Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja się smucę tylko jedną rzeczą i ni rozumiem dlaczego tak postąpiono!!
Dlaczego nasi Wybitni Edukatorzy nie umieścili na liście lektur obowiązkowych - broszur Macieja Giertycha - wybitnego intelektualistę o światowej sławie i renomie. Odkrywcy pochodzenia smoka wawelskiego i znaczenia pantofelka judajskiego..... wrrr jurajskiego.
Mam nadzieję, że pokolenia nie zapomną o tej wybitnej rodzinie Adamsów - sory Giertychów (ach ten brak edycji dobija!) i za parę lat ulice naszych miast będą nosiły ich imiona, a na skwerach parków i na rynkach wyrosną pomniki "Ku czci i chwale obrońców Ojczyzny"
|
Cz maja 31, 2007 21:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie Kamyku. Wcześniej coś było na liście obowiązkowych lektur, teraz tego nie ma. Czyli zdanie: "MEN nie umieścił tego na liście" = "MEN wyrzucił to z listy"
Poza tym wszyscy wiedzą jaki problem będą mieli nauczyciele przy realizowaniu lektur z poza kanonu "zalecanego" przez MEN. Poza tym, że znając życie nie będą na to mieli czasu.
Crosis
|
Cz maja 31, 2007 23:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
NIe mówiąc już o tym, że w pytania maturalne wchodzą głównie lektury obowiązkowe.... pomyślcie, jak zubożeje poziom przygotowania się maturystów, którzy w naturalny sposób przygotują się tylko z listy obowiązkowych (nie mówię, że wszyscy, ale większość), a pozostałe potraktują "po łebkach" albo wcale?
Crosis
|
Cz maja 31, 2007 23:06 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
@Crosis - żebyśmy się dobrze zrozumieli. Ja absolutnie nie popieram tej "akcji". Uważam że te lektury były bardzo wartościowe i bardzo ważne
ALE
Nawet jeśli "MEN usunęło" a "MEN nie wpisało na nową listę" znaczy tutaj to samo, to chodzi o wydźwięk. Tak samo mogę o kimś powiedzieć że nieładnie pachnie, a mogę go nazwać śmierdzielem. Desygnat pozostaje ten sam, ale zupełnie inne nastawienie
A mamy dzisiaj w społeczeństwie i w mediach nastawienie skrajnie nieprzyjazne rządowi i koalicji. I ja nie popieram obecnego rządu ani co prominetniejszych polityków, ale wkurza mnie to co się dzieje. Każdy najmniejszy błąd jest podchwytywany i robi się "z igły widły". Zawsze dobiera się takie słowa, żeby wyszło jak najgorzej. A to już jest wredna manipulacja
|
Cz maja 31, 2007 23:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kasmyku, inaczej: zawsze tworzone są nowe listy, one zaś tworzą kanon. Faktycznie ie umieszczenie na liście czegoś, co tam było wcześniej, powoduje wykreślenie tego z kanonu. W takim razie akurat tutaj nie widzę żadnej przesady.
Crosis
|
Cz maja 31, 2007 23:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 93099.html
Cytuj: - Widocznie są lepsze nazwiska - skomentował Krzysztof Bosak, rzecznik klubu LPR. Wymienił Jana Pawła II oraz Jana Dobraczyńskiego (przed wojną członka Stronnictwa Narodowego, a w stanie wojennym działacza PRON). - W stosunku do tych nazwisk mam pozytywne emocje. Do tych, które wypadły, nie mam żadnych - mówi Bosak.
Nie mam nic przeciwko JP II, ale fakt, że Bosak nie ma do Dostojeskiego, Goethego i innych żadnych emocji wskazuje na to, jak płytka była jego edukacja.
Ot i całe LPR.
Crosis
|
Cz maja 31, 2007 23:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Perełka Elpeerowskiej "inteligencji"
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 92578.html
Cytuj: Nawiązywał do podejrzeń posła Kawy, że na opolskiej pływalni odbywają się rzekomo w czwartki schadzki gejów, nazywane "misiowymi czwartkami". Poseł twierdzi, że informacje o tym znalazł na internetowych stronach gejowskich, które przypadkowo otworzyły się jego asystentowi. Teraz już wiemy co robią posłowie i ich asystenci za pieniądze podatników - Surfują po gejowskich stronkach  Miłe chłopaczki  Cytuj: Bo obrazili nie tylko mnie, ale przede wszystkim ten plakat uderza w dobre imię mego ugrupowania
Przepraszam, ale to już szczyt naiwności!!! Nie ma czegoś takiego jak "dobre imię" LPR. Nie można mówić dobrze o kimś kto na zewnątrz udaje homofoba, a prywatnie nawiązuje netowe kontakty z gejami 
|
Pt cze 01, 2007 7:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75248,41 ... &startsz=x
hahahahahahahha Kutz jak zwykle niezawodny
Cytuj: Czy ma Pan najnowsze wieści z kręgów politycznych? Minister Giertych usuwa z programu lektur szkolnych Gombrowicza, Witkacego, Conrada, Dostojewskiego, Herlinga-Grudzińskiego...
