Jaki jest Prezydent Duda?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Jaki jest Prezydent Duda?
bert04 napisał(a): ErgoProxy napisał(a): Aj, bert, nie wiem, po co się silisz na przekonywanie człowieka Bo go szanuję. Dziwny taki jestem, potrafię szanować zaciekłego PiSowca, zakręconego neo-szintoistę czy zatwardziałego ateistę. Owszem, ostatnimi laty spory religijne na tego typu forach nieco przygasły, za to spory polityczne przybierają na ostrości z roku na rok. Z paroma osobami "z dawnych lat" rozjechałem się politycznie tak, że dalej chyba nie można (wiem, niepoprawny optymista jestem). Niemniej mam taką krótką listę ludzi, których zawsze będę się silił przekonać, zawsze będę dawał drugą szansę i postaram się na zawsze zachować szacunek, mimo czasem ostrych starć na tym polu. Marek na tej krótkiej liście ma stałe miejsce. Do czasu, aż Cie podsumują nie jesteś godzien czyścić mu/im butów - oczywiście komuś z PiS.
|
Śr maja 03, 2017 17:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Aha. No, ja szanuję jego wiedzę i oczytanie, i koncepcje bystre; innymi słowy podziwiam mowę, ale nie nie mówcę. A ja i mówcę podziwiam. Po prostu tego jednego aspektu zachowania MBR nie kumam za choinkę. Jak może tak żarliwy katolik popierać tak antykościelną i antychrześcijańską bandę. Może kiedyś skumam. A może Markowi się odwidzi. Nie wiem.
|
Śr maja 03, 2017 17:20 |
|
 |
bert04
|
Nie chciałbym drążyć dalej tematu, bo to offtop. Ale potrafię zrozumieć Marka, dla niego ta "banda", jak to wyraził zefciu, jest pro-kościelna i pro-chrześcijańska. I nie jest w tym mniemaniu taki wyjątkowy. Ot błądzi, nie on jedyny. Dla niego my błądzimy. W dawnych czasach mielibyśmy z tego jakąś wojnę 30-letnią ze wspólnym zarzucaniem sobie, kto jest antychrystem a kto heretykiem. Więc w tym względzie i tak jest postęp.
Wiem, niepoprawny optymista. Może tym razem będzie przynajmniej krócej trwało niż te 30 lat...
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
Ostatnio edytowano Śr maja 03, 2017 17:35 przez bert04, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr maja 03, 2017 17:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Śr maja 03, 2017 17:34 |
|
 |
bert04
|
bert04 napisał(a): Czyżbyś sugerowała, że Duda chce tą metodą rozpocząć jakieś wewnątrz-partyjne oczyszczanie z "resortowych dzieci" w PiS? Hmm, byłaby to ciekawa koncepcja, w której polowanie na jakieś "resortowe dzieci" w GW czy KOD byłoby pretekstem na podobne akcje wobec przykładowo Piotrowicza, Ziemkiewicza czy innego Wildsteina.
http://wiadomosci.wp.pl/stan-wojenny-re ... 044644481aZaczyna się?
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Wt maja 09, 2017 22:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyżbyś sugerowała, że Duda chce tą metodą rozpocząć jakieś wewnątrz-partyjne oczyszczanie z "resortowych dzieci" w PiS? Hmm, byłaby to ciekawa koncepcja, w której polowanie na jakieś "resortowe dzieci" w GW czy KOD byłoby pretekstem na podobne akcje wobec przykładowo Piotrowicza, Ziemkiewicza czy innego Wildsteina. Tak dudy grają jak w nie dmają....a dmają Piotrowicz, Ziemkiewicz, Wildstein.....zatem tak wygląda oczyszczanie przez Dudę. [/quote] http://wiadomosci.wp.pl/stan-wojenny-re ... 044644481aZaczyna się?[/quote] Zaczyna się, bo resortowe dzieci rodziców utytłanych w służbę PRL i sami gorliwie służący tamtemu systemoi, toczą między sobą partyzanckie boje o wykreowanie się na zasłużonych bojowników z systemem komunistycznym. http://www.tygodnikprzeglad.pl/jak-wild ... (censored)/PS. forum blokuje wyraz.....tytuł brzmi: Jak Wilsdstei sądził sie z Ch-o-j-e-c-k-i-m
|
Śr maja 10, 2017 6:29 |
|
 |
bert04
|
Interesującą tezę n/t ostatniej inicjatywy Dudy postawił Komorowski. Według niego jest to przygotowanie do obcięcia uprawnień prezydenta. Oczywiście jako reakcja na przewidywalny pojedynek z Tuskiem o ten fotel. Nawet jeżeli Duda wygra, to i tak w praktyce nic się nie zmieni. W tym wypadku Duda prawie że zasługiwalby na współczucie. http://wiadomosci.wp.pl/bronislaw-komor ... 382668417a
|
Śr maja 10, 2017 12:24 |
|
 |
chwat
|
Teza interesująca nie jest.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Śr maja 10, 2017 12:35 |
|
 |
bert04
|
chwat napisał(a): Teza interesująca nie jest. Owszem, interesujące jest to, że dotychczas rozpatrywałem tezy, w których nadaktywność Dudy ma być próbą zwiększenia swojego zakresu wpływów. Teza Komorowskiego idzie w przeciwstawnym kierunku. Zakłada też - które już? - samoupokorzenie "pierwszej osoby w państwie". Tym razem tak na stałe. Współgra też z ostatnimi wydarzeniami wokół Tuska. Nie dało się go wystraszyć, unieszkodliwić czy nawet obrzydzić, to może da się go zniechęcić. Albo złagodzić skutki ewentualnego zwycięstwa. Interesujące w tej tezie jest nawet to, że sprowadzałaby konstytucyjny zakres uprawnień prezydenta do obecnego faktycznego stanu. Zakończyłoby wreszcie dysonans między jego statusem de jure a de facto. Gdyby jeszcze dało się wpisać pierwszeństwo przywódcy partii rządzącej nad innymi organami konstytucyjnymi, to byłby już ideał. Dla obecnego obozu władzy, oczywiście.
