PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
| Autor |
Wiadomość |
|
SweetChild
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Johnny99 napisał(a): Tylko że, być może, obrona tych wartości wymaga skorygowania stanowiska co do demokracji liberalnej, przynajmniej w ich aktualnym kształcie. Być może, cały czas piszę, że jestem otwarty na propozycje. Tyle że np. totalitarne państwo wyznaniowe to żadna korekta, tylko wywrócenie obecnego porządku. Napiszę po raz kolejny: według mnie bardzo złe rozwiązanie. Johnny99 napisał(a): Poza tym, dziwna jest ta obrona "pokoju", polegająca na coraz agresywniejszym języku w stosunku do politycznych rywali. Przecież to droga dokładnie w przeciwną stronę. Po prostu polityczni rywale mają coraz bogatsze dokonania, więc i język do ich opisu staje się coraz ostrzejszy. Wobec nieprawości sprzeciw powinien być jasny i zdecydowany, bo parafrazując Churchilla, jeśli mamy wybór pomiędzy wojną a hańbą i wybierzemy hańbę, to wojnę i tak będziemy mieli.Johnny99 napisał(a): (choć z drugiej strony, skąd mam wiedzieć, kim naprawdę jesteś  ) Nie możesz, dlatego napisałem, że mnie przeceniasz 
|
| Cz kwi 14, 2016 15:50 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Hominibus napisał(a): A najlepiej to mieć swoją tożsamość i patrzeć ze swojego punktu widzenia czyli wiernego a nie Bp Ordynariusza. Ciekawe czy Bp Ordynariusz patrzy z twojej perspektywy? A z czyjego niby punktu widzenia piszę o tym co stale słyszało się w homiliach byłego bp ordynariusza? Nawet w największe święta miast mówić o miłości Boga, o Jego miłosierdziu, tematem przewodnim był: gender, związki homo. Hominibus napisał(a): Najlepiej to przypiąć komuś łatkę gdy się nie ma argumentu merytorycznego. Dokładnie - wielu przypiąłeś, ostatnio "wybranej".... Wybrana to nie ma podstaw do tego by się określać wybrana. I żadnej łatki jej nie przypiąłem . Prowadziłem merytoryczną dyskusję. A określać kogoś kogo się nie zna mianem czekista to jest nie na miejscu.
|
| Cz kwi 14, 2016 16:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
|
| Cz kwi 14, 2016 16:35 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
– Nie chodzi o krzyż. Chodzi o pomnik i o postawienie go w takim miejscu i w takiej formie, jakich tego zażąda prezes PiS. Ale to jest dyktat, który w warunkach państwa demokratycznego nie powinien mieć miejsca – mówi biskup Pieronek w wywiadzie dla „Polska The Times”.
Duchowny uważa, że takie działania to polityczna gra nastawiona na budowanie siły partii, nie mająca nic wspólnego z pamięcią o wszystkich ofiarach katastrofy z 10 kwietnia a tylko o jednej. – Z przykrością mówię, że to jest odrażające – ocenia biskup Pieronek.http://www.fakt.pl/Pieronek-rozjezdza-K ... 826,1.html
|
| Cz kwi 14, 2016 19:30 |
|
 |
|
beata50
|
Hominibus napisał(a): Hominibus napisał(a): Najlepiej to przypiąć komuś łatkę gdy się nie ma argumentu merytorycznego. Alus napisał(a): Dokładnie - wielu przypiąłeś, ostatnio "wybranej".... Wybrana to nie ma podstaw do tego by się określać wybrana. I żadnej łatki jej nie przypiąłem . Prowadziłem merytoryczną dyskusję. A określać kogoś kogo się nie zna mianem czekista to jest nie na miejscu. Ja też, nie powinnam mieć nicka beata50. Beata to przecież po włosku błogosławiona. Jaka tam ze mnie błogosławiona, może jeszcze święta jaka. Diablica może powinnam sobie nick wybrać. No i jeszcze te 50 ni w pięć, ni w dziesięć. Co to znaczy?
|
| Cz kwi 14, 2016 19:51 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): – Nie chodzi o krzyż. Chodzi o pomnik i o postawienie go w takim miejscu i w takiej formie, jakich tego zażąda prezes PiS. Ale to jest dyktat, który w warunkach państwa demokratycznego nie powinien mieć miejsca – mówi biskup Pieronek w wywiadzie dla „Polska The Times”.
