Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość

Post Re: Idziemy na wybory
Kael napisał(a):
A z czego JKM chce te przyslugujaca emeryture wyplacac? VAT, jak to zostalo pokazane nie wystarczy.

Głównie z prywatyzacji.

Cytuj:
Pomysly na raj to mozna miec rozne. Zycie wymaga konkretow.

Żeby mogły się pojawić konkrety, trzeba obrać jakiś cel.

Cytuj:
No ale ja bede musiala oplacic (jak udowodniono drozsze)

Kto to udowodnił? :shock:

Cytuj:
uslugi zdrowotne (w koncu lekarze i pielegniarki tez beda chcieli zarobic jeszcze wiecej)

A jednocześnie będą chcieli walczyć o klientów ;-)

Cytuj:
A ze ktos tam zostanie bez uslug?

Ktoś tam na pewno zostanie, ale będzie ich znacznie mniej, niż teraz ;-)

Cytuj:
Bede musiala utrzymac rodzicow i tesciow.

Ja niedługo też będę musiał, pomimo, że Korwin nie wygrał (więc oprócz tego zapłacę jeszcze podatki, obowiązkowe składki, obowiązkowe ubezpieczenia, zarobię mniej itp.) :(

Cytuj:
Bede musiala finansowac prywatnie szkolnictwo (to chyba JKM tez chce sprywatyzowac).

j.w.

Cytuj:
Bede musiala odpowiednio duzo uskladac na wlasna emeryture no i zaoszczedzic rezerwy na wypadek bezrobocia.

j.w.

Cytuj:
A najlepiej, jak zostane w domu i powiem mezowi: martw sie sam, JKM uwaza, ze kobieta jest za glupia do pracy zawodowej a ja sie z koniem kopac nie bede.

Jeżeli dalej będziesz tak ostentacyjnie ignorować to, co na ten temat napisałem, to sorry, ale chyba będę musiał przyznać rację JKMowi :x

Cytuj:
Skad twoja naiwna wiara, ze bedziesz zarabiac wiecej niz teraz (brutto, jak rozumiem), to ja nie wiem.

Choćby stąd, że mój pracodawca też odda państwu o wiele mniej, niż teraz.

Cytuj:
Nic o dyktaturze? Nic o odbieraniu praw ze wzgledu na wymyslone kryteria? Nic o uznawaniu pewnych grup za niegodnych posiadania podstawowych praw?

Dwa akapity wzwyż. Naprawdę.

Cytuj:
To sie zdziwisz dopiero po dojsciu JKM do wladzy. Jak to wielu Niemcow sie zdziwilo...

Sama się zdziwisz, bo po prostu nie wiesz, o czym piszesz, czego nieustannie dowodzisz. Ale nie martw się - to będzie przyjemne zdziwienie :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 28, 2014 11:22
Cytuj:
Bo pieniądze zostaną u ciebie

Iluzja:
- operacja na urologii na prostatę wyceniona na 350 zł,
- zabieg ablacji wycenione 25 tys zł.
Dwa podobne zabiegi zjadają teoretycznie uzbierane 40 tys zł. A gdzie kasa na opłacenie pielęgniarek, koszt pobytu w szpitalu, leki??
A gdy się ma jeszcze dzieciaki.....

Cytuj:
Głównie z prywatyzacji

Bankrutujących kopalń ?? :o

Śr maja 28, 2014 11:27

Alus napisał(a):
Iluzja:

Co iluzja?

Cytuj:
Bankrutujących kopalń ?? :o

Przecież po to się je sprzedaje, żeby już nie były bankrutujące ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 28, 2014 11:33
@Johnny99: ja sie ze swiata wedlug JKM i wedlug PiSu wypisuje.
Jednak wizja gospodarcza wedlug PO jest mi najblizsza. Mozliwe ze dlatego, ze jestem kobieta i mysle o konsekwencjach, ktore nie sa mi obojetne.
A opinia twoja, czy JKM o mnie jest mi doskonale obojetna.
Robie to, co chce, a z koniem i tak sie kopac nie bede. Poczekam az zdechnie...

Śr maja 28, 2014 11:45

Kael napisał(a):
@Johnny99: ja sie ze swiata wedlug JKM i wedlug PiSu wypisuje.
Jednak wizja gospodarcza wedlug PO jest mi najblizsza.

1. co mają wspólnego światy wg JKM i PiS,
2. czym się różnią światy wg PiS i PO

????

Śr maja 28, 2014 11:52

Kael napisał(a):
- utrzymywaniem moich rodzicow, ktorzy z dnia na dzien ( w wersji radykalnej) zostana pozbawieni srodkow do zycia

Tyle tylko, że JKM wielokrotnie powtarzał, że nikomu emerytur, ani prawa do nich, nie zamierza odbierać i że kategorycznie się temu sprzeciwia. Brał nawet udział w demonstracjach przeciwko podwyższeniu wieku emerytalnego, a od zwolenników PiSu mu się nie raz obrywało za sprzeciwianie się odbieraniu emerytur esbekom, bo skoro państwo zobowiązało się je wypłacać, to teraz nie ma prawa się z tego wycofywać.