- Kazimierz Kutz: Dlaczego tak późno?! Pan minister jako człowiek kompetentny wie, że zła literatura może dzieci okaleczać. Weźmy Conrada, ten wstręciuch zostawił ojczyznę w potrzebie. A przecież pochodził z porządnej rodziny, herbu Nałęcz, rodzice zesłani za walkę z caratem w głąb Rosji. Ale sam był zaprzeczeniem patriotyzmu.
- Wuj Conrada Stefan Bobrowski był jednym z przywódców powstania styczniowego.
- Siostrzeniec zaś zdrajcą, języka polskiego się wyrzekł! Nazwisko Korzeniowski zmienił na Conrad.
- Albo Gombrowicz...
- Ależ to pedał i szyderca! Kpił ze wszystkich świętości narodowych, powinien być kategorycznie zakazany. Po całym świecie opowiadał o polskiej wtórności i głupocie, jakby to były nasze cnoty narodowe. Bezwstydnik.
- Kpił ze Słowackiego.
- Niedopuszczalne, karygodne! Tak samo Witkacy: seks, alkohol, narkotyki. Sztandarowy demoralizator, zgnilizna moralna. Kolejny szyderca z polskości, z narodowego ducha. A na dodatek samobójca.
- Dostojewski też żaden przykład dla młodzieży - jego bohater zabił staruszkę siekierą!
- Są i poważniejsze zarzuty: nikt z Rosjan tak nie nienawidził Polaków jak Dostojewski. Użył całego swego talentu, by zaszczepić Rosjanom tę nienawiść.
- Wykreślić go czy od razu spalić?
- Jak najbardziej! Przecież fascynował się mordercami, prostytutkami, alkoholikami, hazardzistami... Grzech i wszystkie możliwe zboczenia - to go podniecało. Pan minister trafnie wyłowił z podręczników degeneratów.
- Ale Goethe? Czym Goethe zasłużył na to towarzystwo?
- Jak to czym - był Niemcem!
- Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz?
- Niemiec i wolnomularz! Poza tym wyniki testów w podstawówkach wskazują, że Goethe jest za trudny dla polskich dzieci. Mam wrażenie, że sam minister nudził się przy Goethem, a władza lubi swoje upodobania przenosić na podległy jej resort.
|
Pt cze 01, 2007 8:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"A mamy dzisiaj w społeczeństwie i w mediach nastawienie skrajnie nieprzyjazne rządowi i koalicji" ....bo "kto sieje wiatr zbiera burzę".
Jeśli premier raczy 38 milionowe społeczeństwo nazwać "chołotą", to ma to wzbudzać symaptię????
"Chołotę" uczynili z nas wielcy tego świata na konferencji w Jałcie, to nie był świadomy i dobrowolny wybór.
Trudno poubić koalicję - bo gdy nie uiszczę w terminie jakich opłat, płacę za to karne odsetki, a koalicjant SO to 90% ludzi z wyrokami za: długi rzędu kilku milionów, oszustwa, matactwa...
Chołota, która stoi tam gdzie stało ZOMO, niech płaci i milczy, i pamięta, że - "ci, którzy są przeciwko nam są z nami, tylko o tym nie wiedzą, ale my im to uświadomimy".....pójdą w kamasze te bure suki i małpy w czerwonym 
|
Pt cze 01, 2007 8:26 |
|
 |
Kamyk
|
A za przeproszeniem premier nie miał racji? Czy nasze polskie społeczeństwo to nie hołota pszenno-buraczana? Gdzie nie popatrzeć szerzy się chamstwo, egoizm, egocentryzm, krętactwo i krytykanctwo. Dużo złego w tej materii zrobił PRL, ale kurde trzeba w końcu zabrać się za siebie. Nasze społeczeństwo to intelektualne i mentalne dno
|
Pt cze 01, 2007 9:13 |
|
 |
Wężymord
|
Cytuj: A za przeproszeniem premier nie miał racji? Czy nasze polskie społeczeństwo to nie hołota pszenno-buraczana? Gdzie nie popatrzeć szerzy się chamstwo, egoizm, egocentryzm, krętactwo i krytykanctwo.
...może to i racja, ale...zawsze było dla mnie podejrzane, gdy ktoś przestrzega przed krytykanctwem, a wcześniej sam wymyśla innym od...no właśnie.
