Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:35

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowana

Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Jan Paweł II Zakopane, Wielka Krokiew 6.06.1997
Umiłowani Bracia i Siostry, nie wstydźcie się tego krzyża. Starajcie się na co dzień podejmować krzyż i odpowiadać na miłość Chrystusa. Brońcie krzyża, nie pozwólcie, aby Imię Boże było obrażane w waszych sercach, w życiu rodzinnym czy społecznym. Dziękujmy Bożej Opatrzności za to, że krzyż powrócił do szkół, urzędów publicznych i szpitali. Niech on tam pozostanie! Niech przypomina o naszej chrześcijańskiej godności i narodowej tożsamości, o tym, kim jesteśmy i dokąd zmierzamy, i gdzie są nasze korzenie. Niech przypomina nam o miłości Boga do człowieka, która w krzyżu znalazła swój najgłębszy wyraz.

So sie 07, 2010 22:17
czasowo zablokowana

A. napisał(a):
Polska nie jest katolicka. Widać za głupia jesteś żeby to zrozumieć, co mnie w ogóle nie dziwi. Ale dobrze, żyj sobie w swoim malutkim, zamkniętym światku.
A tymczasem- zauważ, że nawet katolicy są przeciwko temu co reprezentujesz. Ale wiadomo, jesteś z tych ludzi, na których się pluje a oni mówią że deszcz pada.

ty nie jesteś w stanie mnie opluć, za wysokie progi. ;)

A Polska jest, była i będzie KATOLICKA.

So sie 07, 2010 22:19
Cytuj:
O właśnie to. Bo jak przyniesiono krzyż sklejony z puszek po piwie, który nigdy nie miał być symbolem religijnym ani przedmiotem kultu, to profanacja, ale jak krzyż upamiętniający polską tragedię narodową, będący przedmiotem czci i kultu również i religijnego zawłaszczono, pomazano markerami, nie pozwolono go zabrać do kościoła, a teraz chce się go przehandlować za tablicę, to to nie tylko nie jest profanacja, ale bohaterska obrona...

Bo też taka specyficzna forma wiary.....
Przejawia się ona najczęściej w sanktuariach.....największe zainteresowanie niezmiennie budzi "cudowna" woda, źródełko.
Większe bywają kolejki z butelkami po ową wodę, niż do konfesjonałow.
Cytuj:
Ty mi możesz wytykać co tam chcesz, mało to mnie rusza ;) ale o krzyżu możesz mówić jak się nawrócisz, nie jest to twój znak i nie powinieneś się na ten temat wypowiadać. A jak ci się nie podoba katolicka Polska ( tak KATOLICKA ) to droga otwarta.

Krzyż zawsze jest tylko Chrystusowy.
Każda próba zawłaszczenia go, jest sprzeciwem wobec Jezusa, bo On oddał Życie za WSZYSTKICH ludzi....nikogo nie wyłączał ze swej ofiary.
Tylko osoby nie pojmujące Jego nauki, posłania, uzurpują sobie prawo przemawiania w Jego imieniu i odtrącania innych ludzi.
Dokładnie - jak JPII mówił "odpowiadać na miłośc Chrystusa" to nie odtrącać nikogo, nie dzielić....

Ostatnio edytowano So sie 07, 2010 22:30 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So sie 07, 2010 22:19

Nie była, nie jest i nie będzie katolicka. Przeczytaj sobie konstytucję RP, zamiast robić z siebie idiotkę. Cieszę się, że tacy jak Ty są skrajną mniejszością, mniejszością wymierającą.

Twoje progi za wysokie? Chyba progi ograniczające twój mózg.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

So sie 07, 2010 22:21
czasowo zablokowana

A. napisał(a):
Nie była, nie jest i nie będzie katolicka. Przeczytaj sobie konstytucję RP, zamiast robić z siebie idiotkę. Cieszę się, że tacy jak Ty są skrajną mniejszością, mniejszością wymierającą.

Twoje progi za wysokie? Chyba progi ograniczające twój mózg.

HEHEHE, ale znasz historię swojego kraju, którego KRÓLOWĄ JEST MATKA BOŻA.

So sie 07, 2010 22:25

A. i agawa, bardzo proszę skończyć wzajemne wycieczki personalne.
A., Ciebie również proszę, żebyś nie używał obraźliwych epitetów

So sie 07, 2010 22:26

Cytuj:

Właśnie znam. Chrystianizacja na siłę i nigdy nie "wyplenione" pogaństwo. Królowie polscy olewający krucjaty i inne takie. Poza tym- słowianie mieszkają tu znacznie dłużej niż istnieje chrześcijaństwo...
A do tego- najważniejszym dokumentem dla naszego państwa jest konstytucja. I to ona ma tutaj kluczowy głos, a nie twoje wyobrażenia o historii.

