Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 1:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 499 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 34  Następna strona
 Obietnice Tuska - próba obiektywnej analizy. 
Autor Wiadomość
Post Re: Obietnice Tuska - próba obiektywnej analizy.
Po fanach PiS wysłano SMS - drożyzna, finansowanie PO przez mafię.... :D :lol:

Wt maja 31, 2011 14:11

O tym, kto zakładał i finansował PO ciekawie mówił już swego czasu gen. Dukaczewski.

Sama piszesz, że drożyznę widać wszędzie, więc po co wysyłać sms? Sms trzeba wysłać po to, by ludzie przypadkiem nie pomyśleli, że może w tym być jakaś zasługa rządu. Co złego, to nie rząd. Ba, ileż problemów ma biedny Tusk z tymi niesfornymi podwładnymi, ojeju jeju, panie premierze, jesteśmy z panem! I tego się trzymajmy.

Oczywiście, Tusku jak najbardziej mógł pytać Kaczora o wzrost cen w debacie: http://www.youtube.com/watch?v=ggKza25Kf6s - bo, jak już wiemy od Pilastra, rząd za złe rzeczy odpowiada wtedy, kiedy tym rządem jest PiS, natomiast nie odpowiada wtedy, kiedy jest rządem słusznym, czyli PO. Ciekawe, jak zareagują fani PO, kiedy Kaczyński zada w tym roku dokładnie to samo pytanie Tuskowi. Coś mi się zdaje, że usłyszymy gromkie "nie odpowiada, nie odpowiada!".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 31, 2011 15:12

Cytuj:
Oczywiście, Tusku jak najbardziej mógł pytać Kaczora o wzrost cen w debacie: http://www.youtube.com/watch?v=ggKza25Kf6s - bo, jak już wiemy od Pilastra, rząd za złe rzeczy odpowiada wtedy, kiedy tym rządem jest PiS, natomiast nie odpowiada wtedy, kiedy jest rządem słusznym, czyli PO. Ciekawe, jak zareagują fani PO, kiedy Kaczyński zada w tym roku dokładnie to samo pytanie Tuskowi. Coś mi się zdaje, że usłyszymy gromkie "nie odpowiada, nie odpowiada!".

A jak reagują od fani PiSu na wzrost cen i na bohaterską akcję Kaczyńskiego w supermarkecie?

Cytuj:
Mam uczulenie (...) na podwójne standardy.

Wt maja 31, 2011 16:51

Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Chodzi o to, co z tym fantem zrobić. Można siąść i narzekać, że jest drogo, a można poszukać tańszej alternatywy.

A w PRL-u zachęcali do eksperymentowania z kartkami.. przecież zamiast siąść i narzekać, że są kartki na jedzenie, lepiej poeksperymentować z nimi tak, by dostać więcej! Oczywiście, słusznie, ale mechanizm jest identyczny - wszystko, byle tylko odciągnąć uwagę ludzi od tego, co robi rząd.

:rotfl2:
Jeśli dla Ciebie między "eksperymentowaniem" w opartej o kartki gospodarce centralnie sterowanej i opartej o wymienialny pieniądz gospodarce rynkowej nie zachodzi zasadnicza różnica, to ja się poddaję. Ale przynajmniej zaczynam rozumieć, skąd u Prezesa takie zauroczenie Gierkiem :D

Wt maja 31, 2011 16:54
zbanowany na stałe

Cytuj:
Nie dziwi mnie, że fani PO postępują tak samo. Władza jasno i prosto mówi wam, co macie myśleć, a wy przecież ufacie władzy bezgranicznie.

Tutaj mamy dobitny przyklad. Niestety narod nasz jest narodem glupcow. Narod madry wybiera rzad z najlepszych politykow i UFA mu, i SLUCHA go! My nie. Po co wybieramy te rzady? Odpowiedz; z glupoty.
Na nasza glupote mam i inny przyklad. Rozpatrzmy nazwe ktorejs z polskich partii. Niech bedzie moze... , albo... , a pierwsza lepsza np. "Prawo i Sprawiedliwosc".
Juz na pierwszy rzut oka widac, cos tu nie gra! To nazwa "Prawo" nie starcza? Ano nie. Nam piatej klepki brak.
"Prawo" w tej nazwie, to nie jakies prawo rzymskie. To prawo Tej Partii, szczegolne i wyniosle, patriotow i uciemiezonych, specjalne (specprawo). To "Prawo" zawiera w sobie wszystko oprocz.... sprawiedliwosci. Dlatego dodano "i Sprawiedliwosc". Dodanie "i Ewentualna Sprawiedliwosc" slusznie uznano za nazwe za dluga.
Istny dom wariatow. :D
A pozniej niektorzy Polacy dziwia sie, ze "ruskie" kaza sobie tyle placic za gaz?

Wt maja 31, 2011 17:07

Witold napisał(a):
A jak reagują od fani PiSu na wzrost cen i na bohaterską akcję Kaczyńskiego w supermarkecie?

