Wybuch metanu w kopalni Halemba
| Autor |
Wiadomość |
|
Trawy
|
Kropka napisał(a): Zarządzającym zabrakło wyobraźni, a moze mieli jednak tą wyobraźnie, a mimo to wysłali ludzi na prawdopodobną śmierć.
Zarządzający mieli wyobraźnię a jednocześnie pamiętali o majątku wartości coś około 70 mln zł.
Porzucenie majątku spółki o takiej wartości oznacza działanie na szkodę spółki co znaczy - zarząd idzie do więzienia.
Takie życie.
Swoją drogą taniej byłoby zabezpieczać kopalnie żeby nie niszczały a węgiel sprowadzać np z RPA gdzie wydobywają go metodą odkrywkową i mimo kosztów transportu jest taniej.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Cz lis 23, 2006 11:56 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1164272056
"Jeśli Bóg Ojciec dopuścił do śmierci Syna swojego na krzyżu, dopuścił do zamachu na Jana Pawła II i do tylu katastrof dopuszcza nadal, to w tym musi być jakiś sens, sens wiodący od krzyża do zmartwychwstania - przekonywał. - Górnicy i ich rodziny wiedzą, że gdy nie ma już nic, wtedy pozostaje jeszcze modlitwa.
(...)
Cała Eucharystia była wezwaniem do nadziei mimo bólu. Szczególnego wymiaru nabrały użyte w niej słowa trzeciej modlitwy eucharystycznej: "Przyjmij również do Królestwa naszych zmarłych braci i siostry oraz wszystkich, którzy w Twojej łasce zeszli z tego świata. Ufamy, że razem z nimi będziemy się tam wiecznie radować Twoją chwałą, gdy otrzesz z naszych oczu wszelką łzę, bo widząc Ciebie, Boże, jaki jesteś, przez wszystkie wieki bedziemy do Ciebie podobni i chwalić Cię będziemy bez końca przez naszego Pana Jezusa Chrystusa, przez którego obdarzasz świat wszelkimi dobrami"."
|
| Cz lis 23, 2006 11:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kiedy umiera nam ktoś bliski, zazwyczaj chodzimy przez kilka dni na cmentarz by jeszcze ostatni raz spojrzec w te ukochana twarz i pomodlic sie za niego.
Rodziny tych ofiar nie beda miały tego "przywileju". Nie spojrza juz na syna, męża, ojca...Na dodatek identyfikacja także jest trudna. To dodatkowy ból dla rodzin
Pozostanie wiec tylko modlitwa nad zamknięta trumną lub urna z prochami.
Pamiętajcie prosze w swoich modlitwach o tych, którzy tam nadal pracuja i usuwaja wszystkie szkody - o Ratownikach. Tam ciągle jest niebezpiecznie
|
| Cz lis 23, 2006 12:27 |
|
|
|
 |
|
guarana
Dołączył(a): Cz lis 10, 2005 21:05 Posty: 485 Lokalizacja: Katowice
|
CHWAŁA GÓRNIKOM ZA ICH PRACE I WSPÓŁCZUCIE DLA RODZIN KTÓRE STRACIŁY BLISKICH
|
| Cz lis 23, 2006 14:07 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Mnie boli to, że wczoraj w radiu jeden z górników anonimowo wypowiadał się o tym, że czytniki stężenia metanu nie dają prawdziwych wskaźników - ponieważ są umieszczane bezpoiśrednio obok wlotów powietrza, czyli w miejscach gdzie faktycznie ludzie pracowali stężenie było zupełnie inne. Wyższe.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Cz lis 23, 2006 20:32 |
|
|
|
 |
|
Kropka
|
ToMu napisał(a): Mnie boli to, że wczoraj w radiu jeden z górników anonimowo wypowiadał się o tym, że czytniki stężenia metanu nie dają prawdziwych wskaźników - ponieważ są umieszczane bezpoiśrednio obok wlotów powietrza, czyli w miejscach gdzie faktycznie ludzie pracowali stężenie było zupełnie inne. Wyższe.
