Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 15, 2025 3:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 28  Następna strona
 Nowy Minister Edukacji 
Autor Wiadomość

Gdzieś z drugiej połowy lat 20-tych. Dawno jej nie mam. Zostało mi w pamięci jedno - język nachalnej propagandy.

napewno z lecji historii wiesz że druga połowa lat 20-tych to rządy sanacyjne
Cytuj:
Mam nadzieję że nauka patriotyzmu nie wymaga takich działań.

jakich działań? Narazie to jest wielki szum nie wiem o co? Powtarzam patriotyzm nie bierze się z powietrza, patriotyzm to pewna postawa którą sie nabywa. Nie bedę pisał o znajomosci przez gimnazjalistów czy licealistów historii bo to widać, czasami jak ogladam młodzieżowe filmy z USA to az widać jak tam traktuje się historię! Tak się uczy patriotyzmu ale u nas nie mozna bo co?
Cytuj:
I właśnie takie stwierdzenia "robią złą prasę" MW i przyciągają do niej ludzi o poglądach skrajnie nacjonalistycznych czy faszystowskich?

wiesz konkretnie kto ma takie poglądy czy tylko piszesz to co ci się wydaje bo ja naprawdę nie mam ochoty polemizować z przypuszczaniami - "mi sie wydaje". Napisałaś że MW przyciąga faszystów i nacjonalistów, wiec idzmy dalej i napisz mi kto w MW ma takie poglądy, jesli tego nie wiesz co napisałaś nieprawdę czyli najzwyczajniej w świecie skłamałaś.
Albo opieramy się na faktach albo sami tworzymy inną rzeczywistość, wybieraj!
Cytuj:
Jaka jest różnica między Żydami i żydami w kontekście nienawiści? Bo nie jestem w stanie tego pojąć - mówisz przede wszystkim o ludziach...

dlaczego ty lepiej wiesz co ja chciałem napisac. Róznica między Żydami a żydami jest taka jak między Polakiem a katolikiem. Nie wydaje mi się żeby mieszanie pojęć tak jak się komus to pogoba było słuszne. Albo piszemy o stosunku do narodowości żydowskiej w międzywojniu albo do religii. To jest kolosalna róznica.
Cytuj:
Mówisz - patriotyzm - a ja znów pamiętam wspomnienia ojca o dziadku, który jako chłopak latał i tłukł Żydom (czy żydom, nie wiem) okna. Kwestia propagandy i zmanipulowania, jak chce Lucyna? Na pewno...

i co, oczekujesz moej eskpiacji za poczytania twojego dziadka? Jeszcze raz, lata międzywojnia wydają się niezrozumiałe dla kogos kto chce je ocenic przez pryzmat wydarzeń po roku 1939. Tak się po prostu nie da. Tłukli się wszyscy, Żydzi z bundu z syjonistami ci z komunistami ci z ....
W samej społęczności żydowskiej było tyle antagonizmów, endecja w latach 30-tych była prześladowana przez sanacje, było kilkanaście ofiar smiertlenych po stronie endeków, bojówki żydowskie niszczyły polkale narodowców i odwrotnie. Żydzi prowadzili damping i byli monopolistami, Polacy niszczyli im sklepy....to wyaje się straszne ale tak było. Nie było jednej złej i jednej dobrej strony. Nie było złych narodowców i pokrzywdzonych Zydów! Mówi sie o antysemityzmie a co z antypolonizmem? To jest ta manipulacja, aby wydarzenia sprzed holocaustu oceniać przez pryzmat holocaustu. Ja się na to nie godzę.

Pt cze 16, 2006 10:34
Zobacz profil WWW
- "Żydówka zawsze pozostanie Żydówką. Żyd - Żydem. Mają skórę inną, zapach inny, sieją zepsucie wśród narodów".
- "Oni są niehonorowi, a ich kobiety bezwstydne".
- "Brzydzę sie nimi".
- "Należy ich tępić, jak drapieżne zwierzęta i jadowite gady".
Starczy??
A Jan Paweł II mówił i przypominał:
- "Antysemityzm jak każda inna forma szerzonej nienawiści jest grzechem przeciwko Bogu i zbrodnią przeciwko ludzkości i jako takie muszą być odrzucone i potępione".
http://www.dialog.org/dialog_pl/dok-antysem.html
Jakby na to nie patrzeć, to zbrodnia holokaustu obciąża sumienia chrześcijan, którzy ulegli temu uczuciu i szerzyli go.
Piszesz: "Nie można byc patriotą a priori, bo to takie śmieszne"...masz rację: jaaakie śmieszneee!!! te warstwy ciemnego narodu, kosynierów w powstaniu kościuszkowskim, ten szewc Kiliński i prosty niepiśmienny lud oddający życie w powstaniach: styczniowym, listopadowym, te masy prostego chłopstwa z AK i BCH ginące w walce z okupantem hitlerowskim, całe wsie ziemi świetokrzyskiej pacyfikowane, palone żywcem, za pomoc partyzantom....taki ciemny nie uczony partiotyzmu naród, zaiste śmieszny!!! ....bo przecież patriotyzm rodzi się tylko "z poznania" :o
Te "elity" z NSZ mordowały czasem kogo popadnie - w mojej rodzinie chłopak po przejściu frontu i demobilizacji, został wcielony do MO i był tym milicjantem niecały miesiąc. "Elity" z NSZ napadły w nocy postrunek, gdzie było 3 młodych ludzi i wyrżneli wszystkich....jaka zasługa dla ludzkości...
Czy krytykowanie "poglądów endeckich" to jakaś forma profanacji - nie słyszałam aby te poglądy klasyfikowały się w rzędze "sakrum"...ot jedne z wielu na przestrzeni istnienia ludzkości, nic nadto.

