Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
medieval_man napisał(a):
Ochłońcie.
W każdym społeczeństwie są kretyni, którzy na widok obcego będą popisywali się swoim kretynizmem.
Tak jest i w Polsce i na całym świecie.
Robienie z tego nie wiadomo jakiego niusa i napadanie hurtem na osoby, które nie zgadzają się z multi-kulti, czy mają bardziej ostre poglądy patriotyczno-narodowe jest czymś gorszym od samych tych zjawisk.

Bardzo ostre poglądy patriotyczno-narodowe jednak niewiele mają wspólnego z Ewangelią Nie masz Greka, ani Żyda, nie masz niewolnika, ani wolnego, nie masz mężczyzny, ani kobiety, wszyscy bowiem jesteście kimś jednym w Jezusie Chrystusie(Ga).
Patriotyzm - jak nauczał św Jan Paweł II to ukochanie wszystkich rodaków, nie odrzucanie nikogo z żadnych racji.......że też trzena to ludziom non stop powtarzać, choć ponoć jeszcze funkcjonuje "pokolenie JPII".

Acro napisał(a):
W Polityce fajny artykuł którego tytuł oddaje treść: Rośnie przyzwolenie na grubiaństwo i prostactwo. Cham uskrzydlony

W Tygodniku Powszechnym ukazała się artykuł o współczesnym polskim nacjonalizmie, w reakcji atak narodowców, wszelkiego brunactwa na strony TP na Facebooku był okrutny, chamski, grubiański.....kilka tysiący nas przyszło tygodnikowi z pomocą i lajkami.....a można było powiedzieć ochłońcie.....Polacy nic się nie stało.

Lemański i owszem fikał - bronił się (kwestia nazewnictwa), ale nikogo przy tym nie obrażał, na nikogo nie judził, nie uzurpował sobie "bronienia" Ewangelii i nauczania, że jest ona orężem w walce z innymi ludźmi.

Smutna refleksja .....w czasach PRL Kościół stanowił front walki z komuną, ale duchowni nawoływali jedynie zło dobrem zwyciężaj.

Cz sie 18, 2016 6:43
Dodam jeszcze, że sprawę można rozwiązać w krótkim czasie.
2-3 lata temu na stronach ateistycznych znalazłam ordynarne wpisy, w rodzaju - Komorowski mianowany słowem "debil", minister oświaty, "kretynka, idiotka - kula w jej kretyński łeb", ponoć pochodzące z twittera prowadzonego przez siostrę zakonną.
Uznałam za głupią prowokacje, ale postanowiłam sprawdzić czy takowa zakonnica istnieje.
Poszperałam w necie i znalazłam w którym jest zgromadzeniu, gdzie przebywa, nazwisko jej przełożonej, telefon do przełożonej.
Wieczorem zadzwoniłam do przełożonej donosząc, że tego rodzaju twórczość zakonnicy godzi w Kościół, w zgromadzenie, podałam konkretne wpisy.
Na drugi dzień z netu zniknęło konto zakonnicy na twiterze.
A mnie przełożona przysłała maile z podziękowaniem za informacje i obronę dobrego imienia zgromadzenia.
Jedna noc rozwiązała kwestię demonstrowania głupoty zakonnicy.
Można?.....owszem można.

Cz sie 18, 2016 7:03

Dziś w Rzepie wywiad w księdzem M. No, widać że przejął się zakazem...

Cz sie 18, 2016 7:46
Sąd kapturowy?
Różnicą przede wszystkim jest wiek. Lemańskiemu dano czas na zmianę postępowania. Ks. Międlar jest bardzo młody. Dostał szansę na zmianę postępowania. Jeśli nie zmieni, to wiadomo, że czeka go to samo co Lemańskiego. Wiadomo z tego pisma, które było w artykule zalinkowanym z DEON.
Nie do mnie, a tym bardziej nie do Ciebie należy ocena reakcji władz kościelnych.
Alus napisał(a):
Lemański i owszem fikał - bronił się (kwestia nazewnictwa), ale nikogo przy tym nie obrażał, na nikogo nie judził, nie uzurpował sobie "bronienia" Ewangelii i nauczania, że jest ona orężem w walce z innymi ludźmi.

Masz rację. Nie znaczy to jednak, że zakon Międlara powinien posłać na stos. Pierwsze kroki, to zawsze upomnienie, zakazy, a dalej ..., poczekajmy.

Cz sie 18, 2016 8:19
Cytuj:
Masz rację. Nie znaczy to jednak, że zakon Międlara powinien posłać na stos. Pierwsze kroki, to zawsze upomnienie, zakazy, a dalej ..., poczekajmy.

Nie sugerujesz chyba, że przełożona wysłała na stos zakonnicę piszącą nienawistnie na twitterze ;)

Cz sie 18, 2016 8:40
Alus napisał(a):
Nie sugerujesz chyba, że przełożona wysłała na stos zakonnicę piszącą nienawistnie na twitterze

:D. Odpowiadałam dwom userom cytując Ciebie :).

