PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Rozszerzenie uprawnień, to rozszerzenie prawa, a nie prawa. Mam prawo do ...., natomiast prawo- to system norm prawnych, regulujących określone stosunki społeczne, norm pochodzących od państwa, zabezpieczonych możliwością użycia przez państwo środków przymusu. Prawo wyznacza wzorce zachowań, które powinny być respektowane przez społeczeństwo i określa zasady odpowiedzialności za ich naruszenie.
|
| So kwi 30, 2016 19:03 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No, owszem. A zmniejszenie uprawnien, to... ?
|
| So kwi 30, 2016 19:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A jednak dobra zmiana ma sukces na skalę europejską http://natemat.pl/178733,polska-rekordo ... ropejskiejGdy poprzednie ekipy zafundowały sobie ok 90 urzędników, PiS przedstawiał jako niszczenie Polski.
|
| Pn maja 02, 2016 8:06 |
|
|
|
 |
|
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): Acha. Johnny99 nie wie co to jest najwyższa kara, specjalnie przywrócona do prawodawstwa polskiego, którą PIS zamierza wymierzać swoim wrogom. Nie wie.  No, teraz już wiem, bo w wywiadzie dla ostatniego "Do Rzeczy" Stankiewicz to ostatecznie sprecyzowała Nie tylko to. Także że owa najwyższa kara, specjalnie przywrócona do prawodawstwa polskiego ma spotkać nie tylko Tuska, ale w ogóle każdego, kto zawadza PISowi, bo każdego da się przecież wciągnąć w "utrudnianie śledztwa smoleńskiego" - nawet Johnnego99 Cytuj: nie zamierzam na dalsze rżnięcie głupa przez pilastra reagować. Nie ma większego mistrza w rżnięciu głupa niż Johhnny99, który, kiedy chodziło o obronę PIS, wchodzi na wyżyny tej sztuki. Widać to nie tylko po tym, że Johnny99 "nie wie" co to jest najwyższa kara, specjalnie przywrócona do prawodawstwa polskiego, ale praktycznie w każdej innej sprawie, która by mogła postawić PIS w niekorzystnym świetle. Przed wyborami dosłownie każdą informację o zamiarach PIS, które to zamiary PIS obecnie wciela w życie, a których nigdy nie ukrywał, Johnny99 kwitował,że to "prowokacja PO" (tzn wtedy "władzy"). Nawet oficjalny program PIS umieszczony na oficjalnej stronie PIS też był dla J99 "prowokacją PO" Cytuj: Jeżeli PiS przeprowadzi nieuczciwe wybory... Ponawiam pytanie. Po czym Johnny99 pozna, że PIS przeprowadziła "nieuczciwe wybory"? Cytuj: taka właśnie była decyzja "suwerena" - nie miała ona absolutnie nic wspólnego z daniem PiS mandatu do przerabiania całego kraju na swoją modłę, bez liczenia się z kimkolwiek i czymkolwiek. Szkoda że tą postawę przejawia johnny99 dopiero po wyborach, kiedy nie ma to już żadnego znaczenia. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
| Śr maja 04, 2016 13:38 |
|
 |
|
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Nawet oficjalny program PIS umieszczony na oficjalnej stronie PIS też był dla J99 "prowokacją PO"  Panie pilaster, kłamstwo powtórzone n razy nie stanie się przez to prawdą Cytuj: Ponawiam pytanie. Po czym Johnny99 pozna, że PIS przeprowadziła "nieuczciwe wybory"? I ile razy J99 ma na to pytanie odpowiadać? Jak tu nie stwierdzić, że pilaster rżnie głupa? Zresztą, mogę dorzucić jeszcze jedno kryterium: każda zmiana ordynacji przeprowadzona przez PiS przed następnymi wyborami będzie oznaczała, że staną się one nieuczciwe. Tylko co z tego: za n postów pilaster znowu "ponowi pytanie". Pilastra interesują wyłącznie własne obsesje, żadne fakty nic go nie obchodzą. Cytuj: Szkoda że tą postawę przejawia johnny99 dopiero po wyborach, kiedy nie ma to już żadnego znaczenia.  J99 reaguje na sytuację w sposób racjonalny, a nie fanatyczno-obsesyjny.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr maja 04, 2016 14:03 |
|
|
|
 |
|
Dariusz-555
|
tak czy owak pojutrze mamy final ligi mistrzow czyli " Ewa i przyjaciele " rzucaja rekawice PiS,owi , a po drugiej strony barykady " Prezes i spolka " . mam nadzieje ze bedzie w TV transmisja na zywo , szesciopak juz sie chlodzi . no i to co zawsze - Schetyna skarzy Polske w Berlinie u Merkel , Szydlo na dywaniku w Brukseli , Komisja Wenecka znowu w drodze do Wawy czyli typowa polska codziennosc . i jak tu ma byc dobrze .
|
| Śr maja 04, 2016 15:00 |
|
 |
|
gaazkamm
|
_________________ Także http://forum.wiara.pl/search.php?author=gaazkam&submit=Szukaj
|
| Śr maja 04, 2016 22:58 |
|
 |
|
Johnny99
|
Konstytucja 3 maja miała na celu wzmocnienie państwa m.in. przez wprowadzenie trójpodziału władzy, który PiS obecnie bezprawnie i ordynarnie łamie, drastycznie osłabiając państwo.