Pt cze 16, 2006 11:04

Mówisz - patriotyzm - a ja znów pamiętam wspomnienia ojca o dziadku, który jako chłopak latał i tłukł Żydom (czy żydom, nie wiem) okna. Kwestia propagandy i zmanipulowania, jak chce Lucyna? Na pewno...

Ja natomiast pamiętam wspomnienia mamy, która na własne uszy słyszała "Wasze ulice, nasze kamienice" ...

Szczęśliwie, te czasy mamy daleko za sobą i od 66 lat żadne chłopaki nie latają i nie tłuką Żydom/żydom okien. Zdarzało i zdarza się że komuś tłuką, ale nie dlatego że akurat mieli czy mają niefart być Żydami/żydami.

Nie tak dawno mieliśmy takiego ładnego (za co został głosami dziewczyn prezydentem) chłopaka, który nawoływał "Patrzcie w przyszłość".
Może jednak w tym zawołaniu jednak coś jest (choć inny ładny chłopak nie został prezydentem) i - gdy zdobędziemy się na rozliczenie z mniej dawną przeszłością, już nie rzucania kamieniami, lecz rzucania ludźmi o kamienie (w tym przez Żydów/żydów Żydami/żydami - o ile dobrze pamiętam - wg IPN ok. 30% kadry kierowniczej UB) - warto o tym zawołanu pamiętać.

Szkoda, że tak łatwo zapomina się, że wspólna niedola codziennego i stałego zagrożenia egzystencji lat okupacji niemieckiej i stalinowskiej radykalnie zmieniła mentalność większości Polaków (a może i Żydów). Tak dla przypomnienia - KL Auschwitz był zbudowny dla Polaków.
Ożywianie tamych z przed 66 lat konfliktów - które jakieś głębsze przyczyny przecież miały, skoro wcześniej przez 6 wieków Polska była właśnie dla Żydów/żydów oazą spokoju i tolerancji - jest więc co najmniej nie na miejscu !
'Ożywianie', bo to właśnie czynią, z dobrej lub złej woli, wszyscy którzy wypominają przedwojenne wszechpolskie grzechy, dzisiejszym wszechpolakom.

Napisałem wyżej "a może i Żydów", bo nie bardzo jest kogo spytać. Społeczność ta jest bardzo mała, a to dlatego że ci co prztrwali niemiecko-nazistowskie eksterminacje bądź z własnej woli (nie chcąc współdzielić z nami Polakami powojennej nędzy), bądź 'zachęceni' Polskę opuścili.
Kto zachęcał ? Napewno nie naród polski. Kto ? Okupanci i ich różnych nacji - kolaboranci.
A tu taki bryk z tego 'zachęcania':
Cytuj:
"Pogrom kielecki" był prowokacją NKWD
Ogniwo sowieckiego terroru

W ramach zimnej wojny Sowietom potrzebny był konflikt na bogatym w naftę Bliskim Wschodzie. Planowane pogromy Żydów w latach 1945-1947 i 1950-1952 posłużyły jako mechanizm ich wypędzania z krajów zamieszkania w celu zaludnienia i budowy Izraela, którego rolą strategiczną dla Sowietów było wywołanie konfliktu zbrojnego o ziemię między Żydami a Arabami.

Z powodu zderzenia kultur ideologia komunistyczna nie mogła doprowadzić do stworzenia sowieckiego systemu rządów w żadnym kraju muzułmańskim. Natomiast podstawowa walka o ziemię Żydów, popieranych przez USA, przeciwko Arabom, skutecznie uzależniała Arabów od dostaw broni i poparcia politycznego przez Sowiety.