To samo słyszałam wczoraj w RMF o 7mej. A dziś rano usłyszałam, że to nie jest najlepsza pora na to żeby zastanawiać się kto tu ponosi największą odpowiedzialność. Żeby uszanować ból rodzin.
Faktycznie boli, kiedy sie coś takiego słyszy.
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
| Cz lis 23, 2006 20:38 |
|
 |
|
Kropka
|
Trawy napisał(a): Kropka napisał(a): Zarządzającym zabrakło wyobraźni, a moze mieli jednak tą wyobraźnie, a mimo to wysłali ludzi na prawdopodobną śmierć. Zarządzający mieli wyobraźnię a jednocześnie pamiętali o majątku wartości coś około 70 mln zł. Porzucenie majątku spółki o takiej wartości oznacza działanie na szkodę spółki co znaczy - zarząd idzie do więzienia. Takie życie.
Takie życie, bo takie prawo.
Takie niemoralne prawo.
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
| Cz lis 23, 2006 20:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dyskusje zostawmy na niedzielę.Teraz trwa żałoba narodowa do soboty od dzisiaj.
|
| Cz lis 23, 2006 21:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
re ToMu a ja słyszałam dziś na RMF FM, że w tym chodnkiku gdzie wybuch metan już w poniedziałek był wysoki stopień stężenia metanu i z tego powodu wycofano ludzi z tego chodnika, a we wtorek (dzień później) ponownie wysłano tam ludzi, mało tego - już od dawna wiadomo było, że "Halemba" jest bombą metanową, straszne to i bolesne - nic nie warte życie ludzkie jeśli w grę wchodzi duża kasa 
|
| Cz lis 23, 2006 21:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dobry Jezu, a nasz Panie, daj im wieczne spoczywanie. Światłość wieczna niech im świeci, gdzie królują wszyscy święci, gdzie królują z Tobą, Panem, aż na wieki wieków. Amen!
|
| Cz lis 23, 2006 21:58 |
|
 |
|
micked
|
przemo napisał(a): Przez ten czas jaki będziemy opłakiwać tych 8 górników zginą już setki innych osób w różnych wypadkach, osób, które pozostaną niewspomniane, niewarte żałoby i medialnego spektaktu.. Czy nie wydaje wam się to obłudne, fałszywe, cyniczne i wybiórcze? Takie obrzydliwe wartościowanie śmierci. Ohyda... No tak, ale to, co Ty robisz, to też jest wartościowanie i też mi się to nie podoba. Poza tym o wypadkach samochodowych mówi się w mediach codziennie, a o warunkach pracy górników tylko przy okazji takich tragedii. Jeżeli ten "medialny spektakl" będzie jakimś wstrząsem dla tych, którzy mogą coś zmienić, to uwazam, że jest potrzebny, podobnie jak było to w czasie powodzi, czy po katastrofie w Katowicach.
|
| Cz lis 23, 2006 22:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Lista górników
Teodor Banduch, 50 lat
Jan Bilman, 45 lat
Ireneusz Brabański, 32 lata
Krzysztof Bubała, 37 lat
Dariusz Dola, 30 lat
Arkadiusz Falkus, 29 lat
Krystian Gaszka, 41 lat
Janusz Gęsikowski, 47 lat
Andrzej Giemza, 47 lat
Przemysław Jóźwiak, 23 lata
Daniel Kindla, 21 lat
Jacek Mierzchała, 39 lat
Mariusz Miłkowski, 36 lat
Bernard Poloczek, 46 lat
Krzysztof Prygiel, 51 lat
Tadeusz Rymarzewski, 51 lat
Henryk Samisz, 52 lata
Wit Siepka, 48 lat
Krystian Sitek, 47 lat
Edward Sobota, 59 lat
Mirosław Toczek, 45 lat
Zbigniew Turmiak, 38 lat
Adrian Wąsowski, 23 lata
Na stronie:
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=6& ... 1127296532
Jest bład!
Brakuje dwóch pierwszych nazwisk
|
| Cz lis 23, 2006 23:15 |
|
 |
|
goostaf
|
Współczuję rodzinom i przyjaciołom zmarłych.