Johnny99 napisał(a):
A nie wydaje ci się, że jeśli już na wybory idzie te ledwie 20% uprawnionych, to są to raczej ci, którzy potrafią postawić krzyżyk przy kratce?

Nie widzę związku. To, że ktoś bardzo chce zagłosować, nie znaczy jeszcze, że na sto procent zrobi to poprawnie.

Cytuj:
Nie wiem. Uważam, że sytuacja warta jest sprawdzenia. Poza tym zgadzam się też z głosami, że przy tak niewielkiej przewadze jak 0,35%, głosy powinny być przeliczone ponownie, przez innych "rachmistrzów

A co to da? Jeżeli ci pierwsi podopisują krzyżyki na kartach, to kolejni już tym bardziej będą je liczyć jako głosy nieważne, nawet bez żadnego oszustwa z ich strony.

Ostatnio edytowano Śr maja 28, 2014 12:35 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz

Śr maja 28, 2014 12:28
Johnny99 napisał(a):
Kael napisał(a):
A z czego JKM chce te przyslugujaca emeryture wyplacac? VAT, jak to zostalo pokazane nie wystarczy.
Głównie z prywatyzacji.
Kolejne bajki? Akcje i udziały Skarbu Państwa w spółkach (2012): 180 mld zł
Ze sprzedaży udziałów w spółkach publicznych oraz jednoosobowych spółek Skarbu Państwa można by było uzyskać jednorazowo środki na pokrycie świadczeń społecznych wypłacanych przez ZUS... przez rok. Teoretycznie, bo nie da się błyskawicznie prywatyzować tak dużo.
Przychody z prywatyzacji 2013: 4,4 mld zł

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Skad twoja naiwna wiara, ze bedziesz zarabiac wiecej niz teraz (brutto, jak rozumiem), to ja nie wiem.
Choćby stąd, że mój pracodawca też odda państwu o wiele mniej, niż teraz.
Fajnie, że odda państwu mniej -- będzie go stać na kolejny apartament dla swoich dzieci, wille z basenem i następne Ferrari. Po co miałby wyrzucać swoje pieniądze na podwyżki dla pracowników?

Śr maja 28, 2014 12:31
Witold napisał(a):
Tyle tylko, że JKM wielokrotnie powtarzał, że nikomu emerytur, ani prawa do nich, nie zamierza odbierać i że kategorycznie się temu sprzeciwia.
A z czego będzie je płacił po zlikwidowaniu składek? Wydrukuje więcej pieniędzy?

Śr maja 28, 2014 12:35

akruk napisał(a):
Fajnie, że odda państwu mniej -- będzie go stać na kolejny apartament dla swoich dzieci, wille z basenem i następne Ferrari. Po co miałby wyrzucać swoje pieniądze na podwyżki dla pracowników?

Równie dobrze mozna już teraz zapytać, dlaczego jakikolwiek pracodawca płaci jakiemukolwiek pracownikami powyżej 1680zł brutto, skoro tylko tyle jest wymagane przez prawo.

Ci którzy zarabiają więcej, najwyraźniej mają bardzo szczordrych i altruistycznych pracodawców :D

Ostatnio edytowano Śr maja 28, 2014 12:40 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz

Śr maja 28, 2014 12:39

akruk napisał(a):
Ze sprzedaży udziałów w spółkach publicznych oraz jednoosobowych spółek Skarbu Państwa można by było uzyskać jednorazowo środki na pokrycie świadczeń społecznych wypłacanych przez ZUS... przez rok.

No to całkiem nieźle. W następnej kolejności - z rozległych cięć wydatków budżetowych.

Cytuj:

Ponieważ są mu oni potrzebni - a jak nie, to sobie pójdą do takiego, który chce rozwijać firmę, a nie wywalać kasę na Ferrari czy willę z basenem (oczywiście, po to, by w przyszłości mieć trzy wille z basenem i pięć Ferrari, bo ma większe ambicje ;-) ).

Śr maja 28, 2014 12:39

Cytuj:
Nikt nie ma. ale twoi rodzice jakos musza przezyc na emeryturze DZIS. Jak ZUS rozwiaza i ci nie odda pieniedzy przez ciebie wplaconych, bo twoi rodzice juz je na biezaco przejedli, to z czego oni beda zyli bez twoich skladek?

