Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Unia Europejska
subadam napisał(a): A stawiam bo lubie, mimo ze to wbrew zasadom. A ja lubię obrażać matki innych użytkowników. Ale tego nie czynię, bo na forum obowiązuje regulamin. Cytuj: Stad zamiast podnosic place Ale kogo miałyby te podwyższone płace przyciągnąć, skoro tylu pracowników na lokalnym rynku zwyczajnie nie ma? Podwyższenie płac spowoduje, że polscy pracownicy zaczną pączkować?
|
Cz wrz 20, 2018 15:12 |
|
|
|
 |
feelek
|
zefciu napisał(a): Ale kogo miałyby te podwyższone płace przyciągnąć, skoro tylu pracowników na lokalnym rynku zwyczajnie nie ma? Na polskim rynku brakuje pracowników? Skąd taki wniosek?
|
Cz wrz 20, 2018 15:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): Na polskim rynku brakuje pracowników? Skąd taki wniosek? Przypuszczalnie z bąbelka rynkowego, w którym zefciu się obraca i nosa z niego nie wychyli. Na rynku informatycznym, o ile mi wiadomo, faktycznie brakuje pracowników. Zefciu więc ekstrapoluje sobie to na inne bąbelki, bo swój bąbelek rynkowy arystokratów Internetu uważa za przeciętny i reprezentatywny. A przed pracą w call center, żeby sprawdzić, jak się żyje prekariuszom, zwyczajnie tchórzy. A tak generalnie problem z zatrudnieniem jest dość oczywisty: kurczy się rynek dla parobków, a rozwija dla pracowników wysoko kwalifikowanych. Ale jak ktoś ma kwalifikacje parobka, to niekoniecznie z lenistwa, bo rozrzut Gaussa jest nieubłagany, również w przypadku inteligencji wrodzonej. A niestety, mindset zefciopodobny zasadza się na poglądzie, że np. administrować serwerem to mógłby każdy; starczy chcieć, siąść do tutoriali i się ucertyfikować. Co jest oczywistą bzdurą, bo to się sprawdzało może w średniowieczu, kiedy technika była jeszcze w powijakach i parobkowie robili wszystko. Pomijam już, że wysokich kwalifikacji nabywa się długo, a coś w tym czasie jeść trzeba.
|
Cz wrz 20, 2018 16:30 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
ErgoProxy napisał(a): Przypuszczalnie z bąbelka rynkowego, w którym zefciu się obraca i nosa z niego nie wychyli. Na rynku informatycznym, o ile mi wiadomo, faktycznie brakuje pracowników. Zefciu więc ekstrapoluje sobie to na inne bąbelki, bo swój bąbelek rynkowy arystokratów Internetu uważa za przeciętny i reprezentatywny. A przed pracą w call center, żeby sprawdzić, jak się żyje prekariuszom, zwyczajnie tchórzy. Bzdura. Znam osobiście przedsiębiorcę (w rodzinie) dekarza, który od roku ma problem z pracownikami, a nie płaci najniższej krajowej i nie na śmieciówkach. Przyjmuje także niewykwalifikowanych, ale jak już się nauczą zawodu, uciekaja na zachód (stamtąd - Podlasie -generalnie do Belgii i Norwegii). Poza tym nie bierzesz pod uwagę, że w Polsce po prostu nie ma fachowców. Swego czasu była moda na magisterki. Narobiło sie pseudoliceów i pseudouczelni i każdy bardzo przeciętny uczeń, który wcześniej nie dałby rady w szkole średniej, szedł na studia. Taki nie stanie z kielnią, czy pędzlem w ręce, bo raz że nie honor, a drugi... zwyczajnie ma dwie lewe.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz wrz 20, 2018 16:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Taż sam napisałem, że ProxyOne szuka ucznia do zawodu. Będzie chyba już pięć lat, jak szuka, szuka i znaleźć nie może. Bo technik odzieżowy to są, okazuje się, wysokie kwalifikacje, plus cholerna odpowiedzialność za produkcję w firmie. Jak się coś schrzani w szablonach i szwaczki to przeszyją z błędami, to kto zapłaci za zmarnowany materiał? Nie ma marginesu na pomyłki, bo jak stwierdził gdzieś-kiedyś pilaster, konkurencja jest dobra, a mordercza konkurencja jest jeszcze lepsza. A pilastryzm jest w modzie. SweetChild napisał(a): A dopiero co sam rżnąłeś głupa. Wiesz, mnie tak ogólnie chodziło o to, kto jest z totalitaryzmem bardziej oswojony: ten, kto mówi prosto, czego chce, ale nie sięga myślą wszystkich konsekwencji swoich poglądów, czy ten, kto temat studiuje i potem namiętnie prostaczkom wytyka, do czego to jego zdaniem prowadzi. Postawiony wobec przykładowego Pol Pota prostaczek się wzdrygnie, zzielenieje i będzie się starał szybko zmienić miejsce pobytu. A student tematu? Jak mu Pol Pot wszystko dobrotliwie wytłumaczy, to może student nawet sobie pomyśli, że ma do czynienia z dobrym Pol Potem.
