Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 28, 2025 16:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Johnny99 napisał(a):
Dobrym jest prezes Rzepliński.

Przykładem na to, że mechanizmy liberalnej demokracji mają się coraz gorzej? I to na skalę całej cywilizacji zachodniej?
To już szybciej za przykład podałbym zasilanie szeregów ISIS przez obywateli UE. Tyle że terroryzm też nie jest niczym nowym, niektórzy zapewne pamiętają czasy ETA, IRA, a może nawet RAF, które też były zasilane przez Europejczyków (i to rdzennych). Liberalna demokracja miała swoich wrogów od zawsze, więc musielibyśmy wykazać, że jest ich coraz więcej.

Johnny99 napisał(a):
Tyle, że wy w ogóle nie słuchacie drugiej strony, właśnie dlatego, że jesteście zasklepieni przy swoich racjach. To, że ty jesteś przekonany, że liberalna demokracja jest najlepszą płaszczyzną porozumienia (...)

Przekonanie a zasklepienie to jednak co innego.

Johnny99 napisał(a):
jest sprzeczne z faktem, że ludzie się na tej płaszczyźnie coraz gorzej porozumiewają, wręcz chcą ją odrzucić. Nie możesz zamykać oczu na fakty.

Faktem jest, że łatwo coś odrzucić, a trudniej zaproponować coś lepszego. Odrzucający przychodzą i dochodzą (od wymienionych wyżej grup terrorystycznych, po Dzieci-Kwiaty, punków itp itd) a zachodnia cywilizacja trwa i ma się nieźle.

Johnny99 napisał(a):
Ależ proszę bardzo - wymyśliłem konieczność słuchania drugiej strony i uwzględniania jej racji, z założeniem, że na pewno ma ona jakieś usprawiedliwione podstawy.

Wybacz, ale to plagiat właśnie z demokracji liberalnej.

Johnny99 napisał(a):
Nadto przychylam się do genialnego pomysłu ErgoProxy - zmieńmy przynajmniej retorykę.

Przyznam, że liczyłem na wiele, wiele więcej :(

Johnny99 napisał(a):
To już dwa pomysły. Zrealizujcie chociaż jeden, a na pewno będzie to dobry początek.

Lepszym początkiem byłoby podanie konkretów, o których można by konstruktywnie dyskutować. Wówczas te dwa pomysły same by się zrealizowały. A tak to po prostu rzucasz hasło w stylu "make peace not war" i liczysz, że ono rozwiąże problemy tego świata.

Johnny99 napisał(a):
Już samo to oznacza, że ich nie słuchasz, bo PiS nigdy nie proponował zamiany Polski w ISIS. Tak czy nie?

Nie w ISIS, ale w PISIS. Czyli nie w islamskie, ale w katolickie, totalitarne państwo wyznaniowe.

Johnny99 napisał(a):
Zatem nie słyszysz tego, co druga strona faktycznie mówi, tylko tego, co chcesz słyszeć, a chcesz słyszeć tylko to, co pozwala ci ją całkowicie odrzucić.

W przypadki PiS już nie tylko słucham, ale i mogę oceniać po owocach. Te owoce uważam za bardzo, bardzo złe, co mnie niepokoi i tutaj mógłbym się zgodzić, że może to być argument za złym stanem liberalnej demokracji, przynajmniej w Polsce czy szerzej krajach dawnego bloku socjalistycznego.

Śr kwi 13, 2016 11:01
Johnny99 napisał(a):
Nie. Dlatego mówię, że jesteście tacy sami, a nie, że gorsi.

Rozumiem, że Ty jesteś ten jedyny sprawiedliwy? Wiesz co to jest pycha?

Śr kwi 13, 2016 11:07

SweetChild napisał(a):
Przykładem na to, że mechanizmy liberalnej demokracji mają się coraz gorzej?

Nie, przykładem na to, że również retoryczni zwolennicy reguł demokracji liberalnej nie cofają się obecnie przed ich naginaniem, czy wręcz łamaniem.

Cytuj:
To już szybciej za przykład podałbym zasilanie szeregów ISIS przez obywateli UE. Tyle że terroryzm też nie jest niczym nowym, niektórzy zapewne pamiętają czasy ETA, IRA, a może nawet RAF, które też były zasilane przez Europejczyków (i to rdzennych). Liberalna demokracja miała swoich wrogów od zawsze, więc musielibyśmy wykazać, że jest ich coraz więcej.

