Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
goostaf napisał(a): Toż ja bym Wujka Karola wywalił (...)
A ja Ministra Giertycha 
|
Cz maja 31, 2007 12:48 |
|
|
|
 |
angua
|
Moja ulubiona "Ferdydurke"!  I "Proces"!  Dobrze, że choć "Sklepy cynamonowe" się ostały. No chyba, że o czymś nie wiem... Choć co do "Szewców", to muszę przyznać, że Witkacego to lubiłam tylko wtedy, jak Gintrowski o nim śpiewał
Może ktoś by zaproponował panu ministrowi stworzenie osobnego kanonu lektur na religię? A polski niech zostawi jak był, skoro nie pasuje mu Gombrowicz, Kafka, Grudziński itd... Bo mnie to zdecydowanie nie pasuje pan minister...
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz maja 31, 2007 13:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Paschalis napisał(a): Jak można pojąć wpływ totalitaryzmu na jednostki bez przeczytania "Procesu"?
Ta ksiazka jest akurat o Bogu, wiec zastanawiam sie co kierowalo Giertychem.
|
Cz maja 31, 2007 13:44 |
|
|
|
 |
Paladyn
|
Nareszcie. Ferdydurke i Proces niczego nie uczą. Zbrodnia i Kara jest ciekawa, ale można się bez niej obejść. Może teraz nauczyciele znajdą czas, by omówić Trylogię i Quo Vadis (moi stwierdzili, że nie mają dość czasu, mimo że wtedy były jeszcze 4 lata liceum).
|
Cz maja 31, 2007 13:48 |
|
 |
Paschalis
|
Stationary Traveller napisał(a): Paschalis napisał(a): Jak można pojąć wpływ totalitaryzmu na jednostki bez przeczytania "Procesu"? Ta ksiazka jest akurat o Bogu, wiec zastanawiam sie co kierowalo Giertychem.
To tylko jedna z interpretacji. Często interpretuje się "Proces" w kategoriach politycznych (alegoria totalitaryzmu), lub filozoficznych (konkretnie: egzystencjalistycznych). Tak czy inaczej, min. Giertych, żeby zrobić miejsce na hagiografie powywalał ze szkoły kwiat światowej literatury z Goethem i Dostojewskim na czele.
_________________ www.onephoto.net
|
Cz maja 31, 2007 13:52 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Dziękuje giertychowi i kaczyńskim. Bardzo dziękuję. Wreszcie będę mógł z czystym sercem mówić, że Polska to pop****y kraj. I nie będę się tego wstydził.
Proponuję jeszcze wstawić do planu lekcji obowiązkowe 4h religii codziennie oraz obowiązkowe codzienne msze przed i po zajęciami.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz maja 31, 2007 14:17 |
|
 |
Piotr1
|
goostaf napisał(a): Ciekawi mnie co zostało wpisane na tą listę na miejsca skreślonych pozycji.
Wstawili m.in. Jana Dobraczyńskiego
|
Cz maja 31, 2007 17:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piotr1 napisał(a): goostaf napisał(a): Ciekawi mnie co zostało wpisane na tą listę na miejsca skreślonych pozycji. Wstawili m.in. Jana Dobraczyńskiego
Nic dziwnego, że Giertych wstawił kolesia swego ojca z czasów stanu wojennego
|
Cz maja 31, 2007 18:02 |
|
 |
a.R.E.k.
|
To jest przecież chore!
Zresztą wydaje mi się, że "Jacek, coś tam i Pankracek" zawsze było lekturą. W każdym bądź razie ja ją przerabiałem parę lat temu.
|
Cz maja 31, 2007 18:14 |
|
 |
Kamyk
|
Paladyn napisał(a): Nareszcie. Ferdydurke i Proces niczego nie uczą. Zbrodnia i Kara jest ciekawa, ale można się bez niej obejść. Może teraz nauczyciele znajdą czas, by omówić Trylogię i Quo Vadis (moi stwierdzili, że nie mają dość czasu, mimo że wtedy były jeszcze 4 lata liceum).
Oj uczą i to nader wiele. Wywalenie tych lektur uważam za błąd
|
Cz maja 31, 2007 18:20 |
|
 |
Wężymord
|
...ograniczanie liczby lektur samo w sobie jest nonsensem. Z tego co pamiętam, Ferdydurke była jedną z trudniejszych lektur, ale czy naprawde powinno się "obniżać poprzeczkę"?...przecież tym większa radość, gdy pokonasz trudną przeszkode.
A tak prócz tego, widzę, że nikt nie bierze w obronę mojego ukochanego Fausta. No więc, ja Go bronię, i płaczę po Nim rzewnymi łzami.
Cz maja 31, 2007 18:33 |
|
 |
Paschalis
|
Wężymord napisał(a): A tak prócz tego, widzę, że nikt nie bierze w obronę mojego ukochanego Fausta. No więc, ja Go bronię, i płaczę po Nim rzewnymi łzami. Jak to nikt?  Paschalis napisał(a): Jak można zrozumieć problem fascynacji i zawiedzenia nauką bez "Fausta"?
_________________ www.onephoto.net
|
Cz maja 31, 2007 18:39 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Cytuj: Warszawa, 31 maja 2007 r.
Oświadczenie
W związku z publikacjami i zapytaniami dziennikarzy dotyczącymi zmian w tzw. liście lektur uprzejmie wyjaśniam:
Projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 maja 2007 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół oprócz zaproponowanych tytułów pozycji literackich zawiera zapis: w części literatura polska: „inne utwory zaproponowane przez uczniów i nauczyciela, teksty kultury (adaptacje filmowe powieści i inne filmy, spektakle teatralne, utwory muzyczne, obrazy, słuchowiska, programy telewizyjne, teksty prasowe)”; w części literatura powszechna: „wybrana powieść europejska XX wieku”.
To, że podawane przez dziennikarzy tytuły lektur nie zostały umieszczone, nie znaczy, iż zostały one wyrzucone czy zakazane. Zacytowane powyżej fragmenty projektu rozporządzenia dają możliwość nauczycielom i uczniom wybór innych pozycji książkowych, jeśli będą nimi zainteresowani.
Projekt rozporządzenia został udostępniony na stronie internetowej MEN właśnie po to, aby swoje uwagi zgłaszali rodzice, nauczyciele, młodzież i wszyscy zainteresowani. Jak każdy projekt, także i ten zostanie poddany poprawkom i uzupełnieniom po zebraniu możliwie jak największej liczby opinii ze wszystkich zainteresowanych środowisk.
Aneta Woźniak Rzecznik Prasowy MEN
http://www.men.home.pl/CMS/artykul.php?article=228
Nie bronię Giertycha, podaję tylko do informacji 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Cz maja 31, 2007 19:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozalko, a co to zmienia W pierwszych informacjach na ten temat nikt nie ukrywał, że to jest projekt. Ale to jest projekt MEN Twórcy popapranego projektu nie usprawiedliwia to, że poddał ten projekt publicznej konsultacji, ktora zresztą do niczego go nie obliguje.
Prawdopodobnie gdyby media tego idiotyzmu nie rozdmuchały, to mielibyśmy zamiast Gombrowicza generała Dobraczyńskiego
|
Cz maja 31, 2007 20:48 |
|
 |
Kamyk
|
Ale jest różnica w stwierdzeniu że MEN wyrzucił coś z listy a że MEN nie umieścił czegoś na liście
|
Cz maja 31, 2007 20:50 |
|
|
|