Autor |
Wiadomość |
mateola
|
Anula napisał(a): Podałaś przykład osoby wierzącej, pytałam o środowiska liberalne, np. feministyczne. Jak zamierzasz przekonać ich do wartości uniwersalnych mających swe źródło w Bogu? No tak, jak p. M. Bieńkiewicz - ona sporo pisze o feministkach, bo im także pomaga. Przekonuje je konkretnymi działaniami i swoją postawą. Tak jak Chrystus. Anula napisał(a): Ciało matki jest najlepszym naturalnym środowiskiem dla rozwijającego się życia. I trzeba dołożyć starań, żeby dziecko mogło nadal mieć swoje miejsce w ciele mamy. No właśnie
Jeśli zaproponuje się kobietom te "starania" w formie konkretnej, dostosowanej do ich potrzeb pomocy, to ogromna większosć porzuci myśl o aborcji.
|
Pt lip 11, 2008 8:55 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Anula napisał(a): SweetChild, ku refleksji: A Król im odpowie: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili". (Mt 25, 40)
Do mnie to bardziej odnosi się "Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili". (Mt 25, 45), bo ja właśnie nie chcę siłą bronić życia przed jego matką już od pierwszych chwil po poczęciu. I ta decyzja o nieingerencji wcale nie jest łatwa, zdaję sobie sprawę z odpowiedzialności, ale w świetle dostępnej mi wiedzy jestem przekonany, że to najlepsza możliwość w tym nieidealnym świecie.
|
Pt lip 11, 2008 10:07 |
|
 |
Anula
|
jo_tka napisał(a): ... jak często słychać argument: jeśli coś nie jest zakazane prawnie, nie można powiedzieć, że jest złe... I przykład: Cytuj: Legalność aborcji ośmiela do kolejnego kroku, jakim jest zabijanie nowo narodzonych dzieci, które przyszły na świat z wadami rozwojowymi. Takie praktyki są już np. w Holandii. Dzieci zaczyna się dyskryminować nie tylko z uwagi na istniejące choroby, ale nawet samej predyspozycji do nich.
Polecam cały artykuł: http://www.malach.org/article.php/dziec ... li-smierci
SweetChild, obawiam się, że wielkimi krokami zmierza ku nam liberalizacja prawa do aborcji, tzw. "na życzenie". http://www.tvn24.pl/2129219,0,0,1,1,wideo.html Jest to relacja z Marszu dla Życia i Rodziny, gdzie mateola dopatrzyła się agresji wśród uczestników. Zwróć jednak uwagę na słowa dziennikarki.
_________________ „Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi i rzeczywiście nimi jesteśmy” (1 J 3, 1).
|
Pt lip 11, 2008 13:56 |
|
|
|
 |
mateola
|
Anula napisał(a): Jest to relacja z Marszu dla Życia i Rodziny, gdzie mateola dopatrzyła się agresji wśród uczestników.
Mateola ani słowem nie wspomniała o "Marszu dla Życia i Rodziny" ani o jego uczestnikach.
|
Pt lip 11, 2008 14:16 |
|
 |
Anula
|
mateola napisał(a): ... w telewizji na przykład, agresywne manifestacje, napisy, wściekłość w oczach
Skoro nie było jasnej odpowiedzi, pozostały domysły.
Pozdrawiam.
_________________ „Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi i rzeczywiście nimi jesteśmy” (1 J 3, 1).
|
Pt lip 11, 2008 14:31 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
Anula napisał(a): SweetChild, obawiam się, że wielkimi krokami zmierza ku nam liberalizacja prawa do aborcji, tzw. "na życzenie".
A kogóż ty ostrzegasz, Anulo? Liberała?
Toż to miód na jego język. 
Pt lip 11, 2008 16:25 |
|
 |
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): A kogóż ty ostrzegasz, Anulo? Liberała?  Toż to miód na jego język. 
