Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 48  Następna strona
 Unia Europejska 
Autor Wiadomość
Post Re: Unia Europejska
subadam napisał(a):
A stawiam bo lubie, mimo ze to wbrew zasadom.
A ja lubię obrażać matki innych użytkowników. Ale tego nie czynię, bo na forum obowiązuje regulamin.
Cytuj:
Stad zamiast podnosic place
Ale kogo miałyby te podwyższone płace przyciągnąć, skoro tylu pracowników na lokalnym rynku zwyczajnie nie ma? Podwyższenie płac spowoduje, że polscy pracownicy zaczną pączkować?

Cz wrz 20, 2018 15:12

zefciu napisał(a):
Ale kogo miałyby te podwyższone płace przyciągnąć, skoro tylu pracowników na lokalnym rynku zwyczajnie nie ma?

Na polskim rynku brakuje pracowników? Skąd taki wniosek?

Cz wrz 20, 2018 15:29
feelek napisał(a):

Przypuszczalnie z bąbelka rynkowego, w którym zefciu się obraca i nosa z niego nie wychyli. Na rynku informatycznym, o ile mi wiadomo, faktycznie brakuje pracowników. Zefciu więc ekstrapoluje sobie to na inne bąbelki, bo swój bąbelek rynkowy arystokratów Internetu uważa za przeciętny i reprezentatywny. A przed pracą w call center, żeby sprawdzić, jak się żyje prekariuszom, zwyczajnie tchórzy.

A tak generalnie problem z zatrudnieniem jest dość oczywisty: kurczy się rynek dla parobków, a rozwija dla pracowników wysoko kwalifikowanych. Ale jak ktoś ma kwalifikacje parobka, to niekoniecznie z lenistwa, bo rozrzut Gaussa jest nieubłagany, również w przypadku inteligencji wrodzonej. A niestety, mindset zefciopodobny zasadza się na poglądzie, że np. administrować serwerem to mógłby każdy; starczy chcieć, siąść do tutoriali i się ucertyfikować. Co jest oczywistą bzdurą, bo to się sprawdzało może w średniowieczu, kiedy technika była jeszcze w powijakach i parobkowie robili wszystko.

Pomijam już, że wysokich kwalifikacji nabywa się długo, a coś w tym czasie jeść trzeba.

Cz wrz 20, 2018 16:30
Moderator

ErgoProxy napisał(a):
Przypuszczalnie z bąbelka rynkowego, w którym zefciu się obraca i nosa z niego nie wychyli. Na rynku informatycznym, o ile mi wiadomo, faktycznie brakuje pracowników. Zefciu więc ekstrapoluje sobie to na inne bąbelki, bo swój bąbelek rynkowy arystokratów Internetu uważa za przeciętny i reprezentatywny. A przed pracą w call center, żeby sprawdzić, jak się żyje prekariuszom, zwyczajnie tchórzy.

Bzdura. Znam osobiście przedsiębiorcę (w rodzinie) dekarza, który od roku ma problem z pracownikami, a nie płaci najniższej krajowej i nie na śmieciówkach. Przyjmuje także niewykwalifikowanych, ale jak już się nauczą zawodu, uciekaja na zachód (stamtąd - Podlasie -generalnie do Belgii i Norwegii).
Poza tym nie bierzesz pod uwagę, że w Polsce po prostu nie ma fachowców. Swego czasu była moda na magisterki. Narobiło sie pseudoliceów i pseudouczelni i każdy bardzo przeciętny uczeń, który wcześniej nie dałby rady w szkole średniej, szedł na studia. Taki nie stanie z kielnią, czy pędzlem w ręce, bo raz że nie honor, a drugi... zwyczajnie ma dwie lewe.

Cz wrz 20, 2018 16:53
Taż sam napisałem, że ProxyOne szuka ucznia do zawodu. Będzie chyba już pięć lat, jak szuka, szuka i znaleźć nie może. Bo technik odzieżowy to są, okazuje się, wysokie kwalifikacje, plus cholerna odpowiedzialność za produkcję w firmie. Jak się coś schrzani w szablonach i szwaczki to przeszyją z błędami, to kto zapłaci za zmarnowany materiał? Nie ma marginesu na pomyłki, bo jak stwierdził gdzieś-kiedyś pilaster, konkurencja jest dobra, a mordercza konkurencja jest jeszcze lepsza. A pilastryzm jest w modzie.