Wielka ucieczka
Na przełomie czerwca i lipca 1946 r. przyjechały do Polski ostatnie transporty repatriantów żydowskich ze Związku Sowieckiego, wówczas było więc około ćwierć miliona Żydów w Polsce. Spośród nich wkrótce wyjechało 150 tys. w ramach wyjazdów "stymulowanych pogromami" NKWD i bojówek syjonistycznych. Ucieczkę przed pogromami syjoniści nazwali "Bricha". Natomiast przejścia graniczne, przez które ludność żydowska opuszczała Polskę, nazwano "Chazyr" (przez Szczecin) i "Dorom" (przez Kłodzko). Wszystko to działo się w ramach akcji syjonistów określanej jako "aliji-bet".
Trzeba pamiętać, że tylko niewielka część Żydów pojechała do Palestyny dobrowolnie. Do niedawna więcej emigrantów żydowskich z Europy Wschodniej jechało do Niemiec niż do Izraela. Podobna sytuacja powtórzyła się w Polsce w latach 1945-1947 i w 1968 roku. Z tego powodu dziś we Francji mieszka najwięcej Żydów w Europie, a na świecie jest ich najwięcej w USA.

Oczernianie Polski
"Pogrom kielecki" z 4 lipca 1946 r. był jednym z kilkunastu pogromów, które zostały zainscenizowane przez NKWD i bojówki syjonistyczne w krajach satelickich. Znamienny jest fakt, że prawie w tym samym czasie odbyły się cztery pogromy w Budapeszcie, dwa w Bratysławie i po kilka w mniejszych miastach Czechosłowacji, Polski, Rumunii i Węgier. W sumie 711 tys. Żydów zostało wypędzonych z krajów satelickich przez "nieprzepuszczalną" dla innych "żelazną kurtynę". Pamiętajmy, że wówczas w Polsce panował terror Jakuba Bermana, a kraj był rządzony przez sowiecki aparat terroru, głównie Żydów.
Zajścia w Kielcach miały miejsce 4 lipca, w dniu święta niepodległości USA. Zgodnie z opinią ówczesnego ambasadora amerykańskiego w Polsce, Blissa Lane’a, data ta została specjalnie wyznaczona, aby reportaże z tego wydarzenia natychmiast przekazano mieszkańcom Ameryki, a zwłaszcza Żydom, w dniu wolnym od pracy. Decyzja sowiecka, żeby we wpływowych mediach zagranicznych wyeksponować rzekome zbrodnie na Żydach na terenie Polski, miała też na celu kompromitowanie Polaków w opinii światowej, w czasie pogwałcenia przez Sowiety wcześniejszych obietnic o przeprowadzeniu wolnych wyborów w Polsce. Wówczas sowieccy przedstawiciele fałszywie udowadniali, że zbrodnię katyńską popełnili Niemcy, a nie Sowieci.

Sowiecko-żydowska prowokacja
Sąd NKWD, bezpośrednio po wydarzeniach kieleckich, fałszywie oskarżył o morderstwo czterdziestu Żydów i dwóch nie-Żydów dziewięciu niewinnych Polaków. Wydano wyroki śmierci, które zostały natychmiast wykonane. W ten sposób z powodu sowiecko-syjonistycznej prowokacji zginęło 51 osób. Później rodziny straconych udowodniły, że żaden ze skazanych Polaków nie był na miejscu zbrodni w Kielcach w czasie "pogromu". Podobnie biskup kielecki Czesław Kaczmarek był nieobecny w Kielcach 4 lipca 1946 r., ale wkrótce po "pogromie" został aresztowany i poddany wyjątkowo bestialskiemu śledztwu w Urzędzie Bezpieczeństwa.
Inscenizacja "pogromu kieleckiego" odbyła się pod nadzorem wysokiej rangi urzędnika GRU (sowieckiego wywiadu wojskowego) Michaiła Diomina, który tuż przed "pogromem" przyjechał do Kielc i po spisaniu sprawozdania z wydarzenia wyjechał. Diomin, który władał biegle sześcioma językami, później zajmował wysokie stanowiska w ambasadach sowieckich w Niemczech Zachodnich i w Izraelu. Został rozpoznany przez Żydów z Kielc, którzy po "pogromie" przyjechali do Izraela. Sama obecność w Kielcach urzędnika tak wysokiej rangi jak Diomin byłaby niezrozumiała, gdyby nie fakt, że "pogrom" zainscenizowany w Kielcach był bardzo ważnym elementem w strategii Moskwy. Polska ambasada w Paryżu otrzymała rozkaz z Warszawy, by przedstawiać Polaków i Polskę w jak najgorszym świetle na arenie międzynarodowej, za pomocą sowieckich i syjonistycznych fałszywych schematów propagandowych dotyczących zdarzeń w Kielcach.
Oprócz Diomina w czasie "pogromu" w Kielcach przebywał pułkownik NKWD Natan Szpilewoj i komendant ówczesnego Urzędu Bezpieczeństwa w Kielcach W. Spychaj-Sobczyński, który później mówił znajomym w rodzinnym Koninie, że "pogrom" kielecki, tak jak i inne pogromy w ówczesnych krajach satelickich, został zainscenizowany przez NKWD na rozkaz Moskwy, a przebieg tych zdarzeń był kontrolowany przez sowiecki aparat terroru. Tych aktów terroru dokonywała głównie "kompania zaporowa" czwartego pułku piechoty, który stacjonował w Kielcach. Warto przypomnieć, że kompanie zaporowe, złożone ze zbrodniarzy, były wymysłem Trockiego i miały zapobiegać cofaniu się żołnierzy frontowych Armii Czerwonej.