And shame on you

So sie 07, 2010 22:30
czasowo zablokowana

A. napisał(a):
Cytuj:

Właśnie znam. Chrystianizacja na siłę i nigdy nie "wyplenione" pogaństwo. Królowie polscy olewający krucjaty i inne takie. Poza tym- słowianie mieszkają tu znacznie dłużej niż istnieje chrześcijaństwo...
A do tego- najważniejszym dokumentem dla naszego państwa jest konstytucja. I to ona ma tutaj kluczowy głos, a nie twoje wyobrażenia o historii.

konstytucja konstytucja, można zmienić. Co innego Matka Boża Królowa Polski... Ta jest wieczna.

So sie 07, 2010 22:33

Można, oczywiście. Ale na razie obowiązuje taka.
A to dziwne, że wieczna. Powstała przecież dopiero koło I wieku BC. Czyli w momencie, w którym ludzkość istniała od milionów lat. I bynajmniej nie czciła jej w jakikolwiek sposób. Czy będzie czciła wiecznie? Biorąc pod uwagę ogrom religii i ich losów- pewnie nie.

And shame on you

So sie 07, 2010 22:35

Panslawistyczne bzdety-ruska propaganda
Od agentury na forum ,aż się roi............

N sie 08, 2010 5:59

Cyryl napisał(a):
Panslawistyczne bzdety-ruska propaganda
Od agentury na forum ,aż się roi............

Pytanie mam: co konstruktywnego wnosi Twój post do dyskusji na temat krzyża?

Druga rzecz: zwracam się z uprzejmą prośbą o wskazanie, tu i teraz, którzy to użytkownicy są agentami, no i przede wszystkim o jaką agenturę Ci chodzi. Gdy już wyartykułujesz powyższe, na poparcie swoich twierdzeń podaj nicki operacyjne tych tajnych współpracowników oraz nicki ich agentów prowadzących. Bo przecież nie pomawiasz, prawda?

A potem proszę moderację o usunięcie postu Cyryla i mojego.

N sie 08, 2010 6:29
Cytuj:
Ja mówię o tej wypowiedzi którą słyszałam- może na inne tematy wypowiadała się nieskładnie. To nie jest ważne- widzisz katolicyzm to nie jest MENSA- nie trzeba miec jakiegoś tam iq zeby móc się uwazac za katolika.

Wśród obrońców są tez ludzie prości, niewątpliwie- tak jak niektórzy jak nie większość z pierwszych chrześcijan...

"Lepszy jest mniej zdolny, ale bojący się Pana, niż bardzo mądry, co przekracza Prawo. "

Jestem z nich dumna.

W takim kontekście musisz być mniej dumna, albo całkowicie odrzucieć niekatolickiego o. Pio.
Stygmatyk, mistyk, nie podjął walki o krzyż, który nosił w swoim ciele.
Gdy na skutek manipulacji, pomówień, oficjalnie zakazano mu kontaktów z ludźmi, sprawowania Eucharystii, przyjął decyzję bez słowa sprzeciwu.
A jako "prawdziwy katolik" winien się sprzeciwić, wezwać setki tysięcy ludzi do obrony krzyża.
"Bojący się Pana" w pokorze i poszanowaniu, bez sprzeciwu, obelg, przyjmują z szacunkiem postanowienia Jego kapłanów.

N sie 08, 2010 7:55
Alus napisał(a):
W takim kontekście musisz być mniej dumna, albo całkowicie odrzucieć niekatolickiego o. Pio.
Stygmatyk, mistyk, nie podjął walki o krzyż, który nosił w swoim ciele.
Gdy na skutek manipulacji, pomówień, oficjalnie zakazano mu kontaktów z ludźmi, sprawowania Eucharystii, przyjął decyzję bez słowa sprzeciwu.
A jako "prawdziwy katolik" winien się sprzeciwić, wezwać setki tysięcy ludzi do obrony krzyża.
"Bojący się Pana" w pokorze i poszanowaniu, bez sprzeciwu, obelg, przyjmują z szacunkiem postanowienia Jego kapłanów.

