Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Helenka napisał(a): Biskup Andrzej Czaja o partiach politycznych: Cytuj: W niedzielę 18 września bp Andrzej Czaja spotkał się z redakcjami katolickich mediów. Spotkanie odbyło się w trakcie rekolekcji dla dziennikarzy na Górze Świętej Anny z okazji obchodzonego w Kościele 50. Światowego Dnia Środków Społecznego Przekazu. Hierarcha poświęcił swoje przemówienie kwestii zaangażowania dziennikarzy katolickich mediów w walki polityczne[...] - Emocje w tej sprawie eskalują. Niestety, nie jest tak jak mówiono przed wyborami, że będzie się słuchać głosu ludu. Głosu ludu absolutnie nikt nie posłuchał. To jest duży dramat i problem. Mówię o tym dlatego, żebyśmy mieli świadomość, że nie jest tak, jak przeciętny obywatel myśli, że skoro PiS jest przy władzy to właściwie Kościół rządzi - mówił bp Andrzej Czaja w kontekście lokalnych sporów politycznych. - Niektóre posunięcia ludzi z PiS-u są nie do przyjęcia. O ile PO deptało czy sprzedawało pewne wartości, to mam wrażenie, że teraz niektórzy ludzie z PiS-u depczą ludzką godność i w ogóle się nie liczą z tym, co człowiek myśli, jakie ma pragnienia, potrzeby i - przede wszystkim - jakie ma prawa. To dla nas, wszystkich ludzi Kościoła, sygnał, żebyśmy byli roztropni i nie dali się uwieść. Żebyśmy nie szli w kierunku faworyzowania jakiejś opcji politycznej, programu politycznego, a już tym bardziej - partii politycznej. Bądźcie wrażliwi na to, podejmując sprawy polityczne - miejcie swoje stanowisko, głoście to, czego naucza Kościół. Musimy dzisiaj - wręcz w obronie swojego dobrego imienia i swojej przyszłości - jednoznacznie artykułować stanowisko kościelne, gdy ono nie jest zgodne z tym, co rząd głosi czy do czego dąży. To jest najlepsza, pozytywna droga: mówienia o tym, co jest kościelne, a co nie. Mam na myśli nie tylko sprawy związane z migracją i uchodźcami, ale m.in. także obronę praworządności na elementarnym poziomie władz samorządowych - mówił biskup opolski. http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... cznej.htmlJuż widzę jak GN, Niedziela, Ndz na czele z mediami toruńskimi wciela w życie przekaz biskupa 
|
Wt wrz 20, 2016 8:00 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Bardzo mocne słowa. Miejmy nadzieję, że ta część polskiego Kościoła, która widzi, że PiS nie ma z nim nic wspólnego poza wkupywaniem się pieniędzmi podatnika w jego łaski, nabierze odwagi do mówienia prawdy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt wrz 20, 2016 8:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): GN, Niedziela, Ndz na czele z mediami toruńskimi To nie są media Episkopatu i wyrażają własne stanowisko, nie Koscioła.
|
Wt wrz 20, 2016 8:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Alus napisał(a): GN, Niedziela, Ndz na czele z mediami toruńskimi To nie są media Episkopatu i wyrażają własne stanowisko, nie Koscioła. Niemniej przez większość społeczeństwa postrzegane są, że jako katolickie stanowią pośredni głos Episkopatu.
|
Wt wrz 20, 2016 8:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To, jak nas widzą ludzie nie zawsze zależy od nas.
|
Wt wrz 20, 2016 8:14 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Alus, to było na spotkaniu z naszymi redakcjami (GN, Mały GN, Wiara.pl, radio eM) powiedziane  Tu jest tekst źródłowy http://opole.gosc.pl/doc/3453956
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt wrz 20, 2016 8:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): Alus, to było na spotkaniu z naszymi redakcjami (GN, Mały GN, Wiara.pl, radio eM) powiedziane  Tu jest tekst źródłowy http://opole.gosc.pl/doc/3453956Poczekam na efekty. GN -mój wieloletni (od lat 70-tych XX w) przewodnik do Boga, zawiódł mnie potwornie instrumentalizując aborcję do celów politycznych w wywiadach z kandydatem na prezydenta śp L. Kaczyńskim i prezydentem B. Komorowskim. Linki podawałam wielokrotnie.