to chyba oczywiste- mają 5 dobrze wykształconych dzieci ;) a tak serio, to temat SKĄD wypłacić bieżące emerytury był przecież wałkowany od 1990 roku!!!! I nikt się nie odwazył za to wziąć te 24 lata wstecz! A wtedy naprawdę było z czego!
Ja nie wierzę poprostu że niektórzy nie wiedzą JAK powinno działać ubezpieczenie ( i jak działa w gospodarce wolnorynkowej) (tak, akruk, oczywiście że ja wiem doskonale że te 40 tys nie istnieją i połknął je system).
No więc dajmy na to. Masz 25 lat, jesteś zdrowy, zaczynasz pracę zawodową. Są analitycy których zawodem jest to żeby obliczać jakie jest prawdopodobieństwo że np będziesz musiał skorzystać z operacji kardiochirurgicznej (bardzo drogiej)- małe, zwłaszcza u młodej osoby, onkologicznej, jakiejś jeszcze. No i te osoby (ubezpieczalnie na tym bazują, przecież tak się tworzy prywatne ubezpieczenia nie inaczej!) obliczą, że dajmy na to wystarczy składka strzelam- 300 zł miesięcznie (ja płacę ponad 500 :evil: ) żeby ubezpieczalnia była w stanie pokryć koszt takich to a takich usług u tych osób, u których będą one konieczne (bo u większości - nie będą, wiadomo, i stąd mają kasę!!!). Przecież my to w Polsce mamy. Przecież wiele zakładów ma wykupione prywatne pakiety ubezpieczeń i one są wielokrotnie tańsze niż obowiązkowa składka. Przecież jeśli taka ubezpieczalnia ma tysiąc takich jak ja- zdrowych, którzy wpłacili już po np 30 tysięcy przez 10 lat ale nie chorują, to naparwdę ma z czego pokryć tym pojedycznym osobom te drogie usługi. I założmy jedna przychodnia wycenia powiedzmy wizytę lekarską na 80 zł. Ale druga chce być konkurencyjna, i powie- u nas taniej, będzie 60zł. No to firmy ubezpieczeniowe mogę podpisać umowę tam gdzie jest lepsza oferta i tam pokrywać wizyty. Możliwości jest masę, ale wspólnym mianownikiem jest wolny rynek i wolność wyboru danej osoby.
Oczywiście padnie pytanie a co z dzieckiem niepełnosprawnym, co z młodą osobą ciężką chorą która nigdy nie podejmie pracy? Dla tych osób opieka medyczna powinna być finansowana z budżetu i zaplanowana w budżecie.

Śr maja 28, 2014 13:09
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):
Iluzja:

Co iluzja?

Napisałam:
Cytuj:
Dwa podobne zabiegi zjadają teoretycznie uzbierane 40 tys zł. A gdzie kasa na opłacenie pielęgniarek, koszt pobytu w szpitalu, leki??
A gdy się ma jeszcze dzieciaki.....

Cytuj:
Przecież po to się je sprzedaje, żeby już nie były bankrutujące ;)

Bo prywatne nie upadają....ciekawe skąd pieniądze dla bezrobotnych górników?

Śr maja 28, 2014 13:19
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
Ze sprzedaży udziałów w spółkach publicznych oraz jednoosobowych spółek Skarbu Państwa można by było uzyskać jednorazowo środki na pokrycie świadczeń społecznych wypłacanych przez ZUS... przez rok.
No to całkiem nieźle. W następnej kolejności - z rozległych cięć wydatków budżetowych.
...czyli następne bajki.
Całkowite dochody roczne budżetu państwa (2014): 276 mld zł
Z czego na dzień dobry (wydatki sztywne): 36 mld idzie na obsługę zadłużenia, 26 na obronę narodową i sądownictwo, 17 mld jako środki własne w UE, 12 mld na współfinansowanie projektów z dopłatami UE, 10 mld na świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny...
Jeszcze nie skończyła się lista wydatków sztywnych, a już zabrakło na 180 mld świadczeń wypłacanych przez ZUS..

Śr maja 28, 2014 13:21
Johnny99 napisał(a):
Ponieważ są mu oni [pracownicy] potrzebni - a jak nie, to sobie pójdą do takiego, który chce rozwijać firmę, a nie wywalać kasę na Ferrari czy willę z basenem

Do informacji Johnny'ego: wskutek szalejącego postępu technologicznego mamy nadprodukcję siły roboczej. Upycha się tych ludzi po studiach i biurach, ale generalnie szacunki jeszcze z poprzedniego stulecia mówią, że 80% (sic!) pracowników wykonuje pracę zbędną.

Johnny99 napisał(a):
(oczywiście, po to, by w przyszłości mieć trzy wille z basenem i pięć Ferrari, bo ma większe ambicje).

I zjadać na śniadanie trzy kilo cukierków. Prawdziwe ambicje są zawsze natury politycznej, przy czym tylko klowni (skądinąd szlachetne zajęcie) próbują swoich sił na politycznym świeczniku. Prawdziwi oligarchowie natomiast pozostają w cieniu, udając że interesują ich tylko trzy wille i pięć Ferrari.

Śr maja 28, 2014 13:23

ErgoProxy napisał(a):
Do informacji Johnny'ego: wskutek szalejącego postępu technologicznego mamy nadprodukcję siły roboczej. Upycha się tych ludzi po studiach i biurach, ale generalnie szacunki jeszcze z poprzedniego stulecia mówią, że 80% (sic!) pracowników wykonuje pracę zbędną.

To dlaczego pracodawcy w ogóle ich zatrudniają?

Śr maja 28, 2014 13:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 127  Następna strona