Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Cóż pokutuje brak lustracji i dekomunizacji. Ponad prawem stoją wszyscy politycy od dawna. Zastanawiające jest to ze ty widzisz tylko PiS. Ja staram sie widzieć wszystkich
|
N wrz 18, 2016 14:52 |
|
|
|
 |
mikkel
|
Coroner napisał(a): Cóż pokutuje brak lustracji i dekomunizacji. Ponad prawem stoją wszyscy politycy od dawna. Zastanawiające jest to ze ty widzisz tylko PiS. Ja staram sie widzieć wszystkich A co lustracja albo dekomunizacja pomogłaby w tym przypadku? Abo co by pomogła na casus olewania prawa przed Dudę albo Szydło?
|
N wrz 18, 2016 15:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja mówię o stosunku Kaczyńskiego bo oczywiście jego zarzut do sędziny był taki ze zapewne ona z układu III RP dlatego nie miała prawa moralnego W domyśle jest oczywiście to ze zapewne sędzia resortowy albo TW. Gdybyśmy przeprowadzili lustracje jak zrobili to Niemcy i ich wszystkie dokumenty Stasi wyładowały e internecie to nie mieliby pretekstu do takich wypowiedzi. Odnośnie dekomunizacji do genialnie przeprowadzili to Czesi i oczyścili swoje państwo od rożnego rodzaju dziwnych układów w polityce. Co tez ukróciłoby wszelkiego rodzaju ucieczki w stylu a u was biją murzynów. Pomogłoby tez rozliczać polityków. A tak mamy to co mamy. Jeden wielki chaos i zero odpowiedzialności. To juz nie na temat ale unika sie tez grania teczkami jak to miało miejsce w Polsce. Np. to co zrobiła żona Kiszczaka
Co do Dudy i Szydło to ja nie widze większych odstępstw niż Tuska i Komorowskiego albo Milera i Kwaśniewskiego To ze media krzyczą bo zmieniają sie całkowicie układy które były. Ale dopóki mamy taka demokracje jak mamy to bedą takie jaja. Rozwiązane to jednomandatowe okręgi wyborcze, zmiana konstytucji i system prezydencki.
|
N wrz 18, 2016 18:30 |
|
|
|
 |
mikkel
|
Coroner napisał(a): Ja mówię o stosunku Kaczyńskiego bo oczywiście jego zarzut do sędziny był taki ze zapewne ona z układu III RP dlatego nie miała prawa moralnego W domyśle jest oczywiście to ze zapewne sędzia resortowy albo TW. Gdybyśmy przeprowadzili lustracje jak zrobili to Niemcy i ich wszystkie dokumenty Stasi wyładowały e internecie to nie mieliby pretekstu do takich wypowiedzi. Wydaje mi się, że to jest trochę naiwne rozumowanie. Gdyby ludzie pokroju Kaczyńskiego nie mieli tego pretekstu, to znaleźliby jakikolwiek inny, żeby tylko zdyskredytować sędziego. Identycznie jak z Trybunałem Konstytucyjnym. PO dała pretekst do ataku, wybierając nadmiarowych sędziów, ale nawet gdyby ich nie wybrała, znalazłoby się coś innego. Cytuj: Co do Dudy i Szydło to ja nie widze większych odstępstw niż Tuska i Komorowskiego albo Milera i Kwaśniewskiego Nie przesadzajmy. Nikt wcześniej w Polsce nie splugawił tak Konstytucji jak Duda i Szydło. Nie było też w najnowszej historii przypadku, żeby w rządzie zasiadali ludzie, którzy w normalnych okolicznościach siedzieliby w w więzieniach, a nie siedzą tylko dzięki kolesiostwu i sztuczkom prawnym.
|
N wrz 18, 2016 18:42 |
|
 |
Acro
|
Dariusz-555 napisał(a): 1. swiatowy kryzys ? czy moze ludziom wmawiano ze jest swiatowy kryzys ? prawie robi wielka roznice .
