Jaki jest Prezydent Duda?
Autor |
Wiadomość |
Soul33
Moderator
|
 Re: Jaki jest Prezydent Duda?
Coroner napisał(a): A to co teraz piszecie to zwyczajny brak cywilnej odwagi do przyznania się że się myliło O rany. MYLIŁEM SIĘ. Teraz dobrze? Po tym wszystkim, co dotąd robił, już nie spodziewałem się, że uda mu się odzyskać wolność w najbliższej przyszłości. W tym momencie podjął taką próbę. Aczkolwiek ostrożnie. Prof. Staniszkis: Presja była ogromna – z jednej strony naciski protestujących, opozycji i środowisk prawniczych, z drugiej – oczekiwania PiS, że prezydent ustawy podpisze.http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/ ... de/ewq92p5Coroner napisał(a): ...i źle oceniało PADa. Oceniałem go całkiem trafnie. Wiedziałem, że dostrzega, jak go upokarzają i przeżywał silny konflikt wewnętrzny podpisując ustawy łamiące Konstytucję. Ale dobrze też zauważył Frasyniuk, że krzyczeć "trzecie weto" jest łatwo, ale trzeba myśleć realistycznie. To i tak było trudne. Prezydent Duda modlił się na Jasnej Górze przed podjęciem decyzjiDlatego myślę też, że bardzo ważny jest list od episkopatu wspierający prezydenta. Niestety Szydło nadal pozostaje w roli megafonu Kaczyńskiego. I tutaj mam większe wątpliwości, czy do końca kadencji wyrwie się z tego.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn lip 24, 2017 21:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To może poczytaj to co wygadywane było na Dudę. Marionetka to najdelikatniejsze. A teraz zamiast uderzyć się w swoje piersi to z bijecie się w cudze i próbujecie swój blamaż obrócić.
|
Pn lip 24, 2017 21:56 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Coroner napisał(a): To może poczytaj to co wygadywane było na Dudę. Marionetka to najdelikatniejsze. A teraz zamiast uderzyć się w swoje piersi to z bijecie się w cudze i próbujecie swój blamaż obrócić. Bo był marionetką. Teraz zerwał sznurek i mam nadzieję, ze zerwie pozostałe.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn lip 24, 2017 21:59 |
|
|
|
 |
bert04
|
Coroner napisał(a): Czyli legło 223 strony wieszania psów na PAD. Czego tam nie było. Nie wiem jak Ty liczysz. Jeszcze na 173 stronie gita i andej wespół-w-zespół powtarzali "nareszcie dumni, nareszcie dumni, najlepszy prezydent Duda jest". Ze strony przeciwnej był pewien ostrożny optymizm, trwał dokładnie do momentu nocnych ślubowan dublerów. Nie wiem, na której stronie, poszukaj sam. Zresztą i teraz dominuje ostrożny optymizm połączony z niedowierzaniem. Teza o ustawce już raczej na pewno można odrzucić. Z pozostałych teorii odpada też "nawrócenie" PAD-a na konstytucję. Więc obserwujemy walkę o wpływy, faktyczną pozycję w hierarchii i o schedę po Jarkaczu. Dla nas to i tak lepaza opcja, niż partia - monolit. Nawet nie chodzi o osłabiebie tego "walca zmian". Ale o jakieś elementarne elementy samokontroli, dyskusji, poprawnej legislacji.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn lip 24, 2017 22:12 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Tak, jakby trzeba było przepraszać za negatywne oceny czyjegoś złego zachowania w przeszłości, gdy w końcu zachowa się dobrze. bert04 napisał(a): Z pozostałych teorii odpada też "nawrócenie" PAD-a na konstytucję. Dlaczego nie? Na razie można tylko powiedzieć, że to nawrócenie ostrożne i niepewne.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn lip 24, 2017 22:18 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
I jeszcze można dodać, że Duda ratuje międzynarodową reputację Polski. Po jego wystąpieniu od razu nawet złotówka się umocniła.
