Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Johnny99 napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Ergo - Ziobro nie ma tak naprawdę niczego na sumieniu, a doniesienia prasowe są po prostu faktami medialnymi.
Tak więc ma jak najbardziej moralne prawo do zajmowania funkcji ministra sprawiedliwości.

Ma na sumieniu sprawę "doktora Gie" i słowa "nikt już przez tego pana życia pozbawiony nie będzie". Wypowiedzenie takich słów przez Ministra Sprawiedliwości, czy w ogóle osobę sprawującą jakiekolwiek stanowisko w wymiarze sprawiedliwości, przed wydaniem prawomocnego wyroku skazującego za zabójstwo, dyskwalifikuje ją dożywotnio do sprawowania funkcji publicznej.

Sprawa doktora G była sprawą, w której znakomita większość społeczeństwa popierała działania Ziobry. Ludzie, czekający miesiącami i latami w kolejkach na poważne operacje mają dosyć stawiania ich w sytuacji gdy tylko wręczenie wyrazów wdzięczności przed operacją daje w ogóle w naszej chorej służbie zdrowia jako taką gwarancję przeprowadzenia operacji.
Znam, niestety lekarzy, którzy pracując w publicznej służbie zdrowia swój byt opierają tylko i wyłącznie na nadstawianiu kieszeni na pieniądze swoich chorych i śmiertelnie przestraszonych chorobą, pacjentów.
Znam przypadki, gdy nieprzeprowadzenie na czas operacji (ze względu na "brak współpracy pacjenta") kończyło się tragedią. W takim kontekście stwierdzenie, że pan doktor G. nikogo już życia pozbawiony nie będzie, było wyrzutem sumienia dla całego środowiska pseudo-lekarskiego w Polsce. Czy dotarło? Nie sądzę. Dobrze, że zaczęli się chociaż bać.

Wt lis 10, 2015 12:11
Zobacz profil WWW
Moderator

zepp napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Skoro przez 8 lat rządów PO nie udało się skazać Ziobry to znaczy, że po prostu nie da się tego zrobić.
Ergo - Ziobro nie ma tak naprawdę niczego na sumieniu, a doniesienia prasowe są po prostu faktami medialnymi.

Co za wywód...i znowu wina PO!
Tego chłoptasia nie skazano, bo tak naprawdę PO nigdy nie była partią politycznej zemsty.

Tworzysz więc koncepcję, że rolę niezależnej prokuratury i sądów w okresie ostatnich 8 lat pełniła PO?
Karkołomne, ale może masz częściowo rację?
:(

Wt lis 10, 2015 12:14
Zobacz profil WWW
I chociaż się boją, lancet w ręku im nie zadrży, bo niechby spróbował?

Ziobro winien wylecieć z polityki, ponieważ zadarł z najpotężniejszą władzą, jaką człowiek w ogóle może mieć nad człowiekiem – zupełnie jakby zdawało mu się, że będzie wiecznie młody, zdrowy i nigdy nie trafi na stół, gdzie każdy jego oddech zależał będzie od lekarskiej łaski. Otóż zważ dobrze, co ci teraz powiem, Zbysiu: znieczulenie ogólne polega na podaniu kilku leków, z których jeden zwiotcza mięśnie, a inny wygasza świadomośc; jednakowoż ludzie reagują na leki różnorako i bywa, że ten zwiotczający działa, a ten usypiający – nie bardzo. Czego Ci życzę z duszy, serca, przy okazji każdej operacji, jakie w końcu przecież Ci się przytrafią.

Wt lis 10, 2015 12:21
medieval_man napisał(a):
Sprawa doktora G była sprawą, w której znakomita większość społeczeństwa popierała działania Ziobry. Ludzie, czekający miesiącami i latami w kolejkach na poważne operacje mają dosyć [...] W takim kontekście stwierdzenie, że pan doktor G. nikogo już życia pozbawiony nie będzie, było wyrzutem sumienia dla całego środowiska pseudo-lekarskiego
Czyli klasyczny propagandowy proces pokazowy.

Wt lis 10, 2015 12:23
Moderator

ErgoProxy napisał(a):
I chociaż się boją, lancet w ręku im nie zadrży, bo niechby spróbował?

