Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Coroner napisał(a): Nie zrozumiałaś. Ja się pytam gdzie byliście z komentarzami za poprzedniej władzy. Przeszukałem to forum i nie znalazłem takowych. Wiec proszę o podanie. Sprawdzać to możesz jak będziesz grać w pokera. Ja lubię brydża. Nie gram w pokera.
To jak bedą takie wpisy?. Jakie wpisy? Teraz mamy rząd PiS, a temat: Przegląd prasy i aktualnosci, a nie ocena jakiegokolwiek poprzedniego rządu. To Ty stawiasz zarzut, więc Ty udowodnij swoją rację. Na marginesie: ja osobiście zaczęłam udzielać się na forum dopiero od stycznia tego roku, więc siła rzeczy żadnych moich wpisów ani za ani przeciw nie znajdziesz.
|
Pt wrz 16, 2016 19:43 |
|
|
|
 |
Acro
|
Coroner napisał(a): Ze przypomnę tylko złodziejstwo OFE i podwyżka VAT. Juz same te dwa posunięcia dyskwalifikują PO. Eee, to słabe sprawy przypomniałeś. PO zlikwidowało tę część OFE, która i tak obligatoryjnie była inwestowana w obligacjach państwowych. Więc de facto zmieniono zobowiązanie państwa wykupu obligacji na zobowiązanie państwa wypłaty emerytury. Pewno, że mądrzej byłoby umożliwiśc swobodniejsze inwestowanie tych pieniędzy, ale trudno nazwać to złodziejstwem czy nawet jakimś oszustwem. Aktualny zamach PiS na resztę OFE to już prawdziwa kasa, za którą stoi prawdziwy majątek i prawdziwe aktywa, i to jest złodziejstwo. Podwyżka VAT? Przypomnę, że mieliśmy wtedy światowy kryzys i Polska akurat nie zareagowała praktycznie wzrostem fiskalizmu i pompowaniem pustego pieniądza w rynek (jak wiele innych krajów, i do czego zachęcał gorąco PiS). Teraz mamy znowu dobre czasy, więc ani chybi PiS natychmiast ten VAT obniży, prawda? 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pt wrz 16, 2016 20:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Raczej wątpię. Bo PiS to socjaliści. Zobacz co robią. 500+ itp. Co do OFE to przecież PO zamknęła cała sprawę emerytur i dobiła dziecko Balcerowicza
|
Pt wrz 16, 2016 21:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A VAT miał być tylko na 2 lata. Chyba minęło dużo więcej.
|
Pt wrz 16, 2016 21:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): A VAT miał być tylko na 2 lata. Chyba minęło dużo więcej. I jakoś nie słychac, aby PiS zamierzał to zmienić. Najwyraźniej to im odpowiada. A co do OFE, to nigdy nie podobała mi się ta opcja. Poza tym szlag mnie trafił, kiedy wydłużono wiek emerytalny.
|
Pt wrz 16, 2016 21:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mnie jeszcze wnerwiło zdecydowanie za rodziców w sprawie obowiązku szkolnego. Jak juz pisałem ńie jestem elektoratem PiS. A podatków raczej nie obniża bo potrzebują na załatwianie socjalu dla elektoratu. Chociaż myśle ze juz stracili albo za chwile stracą tych którzy byli za zrobieniem porządków w RP. Rozliczeniem afer. To wszystko o czym pisze RAZ
|
Pt wrz 16, 2016 21:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A PiS wprowadza 8 klasowe szkoły podstawowe. Ciekawe tylko czy będzie z czego uczyć siódma klasę w przyszłym roku. Obecne piąte klasy nie mają podręczników do języka polskiego, bo ich po prostu nie ma. A w ogóle, to po kie licho było zmieniać, skoro programowo maja być bardzo zbliżone do poprzednich (poprzestawiane tematy - wiadomo na podstawie metodycznych). Ktos po prostu zebrał kasę za innowacje.
|
Pt wrz 16, 2016 21:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie znam się na szkolnictwie. Wielu nauczycieli od początku reformy Buzka krytykowały gimnazja. Oczywiście ze środowisko nauczycieli nie jest za rewolucyjnymi zmianami. Ale z tego co słyszę to jeżeli nie będzie redukcji etatów to nauczyciele są za. Nie wypowiadam się na temat tej zmiany w oświacie. Musiałbym poznać i zrozumieć szkole a na to nie mam czasu. Jeśli maja to przygotowane jak Buzek miał przygotowane 4 reformy to jestem przeciw. Ale jak zrobią to dobrze to może być korzyść dla dzieci. Każda ekipa która przychodzi to zamierza coś zmieniać w szkole. I tutaj mamy to samo. Jak do tej pory było to na minus, bo efekty kształcenia widać było na uczelńiach i w pracy. Zobaczymy co tzw. "dobra zmiana" wymyśliła.
|
So wrz 17, 2016 7:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bzdura! Mozna reformowac szkolnictwo. Czemu nie? Ale jak pisze Helenka: z sensem a nie, “zeby odwalic zanim nas od koryta odciagna“.
Poprzednia reforme wprowadzano od pierwszej klasy, a nie nagle w szostej mowiono: no to teraz od nastepnego roku idziecie do gimnazjum, ktorego jeszcze nie ma i nie wiadomo gdzie bedzie, bo wszystkie budynki sa zajete. A program to sie przez wakacje wymysli. Dla trzyletniego liceum tez.
Teraz wlasnie tak jest. Do jakich szkol pojdzie siodma i osma klasa? A w jakich zmieszcza sie czteroletnie licea? Jakie podreczniki?