A nie uważasz, że jest ich coraz więcej? Nie wskazują na to sondaże, wyniki wyborów, referendów itp. przeprowadzane w Europie?

Cytuj:
Przekonanie a zasklepienie to jednak co innego.

O zasklepieniu świadczy niezdolność do słuchania drugiej strony.

Cytuj:
a zachodnia cywilizacja trwa i ma się nieźle.

Czyli, generalnie, nie widzisz problemów, tak?

Cytuj:
Wybacz, ale to plagiat właśnie z demokracji liberalnej.

Być może w jakiejś jej wyidealizowanej postaci - na pewno nie realnie, współcześnie istniejącej. Zresztą zwolennicy liberalnej demokracji mają tendencję do utożsamiania jej po prostu ze wszystkim, co dobre i słuszne. Podobnie ma się sytuacja również z pojęciami w rodzaju "lewicy" i "prawicy" - od lewicowców wiele razy słyszałem sentencje w stylu: "jestem lewicowcem, bo przejmuje mnie los biednych", tak, jakby przejmowanie się losem biednych było "lewicowe", a nie naturalne i wynikające ze zwykłej, ludzkiej empatii. To samo tyczy się słuchania się wzajemnie.

Cytuj:
Przyznam, że liczyłem na wiele, wiele więcej :(

Na razie nie potraficie nawet tego.

Cytuj:
Lepszym początkiem byłoby podanie konkretów, o których można by konstruktywnie dyskutować.

Żeby był sens poddawania pomysłów do dyskusji, trzeba się najpierw zgodzić na dyskusję. A już tutaj nie ma zgody.

Helenka napisał(a):

Ja jestem jedynie kimś, kto patrzy na to z zewnątrz.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr kwi 13, 2016 11:25

Johnny99 napisał(a):
To, że ty jesteś przekonany, że liberalna demokracja jest najlepszą płaszczyzną porozumienia, jest sprzeczne z faktem, że ludzie się na tej płaszczyźnie coraz gorzej porozumiewają, wręcz chcą ją odrzucić.

Twoim zdaniem w demokracji nieliberalnej o porozumienie łatwiej ?
Demokracja z natury rzeczy jest liberalna, bo zapewnia nieskrępowany dyskurs polityczny, więc albo jest demokracja , albo jej nie ma ( wszelkie dookreślenia służą zamąceniu , jak to było kiedyś z "socjalistyczna", bądź ostatnio, też wschodni wynalazek, z "suwerenną" ).
Poza tym, nie twórzmy sztucznego poczucia jedności : należy w końcu przyjąć, że są skrajności polityczne, które z reguły nie dochodzą do władzy, a jeśli tak się nieszczęśliwie złożyło, że u nas doszły, trzeba przeczekać....
Rzeczą opozycji w takiej sytuacji jest robić raban wobec łamania konstytucji.

Śr kwi 13, 2016 11:38
Johnny99 napisał(a):

Czyli jedyny sprawiedliwy... . I nie chodzi mi o Twoje zdanie, a o sposób jego wyrażania: wy to, wy tamto, wy jesteście tacy, owacy itp.

Śr kwi 13, 2016 11:39
Helenka napisał(a):

Cytuj:

Zaznacz - od kilku miesięcy....

Śr kwi 13, 2016 11:42

zepp napisał(a):

O porozumienie jest łatwiej wtedy, kiedy jest chęć porozumienia się.

Cytuj:
Demokracja z natury rzeczy jest liberalna, bo zapewnia nieskrępowany dyskurs polityczny

Nie zapewnia. Dyskurs polityczny tak w Polsce, jak i na Zachodzie, jest bardzo daleki od nieskrępowania.

Cytuj:
Poza tym, nie twórzmy sztucznego poczucia jedności :

Nie chodzi o sztuczne poczucie jedności, tylko o poczucie, że potrzebne jest porozumienie, które umożliwi wspólne życie w jednym kraju.

Cytuj:
należy w końcu przyjąć, że są skrajności polityczne, które z reguły nie dochodzą do władzy, a jeśli tak się nieszczęśliwie złożyło, że u nas doszły, trzeba przeczekać....

