PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Johnny99 napisał(a): Znalazła się obrończyni Dudy. Daj sobie spokój.
Mogę powiedzieć tyle, że jeśli rzeczywiście tli się jakiś konflikt między Kaczyńskim i Dudą, to jest to bardzo dobra wiadomość. I opozycja powinna to wykorzystać, podsycając go. Jednak podsycić go można tylko w ten sposób, że się "przychyli" do jednej jego strony przeciwko drugiej (raczej wiadomo której - z Kaczyńskim nie ma żadnej rozmowy, ale z Dudą powinna być). A żeby to zrobić, trzeba odejść od strategii "opozycyjności totalnej", której jedynym efektem jest konsolidacja obozu przeciwnego.
To chciałaś usłyszeć? No to proszę. Nie to chciałam usłyszeć, nie interesują mnie konflikty Kaczyńskiego. Sprecyzowałam Cytuj: ale to nie tylko pokaz braku szacunku wobec personalnie osoby Dudy, ale wobec najwyższego urzędu w RP. Funkcjonują ustalone normy zachowań: w kościele, teatrze i wobec najwyższego urzędu w państwie.
|
| Pt kwi 15, 2016 12:52 |
|
|
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Johnny99 napisał(a): Cóż, przez 8 ostatnich lat ich "uwagi" były wyśmiewane, wyszydzane, a w najlepszym przypadku ignorowane. Ich obecne zachowanie to po prostu reakcja.
Przez 8 lat to JK tylko jeszcze bardziej przyzwyczaił się do absolutnej władzy w swojej partii. Tam jest jedynym władcą, którzy karze i nagradza. Stosuje różne metody psychomanipulacji. Przykładowo, najpierw kogoś niszczy politycznie lub choćby pozwala mu upaść, po czym łaskawie podaje dłoń (Ziobro, Kurski). W ten sposób zapewnia sobie ich lojalność oraz demonstruje innym, czym kończy się sprzeciw wobec niego. To zachowanie i myślenie typowe dla, jak to się nazywa, "przemocowca". Tacy ludzie potrzebują regularnie upewniać siebie i innych o swojej dominacji. Stąd pewna agresja widoczna w jego metodach uprawiania polityki. Problem polega tyko na tym, że, o ile sprawdzało się to w jego partii, o tyle nie sprawdza się wobec społeczeństwa, opozycji i UE, ponieważ nie są odpowiednio urobieni, a sami z siebie nie mają myślenia typowego dla ofiary przemocy. Kaczyński zdobył władzę, wyszedł ze środowiska ograniczonego do własnej partii na zewnątrz i okazało się, że świat nie ma najmniejszego zamiaru poddawać się jego metodom, ani uznawać jego dominacji. Efektem może być panika i bezskuteczna narastająca spirala agresji (przecięty człowiek na agresję odpowiada tym samym). Łatwo zatem przewidzieć, że Kaczyński ma też problem z prezydentem, nad którym formalnie nie ma żadnej władzy. Jednocześnie chce ciągle upewniać siebie i jego w tym, że jednak jakąś władzę posiada. Stąd zmuszanie go do działań w stylu podejmowania nierozsądnych decyzji i wygłaszania narzucanych wypowiedzi. To jednak nie wystarcza i właśnie dlatego obecnie obserwujemy także bierną agresję w postaci demonstracyjnego obrażania się. Możliwe, że w którymś momencie Kaczyński zauważy, że więcej traci niż zyskuje i trzeba zmienić podejście, ale równie dobrze do końca może nie dostrzec winy w sobie, a zauważać ją jedynie u wszystkich dookoła.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Pt kwi 15, 2016 12:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Stawiam na drugą opcję 
|
| Pt kwi 15, 2016 12:58 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Otwarte pozostaje pytanie, czy zgoda na aneksję TK może ewentualną wojnę powstrzymać. A kto mówi o zgodzie na aneksję TK? Wiadomo, że nie należy się zgadzać na aneksję TK - tak samo jednak nie należy się zgadzać na pozostawienie obecnego modelu ustrojowego TK, który jest ułomny i w dużej mierze odpowiedzialny za obecną sytuację (co należy wpierw zauważyć i zgodzić się z tym). Cytuj: Nie bardzo wiedziałem, o co Ci chodzi, a nie chciałem dopytywać. Natomiast jak najbardziej jestem przeciwny niezgodnemu z prawem wyborowi 5 sędziów TK przez PO. Tyle, że PO już ustąpiło, więc i sprzeciw wobec tej nieprawości stracił podstawy. Ustąpiło? W jaki sposób? W momencie wydania wyroku przez TK PO już władzy nie sprawowała, więc nie miała z czego "ustępować". Póki to miało jeszcze jakiekolwiek znaczenie, póty nie ustąpiła nawet na krok. Ale to przeszłość, teraz to już nie ma znaczenia. Teraz istotna jest np. postawa prezesa Rzeplińskiego - a nad jego działaniami nie ma w antypisie śladu jakiejkolwiek refleksji. Cytuj: Stankiewicz powiedziała wprost, co powinno spotkać Donalda Tuska. – Ten człowiek powinien ponieść najwyższą karę, specjalnie przywróconą do prawodawstwa polskiego w tej sprawie – powiedziała Ewa Stankiewicz.