|
Cz wrz 20, 2018 17:10 |
|
|
|
 |
feelek
|
Małgosiaa, przekaż swojemu dekarzowi, żeby się nie załamywał. Jak mu jest już tak naprawdę ciężko być tym pracodawcą, to niech to rzuci w cholerę. Zatrudni się sobie chłopina u kogoś i będzie mógł wybrzydzać ile wlezie.
|
Cz wrz 20, 2018 17:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): Na polskim rynku brakuje pracowników? Skąd taki wniosek? Napisałem, skąd taki wniosek: - Niski poziom bezrobocia
- Fakt iż pracodawcy uskarżają się powszechnie na problem
- Fakt, że imigranci dostają pracę w zasadzie „od ręki”.
ale Ty nie czytasz tego co ja piszę, bo mną gardzisz. feelek napisał(a): Małgosiaa, przekaż swojemu dekarzowi, żeby się nie załamywał. Jak mu jest już tak naprawdę ciężko być tym pracodawcą, to niech to rzuci w cholerę. Zatrudni się sobie chłopina u kogoś i będzie mógł wybrzydzać ile wlezie. Wasza skłonność do polaryzowania społeczeństwa i szczucia Polaków przeciwko każdemu, kto coś w życiu osiągnął budzi głębokie obrzydzenie.
|
Cz wrz 20, 2018 17:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): Alus napisał(a): Podniesienie pensji skutkuje automatycznie wzrostem cen, bo pracodawca zwiększone koszty pracy przerzuci w cenę produktu. OK, to niech najpierw podnosi płace a potem se przerzuca. Nie widzę problemu. Nie widzisz, bo nie chcesz widzieć - skąd niby bierze się inflacja jak nie ze zwyżek cenowych, w efekcie w 2016r otrzymujący 500+ zakupił za owe 500 zł towar o wartości 500 zł, aktualnie w sierpniu 2018 za 500+ zakupi towaru o wartości 460-470 zł (zależnie od województwa). feelek - a spróbuj zatrudnić sobie dobrego fachowca - stolarza, glazurkarza, hydraulika do remontu własnego domu/mieszkania.
|
Cz wrz 20, 2018 18:00 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
feelek napisał(a): Małgosiaa, przekaż swojemu dekarzowi, żeby się nie załamywał. Jak mu jest już tak naprawdę ciężko być tym pracodawcą, to niech to rzuci w cholerę. Zatrudni się sobie chłopina u kogoś i będzie mógł wybrzydzać ile wlezie. A czy ja powiedziałam, że on się załamuje? Radzi sobie. Są imigranci z Ukrainy i Białorusi. Swoje rady wsadź w kieszeń, bo nie dlatego o tym napisałam.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz wrz 20, 2018 18:03 |
|
 |
feelek
|
zefciu napisał(a): feelek napisał(a): Na polskim rynku brakuje pracowników? Skąd taki wniosek? Napisałem, skąd taki wniosek: A ja twierdzę, że istnienie bezrobocia (prawie 1 mln osób zarejestrowanych) jest dowodem na brak pracodawców. Cytuj: Fakt iż pracodawcy uskarżają się powszechnie na problemA fakt, że pracownicy narzekają na brak zatrudnienia jest dowodem na co? Cytuj: Fakt, że imigranci dostają pracę w zasadzie „od ręki”.To równie dobrze może być dowód na zapotrzebowanie wyrobników, a nie pracowników. Małgosiaa napisał(a): Swoje rady wsadź w kieszeń, bo nie dlatego o tym napisałam. Bo jak wciąż słyszę to pierdolamento jak to ciężko jest być pracodawcą, a jak lekko pracownikiem to mnie szlag trafia.
