Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 10:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):
Nazywaj - Twój wybór....z każdego bezużytecznego słowa zdasz sprawę w dzień sądu (Mt 12,36).

Jasne... Jak ja lubię szermowanie cytatami z Pisma świętego tylko po to, by pobożnie dowalić oponentowi.

Zależy co kto rozumie przez "dowalenie".....Jezus raczej nazywa to napomnieniem braterskim.....
Dowalenie to zaliczanie kapłanów KK w szeregi V kolumny.....

Wt kwi 26, 2016 12:52

medieval_man napisał(a):
Nie mam problemu z posługiwaniem się Pismem świętym, ale raczej w innym celu niż "dowalanie" komuś.

2 Tym. 3: 16-17 Bw
Cytuj:
Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany.

Więc jeśli nie używasz Pisma Świętego do "wykrywania błędów" ("strofowania" - Biblia Gdańska; Biblia Króla Jakuba), ani do "poprawy" - to tak jakbyś w ogóle nie posługiwał się Pismem Świętym.

Wt kwi 26, 2016 13:35

Zgromadzenie Ogólne Sędziów Sądu Najwyższego podjęło dzisiaj uchwałę o takiej treści:

Zgodnie z art. 190 ust. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego podlegają niezwłocznemu opublikowaniu. Nieopublikowany wyrok Trybunału Konstytucyjnego, stwierdzający niezgodność z Konstytucją określonego przepisu uchyla domniemanie jego zgodności z Konstytucją z chwilą ogłoszenia wyroku przez Trybunał Konstytucyjny w toku postępowania

Nikt już więc nie może mieć żadnych wątpliwości co do stanowiska Trzeciej Władzy w tej sprawie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 26, 2016 13:42
medieval_man napisał(a):
Oczywiście... Jezus po to posługiwał się Pismem świętym, by komuś dopiec...
Nie mam problemu z posługiwaniem się Pismem świętym, ale raczej w innym celu niż "dowalanie" komuś.

Bo zaliczanie kapłanów KK do V kolumny opierasz na Kapitale Marksa.

Wt kwi 26, 2016 13:53
Zgadzam się z @medieval_man, że Pismo nie służy do utarczek, czy do poniżania innych.
Najczęściej właśnie w tym celu jest na forach cytowane.

Wt kwi 26, 2016 13:58
Moderator

Tomek44 napisał(a):
[
2 Tym. 3: 16-17 Bw
Cytuj:
Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany.

Więc jeśli nie używasz Pisma Świętego do "wykrywania błędów" ("strofowania" - Biblia Gdańska; Biblia Króla Jakuba), ani do "poprawy" - to tak jakbyś w ogóle nie posługiwał się Pismem Świętym.

Mógłbym na to odpowiedzieć innym cytatem z Pisma, ale sam bym wtedy robił to, czego nie popieram.
Na tym forum wielokrotnie cytowałem Pismo celem wykazania błędów wiary, czy wskazania jej słuszności. Mam nadzieję, że nigdy nie posłużyłem się Pismem po to, by pobożnie innych wyśmiać.

Wt kwi 26, 2016 14:19
Zobacz profil WWW
Do poniżania na pewno nie, ale ukazywania niewłaściwej postawy jak najbardziej Biblia służy, zwłaszcza jeśli ktoś na każdym kroku wywyższa się z powodu swojego katolicyzmu, który jest daleki od postawy zgodnej z nauką Biblii.

Wt kwi 26, 2016 14:24
Helenka napisał(a):
Do poniżania na pewno nie, ale ukazywania niewłaściwej postawy jak najbardziej Biblia służy, zwłaszcza jeśli ktoś na każdym kroku wywyższa się z powodu swojego katolicyzmu, który jest daleki od postawy zgodnej z nauką Biblii.
Dobrze wiesz, ze to bezcelowe i zostanie odebrane tak, jak opisał @medieval_man.

Używajmy fragmentów Biblii wtedy, gdy ma to sens. Bardzo proszę.

Wt kwi 26, 2016 14:33
Kozioł napisał(a):
Dobrze wiesz, ze to bezcelowe i zostanie odebrane tak, jak opisał @medieval_man.

Już to przerabiałam zostając przy tym zwolenniczką wszystkich możliwych opcji i trendów (czyli agresja zamiast refleksji) :D. Dlatego staram się nie szastać cytatami (nie zawsze mi się udaje).
Kozioł napisał(a):
Używajmy fragmentów Biblii wtedy, gdy ma to sens. Bardzo proszę.

