Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 3:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 424 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 29  Następna strona
 Dobrze było by wspomóc Gościa Niedzielnego 
Autor Wiadomość
Nie bardzo chciałem sie wypowiadać w tym temacie. Tak z założenia. Ale jako że trochę go śledziłem i już doszedł do (u mnie) 23 strony to zdecydowałem się stwierdzić jedno. Nie wystarczy mieć buzię pełna frazesów o "wolnej woli". Trzeba też postępować zgodnie z tym co się mówi.

Masz rację...ale i to "ale"....stare porzekadło mówi, że okazja czyni złodzieja.
A w kwestii tzw. zarodka, to może osoby szermujące tym okresleniem zapoznają się rozwojem człowieka i niech udowodnią, że zarodek nie jest człowiekem
http://twoja-ciaza.com.pl/czlowiek.php

So wrz 26, 2009 7:25

Post Dobrze było by wspomóc Gościa Niedzielnego
Wyrok sądu uważam za w pełni słuszny.
Gdybym rano otworzył gazetę i zobaczył swoje nazwisko zestawione z doktorem Mengele, pozwałbym tę gazetę i miał nadzieję na wygraną i odszkodowanie. Wszystko byłoby OK, gdyby ks. redaktor nie używał nazwiska Alicji Tysiąc. Jezus używał przepowiedni.

So wrz 26, 2009 9:39
zbanowany na stałe

Katolicka gazeta powinna nie tylko informowac ale szerzyc spokoj i milosc. Artykul byl napisany w celowo cynicznym tonie,
bez przemyslenia mozliwych nastepstw i tyle. Swoje niezadowolenie mozna bylo wyrazic w inny sposob.
Wzniosle slowa Konferencji Episkopatu o "zamachu na wolnosc slowa" przypomnialo mi "obraze uczuc", tutaj zamach jak najbardziej pozadany. Teraz czekamy na kazania, szczegolnie tych "wybitniejszych" ksiezy.
A woda w Wisle plynie jakby nic sie nie stalo.

So wrz 26, 2009 10:57
Post Re: Dobrze było by wspomóc Gościa Niedzielnego
Cytuj:
. Wszystko byłoby OK, gdyby ks. redaktor nie używał nazwiska Alicji Tysiąc. Jezus używał przepowiedni.

A lobby proaborcyjne, panie feministki, mogą bez przeszdów posługiwac się nazwiskiem p. A. Tysiąc i jest OK?

So wrz 26, 2009 11:32

Na posty odpowiem szczegółowiej później, teraz tylko jedna sprawa:

Otwieram dzisiejszą Wyborczą, i czytam na pierwszej stronie: " [ Trybunał ] wytknął Polsce, że nie ma procedur odwoławczych od odmowy zabiegu ". W kontekście całe tej dyskusji pytam zatem - czy Wyborcza skłamała ? Bo przecież Trybunał w treści wyroku wytknął Polsce co innego: " doszło do naruszenia art. 8 Konwencji poprzez niedopełnienie przez państwo pozytywnego obowiązku zabezpieczenia skarżącej skutecznego poszanowania jej życia prywatnego; ". Jeżeli jednak Wyborcza ( uogólniając ) interpretuje wyrok w ten sposób, iż za niezgodne z prawem Trybunał uznał brak procedur odwoławczych od odmowy zabiegu, to oznacza to, że Gość Niedzielny ( uogólniając w podobny sposób ) miał rację. Więc jak to jest ? Ja, oczywiście, uważam, i wynika to jasno z uzasadnienia, że zarówno Wyborcza teraz, jak i GN wtedy, nie skłamały - jedyni interpretują i uogólniają.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 26, 2009 11:44

Sąd w Katowicach nawiązał do najlepszych komunistycznych wzorców skazując ks. Martka Gancarczyka i “Gościa Niedzielnego” na zapłatę 30 tysięcy i wydrukowanie przeprosin. I to tylko dlatego, że katolicki tygodnik zdecydował się nazwać po imieniu to, co chciała zrobić ze swoim dzieckiem Alicja Tysiąc.