Post przema może jest nie na miejscu, ale nie całkiem bezzasadny. Może go wydzielić?
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
| Pt lis 24, 2006 9:55 |
|
 |
|
godunow
|
cytat Cytuj: Swoją drogą taniej byłoby zabezpieczać kopalnie żeby nie niszczały a węgiel sprowadzać np z RPA gdzie wydobywają go metodą odkrywkową i mimo kosztów transportu jest taniej. Takie teorie od lat krążą i lansują je ludzie którzy mają małe pojęcie o ekonomi górnictwie węglowym.. . Gdy by nagle w roku zabrakło 100 mikronów ton węgla na rynku ( tyle wydobywamy) to ta cena tego węgla z kopalni odkrywkowych RPA , Australii skoczyłaby dwa razy.. Teoria z punktu widzenia ekonomicznego nie do przyjęcia.. Trzeba sobie uświadomić jedno nie ma bezpiecznego górnictwa. Zawsze istnieje ryzyko takich lub podobnych wypadków.. Każdy z nas górników podejmując taką ma tą świadomość .. Moi bracia górnicy którzy ponieśli tą tragiczną śmierć też mieli taka świadomość..  Takie jest ryzyko każdego górnika. Ryzyko zawodowe,, cytat Cytuj: Mnie boli to, że wczoraj w radiu jeden z górników anonimowo wypowiadał się o tym, że czytniki stężenia metanu nie dają prawdziwych wskaźników - ponieważ są umieszczane bezpośrednio obok wlotów powietrza, czyli w miejscach gdzie faktycznie ludzie pracowali stężenie było zupełnie inne. Wyższe.
Jako ze lata przepracowałem w górnictwie 8 lat byłem ratownikiem górniczym . Takie opowiastki są nie prawdziwe .  Ludzi cie nie maja zielonego pojęcia o pomiarze metanu w wyrobiskach górniczych . Przepisy górnicze dokładnie określają jak maja być dokonywane pomiary. i gdzie maja być rozmieszczone czujniki.. Faktycznie podczas wykonywania prac górniczych zdarzają się wypadki umieszczanie czujników metanowych w strumieniu sprężonego powietrza na spagu ( podłodze wyrobiska ) metan jako gaz lżejszy od powietrza rozchodzi sie w górnych warstwach wyrobiska .
Wracając do czujników metanowych one bardzo dobrze pokazują stężenie . Mało tego każda osoba dozoru , przodowy jest wyposażony w metanomierze . I przepisy górnicze obligują przed przystąpieniem do pracy wykonać pomiar metanu w określonych punktach wyrobiska..
Gdy by zachowano wszystkie wymogi bezpieczeństwa na pewno nie doszłoby do tragedii..
Według wiedzy górniczej winnym za wybuch metanu pyłu węglowego w 99 procentach jest człowiek a dokładniej błąd ludzki.. I do takiego tragicznego błędu ludzkiego doszło na Halembie..
Ja osobiście dziękuję Bogu , że pozwolił mi tyle razy wyjechać z dołu kopalni co i zjechać. Życzę też wszystkim górnikom tyle wyjazdów co zjazdów na dół kopalni Kolegom z Halemby zabrakło jednego wyjazdu
|
| Pt lis 24, 2006 10:34 |
|
 |
|
Trawy
|
godunow napisał(a): Takie teorie od lat krążą i lansują je ludzie którzy mają małe pojęcie o ekonomi górnictwie węglowym.. .
Może - ale nie na pewno.
Bo to co mówisz to nie ekonomia - bo jak na razie nasz węgiel jest droższy.
Można więc spokojnie zmniejszac wydobycie nie rezygnując z zatrudnienia tak aby jednostkowa cena węgla nie zmieniała się.
Natomiast zabawy rachunkiem ekonomicznym są daleko bardziej realne od przestawiania gospodarki na energetyke jądrową, tez tu postulowaną.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Pt lis 24, 2006 10:55 |
|
|
|