Ewa Stankiewicz powiedziała, że powołane przez nią stowarzyszenie "Solidarni 2010" zobowiązało się wobec narodu, że "choćby za ten czyn, i oby nic więcej złego, należy się Donaldowi Tuskowi najsurowsza z możliwych kar".
Dodać należy że Stankiewicz, to nie żadna "zapyziala antysemitka od Bubla" ale osoba w obozie PIS bardzo prominentna, prezes pisowskiej polskojęzycznej telewizji "Republika"
Taaaa.. oczywiście, to nieprawda: nie ma tu mowy o "karze śmierci", nie ma mowy o "wrogach PiS" jako grupie (jest mowa wyłącznie o Tusku), zaś Stankiewicz nie jest członkiem PiS, nie jest nikim prominentnym w obozie PiS (gdyby była, już dawno pracowałaby w TVPiS  ), ani też nie jest prezesem TV Republika. Czyli, zaraz, ile? Pięć kłamstw? Pięć kłamstw Cytuj: jak kiedyś Johnny99 nazywał cytowany przez pilastra ...oficjalny program PIS)
Szóste kłamstwo Cytuj: A co to pilaster zna z imienia i nazwiska wszystkich pisowskich "cyngli" od brudnej roboty? Tacy ludzie zwykle nie mają nazwisk, przynajmniej powszechnie znanych No, chyba, że zostają skazani - ale gdy chodzi o pisowców, pilaster jakoś natychmiast przestaje wołać o to, by mu pokazać wyrok  Wyrok, owszem, jest ważny, ale nie dotyczy to pisowców - po prostu tak, jak antyklerykały "wiedzą", że "księża to pedofile", tak samo pilaster "wie", że "pisowcy to mordercy", i jednym i drugim żadne wyroki do tego potrzebne nie są Cytuj: W ogóle nikt nie jest z PIS i nie sposób spotkać ani w internecie, ani w realu kogokolwiek, kto popierałby PIS. 5,5 mln wyborców schowało się w jakiejś mysiej dziurze  Może w tej pieczarze, w której siedzi pilaster i bluzga na pisowców, nie widać ich - normalni ludzie jakoś ich widzą, i na tym forum, i w internecie, i w realu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt kwi 15, 2016 13:04 |
|
 |
|
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Jakiś odpowiedni organ w PIS już dawno doszedł do takiego wniosku i dlatego wyznawcy PIS, również J99, mają najwyraźniej kategoryczny zakaz wchodzenia z pilastrem w jakiekolwiek merytoryczne polemiki Być może wyznawcy PiS mają jakiś zakaz, ale J99 nie jest wyznawcą PiS, więc chętnie wejdzie z pilastrem w merytoryczną polemikę, jeżeli się w czymś nie zgodzi z jego propozycją porozumienia z pisowcami. Zatem słucham - jaką propozycję porozumienia jest gotów pisowcom przedstawić pilaster?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt kwi 15, 2016 13:14 |
|
|
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
pilaster napisał(a): Uwierzę, że duda nie jest pacynką prezesa wtedy, kiedy faktycznie zrobi coś, co będzie w sprzeczności z planami i zamiarami kaczyńskiego, (np zawetuje jakąś istotną pisowską ustawę) a nie wtedy kiedy tylko o czymś mówi. Bo na razie to tylko ten sam przekaz rozpisany tylko na głosy. Nazwiska piszemy wielką literą. To, co robisz jest bardzo małostkowe. Masz pierwsze ostrzeżenie. Uwierzę, że jesteś poważnym człowiekiem i forumowiczem kiedy zaczniesz przestrzegać zasad netykiety.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Pt kwi 15, 2016 13:19 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
pilaster napisał(a): Jakiś odpowiedni organ w PIS już dawno doszedł do takiego wniosku i dlatego wyznawcy PIS, również J99, mają najwyraźniej kategoryczny zakaz wchodzenia z pilastrem w jakiekolwiek merytoryczne polemiki Czy merytoryczne jest oskarżanie bez dowodów (chodzi o Blidę i Życińskiego). Czy merytoryczne jest obrzucanie bluzgami?