Cz sie 18, 2016 8:57
Różnica między ks Lemańskim a ks Międlarem jest taka, że Lemański nie atakowała całego episkopatu mając biskupów za głupszych od siebie...
http://www.rp.pl/Wiadomosci/308179881-k ... glowy.html

A jaka pogarda w wypowiedzi o ks Lemańskim i Bonieckim :diabel:

Cz sie 18, 2016 9:18
Z zapodanego przez Ciebie linka:
Cytuj:
Arcybiskup Gądecki wystosował to oświadczenie zanim usłyszał moje kazanie. Zanim to kazanie zostało opublikowane nuncjusz apostolski w Polsce wydzwaniał do mojego prowincjała, pisał listy twierdząc, że nie licuje ono z Ewangelią. Arcybiskup Gądecki już od listopada 2015 roku w listach pasterskich, i w kilku wypowiedziach porównywał polski nacjonalizm z pogańskim narodowym socjalizmem niemieckim. Świadczy to tylko o tym, że arcybiskup Gądecki nie rozumie czym jest polski nacjonalizm, i że jest on koherentny z ideą Kościoła rzymsko-katolickiego.

No to już przegiecie.

Cz sie 18, 2016 12:22
Helenko, jezeli ktos jest przekonany, ze Kosciol rzymsko-katolicki jest Kosciolem (dla) Polakow, o czym swiadczy fakt, ze papiezem prawie trzydziesci lat byl Polak, to mu sie wszystko zgadza z faszystowskim pozdrowieniem prawa reke. Przeciez po nim byl Niemiec...
Duch sw tak chcial, czyli Pan Bog popiera nacjonalistow.

Kto byl jego opiekunem duchowym w seminarium, ja sie pytam? Czy naprawde jest taki brak powolan, ze swieci sie jak leci, byle do diakonatu w seminarium pilnie sie uczyl?

Cz sie 18, 2016 12:30
Kael napisał(a):
Czy naprawde jest taki brak powolan, ze swieci sie jak leci, byle do diakonatu w seminarium pilnie sie uczyl?

Nie wiem, ale w pobliskim seminarium (niewiele swięcej, w ubiegłym roku tylko 3), w przeciagu ostatnich 5 lat dwóch kleryków miało urlopy dziekańskie (mówie tylko o tych z mojej i sasiedniej parafii, bo reszty nie znam) jako czas na przemyslenie swego powołania.

Cz sie 18, 2016 12:39

Helenka napisał(a):
Różnicą przede wszystkim jest wiek. Lemańskiemu dano czas na zmianę postępowania.

Tego nie wiesz, bo nie bardzo wiadomo, za co oberwał. Nic nagannego publicznie nie zrobił, Hoser enigmatycznie się wypowiada, sugerując, że chodzi o list w obronie Tyg Pow - ot, zwykły tekst. To by tylko wskazywało, że oberwał, bo go szef nie lubił. Międlar zaś zachowuje się już długi czas nie jak kapłan, ale bandzior spod bloku, prowokuje, podżega, wyzywa, obraża. To zupełnie inna kategoria.

Helenka napisał(a):
Nie do mnie, a tym bardziej nie do Ciebie należy ocena reakcji władz kościelnych.

:D
Pojechałaś!
Międlar jest osobą publiczną, Kościół z jego władzami takową instytucją i KAŻDY może oceniać.
Chwilę wcześniej Ty oceniłaś mnie nagannie, za nieprzeprowadzenie dostatecznego researchu w tej sprawie. Kto dał Ci to prawo?

Pt sie 19, 2016 18:08

I jeszcze w tym temacie weselej...

Obrazek

Pt sie 19, 2016 21:11
Kompletnie nie rozumiesz tego co piszę. Daleka jestem od obrony ks. Miedlara Nie broń Lemańskiego, bo on podwazyl, a właściwie sprzeciwił się nauczaniu UNK dotyczące.u obrony życia. Glosil naucznie niezgodne z Biblia.
Jesli chodzi o Miedlara, to tak samo będzie suspensowany, jesli nie okaże skruchy i nadal będzie udzielać się w mediach w dotychczasowym tonoe. To stoi jak wol w tym piśmie, tylko trzeba czytać bez wrogiego nastawienia do Kościoła.

Pt sie 19, 2016 23:06
Helenka napisał(a):
Kompletnie nie rozumiesz tego co piszę. Daleka jestem od obrony ks. Miedlara Nie broń Lemańskiego, bo on podwazyl, a właściwie sprzeciwił się nauczaniu UNK dotyczące.u obrony życia. Glosil naucznie niezgodne z Biblia.
Jesli chodzi o Miedlara, to tak samo będzie suspensowany, jesli nie okaże skruchy i nadal będzie udzielać się w mediach w dotychczasowym tonoe. To stoi jak wol w tym piśmie, tylko trzeba czytać bez wrogiego nastawienia do Kościoła.

Nigdy ks Lemański nie popierał metody in vitro, powtarzał to wielokrotnie - choćby w programie T. Lisa w dyspucie z Terlikowskimi - Powtarzam, nie jestem za metodą in vitro, ale nie można używać takiego języka.
Języka o bruzdach na czole dzieci poczętych tą metodą, językiem do tych dzieci wasze zycie zostało opłacone śmiercią kilkorga wszego rodzeństwa., językiem potępiania rodziców tych dzieci.
Łatka zwolennika in vitro została mu dopisana - nie pierwszemu i nie ostatniemu.

So sie 20, 2016 7:28
medieval_man napisał(a):
Ochłońcie.
W każdym społeczeństwie są kretyni, którzy na widok obcego będą popisywali się swoim kretynizmem.
Tak jest i w Polsce i na całym świecie.
Robienie z tego nie wiadomo jakiego niusa i napadanie hurtem na osoby, które nie zgadzają się z multi-kulti, czy mają bardziej ostre poglądy patriotyczno-narodowe jest czymś gorszym od samych tych zjawisk.

Kolejny kapłan zbierze opinie oderwanego od rzeczywistości?
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... kulti.html

Śr sie 24, 2016 14:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211 ... 976  Następna strona