|
Wt wrz 20, 2016 8:50 |
|
 |
Johnny99
|
Helenka napisał(a): Alus napisał(a): GN, Niedziela, Ndz na czele z mediami toruńskimi To nie są media Episkopatu i wyrażają własne stanowisko, nie Koscioła. GN jest wydawany przez Kurię Metropolitarną w Katowicach, więc coś wspólnego z Episkopatem jednak ma. Łamie się kolejny - jak dotąd - rycerz dobrej zmiany, czyli Waldemar Łysiak. W ostatnim DoRzeczy nie dał już rady trzymać w tajemnicy zbieranych zapewne od jakiegoś czasu pretensji do PiS, częściowo wprawdzie jeszcze za to, że PiS jest za mało PiSowski (przyznawanie przez Glińskiego odznaczeń dla "salonowców wspierających KOD", którzy, jak wiadomo, z samego tego powodu nie mogą być wybitnymi twórcami), ale też za " serię gaf", zapowiedzi windowania podatków, " siłowe wciskanie ofiar smoleńskich w każde rocznicowe obchody historyczne", czy " dekoracja młodziutkiego biurokraty wojskowym medalem" (i to bez zaznaczenia, że Siemoniak robił to samo!). Na koniec wprawdzie zaznacza, że " wielu światłych wyborców PiS miało nadzieję, że powrót tej partii do władzy odkurzy dawne rycerskie standardy działania publicznego, i ci, mimo wspomnianej serii rozczarowań, ciągle jeszcze dają PiSowi kredyt zaufania", ale podkreśla, że jeżeli PiS to zlekceważy, to " skończy na śmietniku". Ciekawe ile jeszcze tego kredytu u "światłych wyborców PiS" zostało?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt wrz 20, 2016 9:32 |
|
 |
jo_tka
|
Alus - ja mogę mówić tylko za siebie, ale akurat portal wiara.pl wydaje mi się zachowywać równowagę 
|
Wt wrz 20, 2016 10:02 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
GN mnie poważnie rozczarował. Gdybym chciał poczytać pisowską propagandę, czytałbym ich gazety i portale. Po GN oczekiwałem więcej. Czy tylko mnie się wydaje, że dziennikarze uczą się na studiach o ustrojach politycznych, historii i prawodawstwie? 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt wrz 20, 2016 11:45 |
|
 |
jo_tka
|
GN jest wydawany przez Instytut Gość Media. Instytucję formalnie odrębną od kurii katowickiej, choć w oczywisty sposób kościelną, powołaną przez metropolitę katowickiego. Tak dla porządku 
|
Wt wrz 20, 2016 12:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): Alus - ja mogę mówić tylko za siebie, ale akurat portal wiara.pl wydaje mi się zachowywać równowagę  Portal tak 
|
Wt wrz 20, 2016 12:35 |
|
 |
Acro
|
Dariusz-555 napisał(a): Obywatelko Misjonarko , prosze wrzucic w google " afery PO " a Obywatelka dostanie tyle przykladow ze jej komputer rozsadzi . To, że coś ojdyr wraz z wtórującym mu Dariuszem nazwą aferą nie oznacza, że sprawa nią jest. Ja wychwyciłem tylko jedną rzecz, która faktycznie zaśmierdziała (i chyba toczy sie tam jakies postępowanie): jak Nowak prosił kumpla z min fin żeby kontrola skarbowa przestała się interesować biznesem jego żony. Poza tym był tylko smród wizerunkowy, mogący co najwyżej stanowić jakiś szok dla tych, którzy jeszcze myśleli, że rządzą nami elity: kulturalne, zatroskane, fachowe... Najlepszy dowód, że rok rządzi lepszy sort i mimo tylu zapowiedzi, pokazówek (jak te z lustracją ministerstw) żadnych konkretów w postaci wniosków do (swojej!) prokuratury nie zdołała przygotować. Pewno skończy się jak za poprzednich rządów pis: mieli szukać układów i po dwóch latach wreszcie znaleźli jeden: we własnym rządzie i do tego dęty... 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt wrz 20, 2016 14:51 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
W innym wątku wspomniano o tekście Hołdysa ale linku chyba nigdzie nie było: http://pokazywarka.pl/8urb23/Krytykuje opozycję i KOD za miałkość i bezczynność.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr wrz 21, 2016 11:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Charakterystyczne dla wszystkich polityków, niezależnie od przynależności partyjnej http://natemat.pl/190535,to-juz-oficjal ... t-niewazny
|
Cz wrz 22, 2016 10:41 |
|
|
|