2. moderacja nie uznaje slowa " ponoc " . 1. Tak im wmawiano, że przestali produkować. Rozmawiamy jeszcze o faktach, czy przeszliśmy na political fiction? 2. Ponoć uznaje. Dariusz-555 napisał(a): nigdy , nawet przez pol sekundy nie wierzylem ( i nie wierze ) w opowiesci o tak zwanym swiatowym kryzysie . I w to, że księżyc nie jest z sera też nie, prawda?...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N wrz 18, 2016 20:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mikkel napisał(a): Identycznie jak z Trybunałem Konstytucyjnym. PO dała pretekst do ataku, wybierając nadmiarowych sędziów, ale nawet gdyby ich nie wybrała, znalazłoby się coś innego. Tego może lepiej nie ruszajmy. PO wcale taka święta nie była jak się ja dzisiaj wybiela. Machlojki i geszefty ubijane w Sowie nie pozostawiają wątpliwości, że przyganiał kocioł garnkowi. PO nagle zabrali się za ustawę o TK jak wiadomo było, że nie mają szans na wygrane wybory i jak sromotnie Gajowy przerżnął. mikkel napisał(a): Nie przesadzajmy. Nikt wcześniej w Polsce nie splugawił tak Konstytucji jak Duda i Szydło. Nikt wcześniej się o to nie bił. A dzisiaj jest pospolite ruszenie. Kto żyw atakuje. Nie zapominajmy jak ta konstytucja powstawała. Zresztą moim skromnym zdaniem najgorsza Konstytucja z możliwych. Tutaj masz niezrealizowane orzeczenia TK (ciach - zły link)A tutaj jak to wyglądało i gdzie miała PO orzeczenia TK ale było o tym cicho bo to nie PiS http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/4 ... jnego.htmlCo do TK to nawet Wyborcza punktowała PO http://wyborcza.pl/1,75968,18010846,Pla ... cyjny.htmlNie mam w tej chwili czasu ale znajdowałem na sieci wiele przykładów łamania konstytucji przez poprzednich prezydentów.
|
N wrz 18, 2016 20:36 |
|
 |
Acro
|
Widziałem zestawienie wszystkich niezrealizowanyc przez PO orzeczeń - nie było tam takich, których termin wdrożenia minął. Sporo było takich, na któryc realizację był jeszcze czas, trochę też takich, które stały się bezzasadne, bo przestało obowiązywać prawo, która TK nakazał zmienić. Nie widać więc ostentacyjnego olewania niepasujących postanowień - przeciwnie, za PO znacznie skróciła się kolejka orzeczeń czakającyc na wdrożenie. Nie pamiętam, gdzie to zestawienie jest, znalazłem tylko taki opis sytuacji: http://www.instytutobywatelski.pl/24460 ... -trybunaluEDIT: teraz wyczytałem, że artykuł napisał Instytut Obywatelski, czyli przybudówka PO, a więc strona w tym konflikcie... Więc znalałzem coś takiego - tam także link do zestawienia wyroków - ale sens jest ten sam. http://politycznie-apolitycznie.blog.on ... eczeniami/
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn wrz 19, 2016 8:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Zastanawia mnie za co Tusk nie jest odpowiedzialny.  Paleta win Tuska jest ogromna.....choćby plagi egipskie....
|
Pn wrz 19, 2016 9:09 |
|
 |
Dariusz-555
|
na tej palecie widzimy irlandzki cud gospodarczy , zielona wyspe , Polske w budowie , nowe gospodarcze otwarcie , blizej ludzi , no i wielkie powroty Polakow z emigracji zarobkowej . a paleta afer ? zabraklo by miejsca na internetowym serwerze .
|
Pn wrz 19, 2016 18:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kolejne wymysly Dariusza. Jakies fakty? A po co?
|
Pn wrz 19, 2016 18:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli nici z planowanego wpływu do budżetu Cytuj: Komisja Europejska zakwestionuje podatek handlowy w naszym kraju. Polskie Radio dowiedziało się nieoficjalnie, że jest już przygotowana cała dokumentacja dyrekcji generalnej do spraw konkurencji.[...] - Teraz to już zależy od przewodniczącego Komisji, kiedy decyzja zostanie ogłoszona - powiedział Polskiemu Radiu jeden z urzędników w Brukseli. Nie jest wykluczone, że nastąpi to w przyszłym tygodniu. Od kilku miesięcy wiadomo było, że Bruksela ma wątpliwości i traktuje podatek jako niedozwoloną pomoc publiczną. Trwała wymiana korespondencji z rządem, a zastrzeżenia dotyczyły zróżnicowania stawek podatkowych i progów i nierównego traktowania firm różniących się wielkością. Komisja Europejska miała podobne zastrzeżenia już wcześniej. Dotyczyły one podatku na Węgrzech. Na razie wyjaśnienia z Warszawy - jak mówi jeden z urzędników - nie były wystarczające. Jeśli Komisja ogłosi negatywną opinię i tym samym rozpocznie oficjalne dochodzenie, zażąda zawieszenia ustawy do czasu jego zakończenia . http://www.money.pl/gospodarka/unia-eur ... book_moneyA tu cd fahufcóf: Cytuj: Ogólnopolska akcja #Misiewicze, zainicjowana przez polityków Nowoczesnej, przynosi zaskakujące rezultaty. Przykładem może być Maciej Szota, były radny z PiS i właściciel baru szybkiej obsługi z kebabem, który został wicedyrektorem departamentu ds. badań w PGNiG. W PGNiG udało nam się uzyskać potwierdzenie, że rzeczywiście Maciej Szota jest od lipca zastępcą dyrektora departamentu ds. badań. Nie uzyskaliśmy jednak odpowiedzi na pytanie, jak do tego doszło ani jakie ma kompetencje, by pełnić tę funkcję. Pracownik biura prasowego koncernu poprosił o 15 minut cierpliwości, by móc zgromadzić te informacje, niestety kolejnych telefonów już nikt w PGNiG nie odbierał. http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... ok_finanseOdwołanie ministra tylko pro forma.