|
Pn lip 24, 2017 22:48 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
I super. Oby PAD już nigdy nie był wyrobnikiem PiS, a prezydentem wszystkich Polaków.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn lip 24, 2017 23:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale to kosmiczna bzdura. Nie ma czegoś takiego jak prezydent wszystkich Polaków. Żaden do tej pory nie był i PAD nie jest nim też. Może PAD najbardziej reprezentował wyborców PiS. Reszta udawała, że chce być prezydentem wszystkich. Hasło to wymyślił chyba Kwaśniewski po wygranych wyborach. Miało to zjednać mu elektorat Leca Wałęsy po przegranych wyborach gdzie chciał podawać Kwaśniewskiemu nogę. Oczywiście nie był prezydentem wszystkich Polaków a raczej był prezydentem swoich wyborców.
A tak w ogóle funkcja prezydenta RP jest do likwidacji. W takiej konfiguracji jak mamy dzisiaj do niczego nie słuzy a powoduje jedynie spięcia. Albo rządzi premier albo prezydent.
Żeby nie było najbliżej mi do systemu rządów jaki mamy w USA.
|
Pn lip 24, 2017 23:19 |
|
 |
bert04
|
Soul33 napisał(a): Dlaczego nie? Bo największym złamaniem konstytucji jest wygaśnięcie mandatu. Ten punkt jest najniebezpieczniejszym precedensem, po jego przyjęciu mocą.ustawy możnaby wygaszać kadencje posłów, senatorów czy prezydenta. Kwestia wyboru 2/3 nie ma oparcia w konstytucji, być może nie jest sprzeczna, ale jest jedynie pewnym listkiem figowym wobec powyższego. ---------- Małgosiaa napisał(a): I super. Oby PAD już nigdy nie był wyrobnikiem PiS, a prezydentem wszystkich Polaków. Oj przepraszam, niektórzy już w euforii porzucają ostrożny optymizm, zaczynają jajkieś hip-hip-hurra... Nie, PAD może nie chce być już wyrobnikiem, on chce być jednym z liderów PiS. ------------ Coroner napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak prezydent wszystkich Polaków. Żaden do tej pory nie był i PAD nie jest nim też. Może PAD najbardziej reprezentował wyborców PiS. Reszta udawała, że chce być prezydentem wszystkich. Masz rację, "prezydent wszystkich Polaków" to pewno hasło, może pewien cel, ideał. Ale mimo to żaden inny prezydent RP - do dziś rano - nie był tak podległy swojej partii, tak mało samodzielny, tak dyspozycyjny. Nawet ś.p. Lechkacz, po niesławnym "wykonaniu zadania", potrafił w kwestii TK samemu podjąć decyzję. Cytuj: A tak w ogóle funkcja prezydenta RP jest do likwidacji. W takiej konfiguracji jak mamy dzisiaj do niczego nie słuzy a powoduje jedynie spięcia. Albo rządzi premier albo prezydent.
Przecież Duda absolutnie nie wtrąca się w działanie rządu. Zawetowane ustawy były przecież projektami poselskimi, nie rządowymi. Więc o co chodzi? Cytuj: Żeby nie było najbliżej mi do systemu rządów jaki mamy w USA.
W systemie amerykańskim to Duda byłby szefem rządu, nie Szydło
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Wt lip 25, 2017 0:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Zaraz a czy przez przypadek nie mówiliście o tym, ze nie będzie weta. (Alus) prorokowała za Sierakowskim (ale masz autorytety) że na pewno nie zawetuje a odeśle do TK. Czy Ty aby nie ustawiasz sie w pozycji Boga????.....tylko Bóg wie co ja mam w głowie, za kim prorokowałam i jakie mam autorytety. Daruj sobie. Cytuj: A to co teraz piszecie to zwyczajny brak cywilnej odwagi do przyznania się że się myliło i źle oceniało PADa. Dla mnie to weto też było swojego rodzaju zaskoczeniem. Ale po jego wypowiedziach wcześniejszych zakładałem, że jednak może być weto. Skoro nawet Ciebie - obiektywnego - zaskoczyła decyzja PAD, to za co niby było go dotychczas dobrze oceniać....może za perfidne bluzg w rodzaju Modlą sie Ojczyznę dojną racz nam zwrócić Panie? Cytuj: Jak dla mnie to prezydent zdał egzamin i potrafił unieść się ponad partyjność. O co go nie podejrzewałem. I czego nie potrafił uczynić poprzednik. Poprzednicy też wetowali ustawy, które im procedowały macierzyste partie, czego Ty w swej niechęci nie potrafisz dostrzec.