Ziobro winien wylecieć z polityki, ponieważ zadarł z najpotężniejszą władzą, jaką człowiek w ogóle może mieć nad człowiekiem – zupełnie jakby zdawało mu się, że będzie wiecznie młody, zdrowy i nigdy nie trafi na stół, gdzie każdy jego oddech zależał będzie od lekarskiej łaski. Otóż zważ dobrze, co ci teraz powiem, Zbysiu: znieczulenie ogólne polega na podaniu kilku leków, z których jeden zwiotcza mięśnie, a inny wygasza świadomośc; jednakowoż ludzie reagują na leki różnorako i bywa, że ten zwiotczający działa, a ten usypiający – nie bardzo. Czego Ci życzę z duszy, serca, przy okazji każdej operacji, jakie w końcu przecież Ci się przytrafią.

To może od razu przyznamy w kraju całą władzę lekarzom?
Niech robią, co chcą, bo i tak trzymają nas w szachu?
@Ergo...to już jest reductio ad absurdum

akruk napisał(a):
Czyli klasyczny propagandowy proces pokazowy.

Zdaje się, że klasycznego procesu pokazowego nie było, natomiast było publiczne napiętnowanie pewnych, godnych napiętnowania praktyk i potem rutynowe działania prokuratorów oraz sądów.
[url]https://pl.wikipedia.org/wiki/Sprawa_Mirosława_G.[/url]

Wt lis 10, 2015 12:35
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Sprawa doktora G była sprawą, w której znakomita większość społeczeństwa popierała działania Ziobry. Ludzie, czekający miesiącami i latami w kolejkach na poważne operacje mają dosyć stawiania ich w sytuacji gdy tylko wręczenie wyrazów wdzięczności przed operacją daje w ogóle w naszej chorej służbie zdrowia jako taką gwarancję przeprowadzenia operacji.
Znam, niestety lekarzy, którzy pracując w publicznej służbie zdrowia swój byt opierają tylko i wyłącznie na nadstawianiu kieszeni na pieniądze swoich chorych i śmiertelnie przestraszonych chorobą, pacjentów.
Znam przypadki, gdy nieprzeprowadzenie na czas operacji (ze względu na "brak współpracy pacjenta") kończyło się tragedią. W takim kontekście stwierdzenie, że pan doktor G. nikogo już życia pozbawiony nie będzie, było wyrzutem sumienia dla całego środowiska pseudo-lekarskiego w Polsce. Czy dotarło? Nie sądzę. Dobrze, że zaczęli się chociaż bać.

Takie twierdzenia są dopuszczalne co najwyżej w publicystyce. Ale MS nie jest publicystą, nie jest od wydawania wyroków ani od obrzucania ludzi pomówieniami i oszczerstwami - nawet jeżeli tego oczekuje od niego opinia publiczna. A może wręcz zwłaszcza wtedy. To go dyskwalifikuje nie tylko jako osobę sprawującą funkcję publiczną, ale także jako prawnika. Nic dziwnego, że pomimo posiadania formalnych kwalifikacji, po odejściu ze stanowiska nigdy nie podjął pracy w zawodzie - nie miałby szans jej dostać. Szkoda, że osoba, której nie przyjęto by nawet do adwokatury, może bez problemu zostać Ministrem Sprawiedliwości. Tak nie powinno być.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 10, 2015 12:47
Sprowadzanie do absurdu? Akurat. Po prostu, ludzie niektórych fachów winni trzymać się z dala od polityki, a politycy winni to uszanować – właśnie dlatego, że jeśli ci ludzie nie ograniczą się sami, etosem swojej służby, to nic ich nie powstrzyma. Takim fachem na przykład jest żołnierka. Otóż jeśli okaże się, że jakiś polityk swojej cywilnej kontroli nad wojskiem nadużywa, zmuszając generałów do zajęcia politycznego stanowiska – to generałowie, a owszem, okreslą się politycznie. A polityk będzie miał szczęście, jeśli to przeżyje.

Wt lis 10, 2015 12:56
medieval_man napisał(a):
Zdaje się, że klasycznego procesu pokazowego nie było
"Klasycznego" w sensie: ze wszystkimi cechami nie było. Ale przecież sam usprawiedliwiałeś Ziobrę podając kluczową cechę pokazówki, atak na jedną osobę był propagandowym atakiem na środowisko. Co sam skwitowałeś słowami "dobrze, że zaczęli się chociaż bać". Czyli sam przyznałeś, że chodziło o pośrednie oskarżenie i zastraszenie całego środowiska lekarskiego.