SweetChild napisał(a):
A dopiero co sam rżnąłeś głupa.

Wiesz, mnie tak ogólnie chodziło o to, kto jest z totalitaryzmem bardziej oswojony: ten, kto mówi prosto, czego chce, ale nie sięga myślą wszystkich konsekwencji swoich poglądów, czy ten, kto temat studiuje i potem namiętnie prostaczkom wytyka, do czego to jego zdaniem prowadzi. Postawiony wobec przykładowego Pol Pota prostaczek się wzdrygnie, zzielenieje i będzie się starał szybko zmienić miejsce pobytu. A student tematu? Jak mu Pol Pot wszystko dobrotliwie wytłumaczy, to może student nawet sobie pomyśli, że ma do czynienia z dobrym Pol Potem.

Cz wrz 20, 2018 17:10

Małgosiaa, przekaż swojemu dekarzowi, żeby się nie załamywał. Jak mu jest już tak naprawdę ciężko być tym pracodawcą, to niech to rzuci w cholerę. Zatrudni się sobie chłopina u kogoś i będzie mógł wybrzydzać ile wlezie.

Cz wrz 20, 2018 17:39
feelek napisał(a):
Napisałem, skąd taki wniosek:

• Niski poziom bezrobocia
  • Fakt iż pracodawcy uskarżają się powszechnie na problem
  • Fakt, że imigranci dostają pracę w zasadzie „od ręki”.

ale Ty nie czytasz tego co ja piszę, bo mną gardzisz.

feelek napisał(a):
Małgosiaa, przekaż swojemu dekarzowi, żeby się nie załamywał. Jak mu jest już tak naprawdę ciężko być tym pracodawcą, to niech to rzuci w cholerę. Zatrudni się sobie chłopina u kogoś i będzie mógł wybrzydzać ile wlezie.
Wasza skłonność do polaryzowania społeczeństwa i szczucia Polaków przeciwko każdemu, kto coś w życiu osiągnął budzi głębokie obrzydzenie.

Cz wrz 20, 2018 17:58
feelek napisał(a):
Alus napisał(a):
Podniesienie pensji skutkuje automatycznie wzrostem cen, bo pracodawca zwiększone koszty pracy przerzuci w cenę produktu.

OK, to niech najpierw podnosi płace a potem se przerzuca. Nie widzę problemu.

Nie widzisz, bo nie chcesz widzieć - skąd niby bierze się inflacja jak nie ze zwyżek cenowych, w efekcie w 2016r otrzymujący 500+ zakupił za owe 500 zł towar o wartości 500 zł, aktualnie w sierpniu 2018 za 500+ zakupi towaru o wartości 460-470 zł (zależnie od województwa).

feelek - a spróbuj zatrudnić sobie dobrego fachowca - stolarza, glazurkarza, hydraulika do remontu własnego domu/mieszkania.

Cz wrz 20, 2018 18:00
Moderator

feelek napisał(a):

A czy ja powiedziałam, że on się załamuje? Radzi sobie. Są imigranci z Ukrainy i Białorusi.
Swoje rady wsadź w kieszeń, bo nie dlatego o tym napisałam.

Cz wrz 20, 2018 18:03

zefciu napisał(a):
feelek napisał(a):
Napisałem, skąd taki wniosek:

• Niski poziom bezrobocia

A ja twierdzę, że istnienie bezrobocia (prawie 1 mln osób zarejestrowanych) jest dowodem na brak pracodawców.

Cytuj:
  • Fakt iż pracodawcy uskarżają się powszechnie na problem

• A fakt, że pracownicy narzekają na brak zatrudnienia jest dowodem na co?

Cytuj:
  • Fakt, że imigranci dostają pracę w zasadzie „od ręki”.

• To równie dobrze może być dowód na zapotrzebowanie wyrobników, a nie pracowników.

Małgosiaa napisał(a):
    Swoje rady wsadź w kieszeń, bo nie dlatego o tym napisałam.

Bo jak wciąż słyszę to pierdolamento jak to ciężko jest być pracodawcą, a jak lekko pracownikiem to mnie szlag trafia.

Ostatnio edytowano Cz wrz 20, 2018 18:38 przez feelek, łącznie edytowano 1 raz

Cz wrz 20, 2018 18:35
    zefciu napisał(a):
    Wasza

SPIZEG.