Kierunek Palestyna
Pogromy w państwach satelickich "stymulowały" pierwszą dużą falę osadników w Palestynie, wśród których było wielu sowieckich weteranów drugiej wojny światowej. Na rozkaz Moskwy Żydom walczącym przeciwko Arabom w Palestynie dostarczono za darmo broń czechosłowacką.
W marcu 1947 r. ambasador sowiecki Andriej Gromko jako pierwszy dyplomata przy ONZ wniósł oficjalne żądanie, żeby uznać państwo Izrael na terenie Palestyny, gdzie terror syjonistów doprowadził do zakończenia władzy brytyjskiej w listopadzie 1947 roku. 14 maja 1948 r. ONZ uznała niepodległość Izraela.
Mimo że Sowieci stanęli po stronie wojsk arabskich w walce o ziemię w Palestynie, Żydzi zdobyli więcej ziemi, niż przydzieliły im Narody Zjednoczone. Plan ONZ dawał 749 tys. Arabów ziemię, na której mniejszość żydowska stanowiła 9250 osób, a 498 tys. Żydów tereny, na których mieszkało 497 tys. Arabów.

Wypędzenia i pogromy
9 kwietnia 1948 r., miesiąc przed ogłoszeniem niepodległości Izraela, terroryści Irgunu pod dowództwem Menachema Begina napadli na wioskę arabską Deir Yasin, gdzie terroryści żydowscy zamordowali 254 osoby cywilne i spowodowali ucieczkę pierwszych 10 tys. Arabów z 300 tys. uciekinierów. Sprawą zajął się reprezentant ONZ hrabia Folke Bernardotte, który sam został zamordowany przez bojówkarzy-syjonistów pod wodzą Menachema Begina. Liczba wypędzonych Arabów szybko wzrosła do 780 tysięcy.
Masakry i prześladowania Arabów przez Żydów spowodowały, że obecnie na wygnaniu żyje około 4 mln Palestyńczyków. W latach 1950-1951 ziemię Palestyńczyków zaludniło 547 tys. żydowskich osadników, wypędzonych za pomocą pogromów i prowokacji, które inscenizowały wówczas bojówki syjonistyczne w krajach arabskich, według schematów używanych wcześniej przez NKWD w państwach satelickich.
Mike Wallace w programie "60 minutes" kanału telewizyjnego CBS pokazał tragedię społeczności Żydów, którzy po kilkusetletnim pobycie w Damaszku zostali wypędzeni do Izraela za pomocą pogromów i prowokacji syjonistycznych. Członek bojówki syjonistów w Bagdadzie Naeim Giladi jest autorem sprawozdania pod tytułem: "Skandale Ben-Guriona. Jak Haganah i Mossad eliminowały Żydów" (Dandelion Books Publication). Inny przykład prowokacji stanowi Bagdad, gdzie syjoniści zainscenizowali zajścia i "pogromy" w dniach od 8 kwietnia 1950 do 10 czerwca 1951 roku. Miejscowa policja znalazła jedenaście kryjówek broni, amunicji (25 tys. naboi), granatów i materiałów wybuchowych, które przygotowano, żeby "stymulować" ucieczkę Żydów do Izraela. Według raportu Naeima Giladiego (Khalaschi), dziennie ładowano 600-700 osób na samoloty linii izraelskiej Near East Air Transport Company (upozorowanej jako linia europejska).
Obok wywoływania paniki wśród Żydów w krajach arabskich, za pomocą pojedynczych grantów i sporadycznych eksplozji, syjoniści wydawali odezwy, na przykład w Bagdadzie - "Do Żydów z plemienia Syjonu mieszkających w Babilonie", w której można było przeczytać: "Drugi raz w historii diaspory mamy okazję wyjechać. Zachęcamy do pośpiechu i wyjazdu. Dziś Żydzi przeżywają nową erę w historii diaspory. Wszyscy Żydzi muszą się rejestrować. Dziś wolno nam uciec od prześladowania w diasporze i jechać do Izraela, i opuścić ciemności diaspory. Młodzi Żydzi, dajemy wam okazję wyjechać! Izrael jest waszym krajem. Wyjeżdżajcie z Babilonu!".
Dziś Giladi mieszka w Nowym Jorku i wspomina, jak w Iraku jako dziecko nasiąknął bogatą kulturą arabską. Po krwawym podboju Bagdadu przez Brytyjczyków wstąpił do organizacji syjonistycznej i zaczął przemycać Żydów z Iraku przez Iran do Izraela. Jako Żyd arabski był dyskryminowany przez Żydów europejskich, m.in. pozbawiono go pracy, gdyż upominał się o godne traktowanie Arabów palestyńskich. Po masakrze ponad 3 tys. Palestyńczyków w Libanie w 1982 r., pod okupacją izraelską, w obozach uciekinierów Sabra i Szatila, Giladi wyjechał z Izraela do USA. Wtedy opublikował historię zmuszania Żydów w krajach arabskich, przez agentów Hagany i Mossadu, do masowego wyjazdu do Izraela.

