Czy taka aborcja to zabójstwo?
Autor |
Wiadomość |
Iwona19
|
 Re: Czy taka aborcja to zabójstwo?
bo wszystkie odrzucasz
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Pt cze 01, 2012 8:58 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Wszystkie, ale nie wszystko. Odrzucam to co w różnych religiach jest sprzeczne. A wspólne jest to by być dobrym. I to akceptuję.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt cze 01, 2012 9:12 |
|
 |
Iwona19
|
Każda religia jest inna i ma niewiele wspólnego z drugą. Więc w takim razie co przyjmujesz do "swojej wiary"?
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Pt cze 01, 2012 20:05 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Eee tam, wszystkie religie mają bardzo dużo wspólnych cech. Różnią je detale - obrzędy, rytuały, tłumaczenie tego skąd się wzięliśmy i dokąd zmierzamy. Generalnie jednak odpowiadają na te same pytania. Nieco inaczej, ale w sumie bardzo podobnie. Nie sposób stwierdzić która ma rację. Ja wierzę, że nie ma żadnych bogów osobowych, a religie to wymysł ludzki.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt cze 01, 2012 22:49 |
|
 |
Iwona19
|
Czy oprócz tych pytań to jakieś wspólne cechy widzisz?
|
So cze 02, 2012 8:00 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
Jajko napisał(a): Wszystkie, ale nie wszystko. Odrzucam to co w różnych religiach jest sprzeczne. A wspólne jest to by być dobrym. Do tego akurat nie potrzeba żadnej religii. Ja też. I nie sadzę, bym nie akceptował będąc nawet całkowicie bezreligijny.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Pn cze 04, 2012 19:53 |
|
 |
Piotr1
|
Jajko napisał(a): Eee tam, wszystkie religie mają bardzo dużo wspólnych cech. Różnią je detale - obrzędy, rytuały, tłumaczenie tego skąd się wzięliśmy i dokąd zmierzamy. Generalnie jednak odpowiadają na te same pytania. Religia - a przynajmniej chrześcijaństwo, na tym się może trochę znam, co do innych wole się nie wypowiadać - raczej niczego nie tłumaczy, ani nie zamierza tłumaczyć. Ani też nie "odpowiada na pytania". Tłumaczenia i odpowiedzi to domena nauki, a nie religii. Jeśli już, to religia (przynajmniej chrześcijaństwo) jest bardziej obszarem stawiania pytań, niż wytłumaczeń i otrzymywania odpowiedzi. Cytuj: Nieco inaczej, ale w sumie bardzo podobnie. Nie sposób stwierdzić która ma rację. Ja wierzę, że nie ma żadnych bogów osobowych, a religie to wymysł ludzki. Religia - a przynajmniej chrześcijaństwo - to nie sprawa posiadania racji ani istnienia/nieistnienia bogów (obojętnie jakich).
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Pn cze 04, 2012 20:02 |
|
 |
iks_iks
|
Jajko, ja też jestem umysłem ścisłym, to pozwala fajnie spojrzeć na religie - trzeba tylko opierać się na prawdziwych danych. Wybacz, ale ze stwierdzenia: "Eee tam, wszystkie religie mają bardzo dużo wspólnych cech.", jak dla mnie, zaleciało nieznajomością religii  Mam nadzieję, że się mylę.
|
Śr cze 13, 2012 20:37 |
|
 |
Jajko
|
Moim zdaniem większość religii jednak tłumaczy albo próbuje tłumaczyć o co chodzi w naszym życiu, skąd się wzięliśmy i dokąd podążamy. Sądzę, że większość religii to robi. Sądzę, bo oczywiście NIE ZNAM większości religii. Każda jednak tłumaczy to wszystko nieco inaczej. A wyznawcy każdej uważają oczywiście, że ich robi to najlepiej, że ich religia jest "prawdziwa", że ich bóg jest rzeczywisty, a reszta to przeinaczenia, błędy albo w najlepszym przypadku, niepełna prawda. Obiektywnie nie da się stwierdzić, którzy czciciele którego boga mają rację. Dlatego nie jestem wyznawcą żadnej religii.
|
Cz cze 14, 2012 10:55 |
|
 |
iks_iks
|
Każda nauka dąży do wiedzy, ale na podstawie tego ciężko odnaleźć podobieństwa pomiędzy matematyką a filologią angielską 
|
So cze 23, 2012 21:45 |
|
 |
ARHIZ
|
Zgadzam się z jajkiem, cele i dążenia wszystkich religii są podobne. Nawet przykazanie się pokrywają. To tak, jak wiele różnych dróg może prowadzić do jednego, tego samego miejsca.
EDIT: Piotr1 - od stawiania pytań jest filozofia, nie religia. Religia nie pyta, czy Bóg istnieje, tylko opisuje jaki jest. Dana doktryna jest automatycznie zbiorem odpowiedzi, czasem takich, o które nawet nie powinno się pytać (np. dogmaty).
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
So cze 23, 2012 22:14 |
|
 |
tredje
|
Jesienna napisala Cytuj: Jak stwierdza się czy człowiek żyje czy nie? Badając czynnosć bioelektryczną mózgu.
Wchłonięty "bliźniak" w ogóle nie ma mózgu więc trudno mówić tu o życiu. Wlasnie. Nie ma mozgu- nie ma czlowieka. Zygota tez mozgu nie ma.
|
N cze 24, 2012 16:46 |
|
 |
piok333
|
tredje napisał(a): Nie ma mozgu- nie ma czlowieka Jeśli decyduje istnienie mózgu, to owszem. Aczkolwiek nie wszyscy zgadzają się z taką teorią.
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
N cze 24, 2012 21:26 |
|
 |
JedenPost
|
tredje napisał(a): Wlasnie. Nie ma mozgu- nie ma czlowieka. Znaczy do jakiego gatunku ta zygota wobec tego należy?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lip 02, 2012 13:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): tredje napisał(a): Wlasnie. Nie ma mozgu- nie ma czlowieka. Znaczy do jakiego gatunku ta zygota wobec tego należy? Znaczy, do jakiego gatunku należą żołędzie? Czy żołądź to dąb, skrzek to żaba, jajko to kura, kawior to ryba?
|
Pn lip 02, 2012 13:17 |
|
|
|