To jest taka różnica.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz maja 05, 2016 6:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Konstytucja 3 maja miała na celu wzmocnienie państwa m.in. przez wprowadzenie trójpodziału władzy, który PiS obecnie bezprawnie i ordynarnie łamie, drastycznie osłabiając państwo.
To jest taka różnica. 
|
| Cz maja 05, 2016 7:30 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Johnny99 napisał(a): Konstytucja 3 maja miała na celu wzmocnienie państwa m.in. przez wprowadzenie trójpodziału władzy, który PiS obecnie bezprawnie i ordynarnie łamie, drastycznie osłabiając państwo.
To jest taka różnica. Można na to popatrzeć z innej strony: PiS próbuje wzmocnić Państwo poprzez ograniczanie roszczeń władzy sądowniczej do stanowienia prawa, lub poprzez uniemożliwienie TK działań obstrukcyjnych.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Cz maja 05, 2016 7:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Johnny99 napisał(a): Konstytucja 3 maja miała na celu wzmocnienie państwa m.in. przez wprowadzenie trójpodziału władzy, który PiS obecnie bezprawnie i ordynarnie łamie, drastycznie osłabiając państwo.
To jest taka różnica. Można na to popatrzeć z innej strony: PiS próbuje wzmocnić Państwo poprzez ograniczanie roszczeń władzy sądowniczej do stanowienia prawa, lub poprzez uniemożliwienie TK działań obstrukcyjnych. Dokładnie jak we wszystkich reżimach.
|
| Cz maja 05, 2016 8:00 |
|
 |
|
Johnny99
|
medieval_man napisał(a): PiS próbuje wzmocnić Państwo poprzez ograniczanie roszczeń władzy sądowniczej do stanowienia prawa, lub poprzez uniemożliwienie TK działań obstrukcyjnych. Problem w tym, że nawet gdyby PiS rzeczywiście miał takie intencje (w co nie wierzę - no chyba, że przez "wzmocnienie państwa" PiS rozumie wzmocnienie swojego panowania nad państwem, co pozwolę sobie uznać za, delikatnie mówiąc, nieporozumienie), to skutek jest odwrotny od zamierzonego. Państwo jest silne siłą swoich instytucji, którą to siłę zakreśla prawo. Tymczasem PiS wymiar instytucjonalny kompletnie pomija, mówi tylko o konkretnych ludziach (Sasin zdaje się powiedział to nawet wprost). To osłabia państwo z istoty rzeczy. To, że TK może unieważnić każdą ustawę, jest istotą tej instytucji. Po to ją wprowadzono. Trójpodział władzy polega na wzajemnym równoważeniu się przez władze. On jest w Polsce skonstruowany źle, bo Konstytucja z 1997 r. jest zła - ale żeby to naprawić, trzeba postępować rozważnie i zgodnie z prawem, a przede wszystkim z szacunkiem dla prawa i instytucji, nawet jeżeli jest ono ułomne (bo nawet jeśli uchwalimy dobre prawo, zaraz przyjdzie ktoś, kto stwierdzi, że dla niego ono jest złe; więc, tak samo jak wy, nie będę go szanował - wam było wolno, a mi nie?). Prawdą jest, że trzeba zracjonalizować i naprawić TK, ale PiS i tak nie robi nic w tym kierunku, wszystkie jego posunięcia są nakierowane na osiągnięcie politycznych celów, tj. zawładnięcia państwem. Z drugiej strony, PiS przez "unieważnianie" wyroku TK, do czego nie ma żadnego prawa, niszczy trójpodział władzy, a więc niszczy możliwość skontrolowania siebie przez cokolwiek zewnętrznego względem siebie (taki sam cel ma ustawa o Oberprokuraturze). A władza absolutna deprawuje absolutnie. Tego rodzaju działanie nigdy nie jest naprawianiem państwa, zawsze jest jego niszczeniem. Sympatia czy anypatia do którejkolwiek partii nie może nikogo zwalniać od dostrzeżenia tego.
|
| Cz maja 05, 2016 8:06 |
|
 |
|
Dariusz-555
|
wtedy w 1791 uchwalono konstytucje , zdrajcy prosili obce panstwa o bratnia pomoc i . . . . Polska znikla na 125 lat . teraz mamy powtorke z rozrywki . coraz bardziej wierze w przeslanie Rozalii Celakowny .
wczoraj pilnie przysluchalem sie wiadomosciom na TRWAM . politycy PiS mowili " mamy duzo do zaoferowania , trzeba duzo poprawic . zrobimy , naprawimy , zreformujemy " . moj kuzyn z Warszaway uczy mnie - " nie mow co zrobisz , mow co ZROBILES " .
|
| Cz maja 05, 2016 8:10 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
TK złamał 197 Art. nadal obowiązującej Konstytucji RP, dlatego stanowisko sędziów TK nie jest wyrokiem, ani orzeczeniem. Gdyby Premier Beata Szydło opublikowała stanowisko sędziów TK, złamałaby Konstytucję RP z roku 1997. Dobrze, że oprócz popierających Prawo i Sprawiedliwość rozumie to coraz więcej myślących prawidłowo obywateli. DAMY RADĘ!!!
|
| Cz maja 05, 2016 8:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No i prosze: propaganda jedynie slusznych mediow (jeszcze nie) rezimowych owocuje. Papuga by tego lepiej nie powtorzyla.
|
| Cz maja 05, 2016 9:07 |
|
|
|