Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Sprawa rozgrywa się na naszych oczach, a fakty, mimo, że ukrywane pod pozorem tajemnicy państwowej najwyższej wagi, są jaskrawe.
Polska nie wzięła udziału w pracach tzw. między państwowej komisji śledczej MAK pod przewodnictwem Pani Tatiany Anodiny. Co tam robił Pan Edmund Klich, to nie wiemy dokładnie, bo zasłaniał się tajemnicą państwową. Żadnych innych Polaków tam w gruncie rzeczy nie było. Ci co z początku tam przybyli (polscy prokuratorzy), około czerwca wyjechali stamtąd, bo przekonano ich i udowodniono, że nie maja umocowania.
Jedynym ciałem polskim, które faktycznie zajęło się badaniem katastrofy smoleńskiej była Komisja Sejmowa. Aktualnie trwa też jakieś śledztwo prokuratorskie, jakie nie wiadomo, bo jest bardzo ściśle tajne. Przypuszczam, że chodzi o wypracowanie stanowiska polskiego na werdykt Komisji MAK, czyli na stanowisko strony rosyjskiej.
Według tego, co wykradają informacji media, można się zaledwie domyślać przebiegu tego "śledztwa". Oczywiste dla mnie jest, że za cały ten skandaliczny sposób podejścia do badania przyczyn katastrofy, w której zginął Prezydent Polski i dziesiątki parlamentarzystów, władz wojskowych i wybitnych osób, odpowiada Rząd z Premierem Tuskiem na czele.
Oczywiste jest też, że na podstawie czytania tysięcy kartek papieru nie da się stwierdzić profesjonalnie i rzetelnie, jakie były przyczyny katastrofy.
Dramatyczne to wszystko jest. I, podobnie jak zbrodnia katyńska, zostanie wyjaśnione. Prędzej czy później. Raczej później, jak sądzę. Jednak będzie.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz gru 30, 2010 15:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Cieszę się bardzo że Dubieniecki znalazł furtkę żeby ruszyć to śledztwo na właściwe tory Będzie jeszcze musiał przekonać byłego z-cę szefa kancelarii Jacka Sasina.....dziś w rozmowie w TVN24 wykluczył zamach.
|
Cz gru 30, 2010 15:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus, do kogo ta mowa... Każdy, kto wykluczy zamach jest przecież zdrajcą Najjaśniejszej...
Przykre jest to, że żadnej symetrii w tym nie ma. Dla mnie człowiek, który nadal wierzy w spiski, zamachy, itd, jest godny współczucia, bo żal mi go, że żyje w wiecznym strachu i nieufności. Natomiast ja, jeśli nie zdrajca, to w najlepszym razie kiepski ze mnie patriota.
Ot i masz dialog z inaczej myślącymi.
|
Cz gru 30, 2010 15:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ot i masz dialog z inaczej myślącymi. I vice versa.  Właśnie na tym polega język miłości iż szanujemy podejście do danej sprawy naszych adwersarzy ale WY histerycznie to odrzucacie przy okazji kierując inwektywy w stronę osób inaczej myślących niż WY. Ja szanuję Wasz pogląd i nie wyzywam od idiotów tylko dlatego że się nie zgadzacie z naszym stanowiskiem. Możemy się spierać o wszystko ale z zachowaniem elementarnej kultury a nie wiem czy jest kulturalne stwierdzenie "inaczej myślący" w podtekście rozumny inaczej. Cytuj: Każdy, kto wykluczy zamach jest przecież zdrajcą Najjaśniejszej... A kto tak napisał? Cytuj: Będzie jeszcze musiał przekonać byłego z-cę szefa kancelarii Jacka Sasina.....dziś w rozmowie w TVN24 wykluczył zamach. Nie musi bo do czego mu ów Sasin? I jaki to argument? No to jeszcze chyba musiałby - wg Twojej teorii - przekonywać PJN, tylko pytam się - po co?
|
Cz gru 30, 2010 15:55 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
liam napisał(a): Alus, do kogo ta mowa... Każdy, kto wykluczy zamach jest przecież zdrajcą Najjaśniejszej...
Przykre jest to, że żadnej symetrii w tym nie ma. Dla mnie człowiek, który nadal wierzy w spiski, zamachy, itd, jest godny współczucia, bo żal mi go, że żyje w wiecznym strachu i nieufności. Natomiast ja, jeśli nie zdrajca, to w najlepszym razie kiepski ze mnie patriota.