A nawet nie wiem. I szczerze mówiąc, nie widzę powodu się tym interesować.

SweetChild napisał(a):
Jeśli dla Ciebie między "eksperymentowaniem" w opartej o kartki gospodarce centralnie sterowanej i opartej o wymienialny pieniądz gospodarce rynkowej nie zachodzi zasadnicza różnica, to ja się poddaję.

A czy ja mówię o ekonomii czy gospodarce? Ja mówię o zasadzie działania, o podejściu: zamiast głupio protestować, weźmy sprawy w swoje ręce i dostosujmy się!

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 31, 2011 17:08

Johnny99 napisał(a):
A czy ja mówię o ekonomii czy gospodarce? Ja mówię o zasadzie działania, o podejściu: zamiast głupio protestować, weźmy sprawy w swoje ręce i dostosujmy się!

Właśnie, przy czym kluczowe jest tu słowo "głupio".

Dla przykładu, jeśli ZOMO na polecenie rządu polewa mnie wodą z armatki, to mój protest i domaganie się od rządu zaprzestania takich praktyk będzie uzasadniony. Natomiast jeśli leje deszcz, to domaganie się od rządu rozkładania nade mną parasola ochronnego jest... niemądre. Tym bardziej gdy dodam, że nie chce mi się zakładać kurtki przeciwdeszczowej, bo akurat taki mam kaprys.

Wt maja 31, 2011 17:31
Johnny99 napisał(a):
O tym, kto zakładał i finansował PO ciekawie mówił już swego czasu gen. Dukaczewski.

Sama piszesz, że drożyznę widać wszędzie, więc po co wysyłać sms? Sms trzeba wysłać po to, by ludzie przypadkiem nie pomyśleli, że może w tym być jakaś zasługa rządu. Co złego, to nie rząd. Ba, ileż problemów ma biedny Tusk z tymi niesfornymi podwładnymi, ojeju jeju, panie premierze, jesteśmy z panem! I tego się trzymajmy.

Nigdzie nie pisałam, ze drożyznę widzę wszędzie....widzę dokładnie co zdrożało, a co jest tylko oklepanym hasłem wyborczym.

Wt maja 31, 2011 17:32

SweetChild napisał(a):
Właśnie, przy czym kluczowe jest tu słowo "głupio".

Protestowanie przeciwko kartkom też było głupie. Przecież towaru autentycznie nie było. Więc wszyscy siedzieli i eksperymentowali z kartkami, zamiast głupio narzekać.

Wt maja 31, 2011 17:58

Witold napisał(a):

Może zadaj sobie pytanie, kto teraz rządzi PiS czy PO? Bo jak dobrze liczę od 4 lat rządzi PO, coś tych reform nie ma. Tak jak stałem całym sercem za PO 4 lata temu tak teraz całym sercem jestem przeciw tej "liberalnej"(hahah.) partii.

Ile czasu muszą jeszcze rządzić Platformersi, by niektórzy ludzie zdali sobie sprawę że PiS już nie jest u władzy(i oby więcej nie był), tylko PO i teraz PO robi sobie z nas jaja. W Bardziej elegancki sposób niż PiS ale nie zmienia to faktu że nawet małpa ubrana w garnitur wyglądała by dość elegancko na pozór estetycznie.

Obietnice Tuska to dno, leciał ze sztandarem 3x15, no cóż 3x15=45% długu publicznego przekroczone, Donald Gratuluje.

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

Wt maja 31, 2011 20:32

Johnny99 napisał(a):
Protestowanie przeciwko kartkom też było głupie. Przecież towaru autentycznie nie było. Więc wszyscy siedzieli i eksperymentowali z kartkami, zamiast głupio narzekać.

Dlatego też ludzie nie protestowali przeciwko samym kartkom, ale przeciwko partii i jej polityce gospodarczej, która do kartek doprowadziła. A niektórzy patrzyli jeszcze dalej, protestowali przeciwko modelowi gospodarki centralnie sterowanej przez rząd/ partię i domagali się wprowadzenia "samosterującej" gospodarki rynkowej, możliwie wolnej od sterowania przez rząd/ partię. Teraz taką gospodarkę, w dużej mierze wolną od rządu, mamy, więc obwinianie rządu o wzrost cen jest... niemądre.
Oczywiście gospodarka w dużej mierze wolna od rządu to nie to samo co gospodarka całkowicie wolnorynkowa. Dlatego w pewnym stopniu protesty są uzasadnione (np. podwyżka VAT, akcyzy albo limity produkcyjne wpływają na wzrost cen). Ale co innego uzasadnione zastrzeżenia do polityki gospodarczej rządu, a co innego robienie populistycznej szopki z zakupami.

