udział w tym zdarzeniu satanistów.
Trudno się dziwić, że problematyka demonologiczna interesuje młodzież, która pragnie poznać motywy i przyczyny zła. Choć żyjemy w świecie "pooświeceniowym", w myśl założeń którego wszyscy są dobrzy i człowiek ma prawo robić, co zechce, bagatelizowane zło jest faktem i człowiek nieustannie się z nim zmaga. Wszędzie tam, gdzie pojawili się sataniści i ich praktyki, okultyzm, magia, "otwieranie się" na duchowych przewodników (channeling), spirytyzm, rodzi się potrzeba pomocy ludziom, którzy stali się ofiarami opętania. Ci ludzie przychodzą i proszą o pomoc. Choćby stanowili jedynie ułamek procenta, to trzeba im pomóc. Nic dziwnego, że najpierw pojawili się duszpasterze-egzorcyści w metropoliach Zachodu, a obecnie także i w naszym kraju. Okazuje się, że obok psychologów, psychoterapeutów, pedagogów potrzebni są także duszpasterze egzorcyści. Miał rację wybitny amerykański socjolog religii Peter L. Berger, który stwierdził, że Kościół we współczesnej kulturze pełni funkcję kulturowego egzorcysty
- oczyszcza ją z ewidentnego zła.
ks. Waldemar Kulbat

Nasz Dziennik, Piątek, 3 listopada 2006, Nr 257 (2667)

Uważam tolkien, że niepotrzebnie ironizujesz. "jak podkreślają antropologowie, zjawisko opętania występuje we wszystkich kulturach i społeczeństwach"
Psychiatrzy też znają całą gamę schorzeń psyche, wobec których są bezradni i po cichu - boć nieprzystoi tego czynić człowiekowi Nauki - nazywają je "opętaniem".

So lis 04, 2006 0:57
Zobacz profil WWW

I dodam:Nie obawiam się zarzutów o fanatyzm.Nie można pozwolić by zło się panoszyło w Europie i na świecie.I dodam.Prawdziwymi fanatykami byli członkowie IRA.Fanatyzm polega na połączeniu przemocy z wiarą.Jeśli krytykuje się to, co moralnie szkodliwe nie jest się żadnym fanatykiem.Halloween,homoseksualizm,aborcja i apostazja są złem.

Pokaż mi to zło. Ja nie widzę NIC złego w zabawie tych dzieciaków. Pokaż mi, dlaczego mam się baćtego święta. Niby co może zrobić z dziećmi?

So lis 04, 2006 13:27
Zobacz profil WWW
Może i dzieci widzą w tym zabawę,ale ich rodzice zdadzą potem sprawę na Sądzie Ostatecznym.Dzieciom trzeba zatem pokazywać dobre wzorce a nie narażać je na wpływ zła.Dzieci są niewinne,bo nie rozumieją znaczenia Halloween,za to winni są ich rodzice,bo mają rozum a lekceważą zagrożenie.

So lis 04, 2006 14:21

Pytam się JAKIE ZŁO. Ja tu nadal nie widzę żadnego zła.
Powtarzasz ciągle zło zło zło!

So lis 04, 2006 14:40
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Dlaczego jest to głupie święto? Dla Celtów święto to miało silne znaczenie. Związani z nurtem przyrody obchodzili ważne daty, wydarzenia, symbolicznie łączyli się ze światem duchów. Dzisiaj nie ma to znaczenia, żadnego symbolu. Jest to przede wszystkim zabawa w straszenie, a wszelkie teksty o przypominaniu o śmiertelności, to jedynie bezmyślna papka mediów.

Dlaczego jest to kultura zła? Jednym z niebezpieczeństw w rozwoju duchowym jest bagatelizowanie aktywności zła. Halloween jest zabawą w diabełki, w strachy, duchy przez co świat złych duchów staje się niegroźną zabawą. Sprzyja to zapominaniu o jego realnym oddziaływaniu na człowieka. Diabeł staje się jedynie postacią z ogonem i różkami.

Dlaczego katolicy potępiają Halloween? To nie do końca tak. Jest to pewne zjawisko kulturowe (niestety obce). Zabawy w straszenie nie są groźne. Jeśli katolicy zwracają na coś uwagę, to raczej na potrzebę prawdziwego świętowania Dnia Wszystkich Świętych, którego treść jest całkowicie odmienna od pogańsko-komercyjnych wygłupów.

Dlaczego Haloween jest niebezpieczny? Zwyczaje typu halloween są ważnym momentem do działania grup satanistycznych lub satanizujących. Tego dnia dokonywane są różne obrzędy. Typowe amerykańskie zafascynowanie się jakimś zwyczajem (w tym wypadku halloween) doprowadza nieraz do zagłębiania się w magię, okultyzm, nieraz kult szatana, satanizmu lub po prostu zła.

A tutaj link do pełnego tekstu: http://www.okiem.pl/ciekawostki/halloween.htm

So lis 04, 2006 15:07

Moim zdaniem ośmieszanie i lekceważenie "złego" poprzez pokazywanie
fajnej zabawy w okultyzm, znieczula już od dziecka na zagrożenia oraz
zaciera prawdziwy wizerunek szatana.

Nawet miła ludowa postać Rokity czy Boruty, sprawia że podstępne
działania są zakryte przez miłą powierzchowność.
A legenda i bajka przenika i miesza się z podstawową wiedzą podaną nam
w Ewangeliach.

Halloween nie powinien zaistnieć w świadomości dzieci JAKO ŚWIĘTO!!!
Nie powinien też w Polsce konkurować w jaki kolwiek sposób
ze świętem zmarłych.
Jeśli prawo rynku wymusza istnienie tej zabawy, to jedynym skutecznym działaniem byłoby przeniesienie halloween na miesiąc wcześniej.

So lis 04, 2006 15:14

Jeżeli są jacyś wariaci, obłąkani sataniści, to (censored) ich obchodzi czy ten dzień nazywa się Halloween, czy też Dniem Wszystkich Świętych. Będą to robić tak czy owak. Co mają dzieci do tego? Nic.

Złe jest to, że dzieciaki przebierająsię za diabełki? A co to ma do rzeczy jak się przebierają! Patrz, wierząc że szatan jest bardzo aktywny w ten dzień, sam zaczynasz wierzyć, że to jest dzień szatana. Co mają do tego dzieci? Nic. W ten dzieńnie przebiera się tylko za złe stwory, są jeszcze wróżki i tego typu kostiumy. możesz też zabronić dzieciom czytać bajek o wróżkach i diabełkach, bo to będzie to samo.

W tym święcie nie ma NIC złego, bo ponoć jest to dzień zmarłych. A zmarli według Was idą do nieba, więc trzeba się radować. Dzieciaki się radują przebierając się i łażąc po domach.

So lis 04, 2006 15:18
Zobacz profil WWW
Ale dlaczego dzieci nie przebierają się za anioły lub świętych tylko noszą na sobie stroje kojarzące się ze złem i z okultyzmem.W takim razie nie będę się już spierał,ale zgodzę się z Markiem Zubkiem i Stanisławem Adamem oraz z autorem artykułu w Gościu Niedzielnym.

So lis 04, 2006 16:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona