Autor |
Wiadomość |
tadeuszek
|
 Re: Nergal uniewinniony
Coś mi sie wydaje, ze z działalności tego satanisty, czcieciela zła wszelakiego, siewcy nienawiści moze wyniknać wiecej dobrego aniżeli z działalnosci niejednego Rydzyka, Macierewicza, Nowaka... "Nergal rusza w trasę promującą oddawanie szpiku": http://www.behemoth.pl/site/index.php/p ... ising_Tour! http://www.plotek.pl/plotek/1,78649,103 ... zpiku.html
|
So paź 01, 2011 13:15 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
To, ze się dziwię, to nie znaczy, że nie rozumiem. Bo rozumiem wiele, tylko coraz mniej mnie łączy z tym co się dzieje tu w moim kraju, w kraju moich przodków, którzy oddali życie za wolność Polski.
A Nergal siłą nie wtargnął do telewizji, został tam zatrudniony. I radziłbym bijącym pianę wziąć to jednak pod uwagę.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So paź 01, 2011 13:20 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
tadeuszek napisał(a): z działalności tego satanisty, czcieciela zła wszelakiego, siewcy nienawiści moze wyniknać wiecej dobrego aniżeli z działalnosci niejednego Rydzyka, Macierewicza, Nowaka...
Dobro można wyprowadzić ze wszystkiego, z doświadczenia zła w szczególności. Tylko nie rozumiem tego porównywania osób. Po co to zrobiłeś i czemu ma służyć?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So paź 01, 2011 13:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Mały kwiatek! Szanuję Twój pogląd, ale się zdecydowanie z nim nie zgadzam. Zgadzam się natomiast z Tomaszem Rakowskim, Ziemkiewiczem, Bp Meringiem i innymi katolikami, którzy rozumieją jak duże jest zagrożenie w promowaniu satanisty w "telewizji publicznej" Zdecydowanie gorsza jest zajadłość, pamiętliwość, niezdolność wybaczania katolików.
|
So paź 01, 2011 17:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Mały kwiatek! Szanuję Twój pogląd, ale się zdecydowanie z nim nie zgadzam. Zgadzam się natomiast z Tomaszem Rakowskim, Ziemkiewiczem, Bp Meringiem i innymi katolikami, którzy rozumieją jak duże jest zagrożenie w promowaniu satanisty w "telewizji publicznej" Zagrożenie czym?
|
So paź 01, 2011 19:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Cóż, właśnie zaczęła się dyskusja, czy rzeczywiście można się uchylać od odpowiedzialności za własne czyny i słowa pod płaszczykiem "działalności artystycznej". Nie mam wątpliwości, że swoboda wypowiedzi artystycznej powinna być jak najszersza i nie mam też wątpliwości, że istnieją pewne zachowania na które artysta nie może sobie pozwolić i za które powinien ponosić odpowiedzialność. Szytwnej granicy jednak wyznaczyć nie potrafię. Może Johnny ma jakiś pomysł w tej kwestii? Czy przeklinający na scenie hiphopowiec powinien być z miejsca karany przez Straż Miejską mandatem za używanie niecenzuralnych słów w miejscu publicznym „pod płaszczykiem działalności artstycznej”? Czy roznegliżowana aktorka występujaca w spektaklu teatralnym powinna powinna ponosić odpowiedzialność karną z sianie zgorszenia „pod płaszczykiem działalności artstycznej”? Cytuj: Rozumiem, że np. na malowanie swastyk na ścianach nie można sobie pozwolić, pod warunkiem, że np. zorganizuje się w tym celu koncert nazi-punkowy i wszystko wytłumaczy "szeroko uprawnioną ekspresją artystyczną" Swego czasu muzycy legendy industrialu słoweńskiego Laibacha występowali na koncertach w esesmańskich mundurach. Zapewne ich też należało przykładnie karać  . Cytuj: Ziemkiewicz a propos: Porównania Ziemkiewicza jak kulą wpłot. Propagowanie nazizmu jest w Polsce prawnie zakazane w przeciwieństwie do satanizmu. Dlaczego, więc człowiek, którego poglądy mieszczą się, w systemie demokratycznym w ramach wolności słowa i sumienia ma być traktowany tak jak nazista czy komunista? Bo tak sobie życzy Ziemkiewicz?