Kto chce jedynie przeczekać, niech przynajmniej nie zaognia sytuacji. Kto nie chce uzdrowienia społeczeństwa, niech przynajmniej nie pogłębia choroby.

Helenka napisał(a):
Czyli jedyny sprawiedliwy... .

Nie - ktoś, kto patrzy z zewnątrz.

Cytuj:
I nie chodzi mi o Twoje zdanie, a o sposób jego wyrażania: wy to, wy tamto, wy jesteście tacy, owacy itp.

A jak mam się wyrażać?

Alus napisał(a):

Od zawsze.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr kwi 13, 2016 11:48
Johnny99 napisał(a):
A jak mam się wyrażać?

Na pewno nie oceniać, nie szufladkować. Czyniąc tak, stawiasz siebie na piedestale jako jedynego sprawiedliwego, reszta to gorszy sort. :shock:

Śr kwi 13, 2016 11:58

Helenka napisał(a):
Na pewno nie oceniać, nie szufladkować.

Największy problem polega właśnie na tym, że strony szufladkują się same. W dyskusjach z pilastrem zawsze powtarzałem, że wszyscy jesteśmy Polakami, że tworzymy jeden naród, że wszystkim nam zależy na dobru Polski. To nie ja wymyśliłem "dwa plemiona" - to moi rozmówcy chcą się tak postrzegać.

Śr kwi 13, 2016 12:00
Alus napisał(a):

Cytuj:
Od zawsze.

To Twoje mniemanie, ale zważ, że inni mogą postrzegać Cię inaczej.

Śr kwi 13, 2016 12:05
Johnny99 napisał(a):
Największy problem polega właśnie na tym, że strony szufladkują się same. W dyskusjach z pilastrem zawsze powtarzałem, że wszyscy jesteśmy Polakami, że tworzymy jeden naród, że wszystkim nam zależy na dobru Polski. To nie ja wymyśliłem "dwa plemiona" - to moi rozmówcy chcą się tak postrzegać.

Twoim problemem jest natomiast ocenianie człowieka, a nie jego postępowania czy poglądów. Mówiąc "wy jesteście tacy czy owacy" piszesz ad personam. Taka ocena wzbudza sprzeciw i .... agresję. Etykiety nie budzą refleksji. Wprawdzie to artykuł mówiący o postępowaniu z dzieckiem, ale to w identyczny sposób działa w świecie dorosłych:
http://dziecisawazne.pl/czego-nie-powin ... -dzieciom/

Śr kwi 13, 2016 12:15

Alus napisał(a):
To Twoje mniemanie, ale zważ, że inni mogą postrzegać Cię inaczej.

No to trudno. Najwyraźniej nic na to nie poradzę.

Helenka napisał(a):
twoim problemem jest natomiast ocenianie człowieka a nie jego postępowania czy poglądów

Mnie nie chodzi o ocenianie, tylko o powiedzenie, że dane postępowanie prowadzi nas do tragedii, więc trzeba postępować inaczej.

Śr kwi 13, 2016 12:18
Johnny99 napisał(a):
Mnie nie chodzi o ocenianie, tylko o powiedzenie, że dane postępowanie prowadzi nas do tragedii, więc trzeba postępować inaczej.

To mów o postępowaniu bez "wy jesteście tacy...owacy".

Śr kwi 13, 2016 12:27
Podział zainicjowany został hecą medialną rozmów o rządzie koalicyjnym w 2005r.
A dokonany słowami - my stoimy tam, gdzie wtedy, a oni tam gdzie ZOMO.

Śr kwi 13, 2016 13:03

Johnny99 napisał(a):
zepp napisał(a):

O porozumienie jest łatwiej wtedy, kiedy jest chęć porozumienia się.

Nie ma chęci porozumienia się przede wszystkim ze strony "PiS, i nie jest to pogląd wynikający z uprzedzenia, ale z trzeźwej oceny stanu rzeczywistego.
To po pierwsze.
Po drugie, pierwsze skrzypce zawsze gra władza, nie opozycja, i wszystkie instrumenty są w jej. ręku.

Śr kwi 13, 2016 13:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210 ... 622  Następna strona