Ponieważ w sprawie ojca Pio decydowali jego przełożeni- a on dodatkowo jako zakonnik ślubował posłuszeństwo. Powiedz czy jesteś posłuszna każdemu kapłanowi jakiego spotykasz? Zgadzasz się z o. Posackim w sprawie Harry'ego Pottera? Jesteś posłuszna o. Rydzykowi? Pod krzyżem było tez dwóch kapłanów po stronie obrońców- ciekawe jak wybrnąć z takiej sytuacji ?

N sie 08, 2010 8:31
A. napisał(a):
Cytuj:
Jestem z nich dumna.

Ja wolę być dumny z mądrych przestrzegających prawa.
Szczególnie, że Ci pod krzyżem dawno zostali odpowiednio nazwani przez kapłanów.

Cytuj:
O kim mówisz? Poza tym tak ci zalezy na opinii innych?

O każdym kto np. 3 sierpnia przeszkadzał kapłanom, wyzywał ich od UBeków, judasz, kto krzyczał żydzi, Jarosław, etc.
Tak, zależy. Zależy mi na tym, żeby nie wstydzić się bycia Polakiem, zależy żeby znajomi zza granicy się nie wyśmiewali z mojego kraju, zależy mi na tym żeby społeczność międzynarodowa dobrze o nas myślała, co jest niezwykle istotne w kontaktach międzynarodowych.

Agawa, gratuluję Twojemu małemu móżdżkowi. Obrażać potrafi, nawiązać merytorycznej dyskusji na poziomie już nie. Tobie więc bardzo współczuję.

Jakich kapłanów? Poza tym ja widziałam modlitwę za kapłanów którzy przyszli odebrać krzyż. Ktoś tam mógł wyzywać- mogli to byc prowokatorzy, ludziom mogły puścić nerwy- wiesz oni tam nie spali w nocy, są lżeni, nie mogą pić- bo nie ma toalet- doprowadź się do takiego stanu i zobaczymy jak kulturalny wtedy będziesz.

Mądry nie ma nic czego by nie otrzymał. Z czego więc tu być dumnym ? ci ludzie działają, prości- no właśnie a gdzie są mądrzy ?

Jaaasne- o Rosji mało kto myśli dobrze a się z nimi układają, bo są silni. Ludzie gardzą tymi którzy się pod nich podkładają, którzy wstydzą się pokazać swoją tożsamość- kogo szanujesz w swoim otoczeniu tych, którzy mają swoje zdanie czy tych którzy są bezpłciowi ?

Wiesz co teraz dzieje się w Oslo w Sztokholmie? Mamy to w d. tak samo jak oni nas.

N sie 08, 2010 8:40
Cytuj:
Ponieważ w sprawie ojca Pio decydowali jego przełożeni- a on dodatkowo jako zakonnik ślubował posłuszeństwo. Powiedz czy jesteś posłuszna każdemu kapłanowi jakiego spotykasz? Zgadzasz się z o. Posackim w sprawie Harry'ego Pottera? Jesteś posłuszna o. Rydzykowi? Pod krzyżem było tez dwóch kapłanów po stronie obrońców- ciekawe jak wybrnąć z takiej sytuacji ?

O przeniesieniu krzyża do koscioła św. Anny, gdzie znajduje się kaplica ofiar Katynia, decydowali też przełożeni Kościoła, którego postanowienia winni respektowac wierni tworzący Kosciół.
W kwestaich wiary jestem posłuszna.
Jeśli kontestuję to tylko naganne zachowania, wypowiedzi.
Choć nie jestem zwolenniczką o. Rydzyka nigdy nie odwazyłabym się obrażać go obelgami w rodzaju "ubek, zomowiec".
Sprawa dwu kapłanów nie respektujących decyzji hierarchii nalezy do ich przełożonych.
Ich niepokora nie jest argumentem dla "obrońców".
W wolnym kraju każdy ma prawo manifestować, wyrażać swoje zdanie, sprzeciw, ale nigdy jako akcesoria nie może służyć do tego krzyż.
Upamiętnienie ofiar katasrofy jest sprawą całego narodu, do tego służą odpowiednie instytucje.
Żądania, apele dopominające się o pomnik można słac do Sejmu, kancelarii Prezydenta, premiera, Kościół, monitować poprzez media.....nie zadymą, szantażem przy użyciu krzyża.
Argument, że obrońcy są szykanowani, lżeni, głodni, bez toalet, nie jest żadnym usprawiedliwieniem ich zachowań....bo takie warunki sami sobie zgotowali.

N sie 08, 2010 8:53
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 94  Następna strona