Duchowny uważa, że takie działania to polityczna gra nastawiona na budowanie siły partii, nie mająca nic wspólnego z pamięcią o wszystkich ofiarach katastrofy z 10 kwietnia a tylko o jednej. – Z przykrością mówię, że to jest odrażające – ocenia biskup Pieronek.http://www.fakt.pl/Pieronek-rozjezdza-K ... 826,1.html Pare milionow pojdzie w bloto, a za pare lat pomnik sie usunie, jak dzis pomniki Armii Czerwonej. PiS uczy szacunku inaczej, to dostanie szacunek inaczej. Potem beda mogli sobie biadolic o braku szacunku dla ofiar itp itd. Ale wtedy nam.bedzie wszystko jedno, ale wtedy nam bedzie...http://www.tvn24.pl/skasuja-porozumieni ... 692,s.html
|
| Cz kwi 14, 2016 20:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
|
| Pt kwi 15, 2016 7:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Lepszy był Suski w Polsat News  ......wszystkiemu winien Tusk.... http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ie-ze.html
|
| Pt kwi 15, 2016 8:33 |
|
 |
|
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Być może, cały czas piszę, że jestem otwarty na propozycje. Tyle że np. totalitarne państwo wyznaniowe to żadna korekta, tylko wywrócenie obecnego porządku. Napiszę po raz kolejny: według mnie bardzo złe rozwiązanie. Tak, ale może dzięki odpowiednim skorygowaniu demokracji liberalnej unikniemy państwa totalitarnego - wyznaniowego czy nie. Cytuj: Wobec nieprawości sprzeciw powinien być jasny i zdecydowany, bo parafrazując Churchilla, jeśli mamy wybór pomiędzy wojną a hańbą i wybierzemy hańbę, to wojnę i tak będziemy mieli. Czyli, twoim zdaniem, wojna jest nieunikniona, a jedynie trzeba uważać, żeby się wcześniej nie zhańbić? Istny żołnierz wyklęty  Sugeruję szklankę wody, bo niebezpiecznie staczasz się w fanatyzm. Poza tym, wasza postawa de facto nie jest "sprzeciwem wobec nieprawości" - nieprawościom dokonywanym przez choćby prezesa Rzeplińskiego się bowiem jakoś nie sprzeciwiacie. I to też jest spowodowane waszą żądzą krwi - wy nie bronicie instytucji demokracji liberalnej, wy bronicie szańców, redut i okopów. Mentalnie już jesteście na wojnie i dlatego właśnie nie macie ochoty na żadne subtelności czy obiektywne sądy; jedynie na razie jest to wojna zimna. Jednak wojna zimna w każdej chwili może się przeistoczyć w gorącą.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt kwi 15, 2016 8:42 |
|
 |
|
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Tak, ale może dzięki odpowiednim skorygowaniu demokracji liberalnej unikniemy państwa totalitarnego - wyznaniowego czy nie. Jestem za. Nie mam własnych pomysłów, bo mi stan obecny odpowiada, ale to nie znaczy, że nie można go poprawić. Niech ci, których coś uwiera, zgłaszają swoje uwagi. Johnny99 napisał(a): Czyli, twoim zdaniem, wojna jest nieunikniona, a jedynie trzeba uważać, żeby się wcześniej nie zhańbić? Istny żołnierz wyklęty  Sugeruję szklankę wody, bo niebezpiecznie staczasz się w fanatyzm. Poza tym, wasza postawa de facto nie jest "sprzeciwem wobec nieprawości" - nieprawościom dokonywanym przez choćby prezesa Rzeplińskiego się bowiem jakoś nie sprzeciwiacie. I to też jest spowodowane waszą żądzą krwi - wy nie bronicie instytucji demokracji liberalnej, wy bronicie szańców, redut i okopów. Mentalnie już jesteście na wojnie i dlatego właśnie nie macie ochoty na żadne subtelności czy obiektywne sądy; jedynie na razie jest to wojna zimna. Jednak wojna zimna w każdej chwili może się przeistoczyć w gorącą. Nie wiem, czy wojna jest nieunikniona, mam nadzieję, że nie. Ale jeśli jednak jest nieunikniona, to wybór hańby niczego nie zmieni, tak jak zgoda na aneksję Czechosłowacji nie pozwoliła uniknąć II WŚ. Dlatego jestem zwolennikiem twardej postawy Reagana w czasach zimnej wojny i przeciwnikiem polityki drobnych ustępstw wobec nieprawości. Kael napisał(a): Pare milionow pojdzie w bloto, a za pare lat pomnik sie usunie, jak dzis pomniki Armii Czerwonej. PiS uczy szacunku inaczej, to dostanie szacunek inaczej. Akurat w przypadku pomników Armii Czerwonej to uważam, że właśnie one uczą szacunku inaczej. Przy czym należy oddzielić pomniki poległych czerwonoarmistów, którym należy się pamięć i dla których właściwe miejsce jest na cmentarzach, od pomników wdzięczności, które są wyrazem szacunku inaczej dla polskich ofiar sowieckiego totalitaryzmu.