A może ja osobiście mam dość dyktatury tzw. ludzi sukcesu i chcę spokojnie czerpać przyjemność z życia, bo mam je tylko jedno, a proces umierania, wiadomo, do miłych rzeczy nie należy? Chłopi to umieli, jak długo mieli coś do jedzenia. Szlachta, przynajmniej za Jana z Czarnolasu, również. A Janusz biznesu dlatego jest Januszem, że on tego nie potrafi - on jest tylko zafiksowany na sukcesie i na imponowaniu jego atrybutami. A jaki sens ma społeczeństwo zorientowane na sukces, zamiast np. na Boga? Czy wszyscy Polacy mogą być bogaci i zarabiać powyżej średniej krajowej?

Cz wrz 20, 2018 18:38
    Moderator

feelek napisał(a):
    Bo jak wciąż słyszę to pierdolamento jak to ciężko jest być pracodawcą, a jak lekko pracownikiem to mnie szlag trafia.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Wobec powyższego proponuję Ci założyć firmę, a wówczas będziesz miał wszelkie uprawnienia do zachwytów nad bezproblemowym życiem i lekkim chlebem.

Cz wrz 20, 2018 18:49
    feelek napisał(a):
    A ja twierdzę, że istnienie bezrobocia (prawie 1 mln osób zarejestrowanych) jest dowodem na brak pracodawców.
    A ja pisałem, że istnienie jakiegoś tam bezrobocia jest dowodem na brak totalitaryzmu. Ale Ty nie czytasz tego, co piszę, bo mną gardzisz.
    Cytuj:
    To równie dobrze może być dowód na zapotrzebowanie wyrobników, a nie pracowników.
    Masz jakieś konkretne kryterium odróżnienia szlachetnego pracownika od wyrobnika, którym gardzisz?

ErgoProxy napisał(a):
    zefciu napisał(a):
    Wasza

SPIZEG.
    Nie spizeg, tylko pewna wspólna w pisowskim środowisku retoryka, którą osoby czytające pisowską propagandę przesiąkają.
    Cytuj:
    A może ja osobiście mam dość dyktatury tzw. ludzi sukcesu
    Ale, po pierwsze nie jestem żadnym „tzw. człowiekiem sukcesu”, żebyś sobie na mnie psy wieszał, a po drugie nie sprawuję żadnej dyktatury w tym kraju.
    Cytuj:
    Czy wszyscy Polacy mogą być bogaci i zarabiać powyżej średniej krajowej?
    No z definicji nie mogą wszyscy zarabiać powyżej średniej krajowej. Ale to nie ja postuluję coś takiego, tylko feelek uważa, że „Januszom” należy dokręcić śrubę, to wówczas pracownicy się staną bogatsi.

Cz wrz 20, 2018 18:50
    ProxyOne prosił przekazać, że PiS to jest społeczna nauka Kościoła. Wie, bo kiedyś, za komuny jeszcze, miał o tym referat. Idź, kłóć się z myślą papieży, Jana Pawła II w szczególności, i skończ pierdolamento o propagandzie, chyba że chodzi ci o propagandę papistów.

A po trzecie, zefciu, sypie ci się od tego Pythona umiejętność czytania ze zrozumieniem - do tego stopnia, że można cię już posądzać o defekty myślenia. Chyba że owszem, naprawdę uważasz się za człowieka sukcesu i sam z siebie czujesz teraz na sobie psi smród. Bo ja żadnej tożsamości zefciu == człowiek sukcesu nie wykazywałem.

Dobrze jednak, że przynajmniej przyjąłeś bez protestu wątpliwość, czy społeczeństwo zorientowane na sukces ma jakiś sens, jakikolwiek.

Ostatnio edytowano Cz wrz 20, 2018 19:10 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz wrz 20, 2018 19:04
    Moderator

ErgoProxy napisał(a):
    ProxyOne prosił przekazać, że PiS to jest społeczna nauka Kościoła. Wie, bo kiedyś, za komuny jeszcze, miał o tym referat.

On pisał referat, a ja zdawałam egzaminy z encyklik papieskich i twierdzę, że opowiada bzdury. Nijak 500+ nie da się podpiąć pod KNS (dałoby się, gdyby było wypłacane jako zasiłek rodzinny przy pensji) i nie tylko 500+.

Cz wrz 20, 2018 19:08
    Odpowiedz w wątku   [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 48  Następna strona