Ostatnie takie wyroki wydawały polskie sądy za głębokiej komuny. Wtedy (oczywiście możemy mówić o pewnym postępie) skazywano duchownych i świeckich nazywających aborcję morderstwem na więzienie, teraz tylko na przeprosiny i odszkodowanie. Ale istota wyroku pozostaje taka sama. Sąd zdecydował się zakazać mówienia prawdy o tym, czym jest aborcja, zdecydował się na uznanie, że rozszarpanie dziecka na strzępy jest zabiegiem, a zarodek nie jest człowiekiem, który wart by był ochrony. Ta decyzja oznacza także koniec wolności słowa w Polsce. Od teraz za mówienie prawdy o tym, czym jest aborcja i o tym, kim są kobiety (ale także lekarze czy mężczyźni), którzy na zabicie swojego dziecka się zdecydowali – może zostać ukarane.

Ale nie oszukujcie się drodzy zwolennicy zabijania nienarodzonych. Ta prawda i tak wychodzi na jaw. USG i współczesna genetyka odbiera wam broń z rąk, i dlatego, by gloryfikować brutalne mordy na dzieciach musicie uciekać się do sądów (którym nie ma co ukrywać ta decyzja przynosi wstyd), które mają karać uczciwych ludzi grzywnami i wymuszać na nich sprzeczna z ich sumieniem przeprosiny.

Nie wiem, co zrobi teraz “Gość Niedzielny”, ale wiem, co zrobię ja. Szanowni prawnicy Pani Tysiąc spieszę Was poinformować, że ja także uważam, że robienia kasy na tym, że nie pozwolono komuś zabić własnego dziecka jest obrzydliwe moralnie. I ja także uważam, że aborcja jest zamordowaniem człowieka, a ktoś kto robi na tym kasę niczym szczególnie istotnym nie różni się od nazistów. I dotyczy to nie tylko pani Alicji Tysiąc, ale i jej adwokatów, którzy zgrabnie wpisali się w tradycję nazistowskich i komunistycznych prawników, których celem nie była obrona prawa, ale wykluczanie pewnych grup ludzi z przestrzeni ochrony prawnej, a nawet odbieranie im praw ludzkich. Walcząc o kasę dla kobiety, która zarabia na tym, że nie pozwolono jej zabić swojego dziecka – robicie bowiem dokładnie to.

I szczerze mówiąc możecie mi nawet wytoczyć proces. Są bowiem takie momenty, kiedy prawda jest ważniejsza od świętego spokoju. Nie ukrywam, że mam nadzieję, że podobne deklaracje odnoszące się do Alicji Tysiąc i ks. Marka Gancarczyka złożą także inni ludzie. I niech sądy sądzą nas wszystkich!
Tomasz Terlikowski

Brawo. Prawdę należy nazywać po imieniu. A gadki powyższych o miłości, szacunku, spokoju są po prostu śmieszne. Najwyższy czas sobie uświadomić, że chrześcijanin to Żołnierz Jezusa Chrystusa a nie mięczak, frajer i słabeusz. Czasami trzeba ,,w mordę dać".

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

So wrz 26, 2009 11:58
Brawo. Prawdę należy nazywać po imieniu. A gadki powyższych o miłości, szacunku, spokoju są po prostu śmieszne.

Dlatego podobała mi się diagnoza RPO p. Kochanowskiego, że panie feministki nie lubią kobiet.
Potwierdziła to swego czasu czołowa postac tego ruchu: p. K. Szczuka.
Madzia Buczek założycielka PKR ma dziwny, nienaturalny głos.
Zaintrygował mnie czy to głos dziecka, czy osoby dorosłej udającej dziecko.
Bez problemu znalazłam w necie wszystkie informacje o tej biednej, chorej dziewczynie.
Pani Szczuki szkodał było czasu dla katoliczki, głupiego mohera.
Jej całe zainteresowanie ograniczyło się do kpin w programie K. Wojewódzkiego.
Żałosne były późniejsze jej tłumaczenia, że nie wiedziała, iż kpi z nieuleczalnie chorej, kalekiej dziewczyny.
Przykład miłości feministek do każdej kobiety....

So wrz 26, 2009 12:22

Jeśli prawo polskie gwarantuje prawo do aborcji terapeutycznej w zakresie, w jakim jest ona dozwolona ustawą z 1993 r., to obywatel w takim zakresie powinien móc z niej skorzystać. Nie mniejszym i nie większym, ale takim, jak prawo przewiduje.