Tez nie ma sensu, chyba tylko w sporach teologicznych, ale Biblia powinna nam służyć do kształtowania właściwej postawy chrześcijanina. Nie uważasz?
Swoją droga ta agresja spowodowała też niewłaściwe odruchy w mojej postawie, z czego nie jestem dumna.

Wt kwi 26, 2016 14:44
Helenka napisał(a):
Biblia powinna nam służyć do kształtowania właściwej postawy chrześcijanina. Nie uważasz?
Forum nie jest sprzyjającym temu środowiskiem :? A szczególnie tematy polityczne.

Wt kwi 26, 2016 14:51
Kozioł napisał(a):
Forum nie jest sprzyjającym temu środowiskiem A szczególnie tematy polityczne.

Aha, czyli dzielimy siebie na świeckich i wierzących w zależności od potrzeby? :? Nie uważasz, że to pachnie hipokryzją?
A na marginesie: jesteśmy na forum wiara.pl, a nie polityka.pl.

Wt kwi 26, 2016 15:20
Helenka napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Forum nie jest sprzyjającym temu środowiskiem A szczególnie tematy polityczne.

Aha, czyli dzielimy siebie na świeckich i wierzących w zależności od potrzeby? :? Nie uważasz, że to pachnie hipokryzją?
A na marginesie: jesteśmy na forum wiara.pl, a nie polityka.pl.

Nie atakuj mnie, nie ma potrzeby.
Są tematy w których ludzie bardzo szybko się irytują i nie przebierają ani w słowach, anie w metodach "dyskusji". Każdemu z nas zdarzyło się stracić choc na chwilę kontrolę. Zniżanie autorytetu słów Jezusa do poziomu tych dyskusji budzi we mnie sprzeciw. Ewangelia nie nadaje się do chłostania.

Wt kwi 26, 2016 15:36
Cytuj:
Nadal jako katoliczka popierająca Prawo i Sprawiedliwość złodzieja nazywać będę złodziejem, kłamstwo, kłamstwem, gadzinówkę, gadzinówką, grzech, grzechem i żadne faryzejskie insynuacje Alus nie pomogą, abym to zmieniła.

Nazywaj - Twój wybór....z każdego bezużytecznego słowa zdasz sprawę w dzień sądu (Mt 12,36).

Cytuj:
Mam nadzieję, że nigdy nie posłużyłem się Pismem po to, by pobożnie innych wyśmiać.

Czyli wedle Ciebie przypomnienie przez katolika osobie, która akcentuje swój katolicyzm, wersów Biblii nie jest braterskim napomnieniem, tylko jedynie wyśmianiem :o

Otóż świadomie/nie świadomie powtarzasz często podnoszony argument wysuwany p-ko Kościołowi - "stałe wtrąca się, dyktuje, wyśmiewa" - bo napomina o wierności przekazaniom Biblii.

Kozioł napisał(a):
Każdemu z nas zdarzyło się stracić choc na chwilę kontrolę. Zniżanie autorytetu słów Jezusa do poziomu tych dyskusji budzi we mnie sprzeciw. Ewangelia nie nadaje się do chłostania.

Do zastopowania, do otrzeźwienia.

Wt kwi 26, 2016 15:45
Kozioł napisał(a):
Nie atakuj mnie, nie ma potrzeby.

A czy ja pisałam o Tobie? Pisałam w liczbie mnogiej mając na myśli ogół wierzących, także siebie.
Kozioł napisał(a):
Są tematy w których ludzie bardzo szybko się irytują i nie przebierają ani w słowach, anie w metodach "dyskusji".

Owszem i tu jest pole do ćwiczenia swojej postawy.
Kozioł napisał(a):
Każdemu z nas zdarzyło się stracić choc na chwilę kontrolę.

Wiele mam sobie do zarzucenia w tej kwestii, ale nigdy ad personam i nigdy braku szacunku dla rozmówcy. To, co umykało mojej kontroli, to sarkazm w przypadku irytujących wypowiedzi adwersarzy.
Kozioł napisał(a):
Zniżanie autorytetu słów Jezusa do poziomu tych dyskusji budzi we mnie sprzeciw. Ewangelia nie nadaje się do chłostania

Jeśli jest użyta, aby kogoś wyśmiać, to owszem, ale jeśli w celu zwrócenia uwagi na niewłaściwe postępowanie, to już nie masz racji.

Wt kwi 26, 2016 15:46
...

Wt kwi 26, 2016 15:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234 ... 622  Następna strona