Cynizm Moskwy
Ważne jest, by Polacy wiedzieli, że kiedy Adam Michnik i jego środowisko obwinia Polaków za "pogrom kielecki", identyfikuje się z rządami Jakuba Bermana. W rzeczywistości był to jeden z kilkunastu pogromów zainscenizowanych przez NKWD, z pomocą syjonistów, w celu wygnania 711 tys. Żydów z krajów satelickich w latach 1945-1947, kiedy Moskwa wyzyskiwała nacjonalizm żydowski i przygotowywała konflikt na Bliskim Wschodzie.
Według schematów NKWD, sami syjoniści dokonali prowokacji i pogromów w latach 1950-1951, żeby zmusić 547 tys. Żydów do wyjazdu do Izraela z krajów arabskich, takich jak: Maroko, Algeria, Tunezja, Libia, Egipt, Arabia Saudyjska, Jordania, Syria i Liban, oraz innych islamskich krajów, jak: Iran, Pakistan, Turcja i Etiopia.
Tak więc "pogrom kielecki" był tylko jednym ogniwem w łańcuchu zbrodni sowieckich i syjonistycznych, mających na celu "stymulowanie" masowego wyjazdu Żydów do Izraela w czasie tworzenia tego państwa. Izrael spełnia rolę zarzewia konfliktu USA z islamem, tak jak to planował Stalin. Pogromy Żydów stanowiły narzędzie polityki tak dla Sowietów, jak i dla syjonistów. Była to okrutna i bezwzględna "ludzka inżynieria".
prof. Iwo Cyprian Pogonowski,
Sarasota, USA
www.pogonowski.com

Nasz Dziennik, Piątek, 16 czerwca 2006, Nr 139 (2549)

Może zamiast przypominać wybijanie okien z zamierzchłych czasów, lepiej pamiętać o dużo świeższych niezagojonych ranach. A może są jakieś powody, że nie chce się o nich pamiętać ?

Pt cze 16, 2006 11:12
Zobacz profil WWW

(...) mordowały czasem kogo popadnie - w mojej rodzinie chłopak po przejściu frontu i demobilizacji, został wcielony do MO i był tym milicjantem niecały miesiąc. "Elity" z NSZ napadły w nocy postrunek, gdzie było 3 młodych ludzi i wyrżneli wszystkich....jaka zasługa dla ludzkości... (...)

Lepiej nie zaczynaj lictacji bo ... przegrasz !

Ja też nasłuchałem się od ojca wspomnień o 'dokonaniach' przeróżnych Armii i Gwardii 'ludowych', przepoczwarzonych potem w Milicję Obywatelską i inne 'służby'. Nasłuchałem się również o 'dokonaniach' sojuszników radzieckich.

Pt cze 16, 2006 11:18
Zobacz profil WWW

Alus napisał(a):
(...) mordowały czasem kogo popadnie - w mojej rodzinie chłopak po przejściu frontu i demobilizacji, został wcielony do MO i był tym milicjantem niecały miesiąc. "Elity" z NSZ napadły w nocy postrunek, gdzie było 3 młodych ludzi i wyrżneli wszystkich....jaka zasługa dla ludzkości... (...)

Lepiej nie zaczynaj lictacji bo ... przegrasz !

Ja też nasłuchałem się od ojca wspomnień o 'dokonaniach' przeróżnych Armii i Gwardii 'ludowych', przepoczwarzonych potem w Milicję Obywatelską i inne 'służby'. Nasłuchałem się również o 'dokonaniach' sojuszników radzieckich.

Dlatego zarówno skrajna prawica jak i skrajna lewica są zagrożeniem dla ludzkości. Działania jednej w żaden sposób nie usprawiedliwiają drugiej.

Pt cze 16, 2006 12:42
Paschalisie, jakie "zagrozenia dla ludzkosci" widzisz, ze strony "skrajnej prawicy". Na czym polega ta "skrajna prawicowosc"?

Pt cze 16, 2006 13:12
Tekst ze strny lpr powinien dac duzo do zrozumienia zwolennikom zamieszania, ktore jest wywoalane aby niszczyc prace prawicy.

Zwolennicy ministra wręczyli jego przeciwnikom butelkę oleju, tłumacząc, że brakuje im go w głowie. Wznosili też okrzyki: "Hej, hej, Roman jest OK!"