|
| Pt kwi 15, 2016 13:21 |
|
 |
|
Johnny99
|
Adwokaci pilastra zaraz ci odpiszą, że on tak nie na serio, tylko tak "używa retoryki PiS", żeby.. no właśnie, nie bardzo wiadomo po co. Ale wątpię, by pilaster to kiedykolwiek wyjaśnił.
|
| Pt kwi 15, 2016 13:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): pilaster napisał(a): Uwierzę, że duda nie jest pacynką prezesa wtedy, kiedy faktycznie zrobi coś, co będzie w sprzeczności z planami i zamiarami kaczyńskiego, (np zawetuje jakąś istotną pisowską ustawę) a nie wtedy kiedy tylko o czymś mówi. Bo na razie to tylko ten sam przekaz rozpisany tylko na głosy. Nazwiska piszemy wielką literą. To, co robisz jest bardzo małostkowe. Masz pierwsze ostrzeżenie. Uwierzę, że jesteś poważnym człowiekiem i forumowiczem kiedy zaczniesz przestrzegać zasad netykiety. komoruski - było zgodne z zasadami netykiety?
|
| Pt kwi 15, 2016 13:34 |
|
 |
|
Johnny99
|
Alus napisał(a): Funkcjonują ustalone normy zachowań: w kościele, teatrze i wobec najwyższego urzędu w państwie. Tak, owszem, to bardzo przykre, że Kaczyński nie zastosował się do jakiejś normy zachowania, ale wybacz, mamy kryzys konstytucyjny w Polsce, więc wolę się zajmować tym.
|
| Pt kwi 15, 2016 13:41 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
Alus napisał(a): komoruski - było zgodne z zasadami netykiety? Było też "nagradzane". A ty, Alus, zgadzasz się, żeby pisać nazwiska małą literą?
|
| Pt kwi 15, 2016 13:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Uwierzę, że jesteś poważnym człowiekiem i forumowiczem kiedy zaczniesz przestrzegać zasad netykiety. Johnny99 napisał(a): Adwokaci pilastra zaraz ci odpiszą, że on tak nie na serio, tylko tak "używa retoryki PiS", żeby.. no właśnie, nie bardzo wiadomo po co. Ale wątpię, by pilaster to kiedykolwiek wyjaśnił. Alus napisał(a): komoruski - było zgodne z zasadami netykiety? Cóż..., ogólnie panująca zasada na forach zdominowanych przez jedynie słuszną opcję: „Jak Kali ukraść komuś krowa to być dobrze, a jeśli Kalemu ktoś ukraść krowa to źle”. i " jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie"  Uważam, że skoro krytykowało się poprzednią opcję, to teraz powinno się wdrażać w życie poprzednie uwagi dotyczące zachowania. EDIT Osobiście uważam, że pomimo krytyki do każdego należy odnosić się z szacunkiem pisząc nazwiska wielką literą i bez szyderczego przekręcania.
|
| Pt kwi 15, 2016 13:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Alus napisał(a): komoruski - było zgodne z zasadami netykiety? Było też "nagradzane". A ty, Alus, zgadzasz się, żeby pisać nazwiska małą literą? Wskazuje jedynie na wybiórczość....osoba pisząc "komoruski" nie była nagrodzona np ostrzeżeniem.
|
| Pt kwi 15, 2016 14:05 |
|
 |
|
pilaster
|
Soul33 napisał(a): Możliwe, że w którymś momencie Kaczyński zauważy, że więcej traci niż zyskuje i trzeba zmienić podejście, ale równie dobrze do końca może nie dostrzec winy w sobie, a zauważać ją jedynie u wszystkich dookoła. Człowiek tak głęboko przekonany o własnej nieomylności (w końcu co najmniej trzy razy w życiu odniósł sukces polityczny na przekór wszystkim racjonalnym kalkulacjom) nigdy nie zmieni już tego podejścia J99 Cytuj: nie ma tu mowy o "karze śmierci" Hmm, a jaka inna może być najwyższa kara, specjalnie przywrócona do prawodawstwa polskiego? Może dyby? Albo samokrytyka przed kolektywem? Cytuj: nie ma mowy o "wrogach PiS" To tusk już nie jest wrogiem PIS? Może nie jest już naczelnym oberzdrajcą, i największym zbrodniarzem (te role przejęli Schetyna z Petru), ale na pewno wrogiem PIS pozostał. Cytuj: Stankiewicz nie jest członkiem PiS Ziemkiewicz też nie. No i co z tego? Urban też nie był członkiem PZPR. Cytuj: nie jest nikim prominentnym w obozie PiS (gdyby była, już dawno pracowałaby w TVPiS  ) Wszyscy pisowcy