|
Śr maja 10, 2017 13:37 |
|
 |
Johnny99
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Dziś, w Świeto Maryi Królowej Polski, dziękuję Bogu na takiego prezydenta jak Duda, za takiego niezłomnego w służbie Ojczyzny - mimo błota jakim się go od ponad ćwierćwiecza obrzuca - człowieka jak Macierewicz i za taką premier jak Szydło.
A teraz możecie się pienić, pieklić i bulgotać. Nawet szczekać. Polska idzie nareszcie w dobrą stronę. A Wasze bulgotanie jest nieistotne. Może. Masz prawo mieć takie zdanie nt. tych person czy kierunku, w jakim zmierza Polska, jakie uważasz. Ale proszę o jedno - nie mieszaj w to Pana Boga. Przynajmniej nie w tak bezpośredni sposób. Pomijając wszystko inne, jest to bardzo ryzykowne (również dla ciebie), mniej więcej na podobnej zasadzie, na jakiej ryzykowne jest wyliczanie dokładnej daty Armageddonu. Pan Bóg nie ma swoich partii, swoich premierów, swoich prezydentów ani swoich ministrów obrony narodowej. W każdym razie ja w takiego Boga nie wierzę - a to już oznaczałoby, że wyznajemy inną religię. I po co to? Ze względu na jakieś jedne wybory, które za chwile zostaną zmienione przez kolejne? Czym są cztery lata kadencji Sejmu wobec wieczności? Przemyśl to proszę.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr maja 10, 2017 17:10 |
|
 |
Johnny99
|
bert04 napisał(a): Owszem, interesujące jest to, że dotychczas rozpatrywałem tezy, w których nadaktywność Dudy ma być próbą zwiększenia swojego zakresu wpływów. Teza Komorowskiego idzie w przeciwstawnym kierunku. Zakłada też - które już? - samoupokorzenie "pierwszej osoby w państwie". Tym razem tak na stałe. Współgra też z ostatnimi wydarzeniami wokół Tuska. Nie dało się go wystraszyć, unieszkodliwić czy nawet obrzydzić, to może da się go zniechęcić. Albo złagodzić skutki ewentualnego zwycięstwa. Wątpię. To znaczy, można próbować, ale stara zasada polityki mówi, że ostatecznie każdy polityk ma takie wpływy, jakie zechce (i zdoła) sobie sam wywalczyć. Nie mam wątpliwości, że Tusk, jeżeli ma zamiar startować na prezydenta, to po to, by zostawszy nim, stać się de facto Naczelnikiem Państwa w nawet większym stopniu niż Kaczyński (czyli: pełna decyzyjność, zero realnej odpowiedzialności). To zaś, czy ten cel osiągnie, nie zależy w ogóle od tego, co teraz zrobi Duda (na tej samej zasadzie status - w partii, w Polsce itp. - następcy Kaczyńskiego w prezesurze PiS nie zależy od tego, co Kaczyński teraz robi ani jaki on sam ma teraz status).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr maja 10, 2017 17:16 |
|
 |
bert04
|
Johnny99 napisał(a): Nie mam wątpliwości, że Tusk, jeżeli ma zamiar startować na prezydenta, to po to, by zostawszy nim, stać się de facto Naczelnikiem Państwa w nawet większym stopniu niż Kaczyński (czyli: pełna decyzyjność, zero realnej odpowiedzialności). A niby jakimi czarodziejskimi środkami nasze Słońce Peru miało by tej sztuczki dokonać? Czarującym uśmiechem, wywiadami u Lisa czy pokazami sprawności na boisku? Wałęsa nie potrafił, a działał jeszcze według Małej Konstytucji, która dawała mu więcej władzy. Tusk mógłby wprawdzie zostać szefem partii (która jeszcze, pestka, musiałaby wygrać wybory, co wcale pewne nie jest)... ale jako prezydent miałby przynajmniej taką samą odpowiedzialność konstytucyjną, jak Duda. A to większa, niż Prezesa obecnie. Johnny99 napisał(a): To zaś, czy ten cel osiągnie, nie zależy w ogóle od tego, co teraz zrobi Duda Zależy natomiast od tego, jaką konstytucję zastanie po powrocie, jaki wynik osiągnie PO, od ordynacji wyborczej, od wysłania międzynarodowego listu gończego, a może nawet przez zaoczne skazanie przez jakiegoś sędziego Misiewicza. Jestem pewien, że Prezes ma jeszcze szuflady pełne pomysłów przeciw Tuskowi, nawet jeżeli niektóre mogą być jeszcze głupsze, niż 27:1.