Ostatnio edytowano Cz wrz 20, 2018 18:38 przez feelek, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz wrz 20, 2018 18:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SPIZEG. A może ja osobiście mam dość dyktatury tzw. ludzi sukcesu i chcę spokojnie czerpać przyjemność z życia, bo mam je tylko jedno, a proces umierania, wiadomo, do miłych rzeczy nie należy? Chłopi to umieli, jak długo mieli coś do jedzenia. Szlachta, przynajmniej za Jana z Czarnolasu, również. A Janusz biznesu dlatego jest Januszem, że on tego nie potrafi - on jest tylko zafiksowany na sukcesie i na imponowaniu jego atrybutami. A jaki sens ma społeczeństwo zorientowane na sukces, zamiast np. na Boga? Czy wszyscy Polacy mogą być bogaci i zarabiać powyżej średniej krajowej?
|
Cz wrz 20, 2018 18:38 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
feelek napisał(a): Bo jak wciąż słyszę to pierdolamento jak to ciężko jest być pracodawcą, a jak lekko pracownikiem to mnie szlag trafia. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Wobec powyższego proponuję Ci założyć firmę, a wówczas będziesz miał wszelkie uprawnienia do zachwytów nad bezproblemowym życiem i lekkim chlebem.
|
Cz wrz 20, 2018 18:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): A ja twierdzę, że istnienie bezrobocia (prawie 1 mln osób zarejestrowanych) jest dowodem na brak pracodawców. A ja pisałem, że istnienie jakiegoś tam bezrobocia jest dowodem na brak totalitaryzmu. Ale Ty nie czytasz tego, co piszę, bo mną gardzisz. Cytuj: To równie dobrze może być dowód na zapotrzebowanie wyrobników, a nie pracowników. Masz jakieś konkretne kryterium odróżnienia szlachetnego pracownika od wyrobnika, którym gardzisz? Nie spizeg, tylko pewna wspólna w pisowskim środowisku retoryka, którą osoby czytające pisowską propagandę przesiąkają. Cytuj: A może ja osobiście mam dość dyktatury tzw. ludzi sukcesu Ale, po pierwsze nie jestem żadnym „tzw. człowiekiem sukcesu”, żebyś sobie na mnie psy wieszał, a po drugie nie sprawuję żadnej dyktatury w tym kraju. Cytuj: Czy wszyscy Polacy mogą być bogaci i zarabiać powyżej średniej krajowej? No z definicji nie mogą wszyscy zarabiać powyżej średniej krajowej. Ale to nie ja postuluję coś takiego, tylko feelek uważa, że „Januszom” należy dokręcić śrubę, to wówczas pracownicy się staną bogatsi.
|
Cz wrz 20, 2018 18:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ProxyOne prosił przekazać, że PiS to jest społeczna nauka Kościoła. Wie, bo kiedyś, za komuny jeszcze, miał o tym referat. Idź, kłóć się z myślą papieży, Jana Pawła II w szczególności, i skończ pierdolamento o propagandzie, chyba że chodzi ci o propagandę papistów.
A po trzecie, zefciu, sypie ci się od tego Pythona umiejętność czytania ze zrozumieniem - do tego stopnia, że można cię już posądzać o defekty myślenia. Chyba że owszem, naprawdę uważasz się za człowieka sukcesu i sam z siebie czujesz teraz na sobie psi smród. Bo ja żadnej tożsamości zefciu == człowiek sukcesu nie wykazywałem.
Dobrze jednak, że przynajmniej przyjąłeś bez protestu wątpliwość, czy społeczeństwo zorientowane na sukces ma jakiś sens, jakikolwiek.
Ostatnio edytowano Cz wrz 20, 2018 19:10 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz wrz 20, 2018 19:04 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
ErgoProxy napisał(a): ProxyOne prosił przekazać, że PiS to jest społeczna nauka Kościoła. Wie, bo kiedyś, za komuny jeszcze, miał o tym referat. On pisał referat, a ja zdawałam egzaminy z encyklik papieskich i twierdzę, że opowiada bzdury. Nijak 500+ nie da się podpiąć pod KNS (dałoby się, gdyby było wypłacane jako zasiłek rodzinny przy pensji) i nie tylko 500+.
|
Cz wrz 20, 2018 19:08 |
|
|
|