Więc w czym problem ? W takim właśnie zakresie p. Tysiąc z niego skorzystała. Tzn. wystąpiła do uprawnionych lekarzy o zaświadczenie, i otrzymała odpowiedź odmowną. Prawo polskie nie przewidywało bezwzględnego obowiązku usunięcia ciąży po stronie lekarza. To jest zresztą szersza sprawa, tzw. klauzuli sumienia, jeszcze słabo obecna w międzynarodowym dyskursie prawnym.

Cytuj:
Właśnie "co najmniej" jest wystarczające. Jeśli aby zrobić prawo jazdy musisz mieć co najmniej 18 lat, to 18 lat jest wystarczające. A jak masz 20 to też dobrze. Z Twoją podejrzliwością to powiedziałbym, że zapewne dopiero 100 lat byłoby całościowo wystarczające.

Po co udajesz że nie rozumiesz ?

Cytuj:
Procedura musi gwarantować szybkie jej (procedury) zakończenie. Nie może być tak, że w praktyce kobieta będzie rok czekała na decyzję, bo jeśli tak jest, to jej prawo do aborcji (w szczególnych, przewidzianych w ustawie przypadkach) będzie czysto teoretyczne.

I po co powtarzasz to, co zapisano w wyroku ? Przecież mi o co innego chodzi.

Cytuj:
Zgadza się, tym razem wytłuszczyłeś cały istotny fragment - problem jest w tym, aby kobieta mogła skorzystać z przysługującego jej prawa.

Tak byłoby, gdyby nie było tego fragmentu o kobiecie chcącej dokonać aborcji.

Cytuj:
Nie, na tym, że rozsądny człowiek woli widzieć niż dostać odszkodowanie z powodu utraty zdrowia wynikłej z błędu lekarza. Czy chodzi o aborcję, czy o wyrwanie zęba, w tym miejscu (i tylko w tym, aby ktoś mi nie zarzucił, że porównuję aborcję do wyrwania zęba) nie ma znaczenia.

Ale zarówno ja, jak i GN odnosił się do tej konkretnej sprawy. Gdyby chodziło o wyrwanie zęba, GN w ogóle by nie zareagował. Powtarzam po raz setny - z prawnego punktu widzenia może nie mieć znaczenia, czy chodzi o ząb czy o dziecko ( choć powinno ) - ale z moralnego punktu widzenia ma to znaczenie. GN odnosił się do moralności, nie do meandrów prawnych. Zresztą, wyobraźmy sobie, że rzeczywiście sprawa dotyczyłaby zęba. Czy gdyby jakaś gazeta dała nagłówek: " dostała pieniądze za to, że nie mogła wyrwać zęba " ktoś zrobiłby z tego sprawę o kłamstwo ? Dla wszystkich byłoby wtedy oczywiste, że jest to po prostu uogólnienie, z tych, które dziennikarze stosują codziennie, a nie żadne kłamstwo.

Cytuj:
Napiszę tak: Johnny99 respect za kreatywną interpretację

Nie masz powodu do respectu, bo moja interpretacja nie jest ani trochę kreatywna - Trybunał wyraża się zupełnie jasno.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 26, 2009 13:06

Najwyższy czas sobie uświadomić, że chrześcijanin to Żołnierz Jezusa Chrystusa a nie mięczak, frajer i słabeusz. Czasami trzeba ,,w mordę dać".

Najwyższy czas sobie uświadomić, że chrześcijanin to IMO nie powinien być żołnierz, który będzie zabijał innowierców, tylko człowiek pełen miłości do innych. Do wszystkich, a nie tylko do wyznawców katolicyzmu.
Jeśli za frajerstwo i słabość uznajesz szacunek do innych, to cóż...
Tak trochę offtopicznie :-)

So wrz 26, 2009 13:10

Chrystus też wysmagał biczem tych, którzy zasłużyli. Postawa chrześcijanina jest niestety źle rozumiana, zarówno przez samych chrześcijan jak i naszych oponentów, którzy każą nam ,,nadstawiać drugi policzek".

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

So wrz 26, 2009 13:23

@Alus

Alus napisał(a):
Cytuj:
. Wszystko byłoby OK, gdyby ks. redaktor nie używał nazwiska Alicji Tysiąc. Jezus używał przepowiedni.