Ot i masz dialog z inaczej myślącymi. Człowiek - tak, należy mu współczuć. Ale samą postawę spiskowej teorii należy piętnować wprost - bo jest to robienie sieczki z mózgu i wymyślanie usprawiedliwienia najbardziej pasującego do własnej wizji świata, bez dowodów i czegokolwiek. Nie mówiąc już o bezpodstawnych oskarżeniach. Osiris - gdzie widzisz w wypowiedzi np. Liama histerię? Ja - nie widzę. Za to blisko do niej w Twoich wypowiedziach czasami, sądząc po ilości wykrzykników, i niektórych innych osób o podobnych poglądach.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz gru 30, 2010 16:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Cytuj: Ot i masz dialog z inaczej myślącymi. I vice versa.  Otóż niezupełnie, drogi osirisie. Ja Twojego patriotyzmu nigdy pod wątpliwość nie poddawałem. Co najwyżej czepiam się nieścisłości w Twoich wypowiedziach. Jeśli nie dostrzegasz różnicy, to ani to vice, ani versa... ToMu napisał(a): Ale samą postawę spiskowej teorii należy piętnować wprost - bo jest to robienie sieczki z mózgu i wymyślanie usprawiedliwienia najbardziej pasującego do własnej wizji świata, bez dowodów i czegokolwiek.
Nie zgadzam się. Niczego nie należy piętnować ad hoc. Należy wyjaśnić. Czym innym jest rzucanie oskarżeń bez dowodów.
|
Cz gru 30, 2010 16:25 |
|
 |
jo_tka
|
Proszę o zakończenie dyskusji o tym, jak trudno się rozmawia i z kim. Przynajmniej w wątku... Dotyczy to zainteresowanych osobiście i (szczególnie!) obserwatorów. Chyba, że mają jakiś powód do rozwijania off-topa...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz gru 30, 2010 21:49 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Według Wojskowej Prokuratury Okręgowej w Warszawie, prowadzącej śledztwo w sprawie katastrofy smoleńskiej, śledczy mieli w Rosji uczestniczyć w kilkudziesięciu czynnościach. Ale w aktach sprawy brakuje potwierdzenia tych działań. Jaki był rzeczywisty udział polskich prokuratorów w czynnościach po katastrofie smoleńskiej na terenie Rosji? Jak wielokrotnie przytaczała to Małgorzata Wassermann, córka posła PiS, który zginął w katastrofie, powołując się na informacje od prokuratury, miało to być zaledwie kilka czynności. Poddawana krytyce prokuratura wojskowa informowała ostatnio, że uczestniczono w kilkudziesięciu działaniach śledczych. Problem w tym, że ciężko znaleźć potwierdzenie tych stwierdzeń w aktach sprawy. Można w nich odnotować praktycznie jedynie uczestnictwo w przesłuchaniu jednego z kontrolerów oraz w sekcji zwłok prezydenta Lecha Kaczyńskiego. - Mam wrażenie, na podstawie różnych relacji i informacji zgromadzonych przez zespół, że strona polska w pierwszych tygodniach po katastrofie nie domagała się wystarczająco energicznie większego uczestnictwa w śledztwie, a z drugiej strony Rosja nie tylko nie zachęcała do tego, ale wręcz zniechęcała - uważa poseł Jarosław Zieliński (PiS) z parlamentarnego zespołu smoleńskiego. Prokuratura podkreśla, że do czerwca pozostał w Rosji prokurator Grzegorz Ocieczek, że miał własne biuro i samochód do dyspozycji. - Pytanie jest takie, w jakich czynnościach mógł on faktycznie uczestniczyć - zastanawia się reprezentujący kilka rodzin ofiar tragedii mecenas Bartosz Kownacki. - Jeżeli przeglądał tylko akta, to jest to trochę za mało - dodaje adwokat. Zieliński wskazuje, że działania prokuratorów należy oceniać w kontekście tego, co rzeczywiście mogli zrobić, a czego nie zrobili i z jakich przyczyn, oraz do czego tak naprawdę ich dopuszczono. - Widać tutaj wyraźny brak dobrej woli ze strony prokuratury - zapewnia Źródło: http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=po05.txtPodkreślenia : maly_kwiatek Dlaczego Prokuratura milczała? Co sprawiło, że Polska Prokuratura biernie poddała się wyautowaniu ze sprawy, mimo, że Premier podkreślał, że za współpracę z rosyjską prokuraturą odpowiada polska prokuratura, nad którą on jako Premier Rządu nie sprawuje nadzoru?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt gru 31, 2010 1:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dlaczego Prokuratura milczała? Co sprawiło, że Polska Prokuratura biernie poddała się wyautowaniu ze sprawy, mimo, że Premier podkreślał, że za współpracę z rosyjską prokuraturą odpowiada polska prokuratura, nad którą on jako Premier Rządu nie sprawuje nadzoru? Niezależność prokuratury rosyjskiej jak i polskiej od swoich rządów można sobie - moim zdaniem - między bajki włożyć.