|
Śr maja 10, 2017 17:59 |
|
 |
Johnny99
|
bert04 napisał(a): A niby jakimi czarodziejskimi środkami nasze Słońce Peru miało by tej sztuczki dokonać? W poszerzaniu osobistej władzy jest akurat całkiem niezły, co pokazało 8 lat rządów PO. Cytuj: Wałęsa nie potrafił No nie, przekonałeś mnie Cytuj: ale jako prezydent miałby przynajmniej taką samą odpowiedzialność konstytucyjną, jak Duda. Przypomnij mi, kiedy ostatni raz Duda zeznawał przed Trybunałem Stanu Cytuj: Zależy natomiast od tego, jaką konstytucję zastanie po powrocie Mniej więcej tak, jak działania PiS zależą od tego, co jest w obecnej Konstytucji. Cytuj: jaki wynik osiągnie PO Szczęśliwie dla niego, będzie już go znał w momencie podejmowania ostatecznej decyzji. Cytuj: , od ordynacji wyborczej Można ją zawsze "urealnić" Cytuj: , od wysłania międzynarodowego listu gończego, a może nawet przez zaoczne skazanie przez jakiegoś sędziego Misiewicza. Do niczego takiego nie dojdzie. Cytuj: Jestem pewien, że Prezes ma jeszcze szuflady pełne pomysłów przeciw Tuskowi, nawet jeżeli niektóre mogą być jeszcze głupsze, niż 27:1. Tym lepiej dla Tuska.
|
Śr maja 10, 2017 18:24 |
|
 |
bert04
|
Johnny99 napisał(a): W poszerzaniu osobistej władzy jest akurat całkiem niezły, co pokazało 8 lat rządów PO. Tylko że miał do tego pozycję i narzędzia. Jako osoba spoza partii ma na nią taki sam wpływ, jak Kwaśniewski na SLD. Johnny99 napisał(a): Przypomnij mi, kiedy ostatni raz Duda zeznawał przed Trybunałem Stanu
Przypomnij mi teoretyczną możliwość, że Prezez może być pociągnięty przed wyżej wymieniony trybunał. Johnny99 napisał(a): Mniej więcej tak, jak działania PiS zależą od tego, co jest w obecnej Konstytucji. PiS to jest obecnie 235 posłów, nie licząc prezydenta, wolontariuszy z K15 czy działaczy w terenie. Doceniam zdolności Tuska, ale chyba się nie sklonuje. W książce "Czas Kaczyńskiego" autor całkiem zgrabnie opisał, jak Tusk i Kaczyński formowali partie jako ośrodki swojej władzy, jak żmudnie, czasem bezwzględnie pracowali przez lata na swoją pozycję. Tusk w pewnym momencie to oddał. Twierdzisz, że Tusk siłą woli może przywrócić tę pozycję... jest to teoretycznie możliwe. Tylko że obecnie prezydentura i szefowanie partii nie mogą być łączone. A nawet gdyby to pominąć, to preydentura nie jest zaletą. Ale ... wadą właśnie. Prezez ze swojego tylnego fotela ma mniej odpowiedzialności, niż Duda.
|
Śr maja 10, 2017 19:16 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Niestety kadencja obecnej prezes Trybunału Stanu kończy się przed następnymi wyborami. PiS ma więc szansę coś wykombinować, aby Tuska skazać i uniemożliwić mu kandydowanie na prezydenta.
A według mnie - co jest trochę tragiczne i trochę komiczne zarazem - prezydentura Tuska jest największą szansą na odbudowę reputacji Polski w świecie. Głównie w połączeniu ze zdecydowaną przegraną PiS w wyborach, która pokazałaby, że nasze społeczeństwo odrzuca wizję Polski prezentowaną przez Kaczyńskiego.
Na szczęście przez półtora roku nic na Tuska znaleźli, a to znaczy, że nic na niego nie ma.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr maja 10, 2017 19:28 |
|
|
|