Nie masz dzieci w szostej klasie czy nawet w osmej, to moze ci to byc obojetne.
|
So wrz 17, 2016 7:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Raczej wątpię. Bo PiS to socjaliści. Zobacz co robią. 500+ itp. Co do OFE to przecież PO zamknęła cała sprawę emerytur i dobiła dziecko Balcerowicza 500+ na kredyt, który podobnie jak dług Gierka, spłacać będą pokolenia. OFE generowało dług publiczny, a w wielu krajach o podobnym systemie oszczędzania na emerytury, emeryci w efekcie pozostali beż żadnego zabezpieczenia finansowego na starość. Na dziecku Balcerowicza zarabiali twórcy i fundacje związane z tymi twórcami, ale nie przyszli emeryci. W kwestii reformy szkolnictwa - p. Zaleska nawet się nie zająknęła jak widzi rozwiązanie gdy za 3 lata dwa roczniki - III gimnazjum i 8 podstawowej - będę szturmować średnie szkoły.
|
So wrz 17, 2016 7:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): 500+ na kredyt, który podobnie jak dług Gierka spłacać będą pokolenia. Tu ciekawostka. Rodziny dostały po 500+ i co słyszę na początku roku szkolnego od dzieci? Nie mam zeszytu, bo mamusia nie ma pieniędzy. Mamusia kupi mi po 20-tym. Tyle, że mamusie w tych rodzinach dostają miesięcznie z programu od 2500 do 3500 zł.
|
So wrz 17, 2016 8:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): 500+ na kredyt, który podobnie jak dług Gierka, spłacać będą pokolenia. Pewnie tak. Za mało mam faktów żeby to potwierdzić. A co do długu Gierka to nikt nie dorówna Tuskowi. Ten człowiek rozpoczął zadłużanie Polski w takim tempie, że nawet guru liberałów Balcerowicz się zbuntował. Inni ekonomiści również. http://www.tygodnikprzeglad.pl/dlug-tuska-dlug-gierka/Małe podsumowanie długów Gierka i Tuska. Alus napisał(a): OFE generowało dług publiczny, a w wielu krajach o podobnym systemie oszczędzania na emerytury, emeryci w efekcie pozostali beż żadnego zabezpieczenia finansowego na starość. To była kolejna reforma źle przygotowana. Oczywiście trzeba było reformować ale zrobiono to dokładnie tak, że zarobiła na tym garstka ludzi. Przygotowania reformy za rządów Buzka to Balcerowicz i była ekipa UW która później się przemianowała na PO. Zlikwidowano OFE bez jakiejkolwiek debaty o tym i nie podano powodów likwidacji oraz nie pociągnięto odpowiedzialnych za ten stan do odpowiedzialności. Kto na tym stracił? Beneficjenci systemu emerytalnego czyli wszyscy Polacy od rocznika 1968 (chyba to był ostatni rocznik który miał wybór dla każdego młodszego losowano fundusz jeśli go nie wybrał)
|
So wrz 17, 2016 8:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Alus napisał(a): 500+ na kredyt, który podobnie jak dług Gierka, spłacać będą pokolenia. Pewnie tak. Za mało mam faktów żeby to potwierdzić. A co do długu Gierka to nikt nie dorówna Tuskowi. Ten człowiek rozpoczął zadłużanie Polski w takim tempie, że nawet guru liberałów Balcerowicz się zbuntował. Inni ekonomiści również. http://www.tygodnikprzeglad.pl/dlug-tuska-dlug-gierka/Małe podsumowanie długów Gierka i Tuska. Twoja skrajna niechęć do PO i Tuska nie pozwala Ci dostrzec światowego kryzysu w 2008r, po którym wiele państw nadal nie może powrócić do stanu przed kryzysem. A Balcerowicz?.....najbardziej przeżył OFE, bo jego FRO straciła na tym rocznie 2-3 miliony grantu z OFE.
|
So wrz 17, 2016 8:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Twoja skrajna niechęć do PO i Tuska nie pozwala Ci dostrzec światowego kryzysu w 2008r, po którym wiele państw nadal nie może powrócić do stanu przed kryzysem. A to nie byliśmy zieloną wyspą? Znowu nas oszukali (że tak sparafrazuję Smolenia), a tymczasem okazało się, że trawę malowali na zielono na tej wyspie. Alus napisał(a): A Balcerowicz?.....najbardziej przeżył OFE, bo jego FRO straciła na tym rocznie 2-3 miliony grantu z OFE. No po prostu zrobił sobie reformę nie po to, żeby komuś było lepiej ale żeby jemu było lepiej. Jakoś dziwnie nie ruszyłaś/eś reszty ekonomistów.
|
So wrz 17, 2016 9:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Twoja skrajna niechęć do PO i Tuska nie pozwala Ci dostrzec światowego kryzysu w 2008r, po którym wiele państw nadal nie może powrócić do stanu przed kryzysem. Cytuj: A to nie byliśmy zieloną wyspą? Znowu nas oszukali (że tak sparafrazuję Smolenia), a tymczasem okazało się, że trawę malowali na zielono na tej wyspie. Okazuje sie jedynie, ze wskaźniki ekonomiczne prezentowane przez światowe gremia masz głęboko w d***e - od 2008r RP nigdy nie miała ujemnego wzrostu, czym stanowiła zieloną wyspę na mapie - interesuje Cię jedynie negatywna propaganda.
|
So wrz 17, 2016 11:04 |
|
|
|