"Jesteśmy ludźmi ambitnymi, którzy chcą się uczyć i wiemy, że Roman Giertych zaproponuje nam wiele reform, które poprawią polską szkołę. Swoje wotum nieufności wobec wicepremiera wyrażali po prostu ludzie mało ambitni, którzy nie chcą się uczyć" - powiedziała jedna z zebranych przed ministerstwem, Justyna, studentka pierwszego roku Akademii Medycznej w Lublinie, która wraz z siostrą, Katarzyną przyjechała wyrazić swoje poparcie dla Romana Giertycha.

Wśród zebranych byli także nauczyciele. "Przyszłam tu w obronie wartości, na których opiera się nasza cała polska kultura, która przetrwała tak długo, dzięki właśnie temu systemowi wartości" - powiedziała polonistka w Warszawy, Grażyna.

Wartości bronili też przedstawiciele Familijnego Ruchu Samorządowego z Płońska. Jak powiedział PAP jeden z jego członków, Wojciech Bardowski, minister edukacji nie powinien poważnie podchodzić do protestów anarchistów, którzy domagają się wolności poglądów i działań w szkołach.

"Wolność młodych, nieukształtowanych ludzi musi być nieco ograniczona. Na tym polega wychowanie. Gdybyśmy dawali dzieciom wszystko, czego chcą, nic dobrego by z tego nie wyszło. Nie mogę dać mojemu dziecku kluczyków do samochodu, żeby jeździło po mieście bawiąc się w pościgi policyjne, nie mogę mu dać alkoholu. Kiedy człowiek już jest ukształtowany, dorosły, wtedy robi co chce, ale dziećmi trzeba pokierować" - wyjaśnił Bardowski.

Pt cze 16, 2006 13:27
Stanisław nie chodzi o "przegraną - wygraną" ale o fakty.
Mój kuzyn akurat był w AK - rejon Gór Świętokrzyskich to matecznik AK.
Po wkroczeniu frontu wschodniego, aby uniknąć represji trzeba było okryć swoją przynależność - dlatego jedni wstępowali do Armii Polskiej, inni uciekali na tereny zachodnie tzw. "ziemie odzyskane" - (stąd tak wiele osób z mojej rodziny mieszka w pomorskim, wrocławskim).
Może jednak w ramach "wygrana - przegrana" wytłumaczysz sprawę "Brygady Świętokrzyskiej" pod dowództwem A. Szackiego-Dabrowskiego "Bohuna", wysofującej się od stycznia 1945r wraz z armią niemiecką, na tereny zajęte przez wojska amerykańskie..... anulowali jeden front???

Pt cze 16, 2006 13:46

Stanisław nie chodzi o "przegraną - wygraną" ale o fakty.
Mój kuzyn akurat był w AK - rejon Gór Świętokrzyskich to matecznik AK.
Po wkroczeniu frontu wschodniego, aby uniknąć represji trzeba było okryć swoją przynależność - dlatego jedni wstępowali do Armii Polskiej, inni uciekali na tereny zachodnie tzw. "ziemie odzyskane" - (stąd tak wiele osób z mojej rodziny mieszka w pomorskim, wrocławskim).
Może jednak w ramach "wygrana - przegrana" wytłumaczysz sprawę "Brygady Świętokrzyskiej" pod dowództwem A. Szackiego-Dabrowskiego "Bohuna", wysofującej się od stycznia 1945r wraz z armią niemiecką, na tereny zajęte przez wojska amerykańskie..... anulowali jeden front???

W tym pytaniu zawarłaś odpowiedź. Jedni ukrywali swoją przynależność i pozostawali w domu, inni migrowali na 'ziemie odzyskane', a Brygada Świętokrzyska, stawiając wyżej zachowanie zdolności bojowej, która mogła być jeszcze Polsce przydatna, zawarli z Niemcami pseudorozejm i wycofali się w kierunku zachodnich aliantów (po drodze wyzwalając jakiś obóz koncentracyjny), z sukcesem do nich dołączając.
Takie trudne wybory wtedy były. Powstanie Warszawskie rozpoczęto licząc na wsparcie zbliżającego się wschodniego 'alianta'. Wiemy jak się skończyło.

PS. Domniemywam, że pod nazwą 'Armii Polskiej' rozumiesz 'Ludowe Wojsko Polskie'.

Pt cze 16, 2006 15:42
Zobacz profil WWW
Ludowe - bo taką nazwę nadali dowódcy i "sojusznicy" sowieccy, a żołnierz czy to w Armii Andersa, czy w LWP był ten sam - Polacy wywiezieni z terenów wschodnich, zajętych przez sowietów.

Pt cze 16, 2006 18:35

Tak - LWP.
Ludowe - bo taką nazwę nadali dowódcy i "sojusznicy" sowieccy, a żołnierz czy to w Armii Andersa, czy w LWP był ten sam - Polacy wywiezieni z terenów wschodnich, zajętych przez sowietów.