|
Pt gru 31, 2010 10:24 |
|
 |
mazli
|
 Re:
liam napisał(a): Dla mnie człowiek, który nadal wierzy w spiski, zamachy, itd, jest godny współczucia, bo żal mi go, że żyje w wiecznym strachu i nieufności. Godni pożałowania są przede wszystkim Juszczenko, Chodorkowski, Litwinienko czy Politkowska. Pożałować można również mnie, kiedy to nie wmawiam sobie, że metody działania Rosji się nagle zmieniły. Jaki ja jestem żałosny, że w ogóle dopuszczam myśl, że np. Politkowska i Litwinienko zostali zamordowani za krytykę brutalne traktowanie Czeczenów.
|
Pt gru 31, 2010 13:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mazli, nie zrozumiałeś tego posta. Jeśli będziesz wyrywał jedno zdanie z kontekstu, to znów dyskutujesz tylko z własnymi myślami. 
|
Pt gru 31, 2010 13:14 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Są wreszcie pierwsze wyniki pracy Komisji Sejmowej w sprawie katastrofy smoleńskiej: Cytuj: Antoni Macierewicz (PiS), szef parlamentarnego zespołu badającego katastrofę smoleńską, poinformował dzisiaj, że zostanie złożone zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu niedopełnienia obowiązków przez premiera Donalda Tuska.
Zdaniem Macierewicza, premier nie dopełnił obowiązków podczas przygotowania wizyty prezydenta Lecha Kaczyńskiego w Katyniu w kwietniu 2010 r. jak i podczas badania przyczyn katastrofy smoleńskiej.
Polityk PiS przywołał artykuł 231 Kodeksu karnego, mówiący m.in., że "funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub niedopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3".
Ponadto podczas dzisiejszej konferencji w Krakowie Macierewicz domagał się dymisji ministra spraw wewnętrznych i administracji Jerzego Millera. Przypomniał, że w listopadzie złożył w prokuraturze zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez szefa MSWiA - któremu Macierewicz zarzuca poświadczenie nieprawdy poprzez podpisanie protokołu przekazania Polsce kopii zapisów z rejestratorów pokładowych samolotu Tu-154M, który rozbił się pod Smoleńskiem. Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/premier- ... omosc.htmlPodkreślenia: maly_kwiatek
|
Pt gru 31, 2010 14:40 |
|
 |
Awa
|
Dyskutujecie i dyskutujecie a prezydent podpowiada :SPRAWA JEST PROSTA.
|
N sty 02, 2011 11:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Awa napisał(a): Dyskutujecie i dyskutujecie a prezydent podpowiada :SPRAWA JEST PROSTA. Zgadza się. Cytuj: Prezydent "staje się rzecznikiem prasowym strony rosyjskiej" KOMOROWSKI O SMOLEŃSKU: SPRAWA ARCYBOLEŚNIE PROSTA Prosta jak lufa sztucera - bym dodał. Widać tutaj "wielką determinację" w wyjaśnieniu tej tragedii.
|
N sty 02, 2011 13:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mazli napisał(a): Godni pożałowania są przede wszystkim Juszczenko, Chodorkowski, Litwinienko czy Politkowska. Pożałować można również mnie, kiedy to nie wmawiam sobie, że metody działania Rosji się nagle zmieniły. Jaki ja jestem żałosny, że w ogóle dopuszczam myśl, że np. Politkowska i Litwinienko zostali zamordowani za krytykę brutalne traktowanie Czeczenów. Miło byłoby gdyby zwolennicy teorii zamachu, którzy z taką pewnością głoszą swoje poglądy mieli choć cień jakiegoś dowodu na to, że samolot prezydencki rozbił się za sprawą działań osób trzecich. Argumenty w stylu: bo Juszczenko, bo Politkowska to trochę mało.
|
N sty 02, 2011 16:25 |
|
|
|