"Dla innych ludzi bądz miły, przyjacielski i wyrozumiały, lecz wobec siebie bądz nieustępliwy i bezlitosny"
Nie sądzisz Kamyk, że lepiej poprostu, aby każdy stosowal tę zasadę (w tym i premier), zamiast pouczać innych?
Skutki byłyby tylko pozytywne...
Pt cze 01, 2007 9:44 |
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: oż ja bym Wujka Karola wywalił, ale nie Fiodora. Jeszcze bym Braci Karamazow dopisał. No nie mogę tego pojąć...
I tu sie z Tobą zgadzam  w żadnym wypadku Polak papież nie był wybitnym uznanym na skalę światową pisarzem .. Tołstoja , Dostojewskiego zna cały przynajmniej ten inteligentny świat i to bez względu na narodowość.. Są pewne kamienie milowe w literaturze takie jak Szekspir Tołstoj Mickiewicz etc. O tym nie należy zapominać.. [cytat] A za przeproszeniem premier nie miał racji? Czy nasze polskie społeczeństwo to nie hołota pszenno-buraczana? [/quote] To Kaczyńscy nie należą do sp[społeczeństwa..  Gdzie nauki pobierali ci dwaj wybitni profesorowie jak nie w komunie..  Gdzie ci dwaj wybitni aktorzy grali w filmie.. Czy czasami nie w komunie..  Za jakich czasów wybudowano 90 procent budynków w Polsce..? Czyby za czasów profesorów Kaczyńskich..  Mnie sie wydaje że deczko wcześniej.. cytat Cytuj: Gdzie nie popatrzeć szerzy się chamstwo, egoizm, egocentryzm, krętactwo i krytykanctwo. To chamstwo i egoizm jest pokazywane od samej góry i to w wykonaniu rządzących..  Vide chodnik podgrzewany dla premiera , stacja w takim jednym mieście ala Gosiewski (czytaj Gosiewo) .etc. Stanowiska dla kolesi.. Tak jak za komuny mamy republikę kolesiów cwaniaczków i popleczników rządzących  cytat Cytuj: Nasze społeczeństwo to intelektualne i mentalne dno
I tu wychodzi szydło z Worka ,, PiS-owcy działają tak jak komuniści czy faszyści.. Zasada Stalina Hitlera kto nie jest z nami ten jest przeciwko nam jest realizowana prze Kaczyńskich .. Bracia dążą do sytemu totalitarnego..
Wnet nowe hasło będzie w modzie Cała władza w rekach Kaczyńskich ba nawet nie Pi S-u
A tak na marginesie Pan panie moderatorze też chyba jest w tym społeczeństwie..
Jeżeli jest Pan na dnie jak pan piszesz.. . To dlaczego dno jest moderatorem.. 
|
Pt cze 01, 2007 9:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja nie podzielam wizji Twojej i premiera - żadne społeczeństwo nie jest pozbawione tych cech - od zawsze zło koegzystuje z dobrem - "Muszą wprawdzie przyjść zgorszenia, lecz biada człowiekowi, przez którego dokonuje się zgorszenie" (Mt 18,7).
Wodzowie PRL-u określali społeczeństwo mianem "warchoły" i warchoły pogonili "jedynie słusznych", podobnie zrobi "hołota".
|
Pt cze 01, 2007 9:52 |
|
 |
Kamyk
|
Mówiąc o społeczeństwie ZAWSZE dokonuje się uogólnienia. Widzę ludzi wokół siebie i wyciągam wnioski. Widzę moją rodzinę, znajomych. Widzę też wypowiedzi ludzi na forum. Widzę też siebie. I widze ten cholerny marazm, tą nijakość panującą w naszym społeczeństwie. Zasada że najlepiej być nijakim wciąż aktualna. Totalna pustynia panująca w naszym społeczeństwie mnie bardzo martwi i niepokoi
Z jednej strony przykład idzie z góry - władza daje nam same antyprzykłady ostatnio. Ale z drugiej strony władza zanim była władzą to skądś musiała takie zachowania wynieść. Nie można wszystkiego zwalić na władzę
|
Pt cze 01, 2007 9:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): (...) Z jednej strony przykład idzie z góry - władza daje nam same antyprzykłady ostatnio. Ale z drugiej strony władza zanim była władzą to skądś musiała takie zachowania wynieść. Nie można wszystkiego zwalić na władzę
No to wszystko jasne
Pewna pani dostała chyba w ubiegłym roku taki zaszczytny tytuł "Matki Roku" czy tez "Polki Roku"
Ganc pomada, bo nie tytuł wazny, tylko to, za co go dostała.
A dostała za WYCHOWNIE dwóch synów
To własnie ci dwaj jej synowie władaja Polska i daja te "antyprzykłady"
Daja, bo tak ich wychowała 
|
Pt cze 01, 2007 10:21 |
|
|
|