Mój wuj sam się zgłosił do tego LWP i przeszedł od Wisły do Berlina. Komunistą nie był i z nimi nie sympatyzował. Widocznie uważał to za konieczne. O motywach nigdy z nim poważnie nie rozmawiałem, za mały wtedy byłem na takie rozmowy.
To taki przyczynek do różnorodności wyborów w tamtych czasach. I ponosznienia ich skutków.

Pt cze 16, 2006 19:25
Zobacz profil WWW

"Żydówka zawsze pozostanie Żydówką. Żyd - Żydem. Mają skórę inną, zapach inny, sieją zepsucie wśród narodów".
- "Oni są niehonorowi, a ich kobiety bezwstydne".
- "Brzydzę sie nimi".
- "Należy ich tępić, jak drapieżne zwierzęta i jadowite gady".
Starczy??

raczysz żartować. Przypisujesz dialog bohaterów książki Dmowskiemu? Czy ty wisz co Dmowski pisał o Żydach? Był pełen podziwu dla niuch, ba uwazał że Polacy powinni czerpać z takich cesz jak ich solidarność , jak poszanowanie dla nauki etc. Polecam biografię Wasiutynskiego gdzie ten wybitny narodowiec wspominając lata 30-te pisze o tym jak Dmowski mówił o Żydach.
A propos tego fragmentu, faktem jest że gatunek ludzki dzieli się na rasy, jesli byłeś np: w turcji czy w Egipcie to widać róznice. Naet przy seksji zwołok podaje się rase człowieka. Ja interesuję się kultura arabską, trochę o tym wiem i naprawde bez problemu poznac araba, ba powiem ci z prawdopodobieństwem dużym z jakiej czesci swiata arabskiego pochodzi. To po prostu widac. Żydzi się dość trudno asymiliwali, były małżeństwa wewnątrz wspólnoty żydowskiej zatem cechy rasy semickiej są dość wyraźne choć faktem jest rasy sie mieszały. To taki offtop odnosnie ras. Ktos kto to kontenstuje sprzeciwia się nauce.

Cytuj:
an Paweł II mówił i przypominał:
- "Antysemityzm

śmiesz porównywac "antysemityzm" endecki z tym nazistowskim? [...]

Odnosnie NSZ to po roku 1990 ukazało sie mnóstwo prac historyków odkłamujących historie, polecam prace Zebowskiego i Chodakiewicza sa bardzo merytoryczne

[...] - bez chamstwa proszę - jo_tka

Pt cze 16, 2006 20:58
Zobacz profil WWW

Ras nikt nie neguje, ale do rasy można (w ostateczności) odnieść TYLKO uwagę o zapachu. Choć w tym kontekście brzmi: Żydzi śmierdzą. A to już jest znieważenie. Reszta to już czyste pomówienia, obelgi i właśnie przejaw antysemityzmu. Wiecej - prowokowania pogardy i nienawiści.

Czy chcesz powiedzieć, że w tej książce taki pogląd został skrytykowany? Autor się od niego wyraźnie zdystansował? Jeśli nie - to przypisywanie takich poglądów autorowi ma swoje uzasadnienie.

Antysemityzm jest antysemityzmem, niezależnie od skali. Tak samo sprzeciwia się prawu Bożemu. Nieważne, czy "tylko" pogardzasz człowiekiem dlatego, że jest Żydem/żydem (cokolwiek by nie znaczyła różnica) czy mordujesz go w komorach gazowych.

Jest różnica między programową pogardą dla człowieka, która się nie przejawia w aktach przemocy a wymordowaniem całej wsi. Ale w świetle prawa Bożego jedno i drugie jest poważnym wykroczeniem.

Nie jest bezzasadne pytanie, czy bez propagandy anty-żydowskiej, bez takich właśnie tekstów i stwierdzeń, byłby możliwy holokaust. Nie polskiej propagandy w tym momencie - niemieckiej. Ale w treści podobnej. Bez złamania w ludziach wspólnoty bycia ludźmi holokaust byłby niemożliwy.

PS. Odkłamywanie historii nie musi oznaczać gloryfikacji zła

So cze 17, 2006 5:53
Radzę przeczytać książkę ks. Tadeusza Fedorowicza "Drogi opatrzności" - partioty "do bólu", kochającego każdego człowieka miłością ewanegeliczną.
- "Sam wielokrotnie korzystałem z jego kapłańskiej mądrości i szczerej przyjażni. Wiele mu zawdzięczam", Jan Paweł II 28.06.2002r.
- "Książka zawierająca wspomnienia, notatki, zapiski z lat II wojny światowej, poczynione przez samego ojca Tadeusza, odsłonią nam nieco postać w sytuacjach trudnych, bolesnych, pośród losów, jakie przeżyli zsyłani w głąb Rosji Polacy.
Tam hartowało sie kapłaństwo gotowe zawsze służyć człowiekowi ze względu na Boga i ze względu - właśnie - na człowieka", 29.05.1991r Prymas Polski J. Glemp.
Takie postacie jak ks. T. Fedorowicz to namacalna nauka patriotyzmu - bo słowa tylko uczą (nauka ta zdobyta w szkole często "idzie w las") a właśnie przykłady pociagają.... lekcje patriotyzmu to przybliżanie, wskazywanie na postawy, życie, ludzi.