A lobby proaborcyjne, panie feministki, mogą bez przeszdów posługiwac się nazwiskiem p. A. Tysiąc i jest OK?

Tak, bo:
1. Nie zestawiają jej ze zbrodniarzami.
2. Od katolickiego księdza, co więcej red. naczelnego poczytnego katolickiego pisma należy oczekiwać wyższych standardów - w końcu on oczekuje ich od wiernych i nie tylko.

Poza tym AT wytoczyła sprawę pismu, nie feministkom.

So wrz 26, 2009 16:17
Cytuj:
Tak, bo:
2. Od katolickiego księdza, co więcej red. naczelnego poczytnego katolickiego pisma należy oczekiwać wyższych standardów - w końcu on oczekuje ich od wiernych i nie tylko.

1. GN nigdzie nie postawił p. Tysiąc w jednym szeregu z oprawcami hitlerowskimi.
2. Powinien udawac, że nie ma sprawy?
Oczywiście ne wytoczyła feministkom.
Inspirowna, kierowna przez feministyczne lobby proaborcyjne wytoczyła proces GN.

So wrz 26, 2009 16:28

Alus napisał(a):
1. GN nigdzie nie postawił p. Tysiąc w jednym szeregu z oprawcami hitlerowskimi.

Zestawił. I bedę się przy tym upierał. Mamy opis hitlerowców, a potem, cytuję "teraz jest inaczej , ale jednakowo strasznie" i tu opis sprawy p. Tysiąc i wyroku trybunału. Nie wiem , czy ks. Gancarczyk miał zamiar obrazić kogoś. Pewnie nie , ale po prostu nie pomyślał co pisze.
Alus napisał(a):
2. Powinien udawac, że nie ma sprawy?.

A skądże. Wystarczyło napisać to samo bez hitlerowców, albo to samo bez nazwiska. I tyle.
Alus napisał(a):
Inspirowna, kierowna przez feministyczne lobby proaborcyjne wytoczyła proces GN.

Skorzystała ze swoich praw. To was boli , ze się ośmieliła i jeszcze wygrała! Wojownicy świętej wojny pro life znaleźli sobie czarownicę do spalenia , a wojownicy dżihadu pro choice redutę do obrony. Na szczęście takie starcie fanatyzmów to naprawdę jeszcze nie koniec świata ;-)

Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!

So wrz 26, 2009 17:38

Alus napisał(a):
Cytuj:
Tak, bo:

2. Powinien udawac, że nie ma sprawy?

Ad.1. Napisałem: "zestawiają", nie "porównują". Treść artykułu można zinterpretować tak:
Trybunał podjął decyzję, jakiej nie powstydziliby się hitlerowscy zbrodniarze. Za to sąd nie ma prawa się przyczepić - w końcu mamy wolność wypowiedzi (choć wg. mnie taka teza jest już skandaliczna).

Ci oto faszyści przyznali kobiecie duże pieniądze
"... za to, że nie mogła zabić swojego dziecka. Mówiąc inaczej, żyjemy w świecie, w którym mama otrzymuje nagrodę za to, że bardzo chciała zabić swoje dziecko, ale jej nie pozwolono." (Gontarczyk).

A więc trybunalscy faszyści nagrodzili osobę za "minizbrodnię" (mini w sensie liczby ofiar) - tak autor zestawił ją z tymi "zbrodniarzami" (cały czas wolność wypowiedzi) tylko,że ...

... autor wymienił tę osobę Z IMIENIA I NAZWISKA, i tu wolność wypowiedzi się kończy.

Ad.2. Jak widzisz, nie odmawiam autorowi prawa do osądu, tylko do podawania personaliów.
AT może być inspirowana przez kogokolwiek do podjęcia kroków zgodnych z prawem, co więcej, ktoś POWINIEN ją wesprzeć - w końcu jest niepełnosprawna.
A wątpię, by obronił ją ksiądz z jej parafii. :mad:

So wrz 26, 2009 17:57

Sorry - Gancarczyk, nie Gontarczyk (zbieżność nazwisk przypadkowa :D

So wrz 26, 2009 18:02
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 424 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 29  Następna strona