|
Pn wrz 19, 2016 18:31 |
|
 |
Dariusz-555
|
Obywatelko Misjonarko , prosze wrzucic w google " afery PO " a Obywatelka dostanie tyle przykladow ze jej komputer rozsadzi .
|
Pn wrz 19, 2016 19:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): Obywatelko Misjonarko , prosze wrzucic w google " afery PO " a Obywatelka dostanie tyle przykladow ze jej komputer rozsadzi . Rozsadzi, podobnie jak rozsadziło więzienia nie zdolne pomieścić winnych tych "afer" 
|
Wt wrz 20, 2016 6:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No coz. Prawo Sprawiedliwosc musi najpierw upchnac swoich kumpli z barow u koryta, potem wymienic sedziow i prokuratorow na sprzataczki z sadow i juz zaczna sie pokazowe procesy. Za ktore Polska po PiSie sie nie wyplaci.
|
Wt wrz 20, 2016 7:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Biskup Andrzej Czaja o partiach politycznych: Cytuj: W niedzielę 18 września bp Andrzej Czaja spotkał się z redakcjami katolickich mediów. Spotkanie odbyło się w trakcie rekolekcji dla dziennikarzy na Górze Świętej Anny z okazji obchodzonego w Kościele 50. Światowego Dnia Środków Społecznego Przekazu. Hierarcha poświęcił swoje przemówienie kwestii zaangażowania dziennikarzy katolickich mediów w walki polityczne[...] - Emocje w tej sprawie eskalują. Niestety, nie jest tak jak mówiono przed wyborami, że będzie się słuchać głosu ludu. Głosu ludu absolutnie nikt nie posłuchał. To jest duży dramat i problem. Mówię o tym dlatego, żebyśmy mieli świadomość, że nie jest tak, jak przeciętny obywatel myśli, że skoro PiS jest przy władzy to właściwie Kościół rządzi - mówił bp Andrzej Czaja w kontekście lokalnych sporów politycznych. - Niektóre posunięcia ludzi z PiS-u są nie do przyjęcia. O ile PO deptało czy sprzedawało pewne wartości, to mam wrażenie, że teraz niektórzy ludzie z PiS-u depczą ludzką godność i w ogóle się nie liczą z tym, co człowiek myśli, jakie ma pragnienia, potrzeby i - przede wszystkim - jakie ma prawa. To dla nas, wszystkich ludzi Kościoła, sygnał, żebyśmy byli roztropni i nie dali się uwieść. Żebyśmy nie szli w kierunku faworyzowania jakiejś opcji politycznej, programu politycznego, a już tym bardziej - partii politycznej. Bądźcie wrażliwi na to, podejmując sprawy polityczne - miejcie swoje stanowisko, głoście to, czego naucza Kościół. Musimy dzisiaj - wręcz w obronie swojego dobrego imienia i swojej przyszłości - jednoznacznie artykułować stanowisko kościelne, gdy ono nie jest zgodne z tym, co rząd głosi czy do czego dąży. To jest najlepsza, pozytywna droga: mówienia o tym, co jest kościelne, a co nie. Mam na myśli nie tylko sprawy związane z migracją i uchodźcami, ale m.in. także obronę praworządności na elementarnym poziomie władz samorządowych - mówił biskup opolski. http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... cznej.html
|
Wt wrz 20, 2016 7:54 |
|
|
|