PS. ks. Fedorowicz "pełen podziwu dla nich" nigdy by nie włożył w usta swoich bohaterów podobnego dialogu.

So cze 17, 2006 7:34

Ras nikt nie neguje, ale do rasy można (w ostateczności) odnieść TYLKO uwagę o zapachu. Choć w tym kontekście brzmi: Żydzi śmierdzą. A to już jest znieważenie. Reszta to już czyste pomówienia, obelgi i właśnie przejaw antysemityzmu. Wiecej - prowokowania pogardy i nienawiści.

kolejne mity. Po pierwsze to jest powieść, powiesc rządzi się swoimi prawami, po drugie moj kolega pracował we Włoszech zbierając pomidory razem z Albańczykami i wiesz co mi powiedział "oni strasznie smierdzą", wiesz co powiedział brak kiedy wrócił z tunezji "oni strasznie smierdza".
Bo może brzemicstrasznie, jako cos chamskiego ale prawda ejst taka że ludzie z południa sa ini. Przy temperaturze powyzej 40C inaczej pracują kanały limfatyczne etc. Tak to wygląda, nie znaczy to że nie ma nic zęłgo w stwierdzeniu że ktoś smierci ale chodzi o to że połdniowcy inaczej pachną.
Prosze mi z łaski swojej wytłumaczyc czym był antysemityzm przed wojna a czym jest po wojnia a czym był podczas wojny. Studiuje politologie i miałem zajęcia na któych poznawalismy nardzony antysemityzmu, ktos kto ma minimalne pojęcie czym był antysemityzm przed wojjna nigdy nie napsize ze ednecja była antysemicka! Antysemityzm niemiecki przed wojną to takie postacie jak wielki muzyk Wagner, czy H. von Trietsche, była to pewna ideologia oparta na rzekomych badaniach gdzie udawadniano że Żydzi z natury sa gorsi, to znaczy nie chodzi o wartości kulturowe, ekonomiczne ale o sam fakt że ktoś jest Żydem. połączenie tego z filozofią Nietschego dał obrzydliwą teorię ras, gdzie wyższa rasa może pozbyc sie niższej tak jak w cyklu ewolucji silniejsze osobniki pozbywaja się słabszych. I ktos kto pojęcie antysemityzm które jest przypisane to środowiska ligi antysemickiej w Niemczech porównuje do polskiego reliazmu gdzie konklikty były wszedzie, Ukraińcy, Czesi, Polacy nawet Litwini i Żydzi, był to kocioł, walka o pewne dla nasz sprawy oczywiste jak wonośc w handlu o wolnośc na uczelni. Czasami nie moge swojego oburzenia opisac w słowach cenzuralnych ale nie mozna przemilczac takie ochydne, obrzydliwe, parszywe pomówienia. Ktos kto był opozycja wobec Żydów i dzis jest nazywany antysemita w czasie wojny ratował im życie!

jo_tka ja cię bardzo przepraszam ale nie mam ochorty dyskutowac z kims kto nie przejawia elementarnej wiedzy o międzytwojniu, to tak jakby tłumaczyć dziecku dwu letniemu ze ziemia jest okągła. Jesli ktoś nie widzi róznicy między walka ekonomiczną a obrzydliwą teorią pod i nad ludzi to naprawe nie mamy o czym dyskutować. Kiedyś aby być antysemita trzeba było zabijac Zydów dziś wystarczy że Żydzi cię nie lubią.
Jak ŻZydzi lobbowali w Angli u Lloya Georga że Polsce nie nalży się wolne panstwo to było OK, prosze zapoznac się z postacia Lorda Namiera, jak Dmowski w Nowym Jorku chyba 1916 na pytanie czemu sa przeciwko Żydom odpowiedział że jutro będzie ich gloryfikował jeśli tylko przestaną utrudniac powstanie panstwa Poslkiego. Czemu nie rozumiecie że antagonizm Polsko-Żydowski nie brał się z teori ras tylko z obiektywnego zjawiska jakim był konflik ekonomiczny a także pryncypiów jakim jest wolne panstwo. Nie jest tajemnica że Żydzi doażyli do stworzenia kadłubowego panstwa żydoskiego. Ale to inna historia.

a jeszcze jedno. nie uznaje politycznej poprawności w pisaniu o historii, wiec prosze nie pisac z oburzeniem jak smiem pisac o judeopolonii czy o antypolskich postawach Żydów na zachodze.

So cze 17, 2006 8:54
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 28  Następna strona