Śr cze 01, 2011 9:48

SweetChild napisał(a):
Dlatego w pewnym stopniu protesty są uzasadnione (np. podwyżka VAT, akcyzy albo limity produkcyjne wpływają na wzrost cen). Ale co innego uzasadnione zastrzeżenia do polityki gospodarczej rządu, a co innego robienie populistycznej szopki z zakupami.

Aaaa, no właśnie. Pozostaje jeszcze tylko wyjaśnienie, czym się różni populistyczna szopka z zakupami od populistycznej szopki z pytaniami, ile wzrosły ceny za rządów PiS. Choć doskonale przecież wiemy, czy się różnią populistyczne szopki PiS od populistycznych szopek PO - te pierwsze są złe, a te drugie są dobre.

Tak jak z tym "matołem" - fakt, w Kodeksie wykroczeń rzeczywiście istnieje kuriozalne wykroczenie o "okazywaniu braku szacunku". Prawie nikt o tym nie wiedział, bo, oczywiście, był to przepis martwy co najmniej od momentu transformacji, dlatego też nie toczyła się chyba nawet żadna dyskusja na temat jego zniesienia. Ale teraz, kiedy pod rządami Platformy policja nagle sobie przypomniała o jego istnieniu (oczywiście, tak zupełnie sama sobie przypomniała, to, że akurat rządzi PO, a premier Tusk lubi, jak organy państwowe reagują odpowiednio na jego tupnięcia, nie ma z tym nic, ale to nic wspólnego), to jakoś nie słyszy się wśród fanów PO zbyt wielu głosów o "populistycznych szopkach" - przeciwnie, wskazuje się, że "przecież tak jest napisane", "takie jest prawo", "o co wam chodzi wy głupi pisowcy, kodeksu wykroczeń nie znacie?". Ale nie to jest najgroźniejsze - najgroźniejsze jest to, że nawet jeśli w obozie władzy (np. w Wyborczej) ktoś pisze o "populistycznych szopkach" w odniesieniu do PO, to w żadnym wypadku nie w taki sposób, by ktokolwiek mógł stwierdzić, że jest to coś więcej niż spór w rodzinie, który absolutnie nie może mieć żadnego wpływu np. na decyzję w głosowaniu (w końcu kaczystowski faszyzm czyha za rogiem). A słabe głosy, by choćby przedyskutować sensowność utrzymywania tego przepisu już chyba ucichły - wszak czas wreszcie skończyć z tym "chamstwem", no nie? Platforma - tak, wypaczenia - nie!

Śr cze 01, 2011 9:58
zbanowany na stałe

To, co Tusk zrobił z długiem publicznym i jego zatrważającym poziomem jest godne natychmiastowego odwołania rządu i powołania rządu kryzysowego. Partia tworząca trzon tego rządu powinna zniknąć z pola politycznego na tej samej zasadzie jak zniknęła AWS po 4 letnich rządach pod przewodnictwem Buzka.

To co Tusk naobiecywał naszym rodakom w Anglii i w Irlandii w porównaniu do tego co w ciągu 4 lat zrobił, woła już w ogóle o pomstę do Nieba.

To są i wołają do tegoż Nieba 3 miliony Polaków bez Ojczyzny i bez perspektyw bycia "u siebie"...

Śr cze 01, 2011 10:00

Johnny99 napisał(a):
Aaaa, no właśnie. Pozostaje jeszcze tylko wyjaśnienie, czym się różni populistyczna szopka z zakupami od populistycznej szopki z pytaniami, ile wzrosły ceny za rządów PiS.

Nawet populistyczne szopki mogą różnić się stylem. Ta Kaczyńskiego była, nie dość że populistyczna, to jeszcze w koszmarnym stylu.

Johnny99 napisał(a):
Choć doskonale przecież wiemy, czy się różnią populistyczne szopki PiS od populistycznych szopek PO - te pierwsze są złe, a te drugie są dobre.

Co ciekawe, nie pamiętam, aby ktoś ze zwolenników PO bronił szopki Tuska z taką zaciekłością, z jaką Ty bronisz szopki Kaczyńskiego. Wręcz przeciwnie, natknąłem się na Forum na głosy krytyczne. I m.in. dlatego uważam, że PeOwcy to wyborcy rozsądni, a PiSowcy to fanatycy. A Ty po prostu usiłujesz dokonać projekcji swojego fanatycznego zachowania na zwolenników PO, co jest równie żałosne jak szopka Kaczyńskiego.

Śr cze 01, 2011 10:18

Nie czytałem większości postów w tym wątku ale chciałbym powiedzieć, że ja jestem przekonany co do partii Janusza Korwin-Mikkego (zmienili nazwę z UPR-WiP na Nowa Prawica).
Myślę, że można by na nich zagłosować, albo na inną partię która jeszcze nie miała szansy rządzić.
PO, PiS, SLD i PSL już rządzili albo współrządzili. Może warto dać szansę komuś nowemu.
Jeśli się nie sprawdzą to trudno ale bez tego się nie dowiemy.

Śr cze 01, 2011 10:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 499 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 34  Następna strona