Oby tylko nie przesłodzili, bo mnie zemdli 
|
Pt lip 11, 2008 18:04 |
|
 |
Anula
|
mateola napisał(a): Jak proponowałabyś nakłonić do urodzenia dziecka kobietę, która boi się o swoją urodę? ... Cytuj: Kobieta, która 40 lat temu jako jedna z pierwszych Brytyjek poddała się legalnej aborcji, z roku na rok coraz bardziej żałuje tej decyzji. W wywiadzie udzielonym "Daily Mail" powiedziała: "Myliłam się sądząc, że aborcja jest prostym sposobem na wyjście z sytuacji, która wtedy wydawała mi się niemożliwa do zaakceptowania. Teraz wiem, jestem pewna, że dałabym sobie radę. Ale mądrość przyszła po fakcie...Z każdym rokiem moje poczucie winy rośnie. Żałuję tego, co zrobiłam." Przyznała, że z wielkim współczuciem myśli o młodych kobietach, które traktują aborcję jako jedną z form antykoncepcji. Jo Woodgate nie ma wątpliwości, że wiele kobiet podejmuje decyzje o przerwaniu ciąży bezmyślnie, byle szybko pozbyć się "problemu". Woodgate podkreśliła, jak ważna jest informacja o rozwoju prenatalnym dziecka: "Gdybym tylko znała podstawowe fakty o rozwoju dziecka, nigdy bym tego nie zrobiła." I jeszcze jeden fragment: Cytuj: Wielu rodziców wystarczy tylko uświadomić, czym jest aborcja i jak się ją wykonuję. Krótkie wyjaśnienie powoduje całkowitą zamianę ich nastawienia do niechcianego dziecka. Tak było w przypadku Ani, której obejrzenie wystawy „Wybierz Życie” wystarczyło, aby zrezygnować z wizyty u abortera. – To pokazanie całej prawdy na kilku plakatach – wyznaje Ania. – Dramatycznej prawdy – dodaje. Innych trzeba uświadomić, że obecne problemy są niczym w porównaniu z radością posiadania dziecka. – Wiem tylko jedno, że gdybym zdecydowała się usunąć ciążę, umarłabym tak samo, jak moje dziecko – wyznaje Agnieszka. – Dzisiaj wychodzę na spacer z moim synkiem i jestem dumna, że jego ciałko nie leży gdzieś na śmietniku, lecz uśmiecha się.
http://www.niedziela.pl/artykul_w_niedz ... 0821&nr=53
Z tego wynika, że większość kobiet po prostu nie ma pojęcia, na czym polega aborcja.
Odpowiadając na pytanie, myślę, że przez ułatwienie dostępu do rzetelnej informacji, popartej wynikami badań przeprowadzonych przez autorytety w dziedzinie ginekologii i psychiatrii.
|
So lip 12, 2008 21:58 |
|
 |
Anula
|
Czy utrata ciąży we wczesnym jej stadium jest mniej bolesną od śmierci dziecka?
Świadectwo kobiety, która wyjaśnia na czym polegają błędy myślenia ludzi w tej kwestii: http://www.poronienie.pl/bliscy_nietr.html
Co za argumenty!
|
So lip 12, 2008 22:04 |
|
 |
mateola
|
Anula napisał(a): mateola napisał(a): Jak proponowałabyś nakłonić do urodzenia dziecka kobietę, która boi się o swoją urodę? ... Z tego wynika, że większość kobiet po prostu nie ma pojęcia, na czym polega aborcja. Odpowiadając na pytanie, myślę, że przez ułatwienie dostępu do rzetelnej informacji, popartej wynikami badań przeprowadzonych przez autorytety w dziedzinie ginekologii i psychiatrii.
Dochodzimy do wspólnych wniosków
O edukacji też pisałam. Ale to za mało. Kobiety robią aborcję mimo wiedzy o rozwoju prenatalnym. Wcale też nie jestem przekonana, że "większość nie wie". Po prostu nie widzą innego wyjścia (jak wynika z artykułu o p. Bieńkiewicz, który w mojej opinii bardzo dobrze oddaje rzeczywistość).
|
N lip 13, 2008 8:16 |
|
 |
Anula
|
Cytuj: Dzieci, które uratowała były krok od śmierci. – Tuż przed wejściem do gabinetu rozmawiałam z matkami i tłumaczyłam, na czym polega aborcja – opowiada pani Maria.
Mam wątpliwości czy małoletni rozpoczynający współżycie, posiadają wystarczającą wiedzę na temat przebiegu ciąży, od momentu poczęcia.
Szukałam w związku z tym tematem, informacji w necie i stwierdzam, że bardzo słabo wypadamy pod tym względem w porównaniu z anglojęzycznymi stronami. Jest to jednak zadanie dla minister zdrowia - pokazać fakty, nie zatajając prawdy. Nauczyć myśleć 'przed', zamiast 'po'. Wszak zdrowie (również psychiczne) powinno być priorytetem jej misji, czyż nie?