|
| Pt kwi 15, 2016 10:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja tam nie wiem. Wyzwolenie od niemieckich nazistow osobiscie uwazam za wyzwolenie. Gdyby go nie bylo - mnie by nie bylo. Pewne pomniki sa moze przesadnie socrealistyczne, ale niszczenie wszystkiego? Polska pomnikomania to w ogole ewenement. Potworki z Janem Pawlem II w kazdej wsi a w miastach nawet kilka. Grob prezydenta Kaczynskiego na Wawelu, zastepczy na Powazkach (chyba). Pomnik ofiar katastrofy na Powazkach, teraz na Krakowskim Przedmiesciu, moze jeszcze na Okeciu? Dowcip z (przynajmniej) 2011 Cytuj: Panie, jak dojechać do Bulwaru Lecha Kaczyńskiego? - Pojedzie pan ulicą Ofiar Katastrofy Smoleńskiej, skręci w prawo w ulicę Braci Kaczyńskich, potem przez Męczenników 10 Kwietnia, dalej prosto przez Prezydenta Tysiąclecia i skręci pan w lewo, w Bojowników o Prawo i Sprawiedliwość. Potem już prosto do Placu Braci Bliźniaków z pomnikiem Jarosława Boga Żywego, a tuż za nim jest Bulwar Lecha Kaczyńskiego.
|
| Pt kwi 15, 2016 10:46 |
|
 |
|
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Jestem za. Nie mam własnych pomysłów, bo mi stan obecny odpowiada, ale to nie znaczy, że nie można go poprawić. Niech ci, których coś uwiera, zgłaszają swoje uwagi. Cóż, przez 8 ostatnich lat ich "uwagi" były wyśmiewane, wyszydzane, a w najlepszym przypadku ignorowane. Ich obecne zachowanie to po prostu reakcja. Cytuj: Nie wiem, czy wojna jest nieunikniona, mam nadzieję, że nie. Ale jeśli jednak jest nieunikniona Ale co to znaczy "a jeśli". To m.in. od ciebie zależy, czy jest nieunikniona. Cytuj: , to wybór hańby niczego nie zmieni, tak jak zgoda na aneksję Czechosłowacji nie pozwoliła uniknąć II WŚ. Taką samą hańbą jest odmowa uczynienia tego, co konieczne, by do wojny nie doszło. Podobnie ma się rzecz z sprzeciwem wobec nieprawości jednej strony, przy całkowitej akceptacji nieprawości drugiej strony (jakoś tę kwestię zignorowałeś). Cytuj: Dlatego jestem zwolennikiem twardej postawy Reagana w czasach zimnej wojny i przeciwnikiem polityki drobnych ustępstw wobec nieprawości. Ja też nie zamierzam ustępować wobec ewidentnej nieprawości. Jednak już nie zgadzam się z tym, że 1) nieprawości nie można stopniować, 2) nieprawe jest wszystko, co robi wróg, a co takowym nazwała druga strona, 3) nieprawości dopuszcza się wyłącznie jedna ze stron. Bo to jest logika wojny, a nie logika porozumienia.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt kwi 15, 2016 10:51 |
|
 |
|
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): W dyskusjach z pilastrem zawsze powtarzałem, że wszyscy jesteśmy Polakami, że tworzymy jeden naród, że wszystkim nam zależy na dobru Polski. Ależ skąd. Dla PIS istnieje tylko "obóz niepodległościowy" (czyli PIS i warunkowo KUKIZ) oraz "zdrajcy", czyli wszyscy pozostali (także KUKIZ jeżeli zrobi coś, co się nie spodoba PISowi) Wszystkich, którzy nie są z PISem, nazywacie agentami, ubekami, zdrajcami, Targowicą, larwami, lemingami, osobami wykorzenionymi z poczucia polskości, osobnikami o pokroju