"metoda publicznego inkryminowania całych grup społecznych [...] Rozprawa sądowa z udziałem oskarżonych w procesie pokazowym stawała się osią propagandowego ataku na reprezentowaną przez nich grupę społeczną, [...] W ten sposób w odbiorze społecznym oskarżonymi w procesie pokazowym stają się nie tylko konkretni podsądni, ale cała grupa społeczna, przeciw której proces został zorganizowany (np. członkowie określonej partii politycznej, inżynierowie, lekarze pochodzenia żydowskiego, księża, drobni przedsiębiorcy, ludzie wierzący itp.)."

Przy okazji, z tejże Wikipedii:
"Pod koniec maja Gazeta Wyborcza ujawniła, że tajny kryptonim akcji CBA, w ramach której ujęto Mirosława Garlickiego, brzmiał "Mengele 5"" -- od samego, tajnego jeszcze początku planowane jako propagandowa pokazówka.
"Jarosław Kaczyński [...]: "Osoby stające w obronie kardiochirurga Mirosława G. w rzeczywistości bronią elit i grup interesów" -- sam prezes potwierdza, że to pokazówka, nie chodzi o indywidualną sprawę konkretnej osoby, jak powinno być w państwie prawa.

Wt lis 10, 2015 13:03

To akurat był, moim zdaniem, pozytywny efekt IV RP - istotnie, co wiem również z relacji rodziny i znajomych, ludzie - jak i "całe grupy społeczne" - wtedy zaczęli się autentycznie bać nie tylko brać czy dawać łapówki, ale nawet stwarzać pozory, że je biorą lub dają. Wiem również, że po przejęciu władzy przez PO nastąpiło masowe "odetchnięcie z ulgą"..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 10, 2015 13:40
@Johnny99
Hm, nie wiem, w jakich ty się środowiskach obracasz, ale nie chwaliłbym się. W moich nic podobnego nie miało miejsca.

Wt lis 10, 2015 13:47
Moderator

akruk napisał(a):
@Johnny99
Hm, nie wiem, w jakich ty się środowiskach obracasz, ale nie chwaliłbym się. W moich nic podobnego nie miało miejsca.

Szczęściarz.

A może w Twoich po prostu nie ma potrzeby łapówkarstwa?
;-)

Wt lis 10, 2015 14:01
Zobacz profil WWW

akruk napisał(a):
@Johnny99

Miałem na myśli lekarskie (acz sam nie jestem lekarzem).

Wt lis 10, 2015 14:03
Po frankowiczach, kolejni wyborcy przychodzą "po swoje".
http://natemat.pl/161463,kolejki-po-500 ... edach-gmin

Śr lis 11, 2015 10:25

Johnny99 napisał(a):
To akurat był, moim zdaniem, pozytywny efekt IV RP - istotnie, co wiem również z relacji rodziny i znajomych, ludzie - jak i "całe grupy społeczne" - wtedy zaczęli się autentycznie bać nie tylko brać czy dawać łapówki, ale nawet stwarzać pozory, że je biorą lub dają. Wiem również, że po przejęciu władzy przez PO nastąpiło masowe "odetchnięcie z ulgą"..

Warto przypomnieć, że "całe grupy społeczne" w postaci transplantologów oraz lekarzy z nimi współpracujących tak się zaczęły obawiać, że staną się kolejnymi ofiarami propagandowych aresztowań, że poważnie ograniczone zostały na wiele miesięcy transplantacje w Polsce - co w praktyce oznaczało, że z powodu kozakowania szeryfa zginęło kilka tysięcy ludzi. Ich śmierć pośrednio obciąża zero.

Śr lis 11, 2015 10:46

Acro napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Warto przypomnieć, że "całe grupy społeczne" w postaci transplantologów oraz lekarzy z nimi współpracujących tak się zaczęły obawiać, że staną się kolejnymi ofiarami propagandowych aresztowań, że poważnie ograniczone zostały na wiele miesięcy transplantacje w Polsce - co w praktyce oznaczało, że z powodu kozakowania szeryfa zginęło kilka tysięcy ludzi. Ich śmierć pośrednio obciąża zero.

A teraz chodzą słuchy, że budowane są obozy koncentracyjne dla transplantologów oraz lekarzy z nimi współpracujących. A także dla tych, którzy krytykują PiS w internecie. A także dla tych, którzy nie chodzą do kościoła, spóźniają się na Masze św. lob rozmawiają podczas nich.
Jutro o 6:00 przyjdą po was. Strzeżcie się.

Śr lis 11, 2015 11:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 622  Następna strona