Dwunasty tydzień życia:
http://pl.youtube.com/watch?v=B1uJB3JWNX4
Ps. Odgłosu bicia serca, nie da się porównać z niczym innym.
|
N lip 13, 2008 22:23 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Anula napisał(a): Jest to jednak zadanie dla minister zdrowia - pokazać fakty, nie zatajając prawdy. Nauczyć myśleć 'przed', zamiast 'po'. Wszak zdrowie (również psychiczne) powinno być priorytetem jej misji, czyż nie? Obawiam się że nauka myślenia w wydaniu ministerialnym skończy się na instruktażu jak bezpiecznie uprawiać. Ostrożny byłbym również w upoważnianiu Państwa do troski o jakąkolwiek edukację w sprawach zdrowia obywateli, w szczególności psychicznego. Przykładów "troski" z przeszłości znamy aż nadto. A historia, jak wiadomo, winna być nauczycielką życia. Państwo "w zdrowiu" wystarczy że zadba, by służba zdrowia była dostępna dla każdego, bo choroba nie rozróżnia biednych i bogatych, mądrych i głupich. By nie było kręcenia lodów, a na nie wskazują podchody a to do prywatyzacji, a to "komercjalizacji".
To prawda, nie da się porównać, ale do tego trzeba mieć wrażliwość Człowieka.
Dla głuchego czy to Mozart, czy kociokwik - wszystko jedno.
N lip 13, 2008 22:41 |
|
 |
mateola
|
Anula napisał(a): Nauczyć myśleć 'przed', zamiast 'po'. Wszak zdrowie (również psychiczne) powinno być priorytetem jej misji, czyż nie?
I tym sposobem dochodzimy do wniosku, że należy zacząć nie tylko od edukacji, ale także od mądrego wychowania dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem własnych 
|
Pn lip 14, 2008 7:18 |
|
 |
Anula
|
mateola napisał(a): I tym sposobem dochodzimy do wniosku, że należy zacząć nie tylko od edukacji, ale także od mądrego wychowania dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem własnych  I znowu fakt tak oczywisty, że chyba nie podlegający dyskusji. Co jednak zrobić z takimi postawami, na które oczy naszych dzieci również są zwrócone? Tłumaczyć, że to postawa skrzywdzonego człowieka - z niego nie bierz przykładu? Ale skrzywdzonego przez kogo lub przez co? - dziecko zapyta .... Z listu Jana Pospieszalskiego do dziadka nieżyjącego dziecka: Cytuj: Przywilejem ojca i wykładowcy - kiedyś mówiono mistrza, jest objaśnianie świata, zaznajamianie młodych ze sztuką życia.
Jaką wiedzę o świecie, co o sztuce życia dowiedzieli się dziś od Pana - Agata, syn, pańscy studenci?
http://janpospieszalski.salon24.pl/index.html
|
Pn lip 14, 2008 15:50 |
|
 |
mateola
|
Anula napisał(a): mateola napisał(a): I tym sposobem dochodzimy do wniosku, że należy zacząć nie tylko od edukacji, ale także od mądrego wychowania dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem własnych  I znowu fakt tak oczywisty, że chyba nie podlegający dyskusji. Co jednak zrobić z takimi postawami, na które oczy naszych dzieci również są zwrócone? Tłumaczyć, że to postawa skrzywdzonego człowieka - z niego nie bierz przykładu? Ale skrzywdzonego przez kogo lub przez co? - dziecko zapyta ...
Oczywiście, że należy dzieciom tłumaczyć, dlaczego ludzie postępują źle, i że nie należy z nich brać przykładu, ale ja nie o tym.
Mówiąc o mądrym wychowywaniu dziecka mam na myśli akceptującą miłość, szacunek dla niego jako dla człowieka, zaspokajanie jego potrzeb w sposób adekwatny do jego wieku, także potrzeb wyższego rzędu: zaufania, własnej wartości, autonomii, uznania - czyli takie kształtowanie dziecka, by wyrósł z niego dojrzały i odpowiedzialny dorosły. Taki, który potrafi kochac siebie i innych.
|
N lip 20, 2008 16:41 |
|
|
|