|
Wt lip 25, 2017 6:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Poprzednicy też wetowali ustawy, które im procedowały macierzyste partie Zdarzało im się że wetowali np Bronisław Komorowski na 930 ustaw zawetował 4.Ważne jest jak ważne to były ustawy. Zawetowania kluczowych ustaw dotyczących sądów, a zawetowanie ustawy np o nasiennictwie to przecież ogromna różnica.
|
Wt lip 25, 2017 8:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
filaster napisał(a): Alus napisał(a): Poprzednicy też wetowali ustawy, które im procedowały macierzyste partie Zdarzało im się że wetowali np Bronisław Komorowski na 930 ustaw zawetował 4.Ważne jest jak ważne to były ustawy. Zawetowania kluczowych ustaw dotyczących sądów, a zawetowanie ustawy np o nasiennictwie to przecież ogromna różnica. Tiaaa..... a weto wobec ustawy przywracającej sądy zlikwidowane przez Gowina, lub weto wobec wobec ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych likwidującej nadzór resortu rolnictwa nad odralnianiem żyznych gruntów....to tylko takie igraszki.
|
Wt lip 25, 2017 8:53 |
|
 |
bert04
|
filaster napisał(a): Zdarzało im się że wetowali np Bronisław Komorowski na 930 ustaw zawetował 4. Jego poprzednik, na ile mi się udało szybkim guglem ustalić, wetował 18 razy. Z tego 1 ustawę rządu Marcinkiewicza (raczej niezbyt ważną) i 17 rządu Donalda Tuska. Każdy może wyliczyć, ile ustaw rządu brata bliźniaka zawetował. filaster napisał(a): Ważne jest jak ważne to były ustawy. Zawetowania kluczowych ustaw dotyczących sądów, a zawetowanie ustawy np o nasiennictwie to przecież ogromna różnica. Zupełna zgoda. Więc tym bardziej nie dało się takiego obrotu sprawy przewidzieć. Zwłaszcza porównując to do tego, jak swego czasu przy pomocy Dudy zaorano TK. Ten sam prezydent, który odbiera nocne ślubowania od dublerów, teraz kręci nosem. Tak, to jest ten sam prezydent, ale nie taki sam, jak półtora roku temu. A jakie tej zmiany przyczyny i jakie cele (oraz jakie będą tego skutki), o to właśnie tutaj się spieramy. Możesz też dołączyć się i przedstawić własną teorię. Przestraszył się obrońców alimenciarzy i pedofilów? Nie podoba mu się, że skończył się postkomunizm? Staje w szeregu z ubecją i oderwanymi od koryta?
|
Wt lip 25, 2017 9:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Alus Nigdzie nie napisałem że ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych to tylko jedynie takie igraszki,natomiast użyłem przykładu ustawy o nasiennictwie jako tej niezbyt znaczącej. Zawetowanie tych ustaw o ochronie gruntów rolnych i leśnych przez Komorowskiego blednie przy tym co zawetował Duda.
|
Wt lip 25, 2017 9:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): filaster napisał(a): Zdarzało im się że wetowali np Bronisław Komorowski na 930 ustaw zawetował 4. Jego poprzednik, na ile mi się udało szybkim guglem ustalić, wetował 18 razy. Z tego 1 ustawę rządu Marcinkiewicza (raczej niezbyt ważną) i 17 rządu Donalda Tuska. Każdy może wyliczyć, ile ustaw rządu brata bliźniaka zawetował. ''26 projektów ustaw, 4 weta, 31 posiedzeń RBN, ale nie tylko. Ubiegająca pięcioletnia kadencja Bronisława Komorowskiego to ponad 930 podpisanych ustaw i 12 skierowanych do Trybunału Konstytucyjnego.'' http://www.tvp.info/21103013/piec-lat-p ... orowskiego
|
Wt lip 25, 2017 9:13 |
|
|
|