oficerów WSI, komunistami, złodziejami, najgorszym sortem, agentami gestapo, czy elementem animalnym. Nie traktujecie Polaków nawet jako zwyczajnych wrogów, ale staracie się ich wręcz zdehumanizować, pozbawić atrybutów już nie tylko polskości, ale wręcz człowieczeństwa. W historii taka zmasowana akcja propagandowa była zwykle wstępem do ludobójstwa na danej grupie. Cytuj: z twojej strony również nie ma żadnej chęci porozumienia Na czym miałoby polegać "porozumienie"? Na wstąpieniu do PIS i przyklaskiwaniu wszelkim jego pomysłom? Bo tak właśnie definiujecie "porozumienie" Polacy mają przestać być Polakami i zostac pisowcami. Takie "porozumienie" oferował Polsce nawet Stalin.  (chociaż uczciwie trzeba przyznać, że Hitler nawet i tego nie) Cytuj: Efektem tego było zwycięstwo PiS, bo ludzie z jednej strony odczuwali coraz większą frustrację, Z jakiego powodu? A jeżeli nawet, to nie wyjaśnia dlaczego rządy PO zostały zastąpione nie rządami lepszymi, czego należałoby się spodziewać w przypadku "frustracji", tylko o całe piekło gorszymi? Nie, liczba "sfrustrowanych", którzy naprawdę uważali, że PIS będzie rządziło lepiej niż PO, co wykazał również eksperyment pilastra, nie przekracza kilku (3-4%) procent głosujących. Gross wyborców PIS doskonale wiedziało, że PIS doprowadzi do katastrofy i właśnie tego chciało i do tego dążyło. Im Polska ma się gorzej, tym dla Was lepiej. Cytuj: Przyjąłeś do siebie słowa, które do ciebie kierowane nie były. A do kogo były i skąd J99 to wie? I nie, nie ma żadnej symetrii pomiędzy PISem i "antyPISem" Jakoś nie słyszałem, żeby ktoś z "antyPISu" domagał się publicznie wprowadzenia kary śmierci dla PISowców. A Wy, bez żenady ten Rubikon przekroczyliście, nawet tego nie zauważając. Jeżeli faktycznie dojdzie do wojny domowej, to Wy ją rozpętacie (np nie uznając wyników kolejnych wyborów) skoro już teraz szykujecie pod nią grunt propagandowy.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
| Pt kwi 15, 2016 10:54 |
|
 |
|
Johnny99
|
pilaster napisał(a): I nie, nie ma żadnej symetrii pomiędzy PISem i "antyPISem" Rzeczywiście, nie ma. Bluzgaczy tak nawiedzonych i obłąkanych jak pilaster PiS nie posiada. Z całą pewnością skrajna nienawiść, jaką antyPiS żywi do PiS, nie tylko nie ma swojej symetrii w PiS, ale także we właściwie żadnym innym środowisku w Polsce, za wyjątkiem może jakichś zapyziałych nisz (w rodzaju antysemitów spod znaku Bubla). To rzeczywiście może niedługo doprowadzić do aktów przemocy (jeden Cyba już był).
|
| Pt kwi 15, 2016 11:10 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Raczej ci rola bezstronnego sedziego nad politycznym pospolstwem nie wychodzi.
Nie wystarczy uznac, ze kazdego kto sie wkurza na druga strone (na tym forum antyPiSowcow-PiSowcow oszczedzasz) nalezy uznac za opetanwgo nienawiscia ostoloma, ktoremu PiS nie dorowna. Fakty sa powszechnie znane i nikt ich PiSowi nie dopisuje.
Twoja pozycja mentora jest na glinianych nogach. Konkretow na rozwiazanie tej sytuacji nie masz.
|
| Pt kwi 15, 2016 11:21 |
|
|
|