prominenci pracują w TVPIS? Cytuj: nie jest prezesem TV Republika Faktycznie, nie jest. Jest dyrektorem. W niczym nie zmienia to faktu że w obozie PIS jest osobą bardzo ważną, zwłaszcza w kwestii "smoleńskiej" Cytuj: normalni ludzie jakoś ich widzą, i na tym forum, i w internecie, i w realu. Doprawdy? Proszę zatem zwolenników PIS, aby się zadeklarowali i ujawnili. Ja, XYZ głosowałam/em na PIS i popieram tę partię i jej program, uważając go za najlepszy istniejący dla Polski. Nawet na tym forum nie ma takich (no, może poza gitą) Cytuj: chętnie wejdzie z pilastrem w merytoryczną polemikę Doprawdy? Czy rząd PIS, zdaniem J99, doprowadzi (w ciągu całego swego urzędowania) do wzrostu polskiego IEF i CPI, czy też przeciwnie, do spadku? Czy rząd PIS, zdaniem J99, doprowadzi (w ciągu całego swego urzędowania) do wzrostu polskiego zadłużenia (mierzonego w % PKB wg CIA WF), czy też przeciwnie, do spadku? Czy rząd PIS, zdaniem J99, doprowadzi (w ciągu całego swego urzędowania) do wzrostu polskiego PKB pc szybszego niż średni w UE, czy też przeciwnie, do spadku? Jakoś do tej pory żaden wyznawca PIS na żadne z tych io podobnych pytań nie miał zamiaru odpowiadać. Cytuj: jaką propozycję porozumienia jest gotów pisowcom przedstawić pilaster? Pilaster już dawno przedstawił warunki, po spełnieniu których jest gotów uznać, że PIS rządzi dobrze, a nawet poprzeć PIS (jeżeli wyniki będą lepsze niż dla PO). Żadne "porozumienia" nie są mu potrzebne. Żaden wyznawca PIS nie złożył zaś analogicznej deklaracji medieval Cytuj: Nazwiska piszemy wielką literą. Oczywiście dotyczy to wyłącznie nazwisk patriotów. Nazwiska zdrajców wolno pisać i przekręcać w dowolny sposób (np "komoruski", albo "koparka") Ale w porządku, może medieval zameldować swoim zwierzchnikom, że znalazł "coś" na pilastra. Cytuj: Czy merytoryczne jest oskarżanie bez dowodów (chodzi o Blidę i Życińskiego). Oczywiście oskarżenia o "zamordowanie prezydenta i 95 innych osób" w Smoleńsku bez żadnych dowodów jest już bardzo merytoryczne. Tymczasem dowodów na "mord smoleński" jest akurat dokładnie tyle co na zamordowanie abp. Życińskiego. I tu i tu w sposób nagły za granicą zmarli ludzie, którzy politycznie byli dla kogoś niewygodni i mogli przeszkadzać w przeprowadzeniu jakichś politycznych planów.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
| Pt kwi 15, 2016 14:39 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
pilaster napisał(a): To tusk już nie jest wrogiem PIS? Czy to powyżej to ma być "sprawdzam" czy pomyłka. Oczekuję na zdecydowaną odpowiedź... pilaster napisał(a): medieval Cytuj: Nazwiska piszemy wielką literą. Oczywiście dotyczy to wyłącznie nazwisk patriotów. Nazwiska zdrajców wolno pisać i przekręcać w dowolny sposób (np "komoruski", albo "koparka") Oczywiście, że obowiązujące na tym forum zasady na to nie pozwalają. Userzy, którzy to robili też otrzymywali ostrzeżenia. pilaster napisał(a): Ale w porządku, może medieval zameldować swoim zwierzchnikom, że znalazł "coś" na pilastra.
Nie mam żadnych zwierzchników, tym bardziej politycznych. Czy to próba obrażenia mnie? Też oczekuję na rzetelną odpowiedź. pilaster napisał(a): Cytuj: Czy merytoryczne jest oskarżanie bez dowodów (chodzi o Blidę i Życińskiego). Oczywiście oskarżenia o "zamordowanie prezydenta i 95 innych osób" w Smoleńsku bez żadnych dowodów jest już bardzo merytoryczne. Tymczasem dowodów na "mord smoleński" jest akurat dokładnie tyle co na zamordowanie abp. Życińskiego. I tu i tu w sposób nagły za granicą zmarli ludzie, którzy politycznie byli dla kogoś niewygodni i mogli przeszkadzać w przeprowadzeniu jakichś politycznych planów. Tylko że to pilaster wspomniał całkiem niedawno o tym, że nikt z PiS nie chce z nim dyskutować merytorycznie. A teraz odwraca kota ogonem.
|
| Pt kwi 15, 2016 15:44 |
|
|
|