|
So paź 01, 2011 20:27 |
|
 |
Johnny99
|
mauger napisał(a): Czy przeklinający na scenie hiphopowiec powinien być z miejsca karany przez Straż Miejską mandatem za używanie niecenzuralnych słów w miejscu publicznym „pod płaszczykiem działalności artstycznej”? A czy Peja miał prawo nawoływać "fanów" do pobicia uczestnika koncertu, choć można wykazać oczywisty związek tego incydentu z całością jego działalności artystycznej? Cytuj: Czy roznegliżowana aktorka występujaca w spektaklu teatralnym powinna powinna ponosić odpowiedzialność karną z sianie zgorszenia „pod płaszczykiem działalności artstycznej”? Zgorszenie to co innego, niż agresja i nawoływanie do przemocy. A co wtedy, kiedy ten spektakl teatralny odbywa się na miejskim rynku? Cytuj: Swego czasu muzycy legendy industrialu słoweńskiego Laibacha występowali na koncertach w esesmańskich mundurach. Zapewne ich też należało przykładnie karać  . Nie rozumiem, dlaczego Mauger od razu zakłada, że ja jestem za "karaniem". Nie wiem, czy tak było, ale załóżmy np. że członkowie zespołu Laibach wychwalaliby ze sceny obozy koncentracyjne. Dozwolona ekspresja artystyczna? Cytuj: Propagowanie nazizmu jest w Polsce prawnie zakazane w przeciwieństwie do satanizmu. Dlaczego, więc człowiek, którego poglądy mieszczą się, w systemie demokratycznym w ramach wolności słowa i sumienia ma być traktowany tak jak nazista czy komunista? ] Coś ci się tu pomieszało. Po pierwsze, to, że coś nie jest w Polsce prawnie zakazane nie znaczy jeszcze, że od razu "mieści się w systemie demokratycznym w ramach wolności słowa i sumienia". Nikt nie wzywa do traktowania Nergala jak "nazisty czy komunisty". Po drugie, nie występuje też zjawisko, polegające na przypisywaniu "propagowania nazizmu" każdemu, kto jest oskarżony o antysemityzm. Po trzecie, powiązania Nergala z nazizmem są równie oczywiste, co konsekwentnie ignorowane. Po czwarte, nie chodzi tu nawet o stosowanie jakiejś symboliki, co o tzw. "mowę nienawiści". Po piąte - czy jest oczywiste, co "wlicza się" w "ekspresję artystyczną", a co nie? Podałem przykład koncertu nazi-punkowego. Pomijam już zupełnie fakt, że w powszechnym odbiorze społecznym twórczość tych zespołów nie jest bynajmniej uważana za "ekspresję artystyczną", tylko, po prostu, za propagowanie nazizmu. A przecież równie dobrze można by powiedzieć, że przepisy o propagowaniu nazizmu ich nie dotyczą, ponieważ są oni artystami i nazizm służy im tylko jako narzędzie "ekspresji artystycznej". Nieprawdaż?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N paź 02, 2011 10:37 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Łatwo się niektórym przylepia etykietki do bliźnich. A ja zapytam: Na jakiej podstawie uważacie, ze Nergal jest satanistą? Albo nazistą, jak też zasugerowano? Uważam, że nikt poza zainteresowanym, nie ma prawa do takich określeń, chyba, że zainteresowany sam do tego upoważnił, składając osobistą deklarację o tym. Gra na scenie, czy to na estradzie, czy w teatrze i treść sztuki, jaką się odgrywa, nikogo nie uprawnia do utożsamiania postaci ze sztuki z aktorem, który ją gra W latach 90-tych ub. wieku dość powszechne w Polsce było pogardliwe odstawianie ludzi poza nawias społeczny po nadaniu im etykiety "komuchów". I to działo się zupełnie niezależnie od tego, jakie ci odstawieni mieli poglądy i historię. Nigdzie nie widziałem, nie słyszałem, by Nergal nazywał siebie prywatnie satanistą. A ktoś z forum słyszał może?
|
N paź 02, 2011 11:35 |
|
 |
Kris65
|
Nergal to inteligentny i sympatyczny człowiek. Po tej nagonce zainteresowałem się grupą Behemot, nawet podoba mi się ich parę kawałków 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
N paź 02, 2011 12:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A czy Peja miał prawo nawoływać "fanów" do pobicia uczestnika koncertu, choć można wykazać oczywisty związek tego incydentu z całością jego działalności artystycznej? To też właśnie pisałem, „że istnieją pewne zachowania na które artysta nie może sobie pozwolić i za które powinien ponosić odpowiedzialność”. Cytuj: Zgorszenie to co innego, niż agresja i nawoływanie do przemocy. A co wtedy, kiedy ten spektakl teatralny odbywa się na miejskim rynku? Taka właśnie sytuacja miała miejsce podczas ostatniego festiwalu Malta w Poznaniu. http://tvp.info/informacje/kultura/francuzi-obnazyli-sie-na-malcie/4845167Cytuj: Nie rozumiem, dlaczego Mauger od razu zakłada, że ja jestem za "karaniem". Nie wiem, czy tak było, ale załóżmy np. że członkowie zespołu Laibach wychwalaliby ze sceny obozy koncentracyjne. Dozwolona ekspresja artystyczna? To zależy od kontekstu. Cytuj: Coś ci się tu pomieszało. Po pierwsze, to, że coś nie jest w Polsce prawnie zakazane nie znaczy jeszcze, że od razu "mieści się w systemie demokratycznym w ramach wolności słowa i sumienia". To ciekawe zdanie, może coś nie być karane i nie mieścić się w ramach wolności słowa. Myślałem, że jedynie przepisy prawa ograniczają wolność słowa. Widocznie myliłem się. Cytuj: Nikt nie wzywa do traktowania Nergala jak "nazisty czy komunisty". Czyli cała przypowieść Ziemkiewicza o muzyku-naziście „Hymlerze” nie miała być analogią do Nergala? Cytuj: powiązania Nergala z nazizmem są równie oczywiste, co konsekwentnie ignorowane. Jakie Nergal ma powiązania z nazizmem? Cytuj: nie chodzi tu nawet o stosowanie jakiejś symboliki, co o tzw. "mowę nienawiści". Którą jak na razie posługuje jedynie w związku z kreacją artystyczną, charakterystyczną dla blackmetalowej konwencji. Cytuj: Pomijam już zupełnie fakt, że w powszechnym odbiorze społecznym twórczość tych zespołów nie jest bynajmniej uważana za "ekspresję artystyczną", tylko, po prostu, za propagowanie nazizmu. Jak wiadomo powszechny odbiór społeczny to najwyższa wyrocznia w kwestiach artystycznych  . Cytuj: A przecież równie dobrze można by powiedzieć, że przepisy o propagowaniu nazizmu ich nie dotyczą, ponieważ są oni artystami i nazizm służy im tylko jako narzędzie "ekspresji artystycznej". Nieprawdaż? Można też tak powiedzieć, choć jak już pisałem samo propagowanie nazimu jest zakazane przez prawo, więc moga pojawiać się różne niejasności i kontrowersje w tej kwestii.
|
N paź 02, 2011 12:18 |
|
 |
distinct
Dołączył(a): So cze 18, 2011 20:06 Posty: 47 Lokalizacja: Kraków
|
maly_kwiatek napisał(a): Łatwo się niektórym przylepia etykietki do bliźnich. A ja zapytam: Na jakiej podstawie uważacie, ze Nergal jest satanistą?
Sam siebie nazwał jego wyznawcą. Właściwie niemal bezpośrednio. Nie wykluczam, że to lans, ale dla mnie na tyle obrzydliwy i na tyle uwłaczający jakiejkolwiek odmianie statusu "artysty", że z miłą chęcią taką etykietką go obdarzę. Jak chce to odkręcić, niech wyjaśni sprawę - co mu zależy? Ale on tego nie wyjaśni, bo mógłby się przykręcić kurek z kasą od prymitywnej grupy zakompleksionych metali, kupującej ten chłam. pozdrawiam
_________________ http://akcje-spoleczne.pl
|
Śr paź 19, 2011 15:22 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
distinct napisał(a): prymitywnej grupy zakompleksionych metali, kupującej ten chłam. Mam inne podejście do bliźnich. Nie można ludzi wulgarnie określać, przeklinać, a potem udawać, że się z nimi rozmawia. Nigdy nie słyszałem, by Nergal określił siebie jako satanista. Podaj w jakich okolicznościach, gdzie i kiedy to się stało i skąd to wiesz i jakie są na to dowody. Dowód z piosenki nie jest wystarczający, bo wiadomo, że w utworach śpiewanych przekazuje się treści nie konieczne identyczne z tym co czuje o sobie sam artysta.
|
Śr paź 19, 2011 17:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Publicznie dziękował jako wyznawca, szatanowi za wyleczenie z choroby.
|
Śr paź 19, 2011 18:09 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Podaj w jakich okolicznościach, gdzie i kiedy to się stało i skąd to wiesz i jakie są na to dowody.
|
Śr paź 19, 2011 20:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Podaj w jakich okolicznościach, gdzie i kiedy to się stało i skąd to wiesz i jakie są na to dowody. szatan na białym koniu wjechał w moje życiehttp://www.tvp.pl/kultura/aktualnosci/n ... na/4473424Szatan stał się naturalnym wyborem (wywiad dla Newsweeka Komentarz po procesie - szatan znów zwyciężyłOświadczenie w trakcie choroby - nie nawrócę sie, walczę ze znienawidzonym chrześcijaństwem. A diabeł chyba ogonem przykrył, albo za dużo jest stron, bo trudno mi znaleźć jego wypowiedzi po chorobie, że szatan jest silniejszy od Boga
|
Śr paź 19, 2011 21:31 |
|
|
|